viza za njemacku

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZEKI-RIKI

#1 viza za njemacku

Post by ZEKI-RIKI »

da li neko nedavno vadio vizu za njemacku.danas sam bio i uzeo zahtjev za vizu,treba nekakvih papira ali mi nejasno,koliko se placa ovo zdravstveno osiguranje.
-viza je 35 eura,/za djecu upola jeftinije/,a rekose da je zdravs.osig. skuplje od vize,oko 75 eura :? ,pa mi nejasno............idem sa suprugom i dvoje djece,nije valjda 4*75 eura,to bi bas bilo klanje :x ............
pozdrav sa mejtasa
peanuth

Post by peanuth »

kad sam slao garantno pismo, prije neka 2 mjeseca ,morao sam ovdje da vadim to osiguranje.bilo je po osobi, ne bitno jel odrasli ili dijete 69,90 €.

tako da nisam siguran, ali vjerujem da ce i dole tako da bude.

neg sta mislis da ti taj koji salje garantno pismo , izvadi osiguranja? :D

ipak jevtinije bi prosao ;)
ZEKI-RIKI

#3 osiguranje

Post by ZEKI-RIKI »

to je bas ``zara``,skupo.........ma nemam pojma ako oni mogu to gore izvaditi,bilo bi super.
-moram ih uvaliti u trosak,ali da se raspitam prvo u ambasadi,pa cu vidjeti sta da radim.nije mi bas najasnije da je tako skupo,/skuplje od vize/ali sta da se radi.............
hvala na savjetu i pozdrav iz sa
Dori

Post by Dori »

Ja sam prosle sedmice vadila Belgijsku vizu. Nisu mi trazili osiguranje, jer imam njihovo "Van Breda" tokom cijele godine. Ako imas tako nesto pokusaj s tim. Ako ne mislim da imaju ona osiguravajuca drustva blizu ambasada, a i Raiffaisen Osiguranje ima putnicko osiguranje. Kosta ok 1.50 KM/dan
Pearl

Post by Pearl »

imas oko slovenacke ambasade (preko puta doma LJubica Ivezic) agencija koje prodaju putna osiguranja (croatia, sarajevo, lido, triglav osiguranje...), i svi te za rukav vuku da uzmes kod njih:) uglavnom su cijene do 2KM/danu..

probaj kod njih ako moze...
Pearl

Post by Pearl »

a kad smo kod njemackih viza.. cula sam da vise ne treba garantno pismo iz njemacke, da je sad potrebno za kraca putovanja samo dati dokaz da na racunu imas 500 eura...znam da su neki ljudi isli ovako..

je li neko ovako rpobao da ide?
Lace

#7 Re: viza za njemacku

Post by Lace »

ZEKI-RIKI wrote:da li neko nedavno vadio vizu za njemacku.danas sam bio i uzeo zahtjev za vizu,treba nekakvih papira ali mi nejasno,koliko se placa ovo zdravstveno osiguranje.
-viza je 35 eura,/za djecu upola jeftinije/,a rekose da je zdravs.osig. skuplje od vize,oko 75 eura :? ,pa mi nejasno............idem sa suprugom i dvoje djece,nije valjda 4*75 eura,to bi bas bilo klanje :x ............
pozdrav sa mejtasa
ako je putnicko-zdravstveno osiguranje...cijena mu se racuna tako sto se cijena po danu (1-2 KM) pomnozi s brojem dana boravka pa s brojem osoba koje putuju i bit ce ti sve jasno...nazovi neku osiguravajucu kucu i provjeri cijenu :)
ZEKI-RIKI

#8 zdravstveno osiguranje

Post by ZEKI-RIKI »

Dena wrote:Ja sam prosle sedmice vadila Belgijsku vizu. Nisu mi trazili osiguranje, jer imam njihovo "Van Breda" tokom cijele godine. Ako imas tako nesto pokusaj s tim. Ako ne mislim da imaju ona osiguravajuca drustva blizu ambasada, a i Raiffaisen Osiguranje ima putnicko osiguranje. Kosta ok 1.50 KM/dan
imam i ja ``Van Breda``zdrav.osiguranje ali mi je kolegica sa posla prije par dana otisla u NJemacku i cini mi se da joj nisu priznali tu vrstu osiguranja.Imam jos vremena pa cu se jos malo raspitati,stanujem i onako blizu ambasade,/pa kad ne bude guzve,/......hvala na savjetima
vozdra i pozdrav
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Pearl wrote:a kad smo kod njemackih viza.. cula sam da vise ne treba garantno pismo iz njemacke, da je sad potrebno za kraca putovanja samo dati dokaz da na racunu imas 500 eura...znam da su neki ljudi isli ovako..

je li neko ovako rpobao da ide?
Licno sam dobio vizu na ovakav nacin, skontali da je jeftinije izvaditi potvrdu iz banke nego placati vadjenje vize + postarina. I nije potrebno 500 nego 50 eura po danu. U banci te kosta 10KM potvrda i to je to.

