Viza za Njemacku
-
shadow_san
#651 Re: Viza za Njemacku
Djeste raja
Ovako, skoro sam predao papire za izdavanje vize u DEU ambasadi u Sarajevu, medjutim dosao sam u situaciju da trebam otici u njemacku. Moje pitanje je sljedeće:
Da li ja mogu putovati do njemacke iako mi u pasosu ima udaren pecat da idalje cekam izdavanje vize? Dajle jos mu nije izdata radna viza!
Da li ima tko iskustva stim?
Unaprijed hvala na pomoći
Lijep pozdrav
Ovako, skoro sam predao papire za izdavanje vize u DEU ambasadi u Sarajevu, medjutim dosao sam u situaciju da trebam otici u njemacku. Moje pitanje je sljedeće:
Da li ja mogu putovati do njemacke iako mi u pasosu ima udaren pecat da idalje cekam izdavanje vize? Dajle jos mu nije izdata radna viza!
Lijep pozdrav
-
dinob1000
#652 Re: Viza za Njemacku
Da li zna neko za spajanje porodice koliko je poptrebno m2 stambenog prostora po clanu domacinstva(koliko za odrasle koliko za djecu) i kolika moraju biti mjesecna primanja podnosioca zahtjeva odnosno koliko po clanu domacinstv(odrasli idjeca)
Ne mogu naci neke precizne informacije au sluzbi za strance il ne znaju il ne zele reci.
Jedino sto sam uspio saznati na internetu da se stambeni prostor krece od12 do 16 m2 po osobi a novcana sredstva za odrasle 360E a za djecu 270E po glavi(poklapa se sa visinom socijalne pomoci)
Imali iko da je uradio spajanje porodice pa da neki konkretan odgovor
Ne mogu naci neke precizne informacije au sluzbi za strance il ne znaju il ne zele reci.
Jedino sto sam uspio saznati na internetu da se stambeni prostor krece od12 do 16 m2 po osobi a novcana sredstva za odrasle 360E a za djecu 270E po glavi(poklapa se sa visinom socijalne pomoci)
Imali iko da je uradio spajanje porodice pa da neki konkretan odgovor
-
reuf i minka
#653 Re: Viza za Njemacku
Možeš putovati. Kad ti jave da ti je viza gotova, moraš u ambasadu da ti je zalijepe u pasoš i to je to.shadow_san wrote:Djeste raja
Lijep pozdrav
-
Margita81
#654 Re: Viza za Njemacku
Spajanje porodice u De...muz sa hrvatskim pasosem a zena bosanskim...zna li iko proceduru, mora li gdja polagati jezik?
Za spajanje porodice kad su oba supruznika drzavljani Hrv-jezik nije uslov.
Za spajanje porodice kad su oba supruznika drzavljani Hrv-jezik nije uslov.
-
Enno1
#655 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav 
Ovih dana pripremam dokumentaciju za Njemačku vizu, ali vidim u zadnje vrijeme tema je zamrla
Zvao sam ambasadu i javljao se preko maila da bih vidio koja je dokumentacija potrebna. Poslali su mi samo dok. u PDF(koji se moze i skinuti sa sajta).
Prije par dana sam i dobio na mail, ugovor od poslodavca, pa zelim to sto prije da riješim.
Ovih dana pripremam dokumentaciju za Njemačku vizu, ali vidim u zadnje vrijeme tema je zamrla
Zvao sam ambasadu i javljao se preko maila da bih vidio koja je dokumentacija potrebna. Poslali su mi samo dok. u PDF(koji se moze i skinuti sa sajta).
Prije par dana sam i dobio na mail, ugovor od poslodavca, pa zelim to sto prije da riješim.
Kopirao sam ovaj post od ranije, nadam se da će se javiti neko, pa da mi pomogne da se riješim nedoumica.Na stranici ambasade pise zaista sve sta joj treba, a na osnovu mog skorijeg iskustva evo i sta sam ja prilozila:
- 2 popunjena zahtjeva (koja se mogu skinuti sa stranice)
- 2 biometrijske slike (na skenderiji)
- 3 diplome o skolskoj spremi u originalu + prevedena na njemacki jezik od sudskog tumaca za Njemacki jezik i ovjerena od strane istog (Imate gospodina na Stupu, Salih Satara ako se ne varam, progooglaj, koji prevede za 30 min.) - 1 original + 2 kopije
- ugovor od strane njemacke firme- 1 original + 2 kopije
Ja sam dodatno prilozila:
- Svoj CV (takodjer u 3 primjera)
- Preporuke bivsih poslodavaca
- Ugovor o stanu u Njemackoj
Naknadno u toku procesa obrade vize ce se traziti i uvjerenje o nekaznjavanju, koje takodjer moze odmah pripremiti i imati u vidu da bi mogli zatraziti. Meni je to npr. oduzelo dodatno 3 sedmice. Uvjerenje se vadi u MUP-u mjesta rodjenja, onda se ide na sud, udari pecat apostile, pa se takodjer to uvjerenje predaje sudskom tumacu na prevod.
