Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
TDK-90

#626 Re: Viza za Njemacku

Post by TDK-90 »

Potvrda izjava kod notara o slobodnom tj. o bracnom stanju, i podatci od prijasnjim brakovima sa eventualno rjesenjima o razvodu od nadleznog suda brojevi rjesenja datumi rjesenja naziv suda podatci od o bivsim supruznicima sve ovjereno prevedeno appoostile. Ovako je bar bilo kod mog poznanika koji se razveo da bi se vjencao.....ako me razumijes pozzzz
Micika.st

#627 Re: Viza za Njemacku

Post by Micika.st »

Pozdrav, treba mi vise informacija...Ukoliko ima neko slicno iskustvo, par informacija koje bih meni bile od koristi, bilo bi mi drago kad bi neko odgovorio. Naime, udala sam se prije mjesec dana, za "naseg covjeka" koji je vec (sada) tri mjeseca u Njemackoj, dobio blue card i radi.Doktor medicine. Ja sam nakon vjencanja dosla, turisticki, i evo sad sam vec mjesec dana sa njim u Njemackoj. Zakazala sam termin u ambasadi 20.02, dolazim u BiH 7.02. prvo trebam da promjenim prezime na dokumentima, a pasos cu uzeti -brzu varijantu vadjenja, jer mi treba radi ambasade. Prvo zanima me kako ide taj proces kad ides u ambasadu? Jel tada trebas odnijeti tri zadnje platne liste od muza, ugovor stana itd. Jer znam da je neko govorio da to treba odnijeti, ali na str, ambasade ne pise u popisu dokumenata sta treba da se donese, na dan zakazanog intervju-a. Meni kao zeni, ne treba mi potvrda o poznavanju jezika, jer mi covjek ima plavu kartu..Eh, ukoliko ima neko sa slicnim iskustvom, par savjeta, informacija, bila bih vam ogromno, neopisivo zahvalna :D viele grüße aus deutschland :D

P.S ovo- 2 potpuno popunjena zahtjeva za vizu...gdje mogu da nadjem ovaj zahtjev za vizu?
-internacionalni vjenčani list sa Apostille pečatom, kakav je (Apostille pecat)? Jel ja mogu da izvadim samo internacionalni vjencani list...ili?
-kopija boravišne dozvole bračnog druga koji živi u Njemačkoj, a kod njemačkih bračnih
drugova kopija pasoša ili lične karte..jel ja mogu kopirati njegovu boravisnu dozvolu (plavu kartu) sa pasosa i da ovjerim kopiju, i jel kopije sve ovjeravam u Njemackoj ili u BiH?
TDK-90

#628 Re: Viza za Njemacku

Post by TDK-90 »

Do sada je bilo da supruznik u cilju spajanja porodice preda nadleznoj instituciji u Njemackoj (landratsamt npr.) podatci o zadnje tri plate, ugovor o stanu dovoljne velicine, podatci da ima zdravstveno osiguranje, prijava adrese,kopija vize i kopija pasosa I onda to oni par mjeseci obradjuju i posalju u ambasadu i oni te pozovu i daju termin. Apostile je samo pecat svaka ustanova zna za njega u BiH nista posebno ....placa se normalno, taj pecat ti udare na rodni list i ostale dokumente pozadi.
Eh sada ovo je praksa kod iseljenika koji imaju "pravu" vizu , mislim da je slicno i u slucaju Bluecard , preda se u Njemackoj zahtjev pa cekas na odobrenje pozzzz
AMMMeRRR

#629 Re: Viza za Njemacku

Post by AMMMeRRR »

Ja sam u identicnoj situaciji, blue Card. Trebam na Termin u martu. Koliko znam za spajanje se MORA predat u ambsadi u Sarajevu? Ne moze ovamo?

