Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
nova_korisnica

#151 Re: Viza za Njemacku

Post by nova_korisnica »

ladyada wrote:
petra pan wrote:Nadam se da mi neko moze odgovoriti na par pitanja?
Postoji li način da se nakon vjenačnja u Njemačkoj ne mora dolaziti u domovinu da bi se predalo za vizu?Može li se to gore predati u tom auslenderbehorde ili amt heheh?I zna li iko kakva je procedura (u oba slucaja)?

Hvala puuuuuuno
mislim da ako se u njemackoj vjecas i u njemackoj sredjujes papire ........bude gotovo za mjesec........... bar bilo prije 4 godine kod moje kone , najduze cekala na novi pasos od naseg konzulata ..........
meni rekose, da moram preko nase ambasade ici...tj predati ovdje sve za tzv familienzusammenfuehrung, iako cemo se u njemackoj vjencati.... :? :? :?
petra pan

#152 Re: Viza za Njemacku

Post by petra pan »

nova_korisnica wrote:
ladyada wrote:
petra pan wrote:Nadam se da mi neko moze odgovoriti na par pitanja?
Postoji li način da se nakon vjenačnja u Njemačkoj ne mora dolaziti u domovinu da bi se predalo za vizu?Može li se to gore predati u tom auslenderbehorde ili amt heheh?I zna li iko kakva je procedura (u oba slucaja)?

Hvala puuuuuuno
mislim da ako se u njemackoj vjecas i u njemackoj sredjujes papire ........bude gotovo za mjesec........... bar bilo prije 4 godine kod moje kone , najduze cekala na novi pasos od naseg konzulata ..........
meni rekose, da moram preko nase ambasade ici...tj predati ovdje sve za tzv familienzusammenfuehrung, iako cemo se u njemackoj vjencati.... :? :? :?

Tako su i nama rekli, ali ja imam prijateljicu kojoj je vjerenik dosao (iz srbije) ono turisticki 3 mj. koliko i moze u 180 dana, odmah krenuo na kurs, vjencali se, on polozio A1, prilozili papire i on ostao..nije morao se vracati u Srbiju. Doduše i njoj je jedna cinovnica rekla da mora se vratiti pa traziti spajanje, dok druga joj rekla da ne mora i sve joj objasnila.Valjda zavisi gdje pripadas i na koga ces naletjeti. Ipak mislim da brze traje i to dobijanje vize u ambasadi kad se vjencas u njemackoj nego spajanje porodice kad je brak sklopljen u domovini. Ili?
ladyada

#153 Re: Viza za Njemacku

Post by ladyada »

ako partner udje uredno u zemlju znaci turisticka ili viza za vjencanje nema problema .........problem je ako je partner usao na crno pa nema vize e onda mora napustiti i pravi se familien zusamenführung .....a to bas nije ugodno znam neki su se i rastali a da nisu partnere doveli ..........jedna poznanica je morala poplacati njegove kazne da bi mogla ga dovesti ima ti zezancija dosta .........
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#154 Re: Viza za Njemacku

Post by corolla02 »

..
lime

#155 Re: Viza za Njemacku

Post by lime »

ljudi kakva je procedura ako se ja vjencam sa zarucnicom sad u njemackoj,ona ima njihove papire a jos uvijek radi tzv njihovu praksu koja traje oko 3 god.dakle nema velika primanja mjesecno kakva je mogucnost da uspijemo biti zajedno tamo i da zivimo sasvim normalno,dali je bolje da polazem a1 prije vjencanja ili poslije kako to ide nisam bas siguran a sad su vize otvorene jel mogu bez vize se vjencati sad mozemo ici 3mj slobodno,ali dal je moguce se vjencati bez vize,koliko to traje odprilike sve da se dodje do cilja???ako ima neko odgovor na ovo bih vam zahvalan...veliki pozdrav
petra pan

#156 Re: Viza za Njemacku

Post by petra pan »

Lime,

mozete se vjencati naravno, i polje je da A1 polozis prije vjencanja ili odmah nakon..Ako zarucnica ima njemacko drzavljanstvo to je jos brze..Uglavnom morate otici u standesamt u opcinu i tamo se raspitati sta vam je sve od dokumenata potrebno.Kad prilozite dokumente oni to salju negdje na provjeru (traje to oko 3 sedmice) a nakon toga vam daju termin vjencanja. to je sto ja znam..
amrica

