bez ljutnje druga,ali fakat mi nije jasno sta ti hoces?u svim ovim predhodnim postovima ti je sve objasnjeno i ti sad pitas kad oni to pitaju.sta ima veze kad pitaju,cega se plasis?pitaju kad im se cefne,kad sumljaju,kad su dobre volje pa kako te zapadne.ako ti je sve cisto,nebrini nece te nista vratiti da nebudes spojen sa familijom,jedino ako je i ona ovde neki zesci neradnik i neko ko prima od drzave i zeli jos nekoga do dovede sebi,odnosno drzavi na grbacu,onda je to problem.otisli ste predaleko sa tim pitanjima?cuj kad pita?pa pita kad sumnjaju u sta.boli njih briga jesil ti razveden ili nisi i koliko si se puta zenio,bitno je da ona ima dobar posao,stan,odnosno da nije kod roditelja i da ti nisi krivicno gonjen u njemackoj i to je tomaestowinter50 wrote:ma nek oni pitaju sta zele i kolko zele dje je brak iz ljubavi ljudi se poznaju i nije to problem, nego mene uanima dali je normalno da oni prave te intervjuje , mislim poslije onoga na salteru, to jest te paralelne razgovore, i dali to rade ako si vec imao prije brak, ili koji je kriterijum, ili je to sasvim normalnio posto anbasada ima to pravo da istraziva i ispitiva, ako neko zna nek odgovori, bio bi mu zahvalan unaprijed ,hvala,mario-l wrote:pitaju takve gluposti da to nije normalno,od onih osnovnih gdje ste se upoznali i ko ima koga u blizoj rodbini do toga na kojoj strani kreveta ja spavam na kojoj ona,dal se brijem na suho ili mokro,kakvo je vrijeme bilo na dan vjencanja,dali je kod mene kuci u bosni tus kabina ili kada,ma same glupostiStrudla wrote:Ljudi, ima li iko te pitanja za razgovor u ambasadi?
Viza za Njemacku
-
zodi36
#326 Re: Viza za Njemacku
-
maestowinter50
#327 Re: Viza za Njemacku
za zodi 36, hvala drug,ma nemam straha nego eto bas me zanimalo jel me zapalo da imam taj paralelni razgovor,ili je takva procedura, a brak je cist ko suza iz ljubavi ito velike drug, zena ima stan i stalni posao, primanja i veca nego sto treba, ali eto nisam na vrijeme imao a1 pa sam se vratio da polozim, to , sad jos taj razgovor i put, putuje, u svakom slucaju , hvala, jos jednom, zodi 36,
-
zodi36
#328 Re: Viza za Njemacku
ma sve je ok.ono hocu da pomognem ali mi nije jasno sta pitas?sad smo se skontali.ovaj forum i sluzi tome i ja sam cuo par dobrih savjeta.njemacka birokratija je jako cudna.ono drze se zakona,ali su i jako fleksibilni,pa ti dosta igra ulogu kako je kodobre volje na salteru gdje predajes.znam x slucajeva,danas nemoze,sutra moze nekakva potvrda ili neki papir.ono sto je jasno,najvise mrze da si na teretu drzavi.tu ce pokusati na sve nacine da te skinu sto se kaze sa jasala.kod tebe he sve cisto.zena ti ima posao,stan,vjencali ste se regularno i predali i to je to.hoces li cekati mjesec ili dva najmanje je bitno i to sta ce te pitati na intervju.jedino da nekazes da ste se upoznali u makarskoj a ona rekla na panonskom jezeru:))maestowinter50 wrote:za zodi 36, hvala drug,ma nemam straha nego eto bas me zanimalo jel me zapalo da imam taj paralelni razgovor,ili je takva procedura, a brak je cist ko suza iz ljubavi ito velike drug, zena ima stan i stalni posao, primanja i veca nego sto treba, ali eto nisam na vrijeme imao a1 pa sam se vratio da polozim, to , sad jos taj razgovor i put, putuje, u svakom slucaju , hvala, jos jednom, zodi 36,
