Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
forum@sh

#801 Re: Viza za Njemacku

Post by forum@sh »

Nisrin wrote:Posto je kod nas sve rekla-kazala da li neko ima iskustva sa NON EU drzavljanima, znaci bh.pasos je u pitanju...

Nadje se posao, posalje poslodavac ugovor, odes u ambasadu i cekas radnu vizu...covjek ozenjen, nema djece. Zena isto bh, drzavljanka, on odlicno govori njemacki, ona ne bas...uci...da li moze ici na povezivanje porodice nakon 2-3 platne liste? Da li zena mora polagati njemacki kako bi neometano zivjela sa njim, preko "njegove vize"? Ona ne moze raditi dok jezik ne polozi?
Koliko dugo se ceka uopste na vizu nakon razgovora u ambasadi?

Nigdje nema konkretnih informacija, a i cini mi se da vecinom idu hrvatski drzavljani, pa je njima sve puno lakse!
Info od meni bliskih osoba, samo kontra-varijanta, on je došao nakon nje.

Pošto je ona već duže vrijeme gore, za spajanje porodice predali su ovdje u Sa, skupa sa ovim platnim listama. Nakon toga su čekali par mjeseci, baksuzi pa se to u ljeto dešavalo. To znam jer su mi se na glavu popeli nekim teorijama zavjere i sličnim glupostima. Uglavnom, kad je sve bilo gotovo, jezik, tačnije neku vrstu večernje škole i kurs njemačke kulture/tradicije/tako nešto sad gore odrađuje, jer to je valjda uslov za godinu dana da se riješi. S tim da se može radit bez problema, u skladu sa znanjem jezika naravno.
Znači, nije morao polagati ništa ovdje, jedino možda u ambasadi neka vrsta usmenog testa da nije bila, pošto to praktikuju tu i tamo. Mada, opet sam čuo (doduše uz kafu) da se mora A1 na spajanju imati, i to onaj koji nema radnu vizu. Ali, i to je glupost, može se na OSD-u u KŠC-u položiti za jednu subotu, jer to je bukvalno osnova.

Nadam se da sam pomogao.
HB_BHF

#802 Re: Viza za Njemacku

Post by HB_BHF »

Ovako... Imao sam intervju sa jednom firmom u Njemačkoj i dobio pozitivan odgovor da im se mogu priključiti. Nakon toga su mi rekli da čekaju nekakvo odobrenje od njihove agencije za zapošljavanje kako bi mogao dobiti radnu dozvolu za tu poziciju. Obzirom da ciljam plavu kartu, usmeno sam se dogovorio sa poslodavcem oko plate pošto mora biti minimum brutto od 39000 € za IT. Eh sad, je li zaista potrebno ovo odobrenje od agencije ili mogu aplicirati za vizu sa ugovorom od firme? Ili se na ovaj način prijavljuje za vizu, a onda tamo kod njih apliciram za plavu kartu?
Kako sam pročitao na netu - potrebno je imati univerzitetsku diplomu koja je priznata u Njemačkoj i ugovor od poslodavca. A ova saglasnost valjda treba za poslove koji nisu MINT il ti ga deficitarni, da se daje prednost osobama koji su EU državljani, a imaju kvalifikacije za taj posao. Ako je tako, zašto onda komplikuju :D.
tasmanian_devil

#803 Re: Viza za Njemacku

Post by tasmanian_devil »

