Viza, tranzit, pomoc!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

akcija007

#26 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by akcija007 »

bolje platiti 150-200 eur skuplje nego rizikovati sta ce ti biti u Minhenu
Mrs.Zurbrigen

#27 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by Mrs.Zurbrigen »

ja ipak mislim da bi funkcioniralo. vazno je samo znati, da li se prtljaga moze odmah cekirati do bankoga, jer kod nekih linija to nije moguce. ali ako je, onda ne moras izlaziti iz tranzita. a za sve ostalo bi trebalo biti dovoljna putna karta za slijedeci let i izmedju dolaska i polaska moras imati manje od 24 sata. posto ti uopce ne dolazis na immigration kad stignes. moras kroz kontrolu, skeniranje, ali ne moras ici kod granicara. pa tako je isto kad letis za ameriku ili kanadu, i to se moze bez tranzitne vize. a to sto put nije roundtrip, nego dvije razlicite karte, to ne bi trebalo igrati ulogu, ako ne moras mijenjati terminal.

ali ipak je komotnije kupiti roundtrip. ako nema nekih problema sa sistemom, odmah dobijes boarding passes za oba leta, nemas frke sa prtljagom i mirna bosna. i opcija preko beca zvuci okay. i kao sto akcija kaze, riziko je tu - po mom misljenju nije veliko, al katkad je dovoljno da naidjes na nekoga ko ima los dan, ili nema pojma sta radi, i vec si u najvecem stresu.

i prije svega, okay, kod tebe taj argument bas i nije vazan, posto kazes da bi imala dosta vremena. ali ako imas dva ticketa, onda se na zadnjem letu vodis kao lokalni putnik, dakle ako let iz sarajeva zakasni, otkaze ili slicno, tako da kojim slucajem ne stignes na let za bankog, nitko ti nece dati kompenzaciju ili ti promijeniti rezervaciju bez naplate, niti prva a kamoli druga aviokompanija. i onda samo treba da dodje neko nevrijeme, ili slicno, da otkazu let iz sarajeva, i eto belaja. a ti jeftiniji tarifi su skoro svi jako restriktivni, dakle riziko nije samo, da zaglavis u minhenu, nego da izgubis i podosta para. to je sad worst case scenario, i ne mora se dogoditi, ali pogotovo na aerodromima je sve moguce. :)
mrguda

#28 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by mrguda »

Koliko problema samo da bi se presjelo s jednog na drugi avion, a sve bi bilo lakse i jednostavnije da se drugacije zovem, pa gdje je tu pravda?

Ne usudjujem se uputiti u Minhen bez neke bas provjerene odnosno sluzbene informacije.
Zato trazim i dalje...ovi iz Turkish-a takodjer deru sa cijenama.
Gdje god da se krene od nas je najskuplje.

Ne znam vise ni gdje da trazim informacije :-)
Mrs.Zurbrigen

#29 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by Mrs.Zurbrigen »

hooray for delta.

njihov visa-requiry sistem se koristi timaticom - to je database koja obuhvaca sve informacije o dokumentima za ulazak u zemlju ili tranzit. mozes traziti za sve gradjane i za sve destinacije. aktualizira se redovito.

http://www.delta.com/planning_reservati ... formation/
mrguda

#30 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by mrguda »

Mrs.Zurbrigen wrote:hooray for delta.

njihov visa-requiry sistem se koristi timaticom - to je database koja obuhvaca sve informacije o dokumentima za ulazak u zemlju ili tranzit. mozes traziti za sve gradjane i za sve destinacije. aktualizira se redovito.

Sad sam pregledala i pise da se moze presjesti bez vize na aerodromu Minhen i Frankfurt.
Koliko se ja mogu osloniti na ovo?
Jos jedno pitanje, ako idem u Minhen, normalno preuzmem prtljag, mogu li onda iz te tranzitne zone ponovo ukrcati prtljag za slijedeci let? Kako to ide?
Izvinite ako dusim, ali moram biti sigurna. Hvala
Mrs.Zurbrigen

#31 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by Mrs.Zurbrigen »

mrguda wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:hooray for delta.