#157 Re: Viza za Njemacku

Post by amrica »

@Petra pan

Ja sam morala predati u ambasadi u Sarajevu papire (nije Njemacka, ali isto pakovanje), po zakonu zahtjev za spajanje porodice podnosis u "njihovoj" ambasadi u zemlji u kojoj ti je adresa stanovanja u pasosu. Ako se neko "provukao" ispod zita, ne znam, mozda je sreca, a mozda ce jednom i to morati nekako platiti.
Jedino sam vizu dobila u pasosu ovdje, nisam morala klapnuti dole. I citav period cekanja vize sam mogla biti ovdje. Mislim na boravisno-radnu vizu, ne obicnu putnu.
neretvica

#158 Re: Viza za Njemacku

Post by neretvica »

Da se jednom razumije za sva vremena!

Da bi dobili (u ovom slucaju pricam za Deutschland) stalnu boravisnu vizu na osnovu braka treba pod rednim brojem

1. Vjencati se u Deutschland (Standesamt) ili u nekoj od nasih Ambasada
2. Da onaj sa kime stupate u brak ima dovoljnu kvadraturu stana (Miete) koju sam(a) placa
3. Da onaj sa kime stupate u brak ima mjesecnu zaradu (zadnje tri platne liste) dovoljnu za svoje i "TVOJE" izdrzavanje

Kada ove uslove ispunite,
dace vam jedan bescheinigung (potvrdu) o boravku 3 mjeseca (fiktion) i ausländeramt vas salje za polaganje A1..
99% polozi taj test i onda MOZETE ostati u Deutschland..

Ovo pod 3. mozete eskivirati jedino pod uslovom da je vasa supruga u poodmakloj trudnoci a da ste vi dosli u"posjetu" ili da vam supruga dodje u 7-om mjesecu trudnoce kao fol u "posjetu"...ili neka bolest (humanitarni razlog)

Ovo se odnosi samo ako se vjencate sa Njemackim drzavljaninom ( ili nasim "Svabama" koji imaju Njemacko drzavljanstvo)...Dobiti ODMAH stalni boravak vjencanjem sa nasim gastarbeiterima koji imaju Unbefristete Arbeitserlaubnis i druge erlaubnise (dozvole) je NEMOGUCE. ..Predstoje vam dani tuge i neizvjesnosti i cekanje odluke Ambasade za vas zahtjev za Familienzusammenführung, samo sto u tom slucaju morate donijeti i polozeno A1.

Moj savjet vam je ne sklapajte brakove u nasim drzavama i ne idite bez veze sa odobrenom 3 mjeseca vizom i mislju da cete dolaskom u tu zemlju dobiti i boravak. Sigurno necete! I dobro razmislite za koga se udajete ili koga zenite.
Vjerujem sada mnogima da je jasno sto im vlasti u zemljama Europe traze da Familienzusammenführung predaju u Ambasadama drzave iz koje dolaze i onda ga ne odobre.
Ovo pod 2 i 3 i A1 u tim slucajevima moraju biti ispunjeni!!!!

Ako nekoga jos nesto interesuje pitajte!
nova_korisnica

#159 Re: Viza za Njemacku

Post by nova_korisnica »

ja neki dan predadoh za "eheschliessung"...na stranici ambasade imaju sve info sta se treba predociti od dokumentacije...i ima broj telefona, tako da mozete nazvati i pitati...ljudi su jako ljubazni i dobicete sve neophodne informacije...u ambasadi se ne ceka dugo, nema guzve i ne moze se termin zakazati (jer nema potrebe)...
eto, cekam da me nazovu...
vox-populi

#160 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

neretvica wrote:Predstoje vam dani tuge i neizvjesnosti i cekanje odluke Ambasade za vas zahtjev za Familienzusammenführung
Manje-vise sve tacno sto si napisao/la.

Ali ovaj dio mi nikako nije jasan. Kakvi dani tuge i neizvjesnosti?

Ako je sve regularno, dakle ako ima polozen A1, ako supruznik/supruga imaju posao, dovoljno veliku platu te dovoljno veliki stan, dozvola se dobija prvo na godinu ili na tri, zavisno da li se radi o vjencanju sa njemackim drzavljaninom ili ne. Nakon toga se dobija na 3-5 u slucaju vjencanja sa nasim drzavljaninom ili stalna boravisna u slucaju vjencanja sa njemackih drzavljaninom.