A sto se tice osiguranja, ja sam platio ono putno osiguranje i platio ga cini mi se 1.80 KM/danu.
ZEKI-RIKI

#10 viza

Post by ZEKI-RIKI »

-u svakom slucaju da je ta solucia puno bolja i jednostavnija :) .u petak sam bio pred ambasadom i kao i uvjek bila je guzva,jedva sam uzeo i zahtjeve za vizu,a i zaposleni nisi bas za neke velike price. :sad:
valjda im je stalno guzva,pa je tesko nekoga naci da ti i nesto pojasni sto ti nije najjasnije.pokusacu telefonom,valjda naletim na koga raspolozenog.
za ovu soluciju nisam znao,ali cu se potruditi i da malo detaljnije saznam sta i kako,jer je u svakom slucaju puno jednostavnija.
pozdrav
bmx

Post by bmx »

daduli_sa wrote: Licno sam dobio vizu na ovakav nacin, skontali da je jeftinije izvaditi potvrdu iz banke nego placati vadjenje vize + postarina. I nije potrebno 500 nego 50 eura po danu. U banci te kosta 10KM potvrda i to je to.

A sto se tice osiguranja, ja sam platio ono putno osiguranje i platio ga cini mi se 1.80 KM/danu.
mozes li mi ovo malo pojasniti, molim te? je li to znaci da ja trebam imati na racunu po 50 € za svaki dan koji planiram provesti u njemackom? npr. za deset dana moram donijeti potvrdu da imam 500 € u banci? ili moram toliko novca mininalno nositi sa sobom na put kao neku "garanciju"?
daduli_sa

Post by daduli_sa »

bmx wrote:
daduli_sa wrote: Licno sam dobio vizu na ovakav nacin, skontali da je jeftinije izvaditi potvrdu iz banke nego placati vadjenje vize + postarina. I nije potrebno 500 nego 50 eura po danu. U banci te kosta 10KM potvrda i to je to.

mozes li mi ovo malo pojasniti, molim te? je li to znaci da ja trebam imati na racunu po 50 € za svaki dan koji planiram provesti u njemackom? npr. za deset dana moram donijeti potvrdu da imam 500 € u banci? ili moram toliko novca mininalno nositi sa sobom na put kao neku "garanciju"?
Tacno, za dobijanje recimo vize na 10 dana ti moras imati potvrdu iz neke od banaka da kod njih na racunu imas 500 €, i pri tome je nebitno kakav vid stednje je u pitanju (oroceno ili ne, devizni ili konvertibilni racun, samo da bude napisano da je onoliko € koliko tebi treba) jer na potvrdi to i ne pise, a i niko ne ocekuje od tebe da dignes te pare i poneses ih sa sobom. To je potvrda za ambasadu samo da si dovoljno "tecan" po nekim njihovim proracunima.
Na granici te niko ne pita koliko imas para sa sobom i da li imas tih 500 € ili ne, podrazumijeva se da je to ambasada provjerila.
bmx

Post by bmx »

daduli_sa wrote:
bmx wrote:

Tacno, za dobijanje recimo vize na 10 dana ti moras imati potvrdu iz neke od banaka da kod njih na racunu imas 500 €, i pri tome je nebitno kakav vid stednje je u pitanju (oroceno ili ne, devizni ili konvertibilni racun, samo da bude napisano da je onoliko € koliko tebi treba) jer na potvrdi to i ne pise, a i niko ne ocekuje od tebe da dignes te pare i poneses ih sa sobom. To je potvrda za ambasadu samo da si dovoljno "tecan" po nekim njihovim proracunima.
Na granici te niko ne pita koliko imas para sa sobom i da li imas tih 500 € ili ne, podrazumijeva se da je to ambasada provjerila.
hvala ti puno :D ovo me je bas obradovalo, posto bi trebalo da idem u julu u njemacku, pa vec muku mucim od koga da trazim garantno pismo :D
haninijetosamtak

#14 Re: viza za njemacku

Post by haninijetosamtak »

Zna li neko tacne uslove koje treba da ispuni supruznik u Njemackoj da bi se dobila viza za spajanja porodice: velicina stana, primanja i kakvo zdravstveno osiguranje treba? Kakvi su uslovi za samozaposlenog, kolika primanja i da li postoje jos neki uslovi? U pitanju je Berlin.
Post Reply