Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
filozofija

#201 Re: Viza za Njemacku

Post by filozofija »

Ako imas Njemacko drzavljanstvo ili Daueraufenthalt, onda proces za dobijanje vize ne bi trebao trajati vise od tri do sest mjeseci, stim da ce ti muz dobiti pravo da radi odmah. Ako imas Aufenthaltstitel koji se produzuje svake godine, onda proces moze da traje i do jedne i pol godine. To je neki zakonski okvir, ali opet nisam siguran. Trebali ste predati u Njemackoj, islo bi mnogo brze. Btw, tek kada dobijes dijete, mozes traziti ubrzavanje procesa, jer neko mora da izdrava familiju, ali ni to ne donosi neke znacajne beneficije. Uglavnom, pravo na spajanje porodice ti garantuje Evropska direktiva. Budi strpljiva i sve ce biti okay ;)

Btw, slobodno malo dosadjuj ambasadi, zovi ih svakih 15 dana :)
psiho15

#202 Re: Viza za Njemacku

Post by psiho15 »

[quote="filozofija"]Ako imas Njemacko drzavljanstvo ili Daueraufenthalt, onda proces za dobijanje vize ne bi trebao trajati vise od tri do sest mjeseci, stim da ce ti muz dobiti pravo da radi odmah. Ako imas Aufenthaltstitel koji se produzuje svake godine, onda proces moze da traje i do jedne i pol godine. To je neki zakonski okvir, ali opet nisam siguran. Trebali ste predati u Njemackoj, islo bi mnogo brze. Btw, tek kada dobijes dijete, mozes traziti ubrzavanje procesa, jer neko mora da izdrava familiju, ali ni to ne donosi neke znacajne beneficije. Uglavnom, pravo na spajanje porodice ti garantuje Evropska direktiva. Budi strpljiva i sve ce biti okay ;)

Btw, slobodno malo dosadjuj ambasadi, zovi ih svakih 15 dana :)[/quote

Kao prvo Hvala ti puno na odgovoru ...Raspitivala sam se i nikako nismo mogli predati u Njemackoj,ovdje su nam to rekli da mora muz predati u ambasadi za koju trazi vizu u svojoj drzavi i tako smo uradili :s A sa tim sto si mi rekao da bi moglo potrajati i do godine i pol si me stvarno uplasio :( jer imam Aufenthaltstitel koji se produzuje godisnje. Kada je on predao u maju ispitivali su ga samo kada smo se upoznali,gdje smo se vjencali ko je koga zarucio i tako to,dok mene kada sam bila na razgovoru nisu nista posebno ispitivali ustvari nista nisu pitali ali nas proces i dalje traje i ako sam ja imala razgovor pocetkom jula i stalno im dosadjujem jesul vise poslali ambasadi u sarajevo ali uvijek isti odgovor NIJE JOs!!!! pa zato pitam da li bi to islo brze ako sam u drugom stanju ili bi to jos sporije islo :(((
Cabadahija

#203 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

psiho15 wrote:
filozofija wrote:Ako imas Njemacko drzavljanstvo ili Daueraufenthalt, onda proces za dobijanje vize ne bi trebao trajati vise od tri do sest mjeseci, stim da ce ti muz dobiti pravo da radi odmah. Ako imas Aufenthaltstitel koji se produzuje svake godine, onda proces moze da traje i do jedne i pol godine. To je neki zakonski okvir, ali opet nisam siguran. Trebali ste predati u Njemackoj, islo bi mnogo brze. Btw, tek kada dobijes dijete, mozes traziti ubrzavanje procesa, jer neko mora da izdrava familiju, ali ni to ne donosi neke znacajne beneficije. Uglavnom, pravo na spajanje porodice ti garantuje Evropska direktiva. Budi strpljiva i sve ce biti okay ;)

Kao prvo Hvala ti puno na odgovoru ...Raspitivala sam se i nikako nismo mogli predati u Njemackoj,ovdje su nam to rekli da mora muz predati u ambasadi za koju trazi vizu u svojoj drzavi i tako smo uradili :s A sa tim sto si mi rekao da bi moglo potrajati i do godine i pol si me stvarno uplasio :( jer imam Aufenthaltstitel koji se produzuje godisnje. Kada je on predao u maju ispitivali su ga samo kada smo se upoznali,gdje smo se vjencali ko je koga zarucio i tako to,dok mene kada sam bila na razgovoru nisu nista posebno ispitivali ustvari nista nisu pitali ali nas proces i dalje traje i ako sam ja imala razgovor pocetkom jula i stalno im dosadjujem jesul vise poslali ambasadi u sarajevo ali uvijek isti odgovor NIJE JOs!!!! pa zato pitam da li bi to islo brze ako sam u drugom stanju ili bi to jos sporije islo :(((
Mozda da probam pomoci. Rjesenje problema za tebe i tvog muza je 99% u OPSTINI (tj. sad je to regionalno uredjeno, npr. kod mene je to "rhein sieg kreis", tj. taj Landrat), a veci gradovi imaju svoja odjeljenja za strance, uostalom, tu bi ti trebali i produzivati tvoj boravak, taj ausländerangelegenheiten je i za vas nadlezan, i pravac tamo, ponesi sve kopije papira koje imas (dozvolu boravka, pasos, vjencani list, dokaz za muza da je polozio a1 test itd), i probaj da im objasnis stvari s ljudske strane, reci im sve kako jeste, da ste predali u ambasadi u BiH, da vam je jasno da treba vremena, al reci da bi voljela da i oni vide da li se moze sta ubrzati (nemoj NI SLUCÄJNO da kazes nesto protiv ambasade u BiH, ali eto, ko fol si ti navikla vec u Njemackoj s njima u opstini, pa bi voljela da to oni malo poguraju, da oni ZNÄJU najbolje kako, da ti je pretesko bit razdvojena od muza itd.... ugl, mogu oni dosta toga uraditi, ali ne ocekuj da ce ti bit sve rjeseno brzo (mislim da bi u augustu, tj. ovaj mjesec trebali ti doc papiri)....

