Viza za Njemacku
-
dinob1000
#401 Re: Viza za Njemacku
pitanje za limunada
koji praktikum i koju diplomu nostrifikujes ako ne ttrazim previse?
- limunada25
#402 Re: Viza za Njemacku
Diploma je dipl. fizioterapeutdinob1000 wrote:pitanje za limunada
-
dinob1000
#403 Re: Viza za Njemacku
imas li ikakvih saznanja kako do posla nostrifikacije diplome itd za defektologa (fakultet)
koliko sam uspio saznati (nisam sigura100%)to se u njemackoj i austriji zove heil und sonder pedagogik(ukratko rad i rehabilitacija hendikepirane djece).cuo sam da u bayernu ne treba nikakva nostrifikacija diplome samo odgovarajuce poznavanje njemackog.ovo govorim iz prve ruke jer mi je rodjak zavrsio medicinu kod nas i upisao specijalizaciju tamo bez ikakve razlike predmeta i nekih dopunskih polaganja,info je 100% i njega sam kontaktirao u vezi ovog ali ako nesto mozes ranije saznati to bolje,ako sta znas javi
hvala unaprijed
koliko sam uspio saznati (nisam sigura100%)to se u njemackoj i austriji zove heil und sonder pedagogik(ukratko rad i rehabilitacija hendikepirane djece).cuo sam da u bayernu ne treba nikakva nostrifikacija diplome samo odgovarajuce poznavanje njemackog.ovo govorim iz prve ruke jer mi je rodjak zavrsio medicinu kod nas i upisao specijalizaciju tamo bez ikakve razlike predmeta i nekih dopunskih polaganja,info je 100% i njega sam kontaktirao u vezi ovog ali ako nesto mozes ranije saznati to bolje,ako sta znas javi
hvala unaprijed
- limunada25
#404 Re: Viza za Njemacku
Nisam razumjela pitanje hoces da nostrifikujes diplomu za defektologa jel?
-
dinob1000
#405 Re: Viza za Njemacku
[quote="limunada25"]Nisam razumjela pitanje hoces da nostrifikujes diplomu za defektologa jel?nisam vidio da si odgovorila pa sam ti vec poslao PM al nema veze.
tacno tako ,pokusali bi da nostrifikujemo diplomu ako je moguce ili eventualno da pokusa naci zaposlenje kao heilerzierin jer je opis poslova slican a supruga mi trenutno radi u jednoj ustanovi gdje na neki nacin obavlja i jedne i druge poslove.
e sad ne znam dali opet u njemackoj postoji neka razlika predmeta izmedju ta dva zanimanja i ako imas kakve adrese preko kojih si ti trazila posao da mi posaljes (malo je zbrkano nadam se da cemo se razumjeti)
pozdrav
tacno tako ,pokusali bi da nostrifikujemo diplomu ako je moguce ili eventualno da pokusa naci zaposlenje kao heilerzierin jer je opis poslova slican a supruga mi trenutno radi u jednoj ustanovi gdje na neki nacin obavlja i jedne i druge poslove.
e sad ne znam dali opet u njemackoj postoji neka razlika predmeta izmedju ta dva zanimanja i ako imas kakve adrese preko kojih si ti trazila posao da mi posaljes (malo je zbrkano nadam se da cemo se razumjeti)
pozdrav
- limunada25
#406 Re: Viza za Njemacku
U Darmstadtu gdje sam ja predavala za nostrifikaciju u Regierungsprasidium je obavezan uslov polozen strucni ispit, bez toga ne mozes ni predati dokumente.. Znaci morat cete to prvo ganjati jer bez nostrifikacije ne moze raditi. Posto ti predajes u Bayern vidi gdje se kod njih nalazi RP. Tek to kad zavrsis onda gledas za zaposlenje.. ta njena struka treba pisati na Positivliste na Arbeitsamtu, na toj listi su valjda poslovi koji njima trebaju, ako je nema na toj listi onda nebi bilo lose da sama sebi trazi poslodavcao kao sto sam ga i ja trazila jer i fizioterapeuti nisu na toj listi. Nadam se da sam pomogla kolko tolko.