-
maestowinter50
#329 Re: Viza za Njemacku
zodi36 wrote:ma sve je ok.ono hocu da pomognem ali mi nije jasno sta pitas?sad smo se skontali.ovaj forum i sluzi tome i ja sam cuo par dobrih savjeta.njemacka birokratija je jako cudna.ono drze se zakona,ali su i jako fleksibilni,pa ti dosta igra ulogu kako je kodobre volje na salteru gdje predajes.znam x slucajeva,danas nemoze,sutra moze nekakva potvrda ili neki papir.ono sto je jasno,najvise mrze da si na teretu drzavi.tu ce pokusati na sve nacine da te skinu sto se kaze sa jasala.kod tebe he sve cisto.zena ti ima posao,stan,vjencali ste se regularno i predali i to je to.hoces li cekati mjesec ili dva najmanje je bitno i to sta ce te pitati na intervju.jedino da nekazes da ste se upoznali u makarskoj a ona rekla na panonskom jezeru:))maestowinter50 wrote:za zodi 36, hvala drug,ma nemam straha nego eto bas me zanimalo jel me zapalo da imam taj paralelni razgovor,ili je takva procedura, a brak je cist ko suza iz ljubavi ito velike drug, zena ima stan i stalni posao, primanja i veca nego sto treba, ali eto nisam na vrijeme imao a1 pa sam se vratio da polozim, to , sad jos taj razgovor i put, putuje, u svakom slucaju , hvala, jos jednom, zodi 36,
-
vade_mecum
#330 Re: Viza za Njemacku
iko?vade_mecum wrote:da li je neko u zadnje vrijeme vadio radnu vizu i koliko je postupak trajao? na stranici ambasade stoji da postupak traje izmedju 2 i 3 mjeseca ali mi je to malo nerealno dugo.
-
muhha
#331 Re: Viza za Njemacku
@vade_mecum
Pozdrav,
Predao sam prije 3 sedmice za Radnu Vizu i naravno ono sto procitas na Website-u Ministarstva vanjskih poslova (Auswaertiges Amt) je pravi "worst case scenario".
Dobio sam informacije iz Njemacke gdje navodno cjeli proces treba od prilike da traje oko mjesec dana.
Ja iskreno se nadam da ce to tako i biti...
Posto sve ide preko ZAV traje puno duze, ako si kvalificirana radna snaga i imas visoku strucnu spremu moglo bi ti olaksati i naravno ubrzati cjeli proces, posto tu radnu snagu nekontrolisu.
Molim Vas ako ima iko jos ko je dobio Radnu vizu i da mi samo kaze u kojem roku, da podjeli iskustvo?
Unapred hvala!
Pozdrav,
Predao sam prije 3 sedmice za Radnu Vizu i naravno ono sto procitas na Website-u Ministarstva vanjskih poslova (Auswaertiges Amt) je pravi "worst case scenario".
Dobio sam informacije iz Njemacke gdje navodno cjeli proces treba od prilike da traje oko mjesec dana.
Ja iskreno se nadam da ce to tako i biti...
Posto sve ide preko ZAV traje puno duze, ako si kvalificirana radna snaga i imas visoku strucnu spremu moglo bi ti olaksati i naravno ubrzati cjeli proces, posto tu radnu snagu nekontrolisu.
Molim Vas ako ima iko jos ko je dobio Radnu vizu i da mi samo kaze u kojem roku, da podjeli iskustvo?
Unapred hvala!
-
vade_mecum
#332 Re: Viza za Njemacku
@muhha imam prijatelja koji je prosle godine vadio radnu vizu kao kvalifikovana radna snaga, sve je trajalo 4-5 sedmica. nadam se da ni sada nije puno duzi proces.