Sad sam pregledala i pise da se moze presjesti bez vize na aerodromu Minhen i Frankfurt.
Koliko se ja mogu osloniti na ovo?
Jos jedno pitanje, ako idem u Minhen, normalno preuzmem prtljag, mogu li onda iz te tranzitne zone ponovo ukrcati prtljag za slijedeci let? Kako to ide?
Izvinite ako dusim, ali moram biti sigurna. Hvala
normalno bi trebalo biti okay. posto timatic vrijedi za sve. cak mislim da i granicari koriste timatic. jesi li vec kontaktirala svapski konzulat? sta oni kazu?

sto se prtljage tice, posto u njemackoj samo tranzitiras, morala bi postojati mogucnost da je direktno posaljes za bankog. posto imas dva razlicita ticketa, to a) moras explicitno traziti na check-inu i b) jos vaznije bi bilo znati, da li je throughcheck moguc sa aviokompanije a na aviokompaniju b - u velikom dijelu slucajeva ide bez problema, ali you never know...
akcija007

#32 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by akcija007 »

Mrguda ti si za mene neodgovorna putnica,15 dana prije planiranog puta se ovde prenemazes po forumu trazeci informacije dal ti treba viza ili ne, ides na tako dalek put a nisi se jos sredila. Ovdje trazis informacije ovo su ti sve informacije rekla kazala tebi treba zvanicna sluzbena informacija. Kad vec letis za Bankok tamo soatejs skopro 2 mj pa valjda imas jos 150-200 uer da kupis kartu.

Napominjem ti da te bez validne vize Njemcake ili neke druge zemlje Sengena nece pustiti dalje od registracije putnika i prtljage u Duborvniku jer nemas vizu. Ti si za njih putnik samo do Minhena i moras imati vazecu vizu za Njmecaku , to sto ti dalje putujes stjuardesu na check innu ne zanima.
mrguda

#33 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by mrguda »

Pa mogu ja i pomjeriti datum polaska. Ovdje sam, raspitujem se, trazim, molim pomoc...
Na osnovu cega ti konkretno tvrdis da mi treba viza?
I da, 150-200 € x tri putnika nije zanemariva cifra i oprosti sto je to nekome puno para.
I sam znas koliko trebas raditi da ustedis samo tu razliku...
Mrs.Zurbrigen

#34 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by Mrs.Zurbrigen »

akcija007 wrote:Mrguda ti si za mene neodgovorna putnica,15 dana prije planiranog puta se ovde prenemazes po forumu trazeci informacije dal ti treba viza ili ne, ides na tako dalek put a nisi se jos sredila. Ovdje trazis informacije ovo su ti sve informacije rekla kazala tebi treba zvanicna sluzbena informacija. Kad vec letis za Bankok tamo soatejs skopro 2 mj pa valjda imas jos 150-200 uer da kupis kartu.

Napominjem ti da te bez validne vize Njemcake ili neke druge zemlje Sengena nece pustiti dalje od registracije putnika i prtljage u Duborvniku jer nemas vizu. Ti si za njih putnik samo do Minhena i moras imati vazecu vizu za Njmecaku , to sto ti dalje putujes stjuardesu na check innu ne zanima.
:thumbup:

stjuardesa na check-inu... ovo jos nisam cula... :D dobar...