Ne vidim gdje je ovde tuga i neizvjesnost.
sanaman

#161 Re: Viza za Njemacku

Post by sanaman »

Koliko je meni poznato, ambasada odlucuje samo o boravku do 3 mjeseca a svaki boravak koji ce biti preko tri mjeseca salje se u Njemacku i Ured za strance nakon izvrsenih provjera odlucuje o tome a ambasada je samo posrednik. Ambasada ne moze odobriti takvu vrstu boravka ali ako ima primjedbi moze ih navesti i time sprijeciti eventualnu pozitivnu odluku.
vox-populi

#162 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

sanaman wrote:Koliko je meni poznato, ambasada odlucuje samo o boravku do 3 mjeseca a svaki boravak koji ce biti preko tri mjeseca salje se u Njemacku i Ured za strance nakon izvrsenih provjera odlucuje o tome a ambasada je samo posrednik. Ambasada ne moze odobriti takvu vrstu boravka ali ako ima primjedbi moze ih navesti i time sprijeciti eventualnu pozitivnu odluku.
Ambasada ne odlucuje o boravku uopste. Ambasada izdaje tzv. nacionalnu vizu na osnovu koje se u Njemackoj moze traziti boravisna i radna dozvola.
Prva "prepreka" i jeste ambasada jer oni imaju diskreciono pravo da do u detalje provjeravaju da li je brak stvaran ili je samo radi papira. Onoga trenutka kada ambasada izda nacionalnu vizu, svi problemi su rijeseni jer u Njemackoj sve ide bez problema.
Ambasada se eventualno moze izbjeci vjencanjem u Njemackoj. Ali ovo je dosta zeznuto jer se moze desiti da Ured za strance ipak vrati osobu u BiH da tamo dobije nacionalnu vizu. Poznajem osobe koje su i vracene ali i one koje su dosle sa turistickom vizom, vjencale se i uspijele dobiti boravisnu i radnu dozvolu bez nacionalne vize.
me-al

#163 Re: Viza za Njemacku

Post by me-al »

Pozdrav
Mnogo pitanje i mnogo odgovora, al nevidjo konkretno da li je neko odgovorio na ono pitanje,da li se moze otici u Njemacku dok se ceka dobijanje vize?
U sledecem mjesecu trebam se vjencat, polozio sam ispit A1 i da nebi cekao u BiH dobijenje vize dali postoji neka smetnja da ja odem kao turista u njemacku i da tamo cekam vizu??
Hvala:)
vox-populi

#164 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

me-al wrote:Pozdrav
Mnogo pitanje i mnogo odgovora, al nevidjo konkretno da li je neko odgovorio na ono pitanje,da li se moze otici u Njemacku dok se ceka dobijanje vize?
U sledecem mjesecu trebam se vjencat, polozio sam ispit A1 i da nebi cekao u BiH dobijenje vize dali postoji neka smetnja da ja odem kao turista u njemacku i da tamo cekam vizu??
Pa ti mozes doci kao turista i ostati 3 mjeseca. Da li ces u tom periodu rjesiti vizu, to je upitno. Tesko (gotovo nikako) se dobija boravisna dozvola na osnovu turisticke vize. Vjerovatno ces morati nazad po nacionalnu vizu a ta procedura moze potrajati do 6 mjeseci.
nova_korisnica

#165 Re: Viza za Njemacku

Post by nova_korisnica »

me-al wrote:Pozdrav
ja sam to pitala u ambasadi i ljudi su mi rekli: ako vam je ostalo dovoljno dana onda mozete...dani se odnose na onih 90 dana u 6 mjeseci..pa eto racunaj...
btw, ja sam vizu dobila za manje od mjesec dana...cini mi se da su jako ekspeditivni bili i ambasada i njemacke institucije...nakon vjencanja cu predati u njemackoj zahtjev za tu neku boravisnu vizu...do tada sam rahat....
bitno je samo da si dostupan na broj koji si ostavio ambasadi kao kontakt...
gern

#166 Re: Viza za Njemacku

Post by gern »

Posotovani,

udajem se na Njemcku, zavrsila sam njemacki jezik i knjizevnost.. zamolila bih vas da mi kazete koju proceduru moram proci? Mogu li ja u Njemackoj predati sve papire kad se vjecam i srediti Aufenthalsterlaubnis ili moram doci u sarajevo u ambasadu??