-
muhha
#333 Re: Viza za Njemacku
Hvala na informacijama vade_mecum ...da li znas eventualno da li je morao vaditi Arbeitserlaubnis u Njemackoj kada je dosao sa tom ulaznom vizom posto kako kako sam razumio iz prospekata oni izdavaju jel vizu za rad ali ipak trebas traziti radnu dozvolu u Arbeitsamt-u . Da li imas ti vise informacija?vade_mecum wrote:@muhha imam prijatelja koji je prosle godine vadio radnu vizu kao kvalifikovana radna snaga, sve je trajalo 4-5 sedmica. nadam se da ni sada nije puno duzi proces.
Hvala unapred!
-
vade_mecum
#334 Re: Viza za Njemacku
u njemackoj je dobio Plavu kartu koja je ujedno radna i boravisna dozvola iz razloga sto viza koju izdaje ambasada ograničena samo na 3 mjeseca (ako se dobro sjecam).muhha wrote:Hvala na informacijama vade_mecum ...da li znas eventualno da li je morao vaditi Arbeitserlaubnis u Njemackoj kada je dosao sa tom ulaznom vizom posto kako kako sam razumio iz prospekata oni izdavaju jel vizu za rad ali ipak trebas traziti radnu dozvolu u Arbeitsamt-u . Da li imas ti vise informacija?vade_mecum wrote:@muhha imam prijatelja koji je prosle godine vadio radnu vizu kao kvalifikovana radna snaga, sve je trajalo 4-5 sedmica. nadam se da ni sada nije puno duzi proces.
Hvala unapred!
- OptimusPrime
#335 Re: Viza za Njemacku
Evo info iz prve ruke.
Dobio sam nacionalnu vizu od Njemacke ambasade u Sarajevu na 3 mjeseca. Nakon ulaska u Njemacku moras se prijaviti u gradu u kojem boravis (obicno je to grad koji si naveo u aplikaciji za vizu
). Nakon prijave odes do Auslaenderbehoerde i pitas sta ti od dokumentacije treba za Plavu Kartu, jer koliko sam ja cuo. to se razlikuje od grada do grada.
Prilikom izdavanja nacionalne vize oni sve provjere (diploma, da li ti je radno mjesto u skladu sa kvalifikacijama itd) tako da je meni dodatno trebala sljedeca dokumentacija: 1 biometrijska slika, pasos na uvid, platna lista, dokaz o iznosu mjesecne kirije sa rezijama (izvod sa racuna ili Mietvertrag).
Nadam se da sam uspio bar malo da pomognem... pozz
Dobio sam nacionalnu vizu od Njemacke ambasade u Sarajevu na 3 mjeseca. Nakon ulaska u Njemacku moras se prijaviti u gradu u kojem boravis (obicno je to grad koji si naveo u aplikaciji za vizu
Prilikom izdavanja nacionalne vize oni sve provjere (diploma, da li ti je radno mjesto u skladu sa kvalifikacijama itd) tako da je meni dodatno trebala sljedeca dokumentacija: 1 biometrijska slika, pasos na uvid, platna lista, dokaz o iznosu mjesecne kirije sa rezijama (izvod sa racuna ili Mietvertrag).
-
sani02
#336 Re: Viza za Njemacku
OptimusPrime wrote:Evo info iz prve ruke.
Dobio sam nacionalnu vizu od Njemacke ambasade u Sarajevu na 3 mjeseca. Nakon ulaska u Njemacku moras se prijaviti u gradu u kojem boravis (obicno je to grad koji si naveo u aplikaciji za vizu). Nakon prijave odes do Auslaenderbehoerde i pitas sta ti od dokumentacije treba za Plavu Kartu, jer koliko sam ja cuo. to se razlikuje od grada do grada.
zdravo optimus...Koliko ti je vremenski trebalo da pronadjes posao u njemačkoj??...