HB_BHF wrote:Ovako... Imao sam intervju sa jednom firmom u Njemačkoj i dobio pozitivan odgovor da im se mogu priključiti. Nakon toga su mi rekli da čekaju nekakvo odobrenje od njihove agencije za zapošljavanje kako bi mogao dobiti radnu dozvolu za tu poziciju. Obzirom da ciljam plavu kartu, usmeno sam se dogovorio sa poslodavcem oko plate pošto mora biti minimum brutto od 39000 € za IT. Eh sad, je li zaista potrebno ovo odobrenje od agencije ili mogu aplicirati za vizu sa ugovorom od firme? Ili se na ovaj način prijavljuje za vizu, a onda tamo kod njih apliciram za plavu kartu?
Kako sam pročitao na netu - potrebno je imati univerzitetsku diplomu koja je priznata u Njemačkoj i ugovor od poslodavca. A ova saglasnost valjda treba za poslove koji nisu MINT il ti ga deficitarni, da se daje prednost osobama koji su EU državljani, a imaju kvalifikacije za taj posao. Ako je tako, zašto onda komplikuju :D.
Jedini način da dobiješ dozvolu pa čak da je u pitanju i plava karta moraš da predaš zahtjev u ambasadi u Sarajevu. To se čeka oko 3 mjeseca + 1-2 mjeseca u zavisnosti u koji grad ideš.

Apliciras ovdje sa prevedenom diplomom na njemacki + apostilni pečat na njoj, ugovor sa firmom, izvod sa anabin.de da je tvoj fakultet priznat u DE, fakultet treba da ima H+ oznaku, kopija pasosa i to je to manje više.

Nakon što predaš ovdje, ambasada šalje upit saveznoj agenciji za zaposljavanje. Kad ona potvrdi da ćeš dobiti plavu kartu ambasada ti izdaje radnu vizu na 90 dana. Ti ideš tamo i počinješ raditi, a tamo apliaciraš za plavu kartu. Ova viza je samo privremeno rješenje dok ne bude gotova plava karta.

Znači režervisi termin u ambasadi a ostalo sve možeš da nađeš na sajtu ambasade.

http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... seite.html

http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... zierte.pdf
HB_BHF

#804 Re: Viza za Njemacku

Post by HB_BHF »

tasmanian_devil wrote:
Jedini način da dobiješ dozvolu pa čak da je u pitanju i plava karta moraš da predaš zahtjev u ambasadi u Sarajevu. To se čeka oko 3 mjeseca + 1-2 mjeseca u zavisnosti u koji grad ideš.

Apliciras ovdje sa prevedenom diplomom na njemacki + apostilni pečat na njoj, ugovor sa firmom, izvod sa anabin.de da je tvoj fakultet priznat u DE, fakultet treba da ima H+ oznaku, kopija pasosa i to je to manje više.

Nakon što predaš ovdje, ambasada šalje upit saveznoj agenciji za zaposljavanje. Kad ona potvrdi da ćeš dobiti plavu kartu ambasada ti izdaje radnu vizu na 90 dana. Ti ideš tamo i počinješ raditi, a tamo apliaciraš za plavu kartu. Ova viza je samo privremeno rješenje dok ne bude gotova plava karta.

Znači režervisi termin u ambasadi a ostalo sve možeš da nađeš na sajtu ambasade.

Hvala na odgovoru. Kontam sve to. Jedino me zbunjuje razlog zbog kojeg firma želi da prvo dobije saglasnost od agencije za zapošljavanje kad se ne mora ići tim putem već može jednostavnije sa plavom kartom.
Još jedno pitanje... Da li ja mogu recimo sad da rezervišem termin u ambasadi obzirom da ću čekati dugo, a u međuvremenu ću dobiti i taj ugovor i ostale potrebne dokumente. Da uštedim na vremenu... :D
tasmanian_devil

#805 Re: Viza za Njemacku

HB_BHF wrote:
tasmanian_devil wrote:

Hvala na odgovoru. Kontam sve to. Jedino me zbunjuje razlog zbog kojeg firma želi da prvo dobije saglasnost od agencije za zapošljavanje kad se ne mora ići tim putem već može jednostavnije sa plavom kartom.
Još jedno pitanje... Da li ja mogu recimo sad da rezervišem termin u ambasadi obzirom da ću čekati dugo, a u međuvremenu ću dobiti i taj ugovor i ostale potrebne dokumente. Da uštedim na vremenu... :D
Naravno da mozes. Termin mozes uvijek otkazati tri dana prije, bez ikakavih posljedica u slucaju da se nesto iskomplikuje.

