Info od meni bliskih osoba, samo kontra-varijanta, on je došao nakon nje.Nisrin wrote:Posto je kod nas sve rekla-kazala da li neko ima iskustva sa NON EU drzavljanima, znaci bh.pasos je u pitanju...
Nadje se posao, posalje poslodavac ugovor, odes u ambasadu i cekas radnu vizu...covjek ozenjen, nema djece. Zena isto bh, drzavljanka, on odlicno govori njemacki, ona ne bas...uci...da li moze ici na povezivanje porodice nakon 2-3 platne liste? Da li zena mora polagati njemacki kako bi neometano zivjela sa njim, preko "njegove vize"? Ona ne moze raditi dok jezik ne polozi?
Koliko dugo se ceka uopste na vizu nakon razgovora u ambasadi?
Nigdje nema konkretnih informacija, a i cini mi se da vecinom idu hrvatski drzavljani, pa je njima sve puno lakse!
Pošto je ona već duže vrijeme gore, za spajanje porodice predali su ovdje u Sa, skupa sa ovim platnim listama. Nakon toga su čekali par mjeseci, baksuzi pa se to u ljeto dešavalo. To znam jer su mi se na glavu popeli nekim teorijama zavjere i sličnim glupostima. Uglavnom, kad je sve bilo gotovo, jezik, tačnije neku vrstu večernje škole i kurs njemačke kulture/tradicije/tako nešto sad gore odrađuje, jer to je valjda uslov za godinu dana da se riješi. S tim da se može radit bez problema, u skladu sa znanjem jezika naravno.
Znači, nije morao polagati ništa ovdje, jedino možda u ambasadi neka vrsta usmenog testa da nije bila, pošto to praktikuju tu i tamo. Mada, opet sam čuo (doduše uz kafu) da se mora A1 na spajanju imati, i to onaj koji nema radnu vizu. Ali, i to je glupost, može se na OSD-u u KŠC-u položiti za jednu subotu, jer to je bukvalno osnova.
Nadam se da sam pomogao.