Sretno i ako ima jos nekih pitanja samo pitaj 

evo nasla sam tu listu, izgleda da vas nema na spisku

-
dinob1000
#407 Re: Viza za Njemacku
hvala ti na odgovoru malo cu ovo prouciti pa da vidimo sta dalje.limunada25 wrote:U Darmstadtu gdje sam ja predavala za nostrifikaciju u Regierungsprasidium je obavezan uslov polozen strucni ispit, bez toga ne mozes ni predati dokumente.. Znaci morat cete to prvo ganjati jer bez nostrifikacije ne moze raditi. Posto ti predajes u Bayern vidi gdje se kod njih nalazi RP. Tek to kad zavrsis onda gledas za zaposlenje.. ta njena struka treba pisati na Positivliste na Arbeitsamtu, na toj listi su valjda poslovi koji njima trebaju, ako je nema na toj listi onda nebi bilo lose da sama sebi trazi poslodavcao kao sto sam ga i ja trazila jer i fizioterapeuti nisu na toj listi. Nadam se da sam pomogla kolko tolko.Sretno i ako ima jos nekih pitanja samo pitaj
jos nesto da te pitam : jesi li konkurisala direktno kod poslodavca(pismeno, e-mail itd) ili si isla preko neke agencije za zaposljavanje .ako si preko agencije posalji mi njihovu adresu ili e-mail.
i jos nesto dokle si stigla sa vizom .znam da je bilo nekih problema.
pozdrav
- limunada25
#408 Re: Viza za Njemacku
Ja sam trazila sama isla odo vrata do vrata pokucala rekla ko sam i sta sam i da li im treba radnika, al na kraju sam dobila broj od jedne zene koja valjda radi u arbeitsamtu u minhenu.. potrazit cu pa cu ti dati. http://www.arbeitsagentur.de/Dienststel ... vliste.pdf evo ti link pa malo procitaj, mozda bude od pomoci. A sad za sad nisam jos nista sredila, ako sta bude javim! Sretno svima 
-
Laut
#409 Re: Viza za Njemacku
limunada25 wrote:Ja sam trazila sama isla odo vrata do vrata pokucala rekla ko sam i sta sam i da li im treba radnika, al na kraju sam dobila broj od jedne zene koja valjda radi u arbeitsamtu u minhenu.. potrazit cu pa cu ti dati. http://www.arbeitsagentur.de/Dienststel ... vliste.pdf evo ti link pa malo procitaj, mozda bude od pomoci. A sad za sad nisam jos nista sredila, ako sta bude javim! Sretno svima
Eh ovako mene zanima Limunada sljedece ako bi imala vremena da pokusas pribliziti mi:
posto vidim svi spominju regiriumpraesidum neki i nostrifikaciju diplome *zavrsena medicinska skolaa* ja sam dobio ugovor u firmi nisam isao na regirium praesidum niti bilo sta nostrificirao e sad nezz gdje sa tim ugovorom da dobijem radnu dozvolu sta jos moram obaviti da bih predao zahtjev taj za dobijanje radne, isao sam kao i ti od vrata do vrata i sad nezz sta s tim ugovorom da li trebam ista nostrificirati da li ici na regirium praesidum, bio bih ti jako zahvalan kad bi mi pokusala pribliziti sta bih trebao sad s tim ugovorom
Oprosti na smetnji pozdrav
- limunada25
#410 Re: Viza za Njemacku
Jel srednja medicinska skola opsti smijer? kolko ja znam za opsti smjer ne treba nostrifikacija, nego je potrebno imati samo poslodavca i imati sklopljen ugovor sa njim na puno radno vrijeme tj 8h. Sa tim ugovorom i ostalom dokumentacijom koju imas na njihovoj stranici..www.sarajevo.diplo.ba predas to sve i platis 120Km za obradu dokumenata i cekas vizu..To je to ukratko, ako jos sta treba pitaj slobodnoLaut wrote:limunada25 wrote:Ja sam trazila sama isla odo vrata do vrata pokucala rekla ko sam i sta sam i da li im treba radnika, al na kraju sam dobila broj od jedne zene koja valjda radi u arbeitsamtu u minhenu.. potrazit cu pa cu ti dati. http://www.arbeitsagentur.de/Dienststel ... vliste.pdf evo ti link pa malo procitaj, mozda bude od pomoci. A sad za sad nisam jos nista sredila, ako sta bude javim! Sretno svima