Mozda je to neki brzi put, iskreno ne znam. Ja sam isao ovim putem kao i jos dvojica drugara koji su otisli u Berlin prije mene. Takodje, ova moja firma je zvala ambasadu, slala dopise ali to nista nije ubrzalo proces.
Alex1991

#806 Re: Viza za Njemacku

Post by Alex1991 »

Veliki pozdrav svima. Podijelicu sa vama svoje iskustvo, mozda nekome bude od pomoci (kao sto su meni vasa)

Kao i vecina svoju priliku sam vidio od 1.1.2016. Shodno tomu dosao sam u Njemacku (smjestaj imam hvala Bogu) i poceo da saljem "bewerbung-e". Po struci sam ugostitelj imam 6 godina radnog iskustva, od toga 3 godine po centralnoj americi, juznoj americi, brazilu, emiratima,(posjedujem litvansku, americku i brazilsku vizu) da ne pominjem dalje, i pricam (ne natucam, pricam) 3 jezika. Nakon odlaska na odprilike 20 "Vorstellungstermin-a" dobio sam pozitivan odogovor od jednog lanca hotela i restorana koji su poslali moje dokumente ka "agentur für arbeit" ili popularnije arbajcsamtu. Vodjen iskustvom drugih ljudi (vecinom na ovom forumu) prvo sto sam uradio kada sam dosao u Njemacku jeste to da sam rezervisao sebi termin u nasoj divnoj ambasadi 17.10.2016, pogadjate u 7. mjesecu sam rezervisao za 10. mjesec, guzva ogromna.

Moji dokumenti u agentur für arbeit su stigli 22.7.2016, tacnije prije 45 dana, ili 1 mjesec i 14 dana. Ja sam od tada poslao molbu/obrazlozenje kako sa svojim iskustvom i poznavanjem jezika zelim da ovdje zivim i radim, kako sam samac, kako nikada nisam bio potrazivac nicije pomoci (socijalne) kako sam samostalan od svoje 17 godine, kako necu da budem teret drzavi ako mi pruzi ovu priliku bla bla blaaa...
Njihov odgovor je bio da imaju odredjeni uslovi koji se moraju provjeriti (svi ih vec dobro znamo) i da nema potrebe da im saljem ovakve molbe/obrazlozenja da ce njihov odgovor biti poslan mome "poslodavcu". Ja sam ih prosle sedmice zvao da vidim u kojoj su fazi sa mojom saglasnoscu i ujedno i da provjerim da li moja prijava uopste ima, jer sam poceo da budem sumnjicav posle vise od mjesec dana neogovaranja. I cik pogodi, sve je tu, mislim na prijavu, samo odgovora nema, i sve sto su mi rekli putem telefonskog razgovora jeste da moram jos da cekam ali prijava je tu.
:fight:
Pokusavam da se stavim u cipele poslodavca, vise od mjesec dana je proslo nikakvog odgovora nema i Bog zna kada ce da bude...samo se iskreno nadam da nece odustati od moga aganzmana.

Ima li jos iko da je ovoliko dugo cekao na slaglasnost? :hmpf:

Pokusacu da ogovorim na pitanje koje ce se mnogi pitati: A sta ce ovaj jadan u Njemackoj posle svih tih zemalja?
Radio sam za americku kompaniju "Royal Caribbean" to su ti oni velikiiii brodovi gje stane preko 5.000 dusa.

Odo! Moram da listam ovaj forum detaljno. :run:
Pozdrav svima, iz suncanog (kako kome) Minhena, dipkamo se jos!
budislav

#807 Re: Viza za Njemacku

Post by budislav »

