Viza za Izrael

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

julisiz es grant

#1 Viza za Izrael

Post by julisiz es grant »

Za neka 4 mjeseca trebao bih putovati u Izrael. Koliko znam, za njih nam treba viza, a koliko takođe znam :D ne postoji njihova ambasada u BiH, a naša tamo postoji. Kome da se obratim za pojedinosti oko vize, imaju li oni ikakvo konzularno predstavništvo ovdje, ili ću morat ići u njihovu ambasadu u nekoj od susjednih zemalja? Hvala.
supercali

#2 Re: Viza za Izrael

Post by supercali »

Susjedna mada mislim al nisam suguran da se na aerodromu moze dobiti viza tj kad dodjes tamo
A ako planiras u neku od arapskih trazi da ti vizu daju odvojeno od pasosa
Znam da ima neki fazon s tim jer ti arapi ne bi dali da udjes sa izraelskom vizom
radiša

#3 Re: Viza za Izrael

Post by radiša »

julisiz es grant wrote:Za neka 4 mjeseca trebao bih putovati u Izrael. Koliko znam, za njih nam treba viza, a koliko takođe znam :D ne postoji njihova ambasada u BiH, a naša tamo postoji. Kome da se obratim za pojedinosti oko vize, imaju li oni ikakvo konzularno predstavništvo ovdje, ili ću morat ići u njihovu ambasadu u nekoj od susjednih zemalja? Hvala.
Imas jevrejsku opstinu(labenevolencija) na drveniji, kad pređes most, pored one skole ,tu se informisi.
insomnia78

#4 Re: Viza za Izrael

Post by insomnia78 »

supercali wrote:Susjedna mada mislim al nisam suguran da se na aerodromu moze dobiti viza tj kad dodjes tamo
Znam da ima neki fazon s tim jer ti arapi ne bi dali da udjes sa izraelskom vizom
Nece mu na aerodromu staviti vizu van pasosa
supercali

#5 Re: Viza za Izrael

Post by supercali »

insomnia78 wrote:
supercali wrote:Susjedna mada mislim al nisam suguran da se na aerodromu moze dobiti viza tj kad dodjes tamo
Nece mu na aerodromu staviti vizu van pasosa
To znam zato sam i rekao susjedna drzava ako zeli nekad kasnije i u arapsku neku zemlju u okruzenju
insomnia78

#6 Re: Viza za Izrael

Post by insomnia78 »

U ambasadi ce pogotovo dobiti vizu u pasos :D
julisiz es grant

#7 Re: Viza za Izrael

Neću u arapsku zemlju. Prema tome, šta da radim? Valja mi u Beograd po vizu, ili to na aerodromu?
neki

#8 Re: Viza za Izrael

Post by neki »

covjek hoce da ti kaze da s pasosem u kojem imas izraelsku vizu vise neces moci uci ni u jednu arapsku zemlju, dokle god ti taj pasos vazi
julisiz es grant

#9 Re: Viza za Izrael

neki wrote:covjek hoce da ti kaze da s pasosem u kojem imas izraelsku vizu vise neces moci uci ni u jednu arapsku zemlju, dokle god ti taj pasos vazi
Ok, do juna 2016 (kada mi ističe pasoš) ne planiram ići ni u jednu arapsku zemlju. Nije poenta mog pitanja to, nego kako da uopšte dođem u proces vađenja vize za zemlju koja nema ambasadu kod nas? Da pišem onima u Beogradu i njih pitam šta trebam od papira prikupiti ili šta?
exliberal-ex

#10 Re: Viza za Izrael

Post by exliberal-ex »

Ja sam je dobio na aerodromu kad sam sletio, bez ikakvih pitanja.
najbolje ti je da nadjes najblizu izralsku ambasadu pa da ih nazoves jer neznam sa kojim paseosem putujes
jos jedan hint

nemoj se iznenadit ako te granicni sluzbenik pita jesi li jevrej imas li jevrejske familje u izraelu I na kraju kako se izjasnjavas po religioznom pitanju...meni procitao na pasosu rodjen u Sarajevu...kako ti se zove otac, kako ti se zove djed, kako ti se zove pradjed...koje si religije.. cim sam rekao da sam kriscanin...welcome...
ako si dole I imas vremena otidji u Jordan I posjeti Petru...vrijedi svakog $$$$, oni te nepitaju nista samo ti skeniraju oko :wink: opale ulaznu vizu i ...welcome to Hashemite kingdom :D
exliberal-ex