@oha, ti to iz dubrovnika letis? sa tui-fly? ili germanwings? onda obavezno prije nazovi kod aviokompanije i raspitaj se, dali je throughcheck moguc. kod germanwingsa sam prilicno sigurna da ne ide. u tom slucaju dakle obavezno trebas tranzitnu vizu. ali ipak, preporucujem ti, da se prije kupnje karte raspitas kod avio-kompanije... ili nazovi informaciju minhenskog aerodroma. oni mogu stupiti u kontakt sa granicarima. a sto se teta u dubrovniku tice, ako su takve kako akcija kaze, onda nemoj ni probati...

koliko se mora cekati za tranzitnu vizu? jel to toliko dugo traje? i, prije svega, ti letovi koje si nasla, jesi li ih rezervirala? mislim, pitanje je, imaju li oni jos uvijek te tarife. ticket-fares uvijek imaju neke restrikcije - osim onih super skupih - ne znam kako je kod low-cost linija, al ovi ostali onda ili imaju deadlines, koliko unaprijed moras kupiti kartu i slicno...

http://www.munich-airport.de/en/consumer/index.jsp
mrguda

#35 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by mrguda »

Kontala sam sa tui-fly do Minhena, to mi je najjeftinija opcija i da, imaju jos uvijek karte.
Posjetila sam i stranicu Minhenskog aerodroma, pregledala i ima ta tranzitna zona i unutar nje neki check inn. Po svemu tome ne ulazim u Njemacku, sto bi mi onda trebala viza?
Dobro, pitanje je onako uopsteno, ne vama, hvala vam sto se trudite pomoci...

Karte mogu kupiti preko neta, ali nikako ne nalazim njihov salter ili neku poslovnicu u Hr da bi ih mogla pitati...
Zvala sam njemacki konzulat u Sarajevu i zena koja se javila bez da me saslusala sta imam za reci kaze TREBA, ja podjem opet nesto da kazem, a ona: TREBA.
Nista probacu sutra jos par brojeva da okrenem, ako nista, onda mi samo ostaje austria i turkish.
Sto su letovi od nas tako skupi, nije valjda da dere aerodrom u Sarajevu?
Ako sve bude ok, akcija007 i Mrs.Zurbrigen dugujem vam barem suvenircic s Tajlanda :)
Mrs.Zurbrigen

#36 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by Mrs.Zurbrigen »

onda obavezno pitaj informacije, dali linija kojom letite do bankoga ima service-saltere u tranzitnom dijelu terminala. i dali je moguc throughcheck na neku drugu liniju. ja sa tui-fly nikad nisam letjela, pa ti ne mogu nista reci o njihovim modalitetima. dakle propitaj se, dali mozete uraditi check-in na service-salteru ili na samom izlazu, i dali ce vam prtljag u minhenu transportirati od jednog leta na drugi.

i onda jos mail informacijama, neka upitaju kod granicara, jer oni su ti koji na aerodromu odlucuju ko, gdje, kuda, kamo...

i ako sad nabrzake jos nadjes neku dobru opciju preko beca, züricha ili istanbula - nemoj ici za minhen! :)
mrguda

#37 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by mrguda »

Danas sam ponovo zvala njemacki konzulat, trazila nekog upucenijeg i javio mi se neki decko i kaze da su dobili instrukcije da za Frankfurt i Minhen ne trebaju tranzitne vize ako se ne izlazi iz tranzitnog prostora. Zvala sam i aerodrom u Dubrovniku, kazu da sa tuifly ne moze check inn do Bangkoka zato jer je to charter let.
Ne znam jos uvijek sta bi, sutra je novi dan. U svakom slucaju napisacu vam, mozda pomognem i ja nekome...
Hvala babyline na lijepim zeljama...
mrguda

#38 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by mrguda »

Vec sam gore napisala da su oba leta s terminala 2.
Gubim zivce lagano, nikako da dodjem do informacije u koju se mogu pouzdati...
akcija007

#39 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by akcija007 »

Mrs.Zurbrigen wrote:
akcija007 wrote:

a kako se zovu zemaljske stjuardese koje rade na registracijama putnika i rptljage nego stjuardese Mrs.Zubrigen. I ako ste vi ovdje s foruma ikada letjeli bilo gdje avionom primjetili ste da kad se privaljujete stuardesa vam na check innu gleda pasos i ako vam treba viza gleda lista u pasosu jel imate vazecu vizu u protivnom vas ne bi ni pustila na let. Kad se prijavljujete na check inn u drugim drzavama s BH pasosom normalno je da ne znaju dal nam treba viza ili ne to kroz sistem vide.
Mrs.Zurbrigen