Lijep pozdrav...
nova_korisnica

#167 Re: Viza za Njemacku

Post by nova_korisnica »

gern wrote:Posotovani,

udajem se na Njemcku, zavrsila sam njemacki jezik i knjizevnost.. zamolila bih vas da mi kazete koju proceduru moram proci? Mogu li ja u Njemackoj predati sve papire kad se vjecam i srediti Aufenthalsterlaubnis ili moram doci u sarajevo u ambasadu??

Lijep pozdrav...
To sta si ti zavrsila njih ne interesuje puno, vec status tvog bracnog druga...ima li on pasos ili neku vizu itd..? je li ti vjencanje u njemackoj? ako jeste, onda mozes predati papire u ambasadi u sarajevu gdje ces dobiti vizu za eheschliessung...kad se udas odes sa vjencanim listom u auslaenderamt i odmah dobijes vizu u pasos na tri godine koja ti je ujedno i dozvola o radu...brzi su i ovi u ambasadi u sarajevu...mozes ih nazvati i sve informacije dobiti...ako ti bracni drug nema njemacki pasos, onda ne znam d ali to sta mjenja od ovoga sto sam navela...
pozz
vox-populi

#168 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

Ako ti je buduci suprug njemac, onda bi i moglo da sve zavrsis u Njemackoj, mada te uvijek upozore da se boravisna i radna dozvola (Aufenthaltstitel) moze dobiti samo i iskljucivo na osnovu nacionalne vize koja se opet izdaje u ambasadi u Sarajevu. Ali, kao sto rekoh, ako ti je suprug njemac, onda bi se mozda i bez advokata moglo sve rijesiti u Njemackoj. Ali ne u Minhenu ili u vecim gradovima.

Eh ako ti je muz neki nas hairlija, onda cak i da se vjencas u Njemackoj, vratice te u maticnu zemlju da cekas na nacionalnu vizu. To cekanje moze biti 6 sedmica ali znam i za slucajeve koji su cekali po 6 mjeseci, zavisi sve od toga kako se vi postavite u ambasadi i kako ambasada procjeni vas brak. Naravno, to oept sve zavisi od finansijske sposobnosti tvog buduceg supruga i tvoje radne perspektive. Ako je on recimo vec duze vrijeme zaposlen, nije bio na socijali, nije pravio probleme a i ti imas realne mogucnosti za posao, onda vas nece puno provjeravati jer im ne predstavljate potencijalni problem. Ako se on vukao od socijale do socijale, cesto bio bez posla, onda je to vec druga prica. Sto manju perspektivu nudite, to ce vas vise u ambasadi provjeravati.
gern

#169 Re: Viza za Njemacku

Post by gern »

Bracni drug je bosanac, ima u stalni boravak u Njemackoj.. Vjencanje ce biti u Njemackoj... Znam curu, koja se udala u Minhen za bosanca i gore vse papire sredila, nije u sarajevo nikako dolazila, i ona je zavrsila germanistiku, znaci ima i to neke predosti :)
nova_korisnica

#170 Re: Viza za Njemacku

Post by nova_korisnica »

gern wrote:Bracni drug je bosanac, ima u stalni boravak u Njemackoj.. Vjencanje ce biti u Njemackoj... Znam curu, koja se udala u Minhen za bosanca i gore vse papire sredila, nije u sarajevo nikako dolazila, i ona je zavrsila germanistiku, znaci ima i to neke predosti :)
ima u smislu da neces morati ici na kurs integracije ili tako nesto...i za tebe naravno, sto se mozes sa ljudima odmah sporazumjevati...
vox-populi

#171 Re: Viza za Njemacku

Post by vox-populi »

gern wrote:Bracni drug je bosanac, ima u stalni boravak u Njemackoj.. Vjencanje ce biti u Njemackoj... Znam curu, koja se udala u Minhen za bosanca i gore vse papire sredila, nije u sarajevo nikako dolazila, i ona je zavrsila germanistiku, znaci ima i to neke predosti :)
Jedina prednost je sto ti nece traziti papir da imas polozen A1. Koji je u rangu Guten Tag, mein Name ist Hans.
To sto si zavrsila germanistiku ti u smislu zaposljavanja u struci ne znaci nista jer te nijedna skola nece pustiti da predajs maternji jezik djeci, cak ces se namuciti i da nadjes mjesto da predajes na nekom kursu.
Ovo je mozda grubo, ali ubrzo ces se uvjeriti da je tako.