Eh ovako mene zanima Limunada sljedece ako bi imala vremena da pokusas pribliziti mi:
posto vidim svi spominju regiriumpraesidum neki i nostrifikaciju diplome *zavrsena medicinska skolaa* ja sam dobio ugovor u firmi nisam isao na regirium praesidum niti bilo sta nostrificirao e sad nezz gdje sa tim ugovorom da dobijem radnu dozvolu sta jos moram obaviti da bih predao zahtjev taj za dobijanje radne, isao sam kao i ti od vrata do vrata i sad nezz sta s tim ugovorom da li trebam ista nostrificirati da li ici na regirium praesidum, bio bih ti jako zahvalan kad bi mi pokusala pribliziti sta bih trebao sad s tim ugovorom
-
Laut
#411 Re: Viza za Njemacku
limunada25 wrote:Jel srednja medicinska skola opsti smijer? kolko ja znam za opsti smjer ne treba nostrifikacija, nego je potrebno imati samo poslodavca i imati sklopljen ugovor sa njim na puno radno vrijeme tj 8h. Sa tim ugovorom i ostalom dokumentacijom koju imas na njihovoj stranici..www.sarajevo.diplo.ba predas to sve i platis 120Km za obradu dokumenata i cekas vizu..To je to ukratko, ako jos sta treba pitaj slobodnoLaut wrote:limunada25 wrote:Ja sam trazila sama isla odo vrata do vrata pokucala rekla ko sam i sta sam i da li im treba radnika, al na kraju sam dobila broj od jedne zene koja valjda radi u arbeitsamtu u minhenu.. potrazit cu pa cu ti dati. http://www.arbeitsagentur.de/Dienststel ... vliste.pdf evo ti link pa malo procitaj, mozda bude od pomoci. A sad za sad nisam jos nista sredila, ako sta bude javim! Sretno svima
hvala ti to je sve sto me zanimalo, jest jest srednja medicinska opsti smjer, a pitam jer sam i u ambasadi predavao to ali treba preko nase agencije za zaposljavanje vratili me i sad poslodavac kaze cekacemo mi ali pocele price o nostrifikaciji msm prijatelji neki iz austrije mi govorili ali vidim ti si bas iz prve ruke upucena pa sam odlucio tebe pitati, a sad sam odlucio to odraditi sa arbeitsamtom u njemackoj pokusati radnu dozvolu i da li mi nakon radne dozvole treba radna viza, eto to je sve sto me zanima... nadam se da nisam smetao i jos jednom hvala ti na izdvojenom vremenu
- limunada25
#412 Re: Viza za Njemacku
Ja nisam tacno upucena kako to ide preko agencije, znam samo ovaj drugi metod. A cudi me da ti taj poslodavac ili ta agencija ne znaju nista reci o tome, jer i ja kad sam trazila posao odmah su me pitali jel mi priznata diploma. Moj ti je savjet da ipak jos jednom provjeris u regierungspresidium, samo nazoves kazes ko si sta si zavrsio i oni ti odmah kazu. Tako da budes bez brige.
-
dinob1000
#413 Re: Viza za Njemacku
limunada25 wrote:Ja nisam tacno upucena kako to ide preko agencije, znam samo ovaj drugi metod. A cudi me da ti taj poslodavac ili ta agencija ne znaju nista reci o tome, jer i ja kad sam trazila posao odmah su me pitali jel mi priznata diploma. Moj ti je savjet da ipak jos jednom provjeris u regierungspresidium, samo nazoves kazes ko si sta si zavrsio i oni ti odmah kazu. Tako da budes bez brige.
jeste li vi sigurni da za medicnsku skolu opsti smjer ne traze priznanje diplome.