HB_BHF wrote: Hvala na odgovoru. Kontam sve to. Jedino me zbunjuje razlog zbog kojeg firma želi da prvo dobije saglasnost od agencije za zapošljavanje kad se ne mora ići tim putem već može jednostavnije sa plavom kartom.
Po § 2 Abs. 2 BeschV sa 39000 EUR-a treba saglasnost Bundesagentur für Arbeit (BA).
I da piše da ne treba opet to neko mora zvanično reći da ne treba (znači BA).
Ovo bi bio novi način, koji važi od 1.1.2016.
Ti si mogao iči i na stari način. Znači ugovor od firme, itd. kao što je tasmanian_devil napisao.
Ali, ima i prednosti kada dobiješ saglasnost BA. Znatno se ubrzava proces. Može se dobiti viza i za jedan mjesec.
Međutim, situacija se mijenja iz dana u dan. Sve je veća gužva. Dovoljno je pogledati koliko se čeka za termin za vizu.
U februaru 4 sedmice, u aprilu 8 sedmica, u junu 14 sedmica. Mislim da više niko ne može reći koliko će šta trajati.
Ako možeš rezervisati termin, rezerviši. Mislim da moraš rizikovati, jer u protivnom kada dobiješ svu dokumentaciju
pa tek onda rezervišeš termin, to će onda još potrajati 4-5 mjeseci, Da li ima neko osim amidža, daidža i ostale familije koji
bi toliko dugo čekali?
budislav

#808 Re: Viza za Njemacku

Post by budislav »

Alex1991 wrote:Veliki pozdrav svima. Podijelicu sa vama svoje iskustvo, mozda nekome bude od pomoci (kao sto su meni vasa)
Moji dokumenti u agentur für arbeit su stigli 22.7.2016, tacnije prije 45 dana, ili 1 mjesec i 14 dana. Ja sam od tada poslao molbu/obrazlozenje kako sa svojim iskustvom i poznavanjem jezika zelim da ovdje zivim i radim, kako sam samac,...
Pokusavam da se stavim u cipele poslodavca, vise od mjesec dana je proslo nikakvog odgovora nema i Bog zna kada ce da bude...samo se iskreno nadam da nece odustati od moga aganzmana.....
Ima li jos iko da je ovoliko dugo cekao na slaglasnost? :hmpf:
P
Pretpostavljam da je poslodavac poslao dokumentaciju u Bundesagentur für Arbeit (BA). Znači ugovor o radu (koji ne mora biti potpisan), Vorabprüfung, Stellenbeschreibung i kopija pasoša/putovnice.
U roku od dvije sedmice bi trebali da se jave poslodavcu sa prvim informacijama. Normalno je do četiri sedmice da se čeka.
Šta znači normalno? Bilo bi dobro da je poslodavac već imao objavljen oglas za posao kod BA dvije i više sedmica i da nije bilo nekoga iz prioritetne grupe za taj posao. U prioritetnu grupu spadaju, pored Nijemaca i ovih iz EU, i osobe koje se ne mogu drugačije zaposliti nego preko BA.
Mislim da pokušavaju da posreduju u zapošljavanju nekoga iz prioritetne grupe.
Ja ne bih sjedio skrštenih ruku već bih tražio i na drugom mjestu posao dok sve ne bude sigurno.
Alex1991

#809 Re: Viza za Njemacku

Post by Alex1991 »

Sve razumijem na prioritetnoj grupi, ali i poslodavac mi tvrdi da je zvao i da su mu rekli da jednostavno moramo jos da cekamo. Naravno posle 6 sedmica sam postao toliku sumnjicav da sam i sam nazvao i pitao, fino su mi objasnili da prijava ima ali da moram da cekam.
Danas sam opet zvao da pitam koliko se dugo ceka, i dobio sam odgovor od 6 do 8 sedmica, da li je to zbog guzve ili necega drugog ne znam, ali eto tako je slucaj s mnom.