-
mrmacc
#656 Re: Viza za Njemacku
Da li zna neko proceduru za spajanje porodice?
Naime, dobio sam u ambasadi radnu vizu i idem za Njemačku za 10ak dana sa porodicom .
Pitanje glasi, da li tamo istovremeno predajem zahtjev za Plavu kartu, i zahtjev za spajanje porodice? Ili moram prvo predati zahtjev za Plavu kartu, pa kad se odobri plava karta, tek tada predajem zahtjev za spajanje porodice?
Naime, dobio sam u ambasadi radnu vizu i idem za Njemačku za 10ak dana sa porodicom .
Pitanje glasi, da li tamo istovremeno predajem zahtjev za Plavu kartu, i zahtjev za spajanje porodice? Ili moram prvo predati zahtjev za Plavu kartu, pa kad se odobri plava karta, tek tada predajem zahtjev za spajanje porodice?
- OptimusPrime
#657 Re: Viza za Njemacku
Prvo trebas otici u DEU, zasnovati radni odnos, predati za Plavu kartu, srediti sva osnovna osiguranja (zdravstveno, penziono...), naci odgovarajuci stan. Tek onda tvoja porodica ima uslove da preda u BiH zahtjev za vizu za spajanje porodice.mrmacc wrote:Da li zna neko proceduru za spajanje porodice?
- friskyoreo
#658 Re: Viza za Njemacku
Tebi ne treba job seeker viza ako si BiH državljanin.ravik wrote:Pozdrav! Zanima me da li neko ima iskustva sa dobijanjem jobseeker visum Deutschland i da li zna šta je sve potrebno za dobivanje vize?
Zanima me koje su prednosti ove vize u odnosu na to kada neko trazi posao iz BiH bez ove vize u Njemackoj? (Pod ovim podrazumjevam da je moje zanimanje deficitarno u Njemačkoj kao i da posjedujem B2 certifikat za Njemački jezik).
Hvala!
-
alpashinac
#659 Re: Viza za Njemacku
Situacija je slijedeca:
Muz ima hrvatski pasos, zena bosanski, dvogodisnji sin takodjer hrvatski pasos. Muz dobio stalni posao u Njemackoj, zena i dijete u Bosni. Primio je vec tri plate, koja je procedura za spajanje porodice?!
Na sto treba obratiti paznju, kursevi, papirologija, vrijeme cekanja? Da li neko zna?
Unaprijed hvala
Muz ima hrvatski pasos, zena bosanski, dvogodisnji sin takodjer hrvatski pasos. Muz dobio stalni posao u Njemackoj, zena i dijete u Bosni. Primio je vec tri plate, koja je procedura za spajanje porodice?!
Na sto treba obratiti paznju, kursevi, papirologija, vrijeme cekanja? Da li neko zna?
Unaprijed hvala
-
Apachexxx
#660 Re: Viza za Njemacku
Dakle ovako..treba mi pomoc..predo sam za vizu spajanje porodice..zena ima njemacki pasos..svi papiri uredni sa moje strane..jos nju nisu kontaktirali nista u njemackoj proslo je nekih tri sedmice..medjutim njoj je istekao ugovor o radu tako da je bez posla manje od mjesec dana..pitanje je sledece dali u tom slucaju moze neko drugi garantovat za mene sa svojom platom (otac brat i tako sl. ) kakva je procedura u tom slucaju.. ona ima svoj stan i jos trudna je (postat cemo roditelji ako Bogda)
Hvala
Hvala
-
missko
#661 Re: Viza za Njemacku
Od cega cete zivit buraz? Jebena situacijaApachexxx wrote:Dakle ovako..treba mi pomoc..predo sam za vizu spajanje porodice..zena ima njemacki pasos..svi papiri uredni sa moje strane..jos nju nisu kontaktirali nista u njemackoj proslo je nekih tri sedmice..medjutim njoj je istekao ugovor o radu tako da je bez posla manje od mjesec dana..pitanje je sledece dali u tom slucaju moze neko drugi garantovat za mene sa svojom platom (otac brat i tako sl. ) kakva je procedura u tom slucaju.. ona ima svoj stan i jos trudna je (postat cemo roditelji ako Bogda)
Hvala
-
Girl333
#662 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav. Situacija: Dobila sam ugovor u Njemačkoj na 2 godine. Radnu dozvolu na godinu i trenutno čekam vizu. Zaručnik i ja planiramo vjenčanje, ali nemamo iskustva niti poznajemo nekog ko je bio u sličnoj situaciji. Zanima nas da li će on preko mene i moje vize moći doći na spajanje porodice kad se vjenčamo? I kako ide cijeli proces, da li je neko upućen? Hvala vam unaprijed.