ja koliko sam upucen treba ili anpasungslehrgan,prakktikum ili polaganje ispita
ako je ovo tacno sto ste napisali imali gdje na netu da se provjeri i pokusa nesto napraviti sa tim
-
Laut
#414 Re: Viza za Njemacku
limunada25 wrote:Ja nisam tacno upucena kako to ide preko agencije, znam samo ovaj drugi metod. A cudi me da ti taj poslodavac ili ta agencija ne znaju nista reci o tome, jer i ja kad sam trazila posao odmah su me pitali jel mi priznata diploma. Moj ti je savjet da ipak jos jednom provjeris u regierungspresidium, samo nazoves kazes ko si sta si zavrsio i oni ti odmah kazu. Tako da budes bez brige.
poslodavac je meni rekao u njemackoj original ove diplome uokviri i na zid a problem je bio sto nisam znao gdje predati papire odnosno taj ugovor za radnu dozvolu, ja bio ubjedjen da mi treba radna viza samo a svi sutili i onda u ambasadi kaze treba ti radna viza, nadam se da ce to sve ispasti aBd kako treba zbog tog i prikupljam informacije.
- limunada25
#415 Re: Viza za Njemacku
Ja nisam 100% ubjedjena, al kolko se sjecam od drustva da niko nije spominjao tu nostrifikaciju. E ja sad ne znam da li to u svakom slucaju treba predati u regierungspresidium pa da oni kazu npr. priznata ti je diploma. Zato sam rekla da jos jednom provjeri. A u zavisnosti u kojoj pokrajini predajes papire u taj rp se trebas raspitati. Ja sam bila u Frankfurtu to pripada Hessen i njihov Rp se nalazi u Darmstadtu..
-
missko
#416 Re: Viza za Njemacku
Jedno pitanje za poznavaoce.
Da bi BiH drzavljanin uzeo NJemacko drzavljanstvo dali je potrebna jos uvijek odjava iz BiH drzavljanstva?
Da bi BiH drzavljanin uzeo NJemacko drzavljanstvo dali je potrebna jos uvijek odjava iz BiH drzavljanstva?
-
Kruler
#417 Re: Viza za Njemacku
Da.missko wrote:Jedno pitanje za poznavaoce.
-
missko
#418 Re: AW: Viza za Njemacku
Zar nisu to ukinuli nasi prosle godine?Kruler wrote:Da.missko wrote:Jedno pitanje za poznavaoce.
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
- BadCopy
#419 Re: Viza za Njemacku
Nisu.moras se odreci bosanskog
- ivan_ch
#420 Re: Viza za Njemacku
Njemacka to brani, ne da nikom, osim ukoliko drzava nije clanica EU.
A BiH to nece biti na zalost jos 60 godina
A BiH to nece biti na zalost jos 60 godina
- ivan_ch
#421 Re: Viza za Njemacku
Kako je meni poznato nostrifikacija je uvijek 100% potrebna, jer u tom procesu gledaju da li ce ti priznati diplomu ili nece....limunada25 wrote:Ja nisam 100% ubjedjena, al kolko se sjecam od drustva da niko nije spominjao tu nostrifikaciju. E ja sad ne znam da li to u svakom slucaju treba predati u regierungspresidium pa da oni kazu npr. priznata ti je diploma. Zato sam rekla da jos jednom provjeri. A u zavisnosti u kojoj pokrajini predajes papire u taj rp se trebas raspitati. Ja sam bila u Frankfurtu to pripada Hessen i njihov Rp se nalazi u Darmstadtu..
- OptimusPrime
#422 Re: Viza za Njemacku
Za nostrifikaciju ili usporedbu diploma pogledajte ovdje.
http://anabin.kmk.org/
To je referentna stranica. Ja nisam morao nostrificirati i dobio sam radnu dozvolu.
http://anabin.kmk.org/
To je referentna stranica. Ja nisam morao nostrificirati i dobio sam radnu dozvolu.
- ivan_ch
#423 Re: Viza za Njemacku
@OptimusPrime
Zanimljiva stranica, nadam se da ce svijetu da koristi...
Cestitam ti, neka ti je sa srecom !
- ivan_ch
#424 Re: Viza za Njemacku
@OptimusPrime
- OptimusPrime
#425 Re: Viza za Njemacku
Danke ...ivan_ch wrote:@OptimusPrime