Nevjerovatno koliko je skup stan u Minhenu. 1500 €SasaVugdalic wrote:Evo, ja sam tu vec skoro dvije godine. Upratio sam da cete vi u Minhen i, sto se tice stanova, ne lazu te. Moze se naci dvosoban stan za nekih 800 eura, sigurno, ali ces se napatiti dok ga nadjes (dok ti se neko smiluje da te primi). Ja trosoban, van Minhena, placam, 1500.Nisrin wrote:Problem je sto u Sarajevu ne prolaze stvari koje su normalne na nivou EU, ali sta je tu je...ali definitivno treba odredjena selekcija kadrova...
Meni je van pameti da neko sa satnicom 9.25EU dobije vizu u roku 10 dana od termina, a neko ko radi za 18-20-25eur ceka mjesecima...
Nema se sta pricati o novim zakonima, oni zaista svake godine uvedu neke novine, ali ovaj Sporazum za Z. Balkan istice 31.12.2020. i defintivno ga NECE produzavati i zvog toga donose novi od marta 2020. I to je vec rijeseno, trebao je startati od januara, ali nije proslo sve procedure ...ali je definitivno izglasan u Bundestagu i moze se oficijelno skinuti sa interneta, na 137 strana je...
Ja nista ne vjerujem "nasima" u dijaspori, jer raspolazu sa poluinformacijama "nek vam garancija bude poslodavac, MOZE vam poslodavac zavrsiti vizu i radnu dozvolu, moci cete bez viza od 2018. od 2019. od 2020., nema ovdje posla kako vi mislite, ne daju Njemci pare i dobre plate, mora se krenutio od 12-13eur, nema stanova, nemoguce je pronaci stan" da slusamo njih ostali bismo u Bosni zauvijek...
Ambasada je samo prva stepenica ka ulasku na trziste, ali jednom poslodavcu ne znaci toliko VSS diploma koliko znanje i iskustvo, nikada neko ne bi dobio dobru poziciju i platu samo na osnovu fakultetske diplome, nego uprravo na osnovu znanja/vjestina/iskustva u radu...posebno IT sektor kada je u pitanju...U BG vec godinama dobiju plavu kartu, iako imaju napr 3 godine iskustva, ali im prodje pod plavu kartu..kod nas JOK...kod nas je inace sve komplikovano!
Termine ne dijele od pocetka septembra i evo i sad je upitno da li ce...cak je rupu napravila i BG ambasada...podijelili do 1.10., od 2.10. niko nije dobio termin, a valjda su trebali javiti 10-14-20 dana prije...rade sta hoce i kako hoce!
Ne znam kako prolaze ti sa 9 eura satnicom. Moj brat je nedavno dosao. Prvo je dobio odbijenicu jer mu je satnica bila 14 eura, a trebala je biti ~16. Troclana familija u Minhenu ispod 2500 neto primanja nema sta traziti. Ja sam u IT-u, imam super platu, ali sam raskosnije zivio u Sarajevu. Ali nisam ovdje dosao zbog para, tako da mi to ne predstavlja neki problem.
Vjeruj da je Berlin daleko jeftiniji od Minhena u pogledu rente stanova. Ja sam godinu dana trazio stan, mozda i jace ali sam dobro potrefio trosoban stan, u pola cijene koliko ti placas plus struja i internet i imam Carport koji placam 35€ mjesecno.