ugl, ambasadu treba zvat tvoj dragi, a ti u centar za strance...... a sto se tice trudnoce, moze samo koristiti..... pozz i sretno
missko

#204 Re: Viza za Njemacku

Post by missko »

Sorry za mali off.
Zna li iko koliko sada kosta odjava drzavljanstva BiH?
dnaxy

#205 Re: Viza za Njemacku

Post by dnaxy »

800 km + 10 za verifikaciju potpisa pomocnika ministra + 10 za apostile pecat + prevodi 70 km
psiho15

#206 Re: Viza za Njemacku

Post by psiho15 »

Cabadahija wrote:
psiho15 wrote:
filozofija wrote:Ako imas Njemacko drzavljanstvo ili Daueraufenthalt, onda proces za dobijanje vize ne bi trebao trajati vise od tri do sest mjeseci, stim da ce ti muz dobiti pravo da radi odmah. Ako imas Aufenthaltstitel koji se produzuje svake godine, onda proces moze da traje i do jedne i pol godine. To je neki zakonski okvir, ali opet nisam siguran. Trebali ste predati u Njemackoj, islo bi mnogo brze. Btw, tek kada dobijes dijete, mozes traziti ubrzavanje procesa, jer neko mora da izdrava familiju, ali ni to ne donosi neke znacajne beneficije. Uglavnom, pravo na spajanje porodice ti garantuje Evropska direktiva. Budi strpljiva i sve ce biti okay ;)

Mozda da probam pomoci. Rjesenje problema za tebe i tvog muza je 99% u OPSTINI (tj. sad je to regionalno uredjeno, npr. kod mene je to "rhein sieg kreis", tj. taj Landrat), a veci gradovi imaju svoja odjeljenja za strance, uostalom, tu bi ti trebali i produzivati tvoj boravak, taj ausländerangelegenheiten je i za vas nadlezan, i pravac tamo, ponesi sve kopije papira koje imas (dozvolu boravka, pasos, vjencani list, dokaz za muza da je polozio a1 test itd), i probaj da im objasnis stvari s ljudske strane, reci im sve kako jeste, da ste predali u ambasadi u BiH, da vam je jasno da treba vremena, al reci da bi voljela da i oni vide da li se moze sta ubrzati (nemoj NI SLUCÄJNO da kazes nesto protiv ambasade u BiH, ali eto, ko fol si ti navikla vec u Njemackoj s njima u opstini, pa bi voljela da to oni malo poguraju, da oni ZNÄJU najbolje kako, da ti je pretesko bit razdvojena od muza itd.... ugl, mogu oni dosta toga uraditi, ali ne ocekuj da ce ti bit sve rjeseno brzo (mislim da bi u augustu, tj. ovaj mjesec trebali ti doc papiri)....

ugl, ambasadu treba zvat tvoj dragi, a ti u centar za strance...... a sto se tice trudnoce, moze samo koristiti..... pozz i sretno
E pozdrav,sorry za dugo nejavljanje...kontaktirala sam ausländerangelegenheiten nista mi nemogu pomoci samo su mi rekli da budem strpljiva i sada mi traze jos 3 platne liste od mini job,a treca platna lista mi dolazi tek u oktombru :s bolje da nisam ni zvala jos su me vise razocarali nekontam zasto se ovo desava i da li postoji mogucnost da ce se mozda predomisliti ili nesto pa slucajno poslati za sarajevo nemogu vise ovo me ubija :(
Kalimero Boy

#207 Re: Viza za Njemacku

Post by Kalimero Boy »

A ko neko zna da odgovori ili pomogne,neka odgovori. Ukratko,zivim u Bosni. Imam mogucnost da radim u njemackoj,ali kako da sredim papire,sta da radim. Pre dve godine sam dobio i ugovor o radu sa tom firmom,i sve to sa hrpom papira predao u Sarajevo,nakon 4 mjeseca dobio odbijenicu bez obrazlozenja. Zna li neko postupak oko toga,jer nebi bio problem da ponovo dobijem ugovor. Dali moram u Sarajevu to predati ili se moze u Njemackoj. Znaci kako dobiti radnu ili boravisnu vizu.
filozofija

#208 Re: Viza za Njemacku

Post by filozofija »

psiho15 wrote: E pozdrav,sorry za dugo nejavljanje...kontaktirala sam ausländerangelegenheiten nista mi nemogu pomoci samo su mi rekli da budem strpljiva i sada mi traze jos 3 platne liste od mini job,a treca platna lista mi dolazi tek u oktombru :s bolje da nisam ni zvala jos su me vise razocarali nekontam zasto se ovo desava i da li postoji mogucnost da ce se mozda predomisliti ili nesto pa slucajno poslati za sarajevo nemogu vise ovo me ubija :(
Sto se tice platnih lista, mozes im odnijeti i izvod iz banke, tj. uvid u bankovni racun. Ti njima nosis zadnje tri platne liste, nema veze ako si ih i ranije predala. Dakle, ako si ranije predala platne liste recimo za maj, juni i juli, a oni ti u oktobru traze ponovo tri platne liste, ti nosis dakle platne liste od juna, jula i augusta. Nema smisla da im nosis od oktobra ili da cekas oktobarsku. Otidji direktno do njih i porazgovaraj. To sto ti traze platne liste, samo pokusavaju da te malo skinu sa dnevnog reda, da ne dosadjujes. Nista vise, vjeruj!