#11 Re: Viza za Izrael

Post by exliberal-ex »

upravo nadjoh na wikipedij

Holders of official passports only of Benin, Bosnia and Herzegovina, Burkina Faso, Republic of the Congo, Côte d'Ivoire, Gabon, Gambia, Holy See, India, Madagascar, Nicaragua, Niger, Sierra Leone, Thailand, Togo, Turkey, Venezuela and Vietnam do not require a visa.
insomnia78

#12 Re: Viza za Izrael

Post by insomnia78 »

Ambasada u Bg
julisiz es grant

#13 Re: Viza za Izrael

exliberal-ex wrote:Ja sam je dobio na aerodromu kad sam sletio, bez ikakvih pitanja.
najbolje ti je da nadjes najblizu izralsku ambasadu pa da ih nazoves jer neznam sa kojim paseosem putujes
jos jedan hint

nemoj se iznenadit ako te granicni sluzbenik pita jesi li jevrej imas li jevrejske familje u izraelu I na kraju kako se izjasnjavas po religioznom pitanju...meni procitao na pasosu rodjen u Sarajevu...kako ti se zove otac, kako ti se zove djed, kako ti se zove pradjed...koje si religije.. cim sam rekao da sam kriscanin...welcome...
ako si dole I imas vremena otidji u Jordan I posjeti Petru...vrijedi svakog $$$$, oni te nepitaju nista samo ti skeniraju oko :wink: opale ulaznu vizu i ...welcome to Hashemite kingdom :D
Putujem sa bh. paošem, letim iz BiH, musliman sam.
Neću nažalost imati vremena da idem u Jordan, vjerovatno nigdje van Tel Aviva.
exliberal-ex

#14 Re: Viza za Izrael

Post by exliberal-ex »

Mustafapasa

#15 Re: Viza za Izrael

Post by Mustafapasa »

Nedavno isao u Izrael, ides do Bg po vizu, prije toga nazoves ambasadu u Bg da ti posalju obrazac i generalije koje trebas pripremiti ovdje...to je to, traje par odobravanje, a traje ti oko 3 mjeseca pa i to provjeri tj.da ti viza bude validna tokom boravka tamo.
julisiz es grant

#16 Re: Viza za Izrael

exliberal-ex wrote:upravo nadjoh na wikipedij

Holders of official passports only of Benin, Bosnia and Herzegovina, Burkina Faso, Republic of the Congo, Côte d'Ivoire, Gabon, Gambia, Holy See, India, Madagascar, Nicaragua, Niger, Sierra Leone, Thailand, Togo, Turkey, Venezuela and Vietnam do not require a visa.
Na stranici naše ambasade piše ovo:

http://www.mvp.gov.ba/konzularne_inform ... L/?id=4804

Možda se to "ofišl" odnosi na diplomatske pasoše.
exliberal-ex

#17 Re: Viza za Izrael

Post by exliberal-ex »

julisiz es grant wrote:
exliberal-ex wrote:Ja sam je dobio na aerodromu kad sam sletio, bez ikakvih pitanja.
jos jedan hint

Putujem sa bh. paošem, letim iz BiH, musliman sam.
Neću nažalost imati vremena da idem u Jordan, vjerovatno nigdje van Tel Aviva.
postavio sam link maloprije u vezi pasosa I vize, bosna je izlistana da je viza obavezna I da se placa..kao sto napisa insomnija nazovi ambasadu u beogradu pa provjeri
ako ides samo u tel aviv , ko da si negdje u evropi, fin grad, more toplo, plaze dobre...zene...nemozes da gledas...obavezno otidji do jerusalema, to je nekih 40 km...uzmi taksi vrijedi otic makar na jedan dan
dosada_ziva

#18 Re: Viza za Izrael

Post by dosada_ziva »

kad smo mi igrali sa izraelom prosle godine, naletio sam na jednu stranicu u vezi tog putovanja u Izrael. Kažu da je živo peglanje kad dodjes, mogu da te ispituju sat vremena, gdje ides, zasto ides, odakle si, kako ti se zove otac, gdje radiš, zasto dolazis, koliko ostajes, milion nekakvih pitanja, kazu razgovor moze da traje i sat vremena pa i duže. I jos jedan momak rece, da mogu da ti uzmu mobitel, skeniraju neke podatke, itd, itd, ta njihova tajna policija mosad il kako vec se zove.
julisiz es grant