- OptimusPrime
#337 Re: Viza za Njemacku
Cao sani.. realno, nakon slanja prvih prijava trebalo je oko 2 mjeseca da bi doslo do prvog on-site intervjua i nakon toga jedno mjesec dana do prvog ugovora. Ovo "prvog ugovora" kazem zato sto sam imao vise ponuda. Nakon potpisa ugovora slijedi birokratija u Ambasadi... Ovisno od grada u Njemackoj mozes cekati od 1-3 mjeseca da dobijes nacionalnu vizu.zdravo optimus...Koliko ti je vremenski trebalo da pronadjes posao u njemačkoj??...
-
sani02
#338 Re: Viza za Njemacku
imaš li radnog iskustva...ja imam prvi intervju taj on-site sto ti kazes...prvo sam imao telefonski pa sam pozvan na live intervju...ali nemam radnog iskustva...to su me i pitali na telefonskom...pa su me eto ipak pozvali.OptimusPrime wrote:Cao sani.. realno, nakon slanja prvih prijava trebalo je oko 2 mjeseca da bi doslo do prvog on-site intervjua i nakon toga jedno mjesec dana do prvog ugovora. Ovo "prvog ugovora" kazem zato sto sam imao vise ponuda. Nakon potpisa ugovora slijedi birokratija u Ambasadi... Ovisno od grada u Njemackoj mozes cekati od 1-3 mjeseca da dobijes nacionalnu vizu.zdravo optimus...Koliko ti je vremenski trebalo da pronadjes posao u njemačkoj??...
- OptimusPrime
#339 Re: Viza za Njemacku
sani02 wrote:
imaš li radnog iskustva...ja imam prvi intervju taj on-site sto ti kazes...prvo sam imao telefonski pa sam pozvan na live intervju...ali nemam radnog iskustva...to su me i pitali na telefonskom...pa su me eto ipak pozvali.
6+ godina iskustva u struci nakon diplomiranja. Sve ti ovisi sta traze, a vjerovatno te ne bi pozvali da nisi nesto pokazao na prvom intervjuu.
-
Barca_Adnan
#340 Re: Viza za Njemacku
zna li iko na forumu kod vize za spajanje porodice koji kriteriji su potrebni,odnosno sta traze od osobe koja je u njemackoj da bi (bez problema) prevela supruga/u? znam da ima veze sa stanom i primanjem,ali ima li ista decidno da je odredjen neki minimun i tako to? pls help 
-
muhha
#342 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav svima,
mnogo hvala svima na ovim detaljnim informacijama koje sam do sada dobio... ali sada imam jos jedan veci problem.
nakon 6 - 7 sedmica cekanja na odobrenje za radnu vizu, juce sam dobio pismo sa odbijenicom kao razlog je navedeno da ne posjedujem VSS, iako zakon govori nesto drugo "Beschäftigung von ausländischen IT-Fachkräften ohne Hochschulabschluss gemäß § 27 Abs. 1 Nr. 2 Beschäftigungsverordnung". (Bluecard Gesetz)
Da li je neko od vas imao slicne probleme i da li je moguce uruciti zalbu od strane Firme jer ja ocigledno nemogu uruciti zalbu jer to na navedenom pismu nepise?
Da li je moguce ista uciniti?
Moje kvalifikacije:
Ugovor koji imam sa jednom od vodecih Telekom kompanija sa platom od ca.70k Eura, posjedujem certifikate i profesionalno iskustvo od 7 godina.
Unapred hvala na savjetima!!!
mnogo hvala svima na ovim detaljnim informacijama koje sam do sada dobio... ali sada imam jos jedan veci problem.
nakon 6 - 7 sedmica cekanja na odobrenje za radnu vizu, juce sam dobio pismo sa odbijenicom kao razlog je navedeno da ne posjedujem VSS, iako zakon govori nesto drugo "Beschäftigung von ausländischen IT-Fachkräften ohne Hochschulabschluss gemäß § 27 Abs. 1 Nr. 2 Beschäftigungsverordnung". (Bluecard Gesetz)
Da li je neko od vas imao slicne probleme i da li je moguce uruciti zalbu od strane Firme jer ja ocigledno nemogu uruciti zalbu jer to na navedenom pismu nepise?