Isto tako imam drugara koji je cekao ali mu je ujedno stigao i termin za viziranje, na koji je otisao samo sa ugovorom o radu, i sluzbenice su mu rekle da ce da kontaktiraju Agentur, sto su i uradile i vidjele da priava ima li da je vecina uslova ispunjena tako da je proces prosao bez problema, cak i bez pisane forme od Agentur.
HB_BHF

#810 Re: Viza za Njemacku

Post by HB_BHF »

Kad vi uhvatite ove termine? Sinoć čekam cijelu noć od 00:00h... Ako nekog zna da bi ustupio termin, neka me kontaktira na pp. Pare nisu problem :D. Belaj mi je što bi poslodavac mogao odustati od moje aplikacije. Jbg ja ga razumijem pošto mu radnik treba sad, a ne za pola godine.
Alex1991

#811 Re: Viza za Njemacku

Post by Alex1991 »

HB_BHF wrote:Kad vi uhvatite ove termine? Sinoć čekam cijelu noć od 00:00h... Ako nekog zna da bi ustupio termin, neka me kontaktira na pp. Pare nisu problem :D. Belaj mi je što bi poslodavac mogao odustati od moje aplikacije. Jbg ja ga razumijem pošto mu radnik treba sad, a ne za pola godine.
ja sam isto tako uradio u 00:05 ušao i rezervisao sebi termin, ali to je bilo u 7 mjesecu. sada su se stvari promenile, ne znam kako nema nervira i ako gledas u dobro vrijeme. Nada se da ce neko na forumu da ti pomogne više nego ja, srećno!
mousstapha

#812 Re: Viza za Njemacku

Post by mousstapha »

Baš pratim ovo i nikako da ugledam slobodan termin. Nije mi jasno kad ih ljudi ugrabe.
budislav

#813 Re: Viza za Njemacku

Post by budislav »

mousstapha wrote:Baš pratim ovo i nikako da ugledam slobodan termin. Nije mi jasno kad ih ljudi ugrabe.
Ovo je neko ranije pisao:
"Termini se puštaju u periodu 00:10 do 0:20 i u narednih 10-15 minuta se svi rezervisu. Naravno pustaju se za prvi naredni slobodan dan, a to je sada recimo negdje krajem novembra."
Lako to oni promjene.
Čuo sam da neki dežuraju 24 h i tako uspiju rezervisati termin. Da li ima smisla vikendom dežurati? Možda.
budislav

#814 Re: Viza za Njemacku

Post by budislav »

Alex1991 wrote:Sve razumijem na prioritetnoj grupi, ali i poslodavac mi tvrdi da je zvao i da su mu rekli da jednostavno moramo jos da cekamo.
Isto tako imam drugara koji je cekao ali mu je ujedno stigao i termin za viziranje, na koji je otisao samo sa ugovorom o radu, i sluzbenice su mu rekle da ce da kontaktiraju Agentur, sto su i uradile i vidjele da priava ima li da je vecina uslova ispunjena tako da je proces prosao bez problema, cak i bez pisane forme od Agentur.
Za podnošenje zahtjeva za vizu dovoljno je imati ugovor sa poslodavcem. Sve ostalo ubrzava proces.
mousstapha

#815 Re: Viza za Njemacku

Post by mousstapha »

Postovani,

obzirom da su nam svi termini popunjeni i da zaista nemamo vise kapaciteta da dodijelimo posebne slobodne termine, mozemo Vas samo opet uputiti na nas online sistem da pratite pazljivo i redovno da li ce se neki Vama odgovarajuci osloboditi, jer nam klijenti cesto otkazuju tj. storniraju termine.

Pocetkom svakog dana (00:00 sati) se otvara jedan novi kalendarski dan u online sistemu za zakazivanje termina u prikazanih 14 sedmica.

Nadamo se iskreno Vasem razumijevanju (www.sarajevo.diplo.de).

Srdacno po nalogu
Odjel za vize
Alex1991

#816 Re: Viza za Njemacku

Post by Alex1991 »

Postovani,

obzirom da su nam svi termini popunjeni i da zaista nemamo vise kapaciteta da dodijelimo posebne slobodne termine, mozemo Vas samo opet uputiti na nas online sistem da pratite pazljivo i redovno da li ce se neki Vama odgovarajuci osloboditi, jer nam klijenti cesto otkazuju tj. storniraju termine.

Svakog ponedeljka se ou online sistemu otvara jedna kalendarska stranica tj. jedna nova sedmica za zakazivanje termina.