Muz ce ti dobiti vizu, ako su papiri okay, tu nemas nikakve brige i to je 100% tako. Sto se tebe tice, samo im odnesi mjesecni Lohnzettel/Gehaltsausweis od tri zadnje plate (dakle tri zadnja mjesecvna izvoda od plata koje imas). Samo je ja mislim problem sto ce da dobije prvu godinu vizu sa kojom nema pravo da radi (jer ne posjedujes DA-EG ili njemacko drzavljanstvo). Malo strpljenja i dosadjuj (ne bas cesto, svako dvije sedmice :) ). Ukoliko on nadje posao gore, nece biti problema da mu izadaju vizu da radi - cak i u toj prvoj godini.

Btw, ne desava se nista. To ti je birokracija. Ista je od Kine do USA. Znam da ti je crnjak i da ne mozes da svaris da neko ne konta koliko ti je to bitno, ali navici ces se.
Marko69

#209 Re: Viza za Njemacku

Post by Marko69 »

Da li od visine plate zavisi da li ce osoba koja ima namjeru sklopiti brak dobiti boravak?
Moj prijatelj namjerava na isti nacin da dobije boravak u Njemackoj ali buduca supruga neradi puno radno vreme pa me zanima kolika primanja (minimalna )treba da ima?
zodi36

#210 Re: Viza za Njemacku

Post by zodi36 »

pa dajte odgovorite covjeku ili zeni.postavila je pitanje 01,09,2012 i jos niko da se javi a dosta vas zna odgovor.i mene evo nesto zanima pa ako ko ima da mi odgovori a da tacno zna.vjencao sam se u 11 mjesecu prosle godine sa suprugom u bosni(izvadili smo i internacionalni vjencani list).supruga je inace dugo u njemackoj,ima bh pasos ali i stalni boravak.makon vjencanja smo otisli za njemacku,naravno ja kao turista i bio sam 3 mjeseca i vratio se u bosnu.malo sam individualno ucio uz suprugu jezik(nisam znao beknuti njemacki) i upisao kurs u bosni kad sam se vratio.nakon 3 mjeseca boravka u bosni(nisam izlazio na ispit na gette institutu jer mislim da nisam spreman),ponovo sam kao turista dosao u njemacku i sad se moram opet vratiti za bosnu jer mi istice viza na 3 mjeseca.sada cu akobogda izaci na taj ispit pa predati papire.u medjuvremenu mi je supruga ostala trudna,pa da vas pitam jeli taj ispit tezak(opet nisam siguran da sam toliko naucio) i da li imamo ikakvu olaksavajucu okolnost da se to ubrza jer je supruga u drugom stanju i sve joj je teze biti sama.koliko je teza taj ispit,plasim se malo i moze li ikakvo olaksanje biti stanje moje supruge(trudnoca).unaprijed hvala
BiTa

#211 Re: Viza za Njemacku

Post by BiTa »

a sta ako nisam u radnom odnosu?
samo me interesuje jel i sad neki veliki problem dobit tu vizu.naravno da se radi o familiji.jel postoji mogucnost na zalbu u slucaju da ne dozvole?
hocu u njemacku
mO k3

#212 Re: Viza za Njemacku

Post by mO k3 »

zodi36 wrote:pa dajte odgovorite covjeku ili zeni.postavila je pitanje 01,09,2012 i jos niko da se javi a dosta vas zna odgovor.i mene evo nesto zanima pa ako ko ima da mi odgovori a da tacno zna.vjencao sam se u 11 mjesecu prosle godine sa suprugom u bosni(izvadili smo i internacionalni vjencani list).supruga je inace dugo u njemackoj,ima bh pasos ali i stalni boravak.makon vjencanja smo otisli za njemacku,naravno ja kao turista i bio sam 3 mjeseca i vratio se u bosnu.malo sam individualno ucio uz suprugu jezik(nisam znao beknuti njemacki) i upisao kurs u bosni kad sam se vratio.nakon 3 mjeseca boravka u bosni(nisam izlazio na ispit na gette institutu jer mislim da nisam spreman),ponovo sam kao turista dosao u njemacku i sad se moram opet vratiti za bosnu jer mi istice viza na 3 mjeseca.sada cu akobogda izaci na taj ispit pa predati papire.u medjuvremenu mi je supruga ostala trudna,pa da vas pitam jeli taj ispit tezak(opet nisam siguran da sam toliko naucio) i da li imamo ikakvu olaksavajucu okolnost da se to ubrza jer je supruga u drugom stanju i sve joj je teze biti sama.koliko je teza taj ispit,plasim se malo i moze li ikakvo olaksanje biti stanje moje supruge(trudnoca).unaprijed hvala
sta je sada tvoje pitanje ? :shock:
Ispit je tezak onoliko koliko si ti naucio ... sta se tice supruge sto je u drugom stanju (sve najbolje,cestitke) sumljam da moze ubrzati
Cabadahija