Moje kvalifikacije:
Ugovor koji imam sa jednom od vodecih Telekom kompanija sa platom od ca.70k Eura, posjedujem certifikate i profesionalno iskustvo od 7 godina.
- Paranoid
#343 Re: Viza za Njemacku
Pitanje za tebe ako nije tajna sa koliko bodova si dobio odbijenicu?muhha wrote:Pozdrav svima,
Moje kvalifikacije:
Problem je u tome sto tvoje zanimanje nije deficitarno u DE, i što IT stručnjaka ima na birou za zapošljavanje u svakom gradu Njemačke..i pretpostavljam da nisi našao firmu koja bi za tebe ispunila formulare na osnovu kojeg bi te zaposlili nakon dobijene plave karte..
Moj ti je prijedlog da probaš u AT i zatražiš RWR kartu, a nakon 10 mjeseci možeš da apliciraš i lakše dobiješ i plavu kartu (EU) sa kojom možeš biti u izjednačenoj konkurenciji sa ostalima iz tvog faha u DE..
-
muhha
#344 Re: Viza za Njemacku
Hvala na savjetu!Paranoid wrote:Pitanje za tebe ako nije tajna sa koliko bodova si dobio odbijenicu?muhha wrote:Pozdrav svima,
Moje kvalifikacije:
Problem je u tome sto tvoje zanimanje nije deficitarno u DE, i što IT stručnjaka ima na birou za zapošljavanje u svakom gradu Njemačke..i pretpostavljam da nisi našao firmu koja bi za tebe ispunila formulare na osnovu kojeg bi te zaposlili nakon dobijene plave karte..
Moj ti je prijedlog da probaš u AT i zatražiš RWR kartu, a nakon 10 mjeseci možeš da apliciraš i lakše dobiješ i plavu kartu (EU) sa kojom možeš biti u izjednačenoj konkurenciji sa ostalima iz tvog faha u DE..
Vjeruj dobio sam pismo sa odbijenicom nema nikakvih bodova, jednostavno pismo kao nemas VSS i nemas mogucnost da dobijes jeli radnu vizu. Ali zasto onda postoji zakon koji se neprimjenjuje....a sto se tice IT Strucnjaka na Birou...iskreno koliko ja sam upucen ova moja firma je trazila covjeka vec preko 6 mjeseci i nisu ga bili nasli...tako da sam ja dosao u uzi izbor. Sada cekam ponedeljak da javim Firmi da vidim da li je ikako moguce da oni sa Advokatom uloze neku vrstu zalbe, ako je to ikako moguce?
Unapred Hvala na savjetima!!!
- Paranoid
#345 Re: Viza za Njemacku
Ne moraš se zahvaljivati, sasvim je normalno da pokušamo pomoći jedni drugima...Ovako, prije nego počneš pisati žalbu, postavi sebi pitanje: "Ko si ti, ili ko smo mi u njihovom sistemu?".. Takvo pitanje će u tvojoj glavi naići na mnoštvo odgovora i samim time ćeš skontati da se nije sa "rogatima bosti"..muhha wrote:Hvala na savjetu!Paranoid wrote:Pitanje za tebe ako nije tajna sa koliko bodova si dobio odbijenicu?muhha wrote:Pozdrav svima,
Moje kvalifikacije:
Vjeruj dobio sam pismo sa odbijenicom nema nikakvih bodova, jednostavno pismo kao nemas VSS i nemas mogucnost da dobijes jeli radnu vizu. Ali zasto onda postoji zakon koji se neprimjenjuje....a sto se tice IT Strucnjaka na Birou...iskreno koliko ja sam upucen ova moja firma je trazila covjeka vec preko 6 mjeseci i nisu ga bili nasli...tako da sam ja dosao u uzi izbor. Sada cekam ponedeljak da javim Firmi da vidim da li je ikako moguce da oni sa Advokatom uloze neku vrstu zalbe, ako je to ikako moguce?