#19 Re: Viza za Izrael

Mustafapasa wrote:Nedavno isao u Izrael, ides do Bg po vizu, prije toga nazoves ambasadu u Bg da ti posalju obrazac i generalije koje trebas pripremiti ovdje...to je to, traje par odobravanje, a traje ti oko 3 mjeseca pa i to provjeri tj.da ti viza bude validna tokom boravka tamo.
Nisam te skonto, koliko traje otprilike cijeli postupak, od kada ih nazovem, dok prikupim sve pa dok mi odobre? Ja treba da idem u Izrael početkom septembra i biću tamo četiri dana (tri noćenja).
supercali

#20 Re: Viza za Izrael

Post by supercali »

insomnia78 wrote:U ambasadi ce pogotovo dobiti vizu u pasos :D
Mozes traziti da ti daju odvojeno i.mislim da su jedina drzava na svijetu koja to radi na zahtjev iz razloga koji sam naveo
insomnia78

#21 Re: Viza za Izrael

Post by insomnia78 »

U ambasadama ne rade sigurno, radi granicna policija, ako naletis kad im je dobar dan
Posto on sa BiH pasosem mora vizu traziti u ambasadi od toga nema nista
"Najlaksi" nacin da dobijes pecat i/ili vizu van pasosa je da udjes kopnom iz Egipta :lol:
Lipton

#22 Re: Viza za Izrael

Post by Lipton »

Ja sam isao prosle godine na utakmicu i vadio sam vizu u Beogradu. Imaju formular na njihovoj web stranici i trebas priloziti jos pratece dokumente. Ja nisam isao u Beograd vec sam poslao pasos i prijatelj mi je predao i preuzeo pasos. Sve je bilo gotovo za dva dana i kosta 20€, ali sam imao sve uredne papire.

Sa njima mozes komunicirati na email [email protected]
A ovo je sto ti treba (to su mi oni poslali):
Državljanima Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u Izrael. Potrebno je podneti sledeća dokumenta:

2 fotografije, velicine 5 x 5cm
Važeći pasoš (najmanje 6 meseci sa dve slobodne strane)
Popunjen formular
Rezervaciju povratne karte.
Pozivno pismo ili rezervaciju hotela ( u slučaju boravka u trajanju do mesec dana. Za boravak preko mesec dana osoba koja poziva mora da traži za gosta odobrenje vize od Ministarstva unutrašnjih poslova Izraela)

Za zaposlene:Potvrdu o zaposlenju, radnom mestu i visini primanja, kopiju radne knjižice
Za studente i đake: potvrdu o statusu sa fakulteta/ škole
Za penzionere: poslednji ček od penzije
Za maloletne osobe:
§ Međunarodni izvod iz matične knjige rodjenih (na engleskom jeziku) overen Apostilnim pečatom u sudu

§ Moraju doći oba roditelja sa detetom u konzulat da apliciraju I pri tome poneti svoje pasoše na uvid. U konzulatu će roditelji potpisati saglasnost na engleskom jeziku da se detetu izda viza za traženi period.

§ Ukoliko dolazi jedan roditelj sam, mora imati saglasnost za izdavanje vize na engleskom jeziku potpisanu od strane drugog roditelja I overenu u sudu apostilnim pečatom. Takođe mora priložiti kopiju pasoša roditelja koji nije prisutan, overenu apostilom u sudu.

Izvod iz banke, kojim se potvrđuje da aplikant ima dovoljno sredstava da finansira put (100 $ dnevno).

Ako imas vremena obavezno idi u Jerusalem, fascinantan je bez obzira na sve napetosti. Tel Aviv je isto ok, stari grad Jaffa i plaza. Puno je zivlji od Jerusalema, cak i tokom Sabata.
Na ulazu u Izrael nije bilo nikakvih problema i prosao sam bez puno pitanja, ali je zato na izlasku bilo nevjerovatno, pregledaju te do koze, sve zavisi koji ti je bar kod koji dobijes zaljepljen na pasos. Ako ti je prvi broj 5 ili 6 imaj puno strpljenja. Nizi brojevi znace manje pregleda. I obavezno budi na aerodromu bar tri sata prije polijetanja.

Sretno :-D
julisiz es grant

#23 Re: Viza za Izrael

Lipton wrote:Ja sam isao prosle godine na utakmicu i vadio sam vizu u Beogradu. Imaju formular na njihovoj web stranici i trebas priloziti jos pratece dokumente. Ja nisam isao u Beograd vec sam poslao pasos i prijatelj mi je predao i preuzeo pasos. Sve je bilo gotovo za dva dana i kosta 20€, ali sam imao sve uredne papire.