Sto se tice vjencanja u DE sa bh drzavljaninom, ja obicno znam za slucajeve koji nisu prosli, odnosno vratili mladu u BiH pa od tamo da ganja sve papire. Jer Aufenthaltstitel se ne moze dobiti na osnovu praznog pasosa. Ali eto, ako ti kazes da moze, onda sa srecom.
petra pan

#172 Re: Viza za Njemacku

Post by petra pan »

Vjencas se u De i gore dobijes dozvolu boravka..Ako kazu da ne moze Moze!
zambaklija

#173 Re: Viza za Njemacku

Post by zambaklija »

petra pan wrote:Vjencas se u De i gore dobijes dozvolu boravka..Ako kazu da ne moze Moze!
:thumbup:
neJma tu niš dodati tako je!sve drugo je razvlačenje pameti...
baustelac

#174 Re: Viza za Njemacku

Post by baustelac »

Za bilo kakvu radnju sa njemackim sluzbama treba malo i srece ako se treba nesto odraditi. Zakonske procedure postoje ali su takve da dosta slobode ostavljaju sluzbenicima koji obradjuju slucaj. A tu je i faktor mjesta gdje se to obavlja. Generalno, u vecim mjestima sa vecim brojem stranaca puno teze ide nego u manjim. A naravno tu je i faktor obrazovanja i primanja.
Djenan81

#175 Re: Viza za Njemacku

Post by Djenan81 »

neretvica wrote:Da se jednom razumije za sva vremena!

Da bi dobili (u ovom slucaju pricam za Deutschland) stalnu boravisnu vizu na osnovu braka treba pod rednim brojem

1. Vjencati se u Deutschland (Standesamt) ili u nekoj od nasih Ambasada
2. Da onaj sa kime stupate u brak ima dovoljnu kvadraturu stana (Miete) koju sam(a) placa
3. Da onaj sa kime stupate u brak ima mjesecnu zaradu (zadnje tri platne liste) dovoljnu za svoje i "TVOJE" izdrzavanje

Kada ove uslove ispunite,
dace vam jedan bescheinigung (potvrdu) o boravku 3 mjeseca (fiktion) i ausländeramt vas salje za polaganje A1..
99% polozi taj test i onda MOZETE ostati u Deutschland..

Ovo pod 3. mozete eskivirati jedino pod uslovom da je vasa supruga u poodmakloj trudnoci a da ste vi dosli u"posjetu" ili da vam supruga dodje u 7-om mjesecu trudnoce kao fol u "posjetu"...ili neka bolest (humanitarni razlog)

Ovo se odnosi samo ako se vjencate sa Njemackim drzavljaninom ( ili nasim "Svabama" koji imaju Njemacko drzavljanstvo)...Dobiti ODMAH stalni boravak vjencanjem sa nasim gastarbeiterima koji imaju Unbefristete Arbeitserlaubnis i druge erlaubnise (dozvole) je NEMOGUCE. ..Predstoje vam dani tuge i neizvjesnosti i cekanje odluke Ambasade za vas zahtjev za Familienzusammenführung, samo sto u tom slucaju morate donijeti i polozeno A1.

Moj savjet vam je ne sklapajte brakove u nasim drzavama i ne idite bez veze sa odobrenom 3 mjeseca vizom i mislju da cete dolaskom u tu zemlju dobiti i boravak. Sigurno necete! I dobro razmislite za koga se udajete ili koga zenite.
Vjerujem sada mnogima da je jasno sto im vlasti u zemljama Europe traze da Familienzusammenführung predaju u Ambasadama drzave iz koje dolaze i onda ga ne odobre.
Ovo pod 2 i 3 i A1 u tim slucajevima moraju biti ispunjeni!!!!

Ako nekoga jos nesto interesuje pitajte!
ja sam predao sve potrebne papire za vjencanje u njemackoj ja zivim u bosni i odlucili smo da se vjencamo u njemackoj jer moja buduca je rodjena gore i normalno ima njemacko drzavljanstvo dobili smo pismo da je sve sa papirima u redu i da se mozemo vjencati ja trebam da dobijem jos tu podvrdu s kojom trebam da odem u njemacku ambasadu u sarajevo i da mi oni to potvrde tako su mi rekli gore u njemackoj u standesamt dali meni treba jos nesto ka budem iso u sarajevo u ambasadu zvao sam informacije nisam bas dobio neke odgovore molim ako znate nesto vise da mi objasnite
Post Reply