Ovo je situacija od juna!
mousstapha

#817 Re: Viza za Njemacku

Post by mousstapha »

Znači svakog ponedjeljka.
tasmanian_devil

#818 Re: Viza za Njemacku

budislav wrote:
HB_BHF wrote: Hvala na odgovoru. Kontam sve to. Jedino me zbunjuje razlog zbog kojeg firma želi da prvo dobije saglasnost od agencije za zapošljavanje kad se ne mora ići tim putem već može jednostavnije sa plavom kartom.
Po § 2 Abs. 2 BeschV sa 39000 EUR-a treba saglasnost Bundesagentur für Arbeit (BA).
I da piše da ne treba opet to neko mora zvanično reći da ne treba (znači BA).
Ovo bi bio novi način, koji važi od 1.1.2016.
Ti si mogao iči i na stari način. Znači ugovor od firme, itd. kao što je tasmanian_devil napisao.
Ali, ima i prednosti kada dobiješ saglasnost BA. Znatno se ubrzava proces. Može se dobiti viza i za jedan mjesec.
Međutim, situacija se mijenja iz dana u dan. Sve je veća gužva. Dovoljno je pogledati koliko se čeka za termin za vizu.
U februaru 4 sedmice, u aprilu 8 sedmica, u junu 14 sedmica. Mislim da više niko ne može reći koliko će šta trajati.
Ako možeš rezervisati termin, rezerviši. Mislim da moraš rizikovati, jer u protivnom kada dobiješ svu dokumentaciju
pa tek onda rezervišeš termin, to će onda još potrajati 4-5 mjeseci, Da li ima neko osim amidža, daidža i ostale familije koji
bi toliko dugo čekali?
Nema sta, covjek je u pravu : http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... b_2016.pdf

Samo mi nije jasno zasto nisu stavili to tamo u onaj zvanicni dio za plavu kartu ali sta da se radi. Cak i prilikom predavanja vize mi niko nista nije rekao.
Ostaje cekati, sta da se radi.
clarion_

#819 Re: Viza za Njemacku

Post by clarion_ »

tasmanian_devil wrote:
HB_BHF wrote:Ovako... Imao sam intervju sa jednom firmom u Njemačkoj i dobio pozitivan odgovor da im se mogu priključiti. Nakon toga su mi rekli da čekaju nekakvo odobrenje od njihove agencije za zapošljavanje kako bi mogao dobiti radnu dozvolu za tu poziciju. Obzirom da ciljam plavu kartu, usmeno sam se dogovorio sa poslodavcem oko plate pošto mora biti minimum brutto od 39000 € za IT. Eh sad, je li zaista potrebno ovo odobrenje od agencije ili mogu aplicirati za vizu sa ugovorom od firme? Ili se na ovaj način prijavljuje za vizu, a onda tamo kod njih apliciram za plavu kartu?

Nekolikko stvari ovdje nije tačno navedeno pa ću napisati ispravku. Plava karta ili tačnija viza koja prethodi plavoj karti se dobija 10-15 dana nakon apliciranja u ambasadi i to sa ugovorom od 39k+ bruto godisnje. Sa ovom platom nije potrebna saglasnost agencije za rad ali nije ju zgoreg ni imati jer ubrzava proces u uredu za strance u Njemačkoj kada dođu dokementi iz Bosne. Ne treba da diploma ima apostilni pecat dovoljno je ima prevod ovlastene osobe tj. sudskog tumaca a preporucujem Barbados agenciju na Skenderiji koja je prevodila moje dokumente. Sve ostalo je tačno a napomenuo bih dio sa H+ oznakom fakulteta koji je isto tako ključan. Krajnja uputa je da se sve upute traže isključivo na sajtu ambasade.
tasmanian_devil

#820 Re: Viza za Njemacku

clarion_ wrote:
tasmanian_devil wrote:

Nekolikko stvari ovdje nije tačno navedeno pa ću napisati ispravku. Plava karta ili tačnija viza koja prethodi plavoj karti se dobija 10-15 dana nakon apliciranja u ambasadi i to sa ugovorom od 39k+ bruto godisnje. Sa ovom platom nije potrebna saglasnost agencije za rad ali nije ju zgoreg ni imati jer ubrzava proces u uredu za strance u Njemačkoj kada dođu dokementi iz Bosne. Ne treba da diploma ima apostilni pecat dovoljno je ima prevod ovlastene osobe tj. sudskog tumaca a preporucujem Barbados agenciju na Skenderiji koja je prevodila moje dokumente. Sve ostalo je tačno a napomenuo bih dio sa H+ oznakom fakulteta koji je isto tako ključan. Krajnja uputa je da se sve upute traže isključivo na sajtu ambasade.
Ja sam napisao da meni nisu trazili saglasnost. Ovo za period dobijanja nije tacno, posto ja cekam od 29.07. zavrsio sam ETF znaci H+, dobio platu iznad prosjeka i idem u Berlin. Koliko sam cuo, postoji i razlika u koji se grad ide.

Vjerovatno si i za apostilni pecat u pravu, ja sam ovo napisao jer sam iz RS/a i drugaru koji je otisao prosle godine su to trazili, jer ustvari sud potvdjuje da je on ovlasten, a apostilni pecat je priznat svuda u svijetu (mislim takve sam ja informacije dobio).
budislav

#821 Re: Viza za Njemacku

Post by budislav »

tasmanian_devil wrote: Ja sam napisao da meni nisu trazili saglasnost. Ovo za period dobijanja nije tacno, posto ja cekam od 29.07. zavrsio sam ETF znaci H+, dobio platu iznad prosjeka i idem u Berlin. Koliko sam cuo, postoji i razlika u koji se grad ide.

Vjerovatno si i za apostilni pecat u pravu, ja sam ovo napisao jer sam iz RS/a i drugaru koji je otisao prosle godine su to trazili, jer ustvari sud potvdjuje da je on ovlasten, a apostilni pecat je priznat svuda u svijetu (mislim takve sam ja informacije dobio).
Mislim da postoji zabuna oko plave karte. U njemačkoj ambasadi se ne izdaje plava karta, već samo nacionalna viza. Međutim, mora se već u ambasadi podnijeti zahtjev za plavu kartu. Plavu kartu izdaje ured za strance. Ako su primanja veća od 49.600 EUR-a ne vrši se nikakva provjera od strane ureda za zapošljavanje (BA). Ako su primanja veća (a moraju biti da bi se mogao podnijeti zahtjev) od 38.688 EUR-a onda BA vrši poređenje uslova rada, radnog vremena i plate, ali ne vrši provjeru prioriteta. Osobe koje su imaoci plave karte su ravnopravni pri zapošljavanju tj. ne vrši se provjera od strane BA (znači nekada poslije kada se dobije plava karta).

Apostile pečat je nadovjera potpisa. Ne bi trebalo da to traže, jer je to još od SFRJ tako regulisano da ne treba.
Svaki ovlašteni sudski prevodilac ima ovjeren potpis u sudu (u mjestu gdje mu je sjedište).
Ko želi biti siguran može za nekih 20KM takse dobiti apostile pečat.
clarion_

#822 Re: Viza za Njemacku

Post by clarion_ »

tasmanian_devil wrote:
Ja sam napisao da meni nisu trazili saglasnost. Ovo za period dobijanja nije tacno, posto ja cekam od 29.07. zavrsio sam ETF znaci H+, dobio platu iznad prosjeka i idem u Berlin. Koliko sam cuo, postoji i razlika u koji se grad ide.

Imam puno primjera dobijanja vize na osnovu plave karte za 7-14 dana. Za duže nisam ni čuo. Predlažem da kontaktiraš ured za strance u Berlinu jer je to već previše. Kada ti prema ugovoru počinje radni odnos?
forumskivojnik

#823 Re: Viza za Njemacku

Post by forumskivojnik »

budislav wrote:
tasmanian_devil wrote: Ja sam napisao da meni nisu trazili saglasnost. Ovo za period dobijanja nije tacno, posto ja cekam od 29.07. zavrsio sam ETF znaci H+, dobio platu iznad prosjeka i idem u Berlin. Koliko sam cuo, postoji i razlika u koji se grad ide.