#213 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

zodi36 wrote:pa dajte odgovorite covjeku ili zeni.postavila je pitanje 01,09,2012 i jos niko da se javi a dosta vas zna odgovor.i mene evo nesto zanima pa ako ko ima da mi odgovori a da tacno zna.vjencao sam se u 11 mjesecu prosle godine sa suprugom u bosni(izvadili smo i internacionalni vjencani list).supruga je inace dugo u njemackoj,ima bh pasos ali i stalni boravak.makon vjencanja smo otisli za njemacku,naravno ja kao turista i bio sam 3 mjeseca i vratio se u bosnu.malo sam individualno ucio uz suprugu jezik(nisam znao beknuti njemacki) i upisao kurs u bosni kad sam se vratio.nakon 3 mjeseca boravka u bosni(nisam izlazio na ispit na gette institutu jer mislim da nisam spreman),ponovo sam kao turista dosao u njemacku i sad se moram opet vratiti za bosnu jer mi istice viza na 3 mjeseca.sada cu akobogda izaci na taj ispit pa predati papire.u medjuvremenu mi je supruga ostala trudna,pa da vas pitam jeli taj ispit tezak(opet nisam siguran da sam toliko naucio) i da li imamo ikakvu olaksavajucu okolnost da se to ubrza jer je supruga u drugom stanju i sve joj je teze biti sama.koliko je teza taj ispit,plasim se malo i moze li ikakvo olaksanje biti stanje moje supruge(trudnoca).unaprijed hvala
Vidi jednu stvar, njemacki A1 jeste tezak, ali samo ako ne znas sta te na ispitu ceka, ja sam ga pripremio za 15 DANA (slovima: petnaest dana), a od njemackog sam znao rec Guten Tag, i Auf Wiedersehen!

Kad kazem 15 dana ucenja, i mislim na 15 dana UCENJA; znaci, nema zayebancije, gledanja TV-a itd... uci se 12 do 16 sati dnevno, al ces zato 100% polozit sa solidnom ocjenom i ostale mjesece se zayebawat.

.... sto se tice trudnoce tvoje zene, mislim da od toga neces imati velike fajde, al mozes imat maaaaliii plusic + i to je to.... moja zena ima DE drzavljanstvo i mislim da je meni mozda malo lakse (ne trebaju papiri za platu, ne mora imat stan itd), al ne mora znacit. Ja ono sto mogu, to je da ti posaljem sistem polaganja ispita A1 (moze se poloziti i u Njemackoj, mozda cak i bolje nego u BiH).....

Preporucujem "Berliner Platz 1 (nije reklama, knjiga je vrh, i SVE RIJECI koje su ti potrebne nalaze se u toj knjizi (oko 1500).

"Povadi" i prevedi rijeci, predji knjigu (ima i CD-ove) i to je to.

ISPIT

Pismeni dio: slusanje hören, citanje lesen i pisanje schreiben
imas po 15 pitanja iz slusanja i citanja, i iz pisanja 5 pitanja + mali sastav sa temom (meni bio party. sastav nosi 10 bodova max.

Svako pitanje osim sastava nosi po 1 bod i mnozi se sa 1,66 (1,66x15=24,9 tj. max. 25 bodova po oblasti, ukupno 75 bodova iz ove 3 oblasti................

Usmeni dio ispita sadrzi:

-Predstavljanje (ime i prezime),
-koliko godina imas,
-mjesto stanovanja (uz adresu i postanski broj po broj, tu gledaju znas li brojat),
-zanimanje,
-hobi,
-POSLOVLJAVANJE buchstabieren (slovo po slovo najcesce prezimena i imena, npr njemacko "J" se cita JOT).

Poslije se izvlace KARTICE (dvije sa slikama i dvije napisane rijeci, i prof. ti kaze temu u vezi kartice ili sam smislis pitanje, npr, meni je bilo Gemüse-povrce, i ti na njemackom pitas nekoga nesto u vezi povrca, npr kuhanja i sl....

...... max 25 bodova iz usmenog, a za prolaz treba 60.
Skoro sve iz usmenog se moze nabubat napamet, tako da kad se predstavljas da to lijepo zvuci, to svako moze.

Ako mogu jos sta pomoc jawi.....
i_ja_na_forumu

#214 Re: Viza za Njemacku

Post by i_ja_na_forumu »

i ja bih nesto pitala
jos malo bi aBd trebala zavrsiti magistarski, pa sam planirala s momkom otici u njemacku da tamo pokusamo, on je zavrsio magistarski na saobracajnom, smjer telekomunikacije.( nemamo iskustva u poslu :( )
mi bi tamo mogli zivjeti kod jedne njemice,koja je vec u penziji i koja mi stalno nudi da dodjemo kod nje...
zvala sam ambasadu ovdje u sa.bila je neka neljubazna teta, i bilo mi je mrsko pricati sa njom.. vidim samo hoce da me skine s vrata,,

sad me zanima kud i kako dalje.. sta mi treba da odemo tamo pocnemo raditi,,, za pocetak mozemo raditi bilo sta..pa bi poslijei u struci pokusali nesto..
baustelac

