Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DanteX

#1 Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu

Post by DanteX »

Naslov je malo komplikovan ali je pitanje zapravo jednostavno.

Je li iko upoznat, da li strani državljanin može predati zahtjev za vizu za neku EU državu?
Uskoro se ženim i plan je da zajedno odemo iz BiH, s obzirom da njoj treba viza (a meni ne treba), ona bi htjela da preda zahtjev za vizu. Da li to moze uraditi u BiH poslije vjenčanja ili se mora čekati koji mjesec? Jer koliko znam stalno boravak (bh. državljanstvo) se dobije nakon 5 godina. Ali niko od nas ne želi toliko dugo da čeka.

Hvala na odgovorima.
Sonron

#2 Re: Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu

Post by Sonron »

Zavisi od tvog stanja iskreno, ako imaš EU papire tj. državljan si naprimjer Hrvatske i radiš u EU onda njoj ne treba viza da se spoji porodica, to se sve može uraditi u zemlji u kojoj si zaposlen i boraviš. Taj proces se može uraditi u opštini ili u nadležnoj instituciji za strance. Ako imaš BiH papire samo i radiš u EU a pod vizom si, tvoja buduća supruga morat će preko ambasada da ganja spajanje porodice.
ST11

#3 Re: Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu

Post by ST11 »

Nadam se, da sam dobro razumio pitanje.

Za spajanje porodica, gdje jedan dolazi iz trece zemlje, u EU joj/mu treba vizum D, koji dozvoljava spajanje porodica, skolovanje, rad i molbu za privremeno boraviste. Vizum D ne vazi za cijelu EU, nego ga izdaje svaka drzava za sebe na ambasadi u zemlji, iz koje dolazi osoba (ili u ambasadi najblizi njenoj/njegovoj zemlji). Vse, sta ti treba, mozes saznati na ministarstvu vanjskih poslova drzave, u koju zelite otic ili na njenoj/njegovoj ambasadi u toj zemlji.
muha_sa

#4 Re: Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu

Post by muha_sa »

Što je rec internet generacija :D Sve što me zanima odem drito il nazovem ljubazno osoblje jal konzulata jal neku od domacih službi i dobijem TACAN odgovor na pitanje.
Pošto se ne služim elektronskom poštom bog dao telefon il šetnja :D drito na šalteru pitanje :D
high_volume

#5 Re: Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu

Post by high_volume »

muha_sa wrote: 28/04/2021 07:38 Što je rec internet generacija :D Sve što me zanima odem drito il nazovem ljubazno osoblje jal konzulata jal neku od domacih službi i dobijem TACAN odgovor na pitanje.
Pošto se ne služim elektronskom poštom bog dao telefon il šetnja :D drito na šalteru pitanje :D
Oni stariji, birokrate, čak su i pisali pitanja i takve ih slali gdje treba, da u pisanom odgovoru imaju "crno na bijelo" :D
stubrijez

#6 Re: Viza sa stranog državljanina u BiH za EU drzavu

Post by stubrijez »

Jos jedno ozbiljno pitanje na neozbiljnom mjestu...
Post Reply