Mislim da postoji zabuna oko plave karte. U njemačkoj ambasadi se ne izdaje plava karta, već samo nacionalna viza. Međutim, mora se već u ambasadi podnijeti zahtjev za plavu kartu. Plavu kartu izdaje ured za strance. Ako su primanja veća od 49.600 EUR-a ne vrši se nikakva provjera od strane ureda za zapošljavanje (BA). Ako su primanja veća (a moraju biti da bi se mogao podnijeti zahtjev) od 38.688 EUR-a onda BA vrši poređenje uslova rada, radnog vremena i plate, ali ne vrši provjeru prioriteta. Osobe koje su imaoci plave karte su ravnopravni pri zapošljavanju tj. ne vrši se provjera od strane BA (znači nekada poslije kada se dobije plava karta).

Apostile pečat je nadovjera potpisa. Ne bi trebalo da to traže, jer je to još od SFRJ tako regulisano da ne treba.
Svaki ovlašteni sudski prevodilac ima ovjeren potpis u sudu (u mjestu gdje mu je sjedište).
Ko želi biti siguran može za nekih 20KM takse dobiti apostile pečat.
Mislim da postoji zabuna oko plave karte. U njemačkoj ambasadi se ne izdaje plava karta, već samo nacionalna viza. Međutim, mora se već u ambasadi podnijeti zahtjev za plavu kartu. Plavu kartu izdaje ured za strance.
Ja sam dobio plavu kartu a nisam nikakav zahtjev podnosio u njemackoj ambasadi u Sarajevu , nego sam je automatski dobio prilikom produzavanja vize nakom dobivanja Anerkennung-a . Nakon dobivanja Anerkennung-a sam potpisao radni ugovor na neodredjeno vrijeme i svu potrebnu papirologiju za to mi je uradio Ured za strance u par minuta bez ikakvih zavrzlama.
budislav

#824 Re: Viza za Njemacku

Post by budislav »

Mislim da postoji zabuna oko plave karte. U njemačkoj ambasadi se ne izdaje plava karta, već samo nacionalna viza. Međutim, mora se već u ambasadi podnijeti zahtjev za plavu kartu. Plavu kartu izdaje ured za strance.
Ja sam dobio plavu kartu a nisam nikakav zahtjev podnosio u njemackoj ambasadi u Sarajevu , nego sam je automatski dobio prilikom produzavanja vize nakom dobivanja Anerkennung-a . Nakon dobivanja Anerkennung-a sam potpisao radni ugovor na neodredjeno vrijeme i svu potrebnu papirologiju za to mi je uradio Ured za strance u par minuta bez ikakvih zavrzlama.[/quote]

Kada uporedim podebljane riječi dolazim do zaključka da pričamo o istom.
Zahtjev (obrazac) za njemačku nacionalnu vizu je isti za sve koji namjeravaju da tamo rade. Dokumenti koji se prilažu nisu isti.
budislav

#825 Re: Viza za Njemacku

Post by budislav »

clarion_ wrote:
Imam puno primjera dobijanja vize na osnovu plave karte za 7-14 dana. Za duže nisam ni čuo. Predlažem da kontaktiraš ured za strance u Berlinu jer je to već previše. Kada ti prema ugovoru počinje radni odnos?
I ja bih se složio da je 6 sedmica možda predugo (iako postoje slučajevi gdje se čeka i do 6 mjeseci, ali nisam tako nešto čuo za ambasadu u Sarajevu).
Samo koga kontaktirati? Možda bi bilo bolje napisati e-mail pravno-konzularnom odjelu ambasade na njemačkom jeziku.
Pretpostavljam da nisi živio u Njemačkoj nekada prije i da nema nekih "dugova".
Sve navode oko ranijih boravka u Njemačkoj moraju provjeriti. Ali i to bude gotovo za 20-tak dana .
Post Reply