#215 Re: Viza za Njemacku

Post by baustelac »

i_ja_na_forumu wrote:i ja bih nesto pitala
jos malo bi aBd trebala zavrsiti magistarski, pa sam planirala s momkom otici u njemacku da tamo pokusamo, on je zavrsio magistarski na saobracajnom, smjer telekomunikacije.( nemamo iskustva u poslu :( )
mi bi tamo mogli zivjeti kod jedne njemice,koja je vec u penziji i koja mi stalno nudi da dodjemo kod nje...
zvala sam ambasadu ovdje u sa.bila je neka neljubazna teta, i bilo mi je mrsko pricati sa njom.. vidim samo hoce da me skine s vrata,,

sad me zanima kud i kako dalje.. sta mi treba da odemo tamo pocnemo raditi,,, za pocetak mozemo raditi bilo sta..pa bi poslijei u struci pokusali nesto..
Ako imas smjestaj samo naprijed. Da ce ti neko dati posao dok si tamo veca je vjerovatnoca nego da odes direktno iz bosne
nova_korisnica

#216 Re: Viza za Njemacku

Post by nova_korisnica »

Magistarski ili master?? Pretpostavljam da ti njemacki govoris aktivno, kako je sa momkom?
Moj ti je savjet da prikupis informacije koje vaze za tu pokrajinu. Diplomu ne moras nostrificirati (niti vise postoji taj klasicni cin nostrifikacije) vec mozes sebi pribaviti potvrdu o stepenu zvanja. Ta ti potvrda nije nuzna, osim ako zelis da se prijavis u neke kompanije gdje se to iskljucivo zahtjeva (ili drzavnu sluzbu-ali to ti otpada). Sta si ti zavrsila?
Imas stranicu monster.de i stepstone.de gdje mozes malo pogledati kakva je potraznja za tvojom i njegovom strukom u tom podrucju gdje planirate ici. Moj ti je savjet da se orjentiras prema sredinama gdje imas vise sanse za posao, nego gdje imas "nekoga". Slanje inicijativnih prijava za posao ti je gubljenje vremena. Nadji posao i ciljano se prijavi i pri tome vodi racuna o samoj prijavi, jer ako im se prijava ne svidi nece ti CV ni pogledati. Googlaj kompanije gdje rade ljudi sa tvojom strukom, i na njihovoj stranici potrazi oglase za posao (imaju skoro sve kompanije).
Budi uporna i nemoj da te obeshrabri nekoliko odbijenica. Budi svjesna da bh diploma ne uziva veliko uvazavanje osim ako nisi iz medicinske ili IT struke (trenutno veliki deficit postoji za tim kadrom).
Kompanija gdje se prijavis i koja pokaze interes za tebe ce morati veliki dio posla odraditi, tj dokazati da jedino ti mozes raditi taj posao :)
Ako mi sta padne na pamet javicu se, inace pitaj sto te zanima.
LP
Cabadahija

#217 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

Kao prvo, pusti ovog sto vrijedja i omalovazava i nemoj obracat paznju na takve LUZERE, nije njima lahko, a ti se slobodno uzdaj u se i u svoje sposobnosti....

Eh sad, prvi SAVJET koji ti mogu dati je to da NE IDES preko AMBASADE u Sar, apsolutno NEMA POTREBE, jer se sve moze zavrsiti u Njemackoj.

Prvo sto morate uraditi jeste da prevedete (ti i tvoj momak) vase diplome na njemacki (kod ovlastenog sudskog tumaca, naravno), a kompletan postupak apliciranja za boravak (i nacine kako do njega doci) imas opisan na net-u.

Kolko se ja razumijem u tzv Blue Card (trajna dozvola boravka za strucnjake i visokoobrazovane u DE), sve zavisi da li na DE trzistu rada postoji upraznjenih mjesta za vase struke, a to saznas tako sto se prijavite u DE biro rada (npr, u opstini gdje zivi ta zena koja bi vas primila, ali da predhodno obezbjedis svu papirologiju pa teko onda da ides u ured za strance (obicno vise opstina "pokriva" jedan regionalni ured za strance).

Ugl, najvaznije je da je tvoj slucaj samo TVOJ i da bi bilo dobro da se ti i tvoj momak vjencate prije nego krenete u DE. To nije uslov, ali je pozeljno. Ti i tvoj momak aplicirajte POSEBNO, jer se moze desiti da npr. on dobije Blue Card, a ti ne ili obrnuto, pa ako niste u braku, onda slijedi jos teza procedura.

iskustvo u poslu, njemacki i engleski su veoma pozeljni, ali NISU uslov (sve zavisi od konkretnog slucaja).

Ugl, proguglaj malo, vidi sta bi ti sve moglo trebat od papira (da ne letas tamo-vamo poslije), otidji kod te zene i imate 3 mjeseca da pokusate....

PS.
Magistrat mozes zavrsit i u DE ako znas njemacki ili engleski (uz nesto para ;)

Pozz iz Kölna.
nova_korisnica

#218 Re: Viza za Njemacku

Post by nova_korisnica »

Cabadahija wrote:

Kao prvo, pusti ovog sto vrijedja i omalovazava i nemoj obracat paznju na takve LUZERE, nije njima lahko, a ti se slobodno uzdaj u se i u svoje sposobnosti....