Unapred Hvala na savjetima!!!
Moj problem je bio sličan, tj. moja želja je bila da radim sa grafikom (u to vrijeme)u AT, a na svu sreću imao sam završenu višu medecinsku odsjek defektologija. Razmišljajući o baš tim njihovim "nezaposlenima" u branši kakva je grafika, na račun završene medicinske struke, napravio sam zahtjev i našao firmu koja mi je pored mojih dokumenata, ispunila formular za zapošljavanje... Firma je inače centar za djecu sa cerebralnom paralizom, u kojoj sam radio 1 i po godinu, nakon koje sam uspio da se zaposlim u jednoj solidnoj grafičkoj firmi na mjestu dtp-operatora..
Plata je nešto manja u grafičkoj struci, ali bar mi je srce mirnije, jer je izuzetno teško iz dana u dan gledati tesko oboljelu djecu... neko to možda može, al jbg meni je bilo teško...
Toliko...
-
Potschi
#346 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav,
ja bih da podijelim sa vama svoje pozitivno iskustvo, i nadam se da ce nekome pomoci i uliti nadu. Evo vec par mjeseci zivim u Njemackoj, tj. doselila sam ovamo radi posla, i evo kako:
Prije neko vrijeme se pojavila zelja za povratkom u Njemacku radi poslovnog usavrsavanja i napredovanja. Povratak zato sto sam ja odrasla ovdje, tj. provela 9 godina svog djetinjstva u Njemackoj. Osim toga sam zadnje 3 godine u Bosni radila sa Njemackim kompanijama. To je bila mozda moja mala prednost, mada to uopce nije presudno. Ja sam jednostavno imala jaku volju, jasan cilj i hrabrost za rizikom.
Najprije sam preko interneta slala aplikacije. Zatim su uslijedili prvi pozivi na telefosnke intervjue, zatim pozivi na licne razgovore. Nedugo nakon toga mi je odmah jedna firma ponudila ugovor na neograniceno vrijeme. S tim, i sa ostalom potrebnom dokumentacijom sam otisla u ambasadu u BiH i predala za radnu vizu. Nakon cca. 2 mjeseca sam dobila pozitivan odgovor, tj. odobrenje radne dozvole i vize.
Nisam medicinar, niti IT strucnjak. Imam lijep CV (radno iskustvo), i njemacki i engleski govorim odlicno.
Ukoliko nekome trebaju jos neki savjeti neka se slobodno javi, jer ja sam zaista ucinila sve sto je bilo moguce.
Puno srece i lijep pozdrav!!!
ja bih da podijelim sa vama svoje pozitivno iskustvo, i nadam se da ce nekome pomoci i uliti nadu. Evo vec par mjeseci zivim u Njemackoj, tj. doselila sam ovamo radi posla, i evo kako:
Prije neko vrijeme se pojavila zelja za povratkom u Njemacku radi poslovnog usavrsavanja i napredovanja. Povratak zato sto sam ja odrasla ovdje, tj. provela 9 godina svog djetinjstva u Njemackoj. Osim toga sam zadnje 3 godine u Bosni radila sa Njemackim kompanijama. To je bila mozda moja mala prednost, mada to uopce nije presudno. Ja sam jednostavno imala jaku volju, jasan cilj i hrabrost za rizikom.
Najprije sam preko interneta slala aplikacije. Zatim su uslijedili prvi pozivi na telefosnke intervjue, zatim pozivi na licne razgovore. Nedugo nakon toga mi je odmah jedna firma ponudila ugovor na neograniceno vrijeme. S tim, i sa ostalom potrebnom dokumentacijom sam otisla u ambasadu u BiH i predala za radnu vizu. Nakon cca. 2 mjeseca sam dobila pozitivan odgovor, tj. odobrenje radne dozvole i vize.