#40 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by Mrs.Zurbrigen »

akcija007 wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:
akcija007 wrote:

a kako se zovu zemaljske stjuardese koje rade na registracijama putnika i rptljage nego stjuardese Mrs.Zubrigen. I ako ste vi ovdje s foruma ikada letjeli bilo gdje avionom primjetili ste da kad se privaljujete stuardesa vam na check innu gleda pasos i ako vam treba viza gleda lista u pasosu jel imate vazecu vizu u protivnom vas ne bi ni pustila na let. Kad se prijavljujete na check inn u drugim drzavama s BH pasosom normalno je da ne znaju dal nam treba viza ili ne to kroz sistem vide.
check-in agent. ili service agent. ili teta sa check-ina. ali ne stjuardesa. stjuardese lete, tete sa aerodroma ne lete - to su dva razlicita sportska kluba, i katkad, ta dva kluba se bas razumiju najbolje. ;)

i da to sistem ne vidi nije bas tocno. ovisi o sistemu u kojem rade check-in. i normalno su te tete i cike (jer i njih ima) u svom radnom vremenu vidjeli puno razlicitih pasosa, pogotovo ako rade na nekom vecem aerodromu, kao sto su frankfurt i münchen, i iz iskustva otprilike znaju koji bi pasos mogao trebati vizu, a koji ne... i samo da ti kazem: bosansko-hercegovacki pasos kod vecine njih djeluje kao crvena krpa na spanskog bika. :) tu se odmah trazi ili visa ili resident permit.
mrguda

#41 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by mrguda »

Nemojte sad o pojmovima.
Nakon obavljenih "milion" tel. razgovora odluceno je, idem preko Minhena.
Hvala vam na diskusiji, ako zelite suvenircic koji sam obecala slobodno posaljite adresu na pp, saljem :)
mrguda

#42 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by mrguda »

Naravno. Malo cete sacekati dok se vratim, ali pokusacu napraviti sto detaljnije opise, a bice i slika takodjer.
akcija007

#43 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by akcija007 »

Sa srecom, pa javi kako je sve to proteklo
mrguda

#44 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by mrguda »

akcija007 wrote:Sa srecom, pa javi kako je sve to proteklo
Hvala, javicu se svakako.
Mrs.Zurbrigen

#45 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by Mrs.Zurbrigen »

Sretan put! :D
mrguda

#46 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by mrguda »

Mrs.Zurbrigen wrote:Sretan put! :D
Hvala. Ima jos koji dan do puta, ali proci ce u pripremama.
Ostajte mi zdravi i veseli...
neurosis

#47 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by neurosis »

Imam jedno pitanje i pronasao sam neku slicnost sa ovom temom,a i da ne otvaram novu,postavicu ovdje.

Uglavnom,imam vizu za Cesku,a trebao bih da idem preko Budimpeste,to jeste,vozom do Budimpeste,pa da onda tamo presjedam na voz za Prag. (ne pitajte zasto tako,jednostavno se tako namjestilo i ne bih da dobijam prijedloge za druge opcije putovanja) Dakle,pitanje je iduce,mogu li mi na madjarskoj granici praviti probleme sto ne idem u prevozu koji ide direktno za Cesku,da ne mogu izlaziti u Budimpesti,kad nemam tamosnju vizu itd?
Last edited by neurosis on 08/08/2010 01:23, edited 12 times in total.
akcija007

#48 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by akcija007 »

neurosis, sve je OK s tvojom vizom. Ti imas Sengensku vizu ides u Cesku tj. u Prag jednu jedinu granicu na ulasku u EU ti je HR-Madjarska granica tu ulazis u Sengen i niko te vise nista ne pita niti kontrolise pasos
neurosis

#49 Re: Viza, tranzit, pomoc!!!

Post by neurosis »

Hvala za odgovor,dobio sam od druga isti kao tvoj,tako da sam miran sad. :)
Post Reply