Eh sad, prvi SAVJET koji ti mogu dati je to da NE IDES preko AMBASADE u Sar, apsolutno NEMA POTREBE, jer se sve moze zavrsiti u Njemackoj.

Prvo sto morate uraditi jeste da prevedete (ti i tvoj momak) vase diplome na njemacki (kod ovlastenog sudskog tumaca, naravno), a kompletan postupak apliciranja za boravak (i nacine kako do njega doci) imas opisan na net-u.

Kolko se ja razumijem u tzv Blue Card (trajna dozvola boravka za strucnjake i visokoobrazovane u DE), sve zavisi da li na DE trzistu rada postoji upraznjenih mjesta za vase struke, a to saznas tako sto se prijavite u DE biro rada (npr, u opstini gdje zivi ta zena koja bi vas primila, ali da predhodno obezbjedis svu papirologiju pa teko onda da ides u ured za strance (obicno vise opstina "pokriva" jedan regionalni ured za strance).

Ugl, najvaznije je da je tvoj slucaj samo TVOJ i da bi bilo dobro da se ti i tvoj momak vjencate prije nego krenete u DE. To nije uslov, ali je pozeljno. Ti i tvoj momak aplicirajte POSEBNO, jer se moze desiti da npr. on dobije Blue Card, a ti ne ili obrnuto, pa ako niste u braku, onda slijedi jos teza procedura.

iskustvo u poslu, njemacki i engleski su veoma pozeljni, ali NISU uslov (sve zavisi od konkretnog slucaja).

Ugl, proguglaj malo, vidi sta bi ti sve moglo trebat od papira (da ne letas tamo-vamo poslije), otidji kod te zene i imate 3 mjeseca da pokusate....

PS.

Pozz iz Kölna.

Kao turista se ne mozes prijaviti na arbeitsamt iliti biro rada. A koliko vidim i ti joj sugeriras da prvo dodje kao turista i iskoristi svoja 3 mjeseca boravka ili se varam?
dinobjelave

#219 Re: Viza za Njemacku

Post by dinobjelave »

Ima dosta tacnih informacija ali ima i naucne fantastike.kao prvo jako jako teško i za osoblje s medicinskom strukom, iako je velika potražnja tj manjak radne snage u starackim domovima profil rada pranje obraćenje i njega starijih iznemoglih i bolesnih( dakle kicma ili fizički rad), za bosance druga je priča za Hrvate jer su oni iz ko zna kojeg razloga povlasteni u Njemačkoj ( čak mogu i mogli su provoditi svoje vozačke dozvole iako to drugi nemogu čak ni ameri). Naime Hrvatska je obnovila sporazum s sr njemačkom koji je imala SFRJ potpisan u vezi medicinskog osoblja.iluzorno je očekivati s fakultetom zavrsenim u Bosni posao u struci ili dobijanje boravisne dozvole( ne i nemoguće ali u sferi naucne fantastike) osim možda informatike mada sumnjam i u to.ja sam rođen u Njemačkoj ,roditelji mi žive tu ,sestra brat imaju njemačko državljanstvo ,doduše živio sam od tri mjeseca (beba) u Bosni a oni gore ,završio medicinsku školu i nisam imao šanse ostati( tako je bilo prije možda se nesto promijenilo ali dabogda), drug bio u Bosni 92 došao na bajram zakuhalo se vratilo ga nazad s granice ,nakon godinu se nekako docepao njemačke oni mu ukinuli stalnu boravisnu dozvolu unbefristet i roknuli mu duldung,spasio ga je hrvatski pasos i medicinska struka.za ovu hanumu sto radi pola radnog vremena savjet Advokat i puno radno vrijeme inače ćeš se nacekati,jednostavno ukoliko nezaradzujes dovoljno,ukoliko ti je stan mali za vas dvoje jednostavno te odbiju i nekazu razlog.dakle moraš imati odgovarajuci stan( kvadraturu) i dovoljna primanja za tebe i muza( da nebi on odmah po dolasku bio na teretu drzavi,socijala). I moj savjet dobar Advokat koji je stručnjak za prava stranaca.sretno
Cabadahija

#220 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

nova_korisnica wrote:
Cabadahija wrote:

PS.

Pozz iz Kölna.

Kao turista se ne mozes prijaviti na arbeitsamt iliti biro rada. A koliko vidim i ti joj sugeriras da prvo dodje kao turista i iskoristi svoja 3 mjeseca boravka ili se varam?
Ma joj, nema ba sta se ne moze :D Niko ne kaze da ona "iskoristi" 3 mjeseca. Ona cim ode u ured za strance, pritisne na odredjeno dugmence i teta ili ciko prozovu njen broj, udje sa momkom (bolje muzem do tada), i kaze takva i takva stvar, imam tu i tu skolu i zelimo se trajno nastaniti u DE. (ako ne zna njemacki, neka povede nekog pouzdanog ko zna).

Osoblje ureda za strance ce 99% zaprimiti njene dokumente i dati joj potvrdu da su primili papire. Ukoliko oni ne bi zaprimili papire, uputice je na pravu adresu.... pokusati treba, nije krivicno djelo!