- crazy bitch
#663 Re: Viza za Njemacku
imate na Skenderiji u istoj ulici gdje je i Njemacka ambasada Agenciju koja se bavi obradom papirologije za vize,Agencija Sve za vizu, kontakt telefon je 061/554-972,mozete im se obratiti za sve informacije
-
AMMMeRRR
#664 Re: Viza za Njemacku
Naravno da moze, bez problema, ali obavezno se uzmite prije odlaska! Onda on dobija sto si i ti dobila.. Ako ti prvo odeš pa se onda uzmete, mislim da moraš biti godinu ili dvije u Njem pa tek onda moze spajanje porodica.. Ako se uzmete prije odlaska može odma predat.. Najbolja je opcija, da zajedno predate za vizu, u tom slučaju zajedno dobijate i odma idete zajedno.. Posto vidim da ti vec čekas, znaci ti dobiješ ulaznu, za jedno tri mj predaš za trajnu, kad je dobiješ, on predaje za ulaznu.. Dotad turistički 3 mj u 6..Girl333 wrote:Pozdrav. Situacija: Dobila sam ugovor u Njemačkoj na 2 godine. Radnu dozvolu na godinu i trenutno čekam vizu. Zaručnik i ja planiramo vjenčanje, ali nemamo iskustva niti poznajemo nekog ko je bio u sličnoj situaciji. Zanima nas da li će on preko mene i moje vize moći doći na spajanje porodice kad se vjenčamo? I kako ide cijeli proces, da li je neko upućen? Hvala vam unaprijed.
- limunada25
#665 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav
Molim vas pomagajte. Dobila sam vizu D na 3 mjeseca i vazi od 15 okt. Ja sam rezervisala let za Frankfurt preko Beograda i juce kad sam stigla u Bg kazu da ne mogu uci u njemacku prije tog datuma. A ja sam krenula 10 dana ranije kako bi nasla stan i malo se smjestila. I vrate me za Sarajevo. Zar ja ne mogu uci turisticki 10 dana ranije? Hvala
Molim vas pomagajte. Dobila sam vizu D na 3 mjeseca i vazi od 15 okt. Ja sam rezervisala let za Frankfurt preko Beograda i juce kad sam stigla u Bg kazu da ne mogu uci u njemacku prije tog datuma. A ja sam krenula 10 dana ranije kako bi nasla stan i malo se smjestila. I vrate me za Sarajevo. Zar ja ne mogu uci turisticki 10 dana ranije? Hvala
- galamdzinica
#666 Re: Viza za Njemacku
Možeš, ja sam imala istu situaciju, autom prešla Sloveniju kao prvu EU zemlju 4-5 dana prije početka vize D bez ikakvih problema. Nisi valjda otišla nazad u Sa?limunada25 wrote:Pozdrav
- limunada25
#667 Re: Viza za Njemacku
Jesamgalamdzinica wrote:Možeš, ja sam imala istu situaciju, autom prešla Sloveniju kao prvu EU zemlju 4-5 dana prije početka vize D bez ikakvih problema. Nisi valjda otišla nazad u Sa?limunada25 wrote:Pozdrav
- galamdzinica
#668 Re: Viza za Njemacku
Ja gamadilimunada25 wrote:Jesamgalamdzinica wrote:Možeš, ja sam imala istu situaciju, autom prešla Sloveniju kao prvu EU zemlju 4-5 dana prije početka vize D bez ikakvih problema. Nisi valjda otišla nazad u Sa?limunada25 wrote:Pozdrav
-
tuitamo
#669 Re: Viza za Njemacku
Pitanje za one koji su Njemačku otišli preko plave karte:
Koliko dugo ste čekali na poziv iz ambasade sa informacijom da je viza spremna za preuzimanje?