Ko je skoro radio ovo?
Micika.st

#630 Re: Viza za Njemacku

Post by Micika.st »

Pa da, i ja sam u Sarajevu :D
Mirza1989

#631 Re: Viza za Njemacku

Post by Mirza1989 »

Postovani imam prijatelja u njemackoj ima spediciju,poslao mi je ugovor o radu,da mu budem magaciner i kao pomocni radnik.zvao ambasadu i rekli mi da necu dobiti vizu jer nije to DEFICITARNo radno mjesto.imam zavrsenu srednju elektrotehnicku skolu auto elektricar..STA DA RADIM KAKO MOGU OTICI KOD NJEGA RADIT???
dinob1000

#632 Re: Viza za Njemacku

Post by dinob1000 »

Mirza1989 wrote:Postovani imam prijatelja u njemackoj ima spediciju,poslao mi je ugovor o radu,da mu budem magaciner i kao pomocni radnik.zvao ambasadu i rekli mi da necu dobiti vizu jer nije to DEFICITARNo radno mjesto.imam zavrsenu srednju elektrotehnicku skolu auto elektricar..STA DA RADIM KAKO MOGU OTICI KOD NJEGA RADIT???
pogledaj positvliste(PDF) tu su ti deficitarna zanimanja sa kojim mozes dobiti posao i boravak u Njemackoj
http://www.arbeitsagentur.de/web/conten ... TBAI532451
osim toga taj koji ti daje posao mora biti iz te djelatnosti na koju se odnosi deficitarno zanimanje znaci ako si npr elektro struka moras te poslove i obavljati a ne kao sto si napisao magaciner i pomocni radnik.
cini mi se da autoelektricar nije deficitarno zanimanje al ipak provjeri mozda grijesim
paladinka

#633 Re: Viza za Njemacku

Post by paladinka »

Mirza1989 wrote:Postovani imam prijatelja u njemackoj ima spediciju,poslao mi je ugovor o radu,da mu budem magaciner i kao pomocni radnik.zvao ambasadu i rekli mi da necu dobiti vizu jer nije to DEFICITARNo radno mjesto.imam zavrsenu srednju elektrotehnicku skolu auto elektricar..STA DA RADIM KAKO MOGU OTICI KOD NJEGA RADIT???
Spisak deficitarnih mjesta si dobio, samo da dodam, tvoj kolega pravi tebi radnu dozvolu u Njemackoj, a ne da ti on posalje radni ugovor pa da ti pravis u konzulatu.
randooom

#634 Re: Viza za Njemacku

Post by randooom »

paladinka wrote: Spisak deficitarnih mjesta si dobio, samo da dodam, tvoj kolega pravi tebi radnu dozvolu u Njemackoj, a ne da ti on posalje radni ugovor pa da ti pravis u konzulatu.
Sta rece?
npnpt94

#635 Re: Viza za Njemacku

Post by npnpt94 »

Pozdrav, planiram izvaditi turisticku vizu za Njemacku na 3 mjeseca.Zanima me koliko vremenski traje to izdavanje vize od trenutka kada predam sva potrebna dokumenta?
Kruler

#636 Re: Viza za Njemacku

Post by Kruler »

npnpt94 wrote:Pozdrav, planiram izvaditi turisticku vizu za Njemacku na 3 mjeseca.Zanima me koliko vremenski traje to izdavanje vize od trenutka kada predam sva potrebna dokumenta?
Možeš boraviti do 3 mjeseca u Njemačkoj i ne treba ti turistička viza ukoliko imaš biometrijski pasoš.
npnpt94

#637 Re: Viza za Njemacku

Post by npnpt94 »

Imam bosanski pasos.Znaci ne trebam da apliciram za turusticku vizu, nego mi samo treba da imam sa sobom pasos i garantno pismo?
missko

#638 Re: Viza za Njemacku

Post by missko »

npnpt94 wrote:Imam bosanski pasos.Znaci ne trebam da apliciram za turusticku vizu, nego mi samo treba da imam sa sobom pasos i garantno pismo?
Treba ti samo biometrijski pasos, vize su ukinute putuje se slobodno evropom
npnpt94

#639 Re: Viza za Njemacku

Post by npnpt94 »

Ok, a treba li mi nesto pored pasosa, garantno pismo npr., posto idem kod rodjaka koji zive tamo?
missko

#640 Re: Viza za Njemacku

Post by missko »

npnpt94 wrote:Ok, a treba li mi nesto pored pasosa, garantno pismo npr., posto idem kod rodjaka koji zive tamo?
Ma jok ba. Treba ti samo para ako te budu pitali ili u nedostatku para pokazi to garantno i reci oni ti placaju boravak ne trebaju ti pare
npnpt94