Uostalom, JA sam tako uradio, iako i na stranici SA ambasade stoji da se mora ici preko ambasade (doduse, pise rijec "nacelno" nije moguce bez ambasade), sto znaci da je pozeljno (lakse im kao obradit), ali ne i nemoguce, a zivi dokaz sam ja 8-)
missko

#221 Re: Viza za Njemacku

Post by missko »

Postat cu na ovu temu jer ne znam postoji li druga.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/jos-jedn ... /120930057
Jel sad zna neko ako se zeli aplicirati za Njemacko drzavljanstvo , koja je procedura, ranije se morala donijeti odjava BiH drzavljanstva?????
illuminated

#222 Re: Viza za Njemacku

Post by illuminated »

Cabadahija wrote: Ma joj, nema ba sta se ne moze :D Niko ne kaze da ona "iskoristi" 3 mjeseca. Ona cim ode u ured za strance, pritisne na odredjeno dugmence i teta ili ciko prozovu njen broj, udje sa momkom (bolje muzem do tada), i kaze takva i takva stvar, imam tu i tu skolu i zelimo se trajno nastaniti u DE. (ako ne zna njemacki, neka povede nekog pouzdanog ko zna).

Osoblje ureda za strance ce 99% zaprimiti njene dokumente i dati joj potvrdu da su primili papire. Ukoliko oni ne bi zaprimili papire, uputice je na pravu adresu.... pokusati treba, nije krivicno djelo!

Uostalom, JA sam tako uradio, iako i na stranici SA ambasade stoji da se mora ici preko ambasade (doduse, pise rijec "nacelno" nije moguce bez ambasade), sto znaci da je pozeljno (lakse im kao obradit), ali ne i nemoguce, a zivi dokaz sam ja 8-)

Samo bezveze lozis raju...Znam da je tebi uspjelo i cuo sam i ja slucajeva da su uspjeli C vizu pretvoriti u Aufenthaltserlaubnis, ali ako nalete na sluzbenika koji se drzi zakona, istjerace ih iste sekunde iz Njemacke.

Sto se tice prekrsaja, to jest prekrsaj, jer se radi o zloupotrebi sengenskog ugovora odnosno davanjem laznih podataka pri dodjeli vize. Kad ulazis u Njemacku kao turist, prihvatas Njemacki zakon, a on kaze da kao turist ne mozes raditi niti eventualni ugovor s nekom firmom povlaci da ces dobiti pravo boravka.

Moras kuci i to predati u ambasadu ako si predao ugovor. Ja sam to prosao, tako da ne pricam na pamet.
Vjerujem da si ti uspio, ali ko zna kad i gdje. Za vrijeme rata su davali svasta...Sada su sansce 0.0000001%
Nemoj loziti raju kad to nije put. I lijepo pise na stranici ambasade.
Samo ce bezveze ukinuti bezvizni rezim zbog takvih kao ti i onda normalan svijet nece moci da putuje....!!
A nacelno stoji, zbog podrucja koja su u ratu, ili uopsteno podnosioca azila....

Pozdrav.

AuslG § 49 Abschiebung
(1) Ein ausreisepflichtiger Ausländer ist abzuschieben, wenn die Ausreisepflicht vollziehbar ist und wenn ihre freiwillige Erfüllung nach § 42 Abs. 3 und 4 nicht gesichert oder aus Gründen der öffentlichen Sicherheit und Ordnung eine Überwachung der Ausreise erforderlich erscheint.

(2) Befindet sich der Ausländer auf richterliche Anordnung in Haft oder in sonstigem öffentlichen Gewahrsam, bedarf seine Ausreise einer Überwachung. Das gleiche gilt, wenn der Ausländer

innerhalb der ihm gesetzten Ausreisefrist nicht ausgereist ist,
nach § 47 ausgewiesen worden ist,
mittellos ist,
keinen Paß besitzt,
gegenüber der Ausländerbehörde zum Zwecke der Täuschung unrichtige Angaben gemacht oder die Angaben verweigert hat oder zu erkennen gegeben hat, daß er seiner Ausreisepflicht nicht nachkommen wird.
Last edited by illuminated on 01/10/2012 13:18, edited 1 time in total.
zambaklija

#223 Re: Viza za Njemacku

Post by zambaklija »

illuminated wrote:
Cabadahija wrote: Ma joj, nema ba sta se ne moze :D Niko ne kaze da ona "iskoristi" 3 mjeseca. Ona cim ode u ured za strance, pritisne na odredjeno dugmence i teta ili ciko prozovu njen broj, udje sa momkom (bolje muzem do tada), i kaze takva i takva stvar, imam tu i tu skolu i zelimo se trajno nastaniti u DE. (ako ne zna njemacki, neka povede nekog pouzdanog ko zna).

Samo bezveze lozis raju...Znam da je tebi uspjelo i cuo sam i ja slucajeva da su uspjeli C vizu pretvoriti u Aufenthaltserlaubnis, ali ako nalete na sluzbenika koji se drzi zakona, istjerace ih iste sekunde iz Njemacke.

Sto se tice prekrsaja, to jest prekrsaj, jer se radi o zloupotrebi sengenskog ugovora odnosno davanjem laznih podataka pri dodjeli vize. Kad ulazis u Njemacku kao turist, prihvatas Njemacki zakon, a on kaze da kao turist ne mozes raditi niti eventualni ugovor s nekom firmom povlaci da ces dobiti pravo boravka.