Državljanima Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u Izrael. Potrebno je podneti sledeća dokumenta:

Popunjen formular
Pozivno pismo ili rezervaciju hotela ( u slučaju boravka u trajanju do mesec dana. Za boravak preko mesec dana osoba koja poziva mora da traži za gosta odobrenje vize od Ministarstva unutrašnjih poslova Izraela)

Za zaposlene:Potvrdu o zaposlenju, radnom mestu i visini primanja, kopiju radne knjižice
Za maloletne osobe:
§ Međunarodni izvod iz matične knjige rodjenih (na engleskom jeziku) overen Apostilnim pečatom u sudu

§ Moraju doći oba roditelja sa detetom u konzulat da apliciraju I pri tome poneti svoje pasoše na uvid. U konzulatu će roditelji potpisati saglasnost na engleskom jeziku da se detetu izda viza za traženi period.

§ Ukoliko dolazi jedan roditelj sam, mora imati saglasnost za izdavanje vize na engleskom jeziku potpisanu od strane drugog roditelja I overenu u sudu apostilnim pečatom. Takođe mora priložiti kopiju pasoša roditelja koji nije prisutan, overenu apostilom u sudu.

Izvod iz banke, kojim se potvrđuje da aplikant ima dovoljno sredstava da finansira put (100 $ dnevno).

Ako imas vremena obavezno idi u Jerusalem, fascinantan je bez obzira na sve napetosti. Tel Aviv je isto ok, stari grad Jaffa i plaza. Puno je zivlji od Jerusalema, cak i tokom Sabata.
Na ulazu u Izrael nije bilo nikakvih problema i prosao sam bez puno pitanja, ali je zato na izlasku bilo nevjerovatno, pregledaju te do koze, sve zavisi koji ti je bar kod koji dobijes zaljepljen na pasos. Ako ti je prvi broj 5 ili 6 imaj puno strpljenja. Nizi brojevi znace manje pregleda. I obavezno budi na aerodromu bar tri sata prije polijetanja.

Hvala puno na informacijama :thumbup:
Da li će mi šta pomoći činjenica da mi je avionska karta i hotel za to vrijeme koliko ću boraviti plaćen od treće strane (organizacije koja me poziva), da li ću tada morati izvod iz banke da donosim?
Da li se ova dokumenta nose kada i pasoš, ili im ranije pošalješ mailom ili običnom poštom? Pitam, da bih znao da ne moram 2x ići u Beograd.
ili običnom poštom
Lipton

#24 Re: Viza za Izrael

Post by Lipton »

Trebalo bi ti sigurno pomoci. Ne znam da li ce ti tada trebati izvod iz banke. Ja sam im poslao skenirane dokumente prije, mada su mi rekli da treba da vide originale ali mislim da je ipak to vrijedilo. Ali su zvali mog poslodavca da provjere da li radim u toj firmi. Pokusaj da im posaljes emailom i objasni da nemas bas mogucnost dva puta dolaziti. Moj prijatelj je predao dokumente zajedno sa pasosem. I placa se cini mi se u dinarima.
julisiz es grant wrote:
Lipton wrote:Ja sam isao prosle godine na utakmicu i vadio sam vizu u Beogradu. Imaju formular na njihovoj web stranici i trebas priloziti jos pratece dokumente. Ja nisam isao u Beograd vec sam poslao pasos i prijatelj mi je predao i preuzeo pasos. Sve je bilo gotovo za dva dana i kosta 20€, ali sam imao sve uredne papire.

Popunjen formular

Za maloletne osobe:

Hvala puno na informacijama :thumbup:
Da li će mi šta pomoći činjenica da mi je avionska karta i hotel za to vrijeme koliko ću boraviti plaćen od treće strane (organizacije koja me poziva), da li ću tada morati izvod iz banke da donosim?
Da li se ova dokumenta nose kada i pasoš, ili im ranije pošalješ mailom ili običnom poštom? Pitam, da bih znao da ne moram 2x ići u Beograd.
ili običnom poštom
julisiz es grant

#25 Re: Viza za Izrael

Zahvaljujem se svima na pomoći. Vizu sam dobio polovinom jula, tako što sam sve papire dostavio preko čovjeka koji živi u Beogradu, on je predao i uplatio, i nakon 5 dana zvali su ga da dođe po vizu.
Sad me zanima još par stvari u vezi samog boravka: transport od aerodroma do Tel Aviva vidim da ima voz, bus i taksi. Koji mi vi koji ste bili preporučujete (taksi je sigurno najlakši ali i najskuplji)?
Takođe, za novac, je li bolje tamo promijeniti eure ili dolare u njihovu valutu, ili je svejedno?
Post Reply