#641 Re: Viza za Njemacku

Post by npnpt94 »

Super, hvala na odgovorima.
masa1986

#642 Re: Viza za Njemacku

Post by masa1986 »

Moze Li jedno pitanje? Trebam predavati vizu za njemacku u svrhu spajanja porodice,tj. Sa bracnim drugom,pa me interesuje da li se prilikom predavanja papira u ambasadi mora pricati na njemackom ili moze i na nasem jeziku? Unaprijed hvala na odgovoru
masa1986

#643 Re: Viza za Njemacku

Post by masa1986 »

:?:
missko

#644 Re: Viza za Njemacku

Post by missko »

masa1986 wrote::?:
Na nasem
masa1986

#645 Re: Viza za Njemacku

Post by masa1986 »

:-D missko hvala ti puno na odgovoru,a ako bi mi mogao odgovoriti na jos jedno pitanje :-)
Skinula sam obrasce za vizu sa interneta,ali mi neka pitanja nisu sasvim jasna,jel jos uvijek postoji ona kancelarija preko puta ambasade gdje ispunjavaju formulare?Ja Imam Termin od 9-10 u petak,pa bi ranije otisla tamo,da poslije nebi imala problema u ambasadi.
missko

#646 Re: Viza za Njemacku

Post by missko »

masa1986 wrote::-D missko hvala ti puno na odgovoru,a ako bi mi mogao odgovoriti na jos jedno pitanje :-)
Skinula sam obrasce za vizu sa interneta,ali mi neka pitanja nisu sasvim jasna,jel jos uvijek postoji ona kancelarija preko puta ambasade gdje ispunjavaju formulare?Ja Imam Termin od 9-10 u petak,pa bi ranije otisla tamo,da poslije nebi imala problema u ambasadi.
Ne znam dal je jos tamo al ja ne bi iz principa otisao da mi oni popunjavaju pa nisi neobrazovana, sve sto ti ne bude jasno u ambasadi pitas uglavnom nemas sta pogrihesit niko ne ujeda
masa1986

#647 Re: Viza za Njemacku

Post by masa1986 »

Ma tako sam i kontala,al nisam sigurna da mozes doci tamo da nepotpuno popunjenim papirima.Vec dva dana zovem ambasadu i stalno zauzeto,a kad zvoni niko se ne javlja!!! :-x
missko

#648 Re: Viza za Njemacku

Post by missko »

masa1986 wrote:Ma tako sam i kontala,al nisam sigurna da mozes doci tamo da nepotpuno popunjenim papirima.Vec dva dana zovem ambasadu i stalno zauzeto,a kad zvoni niko se ne javlja!!! :-x
Pa popunis onako kako ti mislis da je ispravno nece ti zbog toga zabranit ulazak u EU, ti formulari kako sama rijec kaze su formalnost
masa1986

#649 Re: Viza za Njemacku

Post by masa1986 »

missko wrote:
masa1986 wrote:Ma tako sam i kontala,al nisam sigurna da mozes doci tamo da nepotpuno popunjenim papirima.Vec dva dana zovem ambasadu i stalno zauzeto,a kad zvoni niko se ne javlja!!! :-x
Pa popunis onako kako ti mislis da je ispravno nece ti zbog toga zabranit ulazak u EU, ti formulari kako sama rijec kaze su formalnost
Ma ja sam se nesto uplasila,ko ludak,inace nemam nikakav razlog za to,papiri su svi spremni,Jos da ja smirim hormone i to je to. :lol:
ravik

#650 Re: Viza za Njemacku

Post by ravik »

Pozdrav! Zanima me da li neko ima iskustva sa dobijanjem jobseeker visum Deutschland i da li zna šta je sve potrebno za dobivanje vize?

Zanima me koje su prednosti ove vize u odnosu na to kada neko trazi posao iz BiH bez ove vize u Njemackoj? (Pod ovim podrazumjevam da je moje zanimanje deficitarno u Njemačkoj kao i da posjedujem B2 certifikat za Njemački jezik).

Hvala!
Post Reply