Moras kuci i to predati u ambasadu ako si predao ugovor. Ja sam to prosao, tako da ne pricam na pamet.
Vjerujem da si ti uspio, ali ko zna kad i gdje. Za vrijeme rata su davali svasta...Sada su sansce 0.0000001%
Samo ce bezveze ukinuti bezvizni rezim zbog takvih kao ti i onda normalan svijet nece moci da putuje....!!

Pozdrav.

AuslG § 49 Abschiebung
(1) Ein ausreisepflichtiger Ausländer ist abzuschieben, wenn die Ausreisepflicht vollziehbar ist und wenn ihre freiwillige Erfüllung nach § 42 Abs. 3 und 4 nicht gesichert oder aus Gründen der öffentlichen Sicherheit und Ordnung eine Überwachung der Ausreise erforderlich erscheint.

(2) Befindet sich der Ausländer auf richterliche Anordnung in Haft oder in sonstigem öffentlichen Gewahrsam, bedarf seine Ausreise einer Überwachung. Das gleiche gilt, wenn der Ausländer

mittellos ist,
keinen Paß besitzt,
gegenüber der Ausländerbehörde zum Zwecke der Täuschung unrichtige Angaben gemacht oder die Angaben verweigert hat oder zu erkennen gegeben hat, daß er seiner Ausreisepflicht nicht nachkommen wird.
Voll korrekt :thumbup: :thumbup:
Cabadahija

#224 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

zambaklija wrote:
illuminated wrote:

Pozdrav.

AuslG § 49 Abschiebung

mittellos ist,
keinen Paß besitzt,
Voll korrekt :thumbup: :thumbup:
Halo, halo, stani malo.... a kad si ti tako dobro informisan sto to nisi napisao ranije ako si siguran da su takve zesh posljedice??? Zbog cega bi mene ili nekoga sluzbenik ISTJERAO iz ureda??? Ja nisam trazio AZIL, nego sam dosao u ured za strance, prijavio termin spajanja porodice, dosao na termin i najnormalnije PITAO sluzbenika kakva je procedura prilikom spajanja porodica?? Covjek je SAM meni i zeni ponudio DVIJE mogucnosti, ili u Bosnu preko ambasade ili direktno NJIMA, uz uslov da je pasos bio kod njih za svo vrijeme rjesavanja papirologije, tj. nisam mogao putovati izvan DE. ........ NIKAKVE SANKCIJE ni ne daj Boze krivicno djelo mi ljudi nisu niti spomenuli.... naravno, niko NIJE DUZAN poznavati propise i procedure pojedinih postupaka ambasade ili drzave, za to ljudi primaju plate, i to dobre plate.... 8)

.... ja sam samo prenio VLASTITO ISKUSTVO koje se desilo prije par mjeseci, znaci, relativno frishko, a ako malo proguglas, nisam ni jedini 8-)
illuminated

#225 Re: Viza za Njemacku

Post by illuminated »

Cabadahija wrote: Zbog cega bi mene ili nekoga sluzbenik ISTJERAO iz ureda??? Ja nisam trazio AZIL, nego sam dosao u ured za strance, prijavio termin spajanja porodice, dosao na termin i najnormalnije PITAO sluzbenika kakva je procedura prilikom spajanja porodica?? Covjek je SAM meni i zeni ponudio DVIJE mogucnosti, ili u Bosnu preko ambasade ili direktno NJIMA, uz uslov da je pasos bio kod njih za svo vrijeme rjesavanja papirologije, tj. nisam mogao putovati izvan DE. ........ NIKAKVE SANKCIJE ni ne daj Boze krivicno djelo mi ljudi nisu niti spomenuli.... naravno, niko NIJE DUZAN poznavati propise i procedure pojedinih postupaka ambasade ili drzave, za to ljudi primaju plate, i to dobre plate.... 8)
.... ja sam samo prenio VLASTITO ISKUSTVO koje se desilo prije par mjeseci, znaci, relativno frishko, a ako malo proguglas, nisam ni jedini 8-)
A zena je imala vec Aufenthaltserlaubnis? Onda po tome ti imas osnovu da predas za Aufenthaltserlaubnis, i to je sasvim drugi par cipela.

Code: Select all

AuslG § 18 Ehegattennachzug 
(1) Dem Ehegatten eines Ausländers ist nach Maßgabe des § 17 eine Aufenthaltserlaubnis zu erteilen, wenn der Ausländer  eine Aufenthaltsberechtigung besitzt, ....
Ti si imao pravo po nekom osnovu (vjerovatno AuslG § 18 Ehegattennachzug ) ali ne mozes onda savjetovati nekoga ko nema nikoga u DE da se zaputi ko ovca u ured za strance, a doputovao kao "turista".
Moj slucaj je drugaciji, i meni su rekli, "ti si doputovao kao turista, i znas da ne mozes raditi, zasto si potpisivao ugovore...". Jos su se izderali na mene. Moras za Sarajevo, i to tamo predaj. Jos je moja firma zvala ministarstva, i molila. I onda sam se vratio i prosao preko ambasade. Opet kazem, cuo za slucajeve, i vjerujem ali to je sve od sluzbenika do sluzbenika. Ako naidju na neke Nazi raspolozene, moze im prisjest Njemacka.

Pozz
Last edited by illuminated on 01/10/2012 14:08, edited 1 time in total.
Post Reply