Nisam medicinar, niti IT strucnjak. Imam lijep CV (radno iskustvo), i njemacki i engleski govorim odlicno.
Ukoliko nekome trebaju jos neki savjeti neka se slobodno javi, jer ja sam zaista ucinila sve sto je bilo moguce.
Puno srece i lijep pozdrav!!!
-
giga01
#347 Re: Viza za Njemacku
Dobar dan
Trebao bi preko svoje firme, koja je registrirana u Hrvatskoj ,poslati ljude na rad u Njemacku. Imam ugovor sa Njemackom firmom, ceka se 1.7.2013.
Samo me zanima, kako ja saljem ljude tamo, posto vise nea viza niti radnih dozvola.
Treba li neki dokument poput vize ili se samo ide na putovnicu i tamo se ljudi prijave u ured ua boraviste i pokazu zdravstveno osiguranje, da primaju placu i sl.?
Zna li netko odgovor?
Hvala
Trebao bi preko svoje firme, koja je registrirana u Hrvatskoj ,poslati ljude na rad u Njemacku. Imam ugovor sa Njemackom firmom, ceka se 1.7.2013.
Samo me zanima, kako ja saljem ljude tamo, posto vise nea viza niti radnih dozvola.
Treba li neki dokument poput vize ili se samo ide na putovnicu i tamo se ljudi prijave u ured ua boraviste i pokazu zdravstveno osiguranje, da primaju placu i sl.?
Zna li netko odgovor?
Hvala
-
Kruler
#348 Re: Viza za Njemacku
@muhha Iskustva za vize su različita. Ovisi o državi i gradu gdje ideš, kao i proaktivnosti firme. Ja sam je, bez VSS, u junu prošle godine, dobio bez problema. Čekao sam par sedmica i odmah nakon što je HR iz firme nazvao ured za strance da provjeri stanje stvari i javio mi da je sve ok, mene su obavjestili da je viza odobrena. Ovo je, doduše, bilo malo prije uvođenja plavog kartona.
-
muhha
#349 Re: Viza za Njemacku
@Kruler Hvala na podjeli tvog iskustva, Ja bih trebao da idem u Frankfurt, nazalost moja Firma ima "outsourced" HR u nekim djelovima posto je velika kompanija a Country HR se nalazi u Londonu. Ja iskreno neznam da li je do njih ili je do mene, posto na 70k eura platu mislim da nebi trebali puno komplikovati mada iz mog iskustva sada..sve gledam drugacije. Sada pokusavam da ulozim zalbu da i da vidim na koji nacin mogu to da popravim....pa cekam povratnu informaciju. Velika je vjerovatnoca da cu morati uzeti Advokata gore da sve ovo pogura...Kruler wrote:@muhha Iskustva za vize su različita. Ovisi o državi i gradu gdje ideš, kao i proaktivnosti firme. Ja sam je, bez VSS, u junu prošle godine, dobio bez problema. Čekao sam par sedmica i odmah nakon što je HR iz firme nazvao ured za strance da provjeri stanje stvari i javio mi da je sve ok, mene su obavjestili da je viza odobrena. Ovo je, doduše, bilo malo prije uvođenja plavog kartona.
Hvala i veliki pozdrav tebi u DE!
-
Kruler
#350 Re: Viza za Njemacku
Mislim da je tvoj slučaj do osobe koja je primila zahtjev za vizu. Blue Card, za koji si ti aplicirao (po defaultu), je i za njih dosta nov i osoblje u uredu za strance nekad ne zna specifičnosti zakona. Ukoliko misliš da nešto nije ok, najbolje da firmi pošalješ to što misliš da je problem i da ih zamoliš da intervenišu. Druga varijanta bi bila da unajmiš advokata.