Hvala
Koliko dugo ste čekali na poziv iz ambasade sa informacijom da je viza spremna za preuzimanje?
Hvala
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#670 Re: Viza za Njemacku
tuitamo wrote:Pitanje za one koji su Njemačku otišli preko plave karte:
Hvala
Jaran odnosno bivsi skolski drugar, je otiso za DE preko te karte, i to ove godine. Eto, zadnju put se cuo s njim kad mi je javio kao da ide u DE, a to je bilo krajem pocetkom augusta. I tako kroz pricu kaze da je na sve ceko, od kako je predao neke zahtjeve, 8 mjeseci i nepunih sedam dana.
Doduse on je bio u DE nekad davo pa su ih pocetkom 1997 deportovali sa otsalima. E, jel to igralo ikakve uloge - pojma nemam.
-
tuzlausrcu
#671 Re: Viza za Njemacku
Mogu li ikako dobiti radnu vizu, ako imam poslodavca koji zeli da radim kod njega ?
Ako ima ko kakva iskustva neka piše ! U pitanju je farma kod jednog bogatog seljaka u sjeverozapadnoj Njemackoj.
Ako ima ko kakva iskustva neka piše ! U pitanju je farma kod jednog bogatog seljaka u sjeverozapadnoj Njemackoj.
-
missko
#672 Re: Viza za Njemacku
Moze na ograniceno ako neema nikog na birou ko vec ima papiretuzlausrcu wrote:Mogu li ikako dobiti radnu vizu, ako imam poslodavca koji zeli da radim kod njega ?
-
vjeverica.nada
#673 30 EUR za prelazak granice - sa sajta Njemacke Ambasade
Zna li neko objasniti o cemu se radi - sta znaci kratka obavijest objavljena danas na stranici Ambasade Njemacke u BiH tj. tekst sadrzaja:
Važna obavijest
Achtung: Die Einführung der Gebühr wurde von der Bundesregierung kurzfristig auf 2016 verschoben. Die Botschaft wird weiter informieren, sobald hier abschließende Details eingehen.
Od 01.12.2015 potvrde („Grenzübertrittsbescheinigung“) se naplaćuju. Svaka potvrda se tada plaća 60,00 KM (= 30,00 €)
-
paladinka
#674 Re: 30 EUR za prelazak granice - sa sajta Njemacke Ambasade
Grenzübertrittsbescheinigung to je jedna potvrda za one koje njemacka hoce da deportuje , da su dobrovoljno napustili zemlju . To se dobije ili odmah prilikom prelaska granice ili se naknadno moze izvaditi.vjeverica.nada wrote:Zna li neko objasniti o cemu se radi - sta znaci kratka obavijest objavljena danas na stranici Ambasade Njemacke u BiH tj. tekst sadrzaja:
Važna obavijest
Achtung: Die Einführung der Gebühr wurde von der Bundesregierung kurzfristig auf 2016 verschoben. Die Botschaft wird weiter informieren, sobald hier abschließende Details eingehen.
Od 01.12.2015 potvrde („Grenzübertrittsbescheinigung“) se naplaćuju. Svaka potvrda se tada plaća 60,00 KM (= 30,00 €)
- forumskivojnik
#675 Re: 30 EUR za prelazak granice - sa sajta Njemacke Ambasade
Upozorenje: Uvođenje naknade Savezna vlada kratkoročno odgađa za 2016 godinu. Ambasada će dalje informisati kada (čim) dobije konačne detalje.vjeverica.nada wrote:Zna li neko objasniti o cemu se radi - sta znaci kratka obavijest objavljena danas na stranici Ambasade Njemacke u BiH tj. tekst sadrzaja:
Važna obavijest
Grenzübertrittsbescheinigung = Potvrda o prekoračenju prelaska granice (kada se u zakonski propisanom roku ne pređe granica , ne napusti Njemačka)
Grenze die - granica
übertreten - gegen eine Anordnung, eine gesetzliche Vorschrift verstossen (povrijediti , ne poštivati propis , zakon)
Übertritt der , - Bezeichnung für den Wechsel zu einer anderen Religion , Partei , Gemeinschaft o. Ä.
Dakle , plaćanje ovih potvrda (prekršaja) se odgađa za 2016. god., a Ambasada će o ovome obavještavati čim dobije konačne detalje o ovome.