Viza-hitno

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Mirza984

#1 Viza-hitno

Post by Mirza984 »

Ukratko:
Imam rodjaka koji mi je spreman pomoci u namjeri da imigriram u Salt Lake City gdje on zivi sa zenom i 3 djece vec vise od 11 god. pa me zanima kako ide postupak dobivanja takve vrste vize jer sam cuo da se izgleda vise ne moze otici naslijepo u ambasadu te da se kupuje neki pin koji se ukuca kada se nazove ambasada pa tek onda oni spoje sa operatorima...zanima me jel' to istina i da li netko zna tacan postupak dobivanja ove vize.

Unaprijed zahvaljujem :)
melb26sa

#2 Re: Viza-hitno

Post by melb26sa »

Mirza984 wrote:Ukratko:
Imam rodjaka koji mi je spreman pomoci u namjeri da imigriram u Salt Lake City gdje on zivi sa zenom i 3 djece vec vise od 11 god. pa me zanima kako ide postupak dobivanja takve vrste vize jer sam cuo da se izgleda vise ne moze otici naslijepo u ambasadu te da se kupuje neki pin koji se ukuca kada se nazove ambasada pa tek onda oni spoje sa operatorima...zanima me jel' to istina i da li netko zna tacan postupak dobivanja ove vize.

Unaprijed zahvaljujem :)
Znaci govoris o imigrantskoj vizi? Za tvoju kategoriju - rodjak - nema vize. Inace, za family based preference 4 koja je za npr brata/sestru se ceka 11 godina.

Druge opcije su ti:

turisticka ali da ostanes koliko ti na granici odobre - svako zadrzavanje preko broja dana koje ti daju od 180 i vise dana donosi zabranu ulaska na 3, 5, 10 godina ili trajnu
studentska - nakon sto si primljen na univerzitet, dokazujes da imas finansije da se izdrzavas tamo i placas skolarinu pa skola salje tebi I-20 sa kojim ides po F-1 studentsku vizu

H1B - ako si veoma kvalifikovan i nadjes americku kompaniju koja bi te sponzorirala. Uslov je da oni prvo dokazu svojoj vladi da nema amerikanaca koji mogu raditi taj posao vec im bas ti odgovaras.

supruznicka - ako ti je supruga americka drzavljanka - proces traje oko godinu dana
vjerenicka - ako ti je vjerenica americka drzavljanka - proces isto traje oko godinu dana
karanana

#3 Re: Viza-hitno

Post by karanana »

rasturi mu melbo sve nade, a momak vec pita kako na interviju i na razgovor u ambasadu.

a lutrija za zelenu kartu melbo?
melb26sa

#4 Re: Viza-hitno

Post by melb26sa »

karanana wrote:rasturi mu melbo sve nade, a momak vec pita kako na interviju i na razgovor u ambasadu.

a lutrija za zelenu kartu melbo?
Da, naravno DV lutrija - bice u septembru 2009 za 2011 godinu. Vidis da bi on odmah, gdje ce cekati tako dugo?

Evo link za lutriju http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _1322.html
Šeha

#5 Re: Viza-hitno

Post by Šeha »

Ima i EB5 :D :D

Moras osnovati firmu, uloziti pola miliona dolara i zaposliti 10 radnika... i dobijes zelenu kartu :D :D
karanana

#6 Re: Viza-hitno

Post by karanana »

koja jebada covjece. a kad se samo sjetim kako je clintonja bosnjama dijelio vize, ko one cure ispred katedrale one besplatne novine. dovoljno je bilo da ti je u americi rodjak od rodjakovog rodjaka i tamo si u roku od mjesec-dva.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#7 Re: Viza-hitno

Post by corolla02 »

Moras se pod hitno zeniti, za Amerikanku onda
melb26sa

#8 Re: Viza-hitno

Post by melb26sa »

karanana wrote:koja jebada covjece. a kad se samo sjetim kako je clintonja bosnjama dijelio vize, ko one cure ispred katedrale one besplatne novine. dovoljno je bilo da ti je u americi rodjak od rodjakovog rodjaka i tamo si u roku od mjesec-dva.
Kad je to moglo? Zakon se mijenjao i poostrio nakon 9/11 ali je uvijek bio proces cekanja pa bar 3-6 mjeseci. Jedino izbjeglice i mozda azilanti su mogli sta brze.
Trenutno cekanje i nije predugo (govorim samo za supruznicke vize), posebno za one koji su u Bosni sa USC supruznikom koji ispunjava uslove za DCF - predas za DCF, cekanje 2-3 mjeseca i gotova viza. Moja je isla jos i brze jer smo je radili prije stupanja na snagu Adam Walsh zakona pa sam je imala za 56 dana.

Dugo cekanje je ako je suprug/a LPR i onda se ceka 5 godina.
Isto dugo cekanje je za bracu/sestre koji su kategorija 4 po family based preferenci - 11 godina.

Za roditelje godina dana, vjerenice, supruznike USC do godine dana - sama peticija I-130 treba 6 mjeseci da se odobri.
Mirza984

#9 Re: Viza-hitno

Post by Mirza984 »

Kad je to moglo? Zakon se mijenjao i poostrio nakon 9/11 ali je uvijek bio proces cekanja pa bar 3-6 mjeseci. Jedino izbjeglice i mozda azilanti su mogli sta brze.
Trenutno cekanje i nije predugo (govorim samo za supruznicke vize), posebno za one koji su u Bosni sa USC supruznikom koji ispunjava uslove za DCF - predas za DCF, cekanje 2-3 mjeseca i gotova viza. Moja je isla jos i brze jer smo je radili prije stupanja na snagu Adam Walsh zakona pa sam je imala za 56 dana.

Isto dugo cekanje je za bracu/sestre koji su kategorija 4 po family based preferenci - 11 godina.

Za roditelje godina dana, vjerenice, supruznike USC do godine dana - sama peticija I-130 treba 6 mjeseci da se odobri.[/quote]

E vidis ja vec imam suprugu ovdje a koliko sam gore procitao izgleda da sada pogotovo nemam sanse ...a bas sam se bio ponadao...hajde reko' kad mi je rodjo raspolozen da pokusam izganjati to.... :sad:
Mirza984

#10 Re: Viza-hitno

Post by Mirza984 »

Druge opcije su ti:

turisticka ali da ostanes koliko ti na granici odobre - svako zadrzavanje preko broja dana koje ti daju od 180 i vise dana donosi zabranu ulaska na 3, 5, 10 godina ili trajnu
studentska - nakon sto si primljen na univerzitet, dokazujes da imas finansije da se izdrzavas tamo i placas skolarinu pa skola salje tebi I-20 sa kojim ides po F-1 studentsku vizu

H1B - ako si veoma kvalifikovan i nadjes americku kompaniju koja bi te sponzorirala. Uslov je da oni prvo dokazu svojoj vladi da nema amerikanaca koji mogu raditi taj posao vec im bas ti odgovaras.

supruznicka - ako ti je supruga americka drzavljanka - proces traje oko godinu dana
vjerenicka - ako ti je vjerenica americka drzavljanka - proces isto traje oko godinu dana[/quote]

A sta ako uzmem turisticku vizu i pokusam tamo po Americi ganjat papire da ostanem??? :D
Mirza984

#11 Re: Viza-hitno

Post by Mirza984 »

karanana wrote:koja jebada covjece. a kad se samo sjetim kako je clintonja bosnjama dijelio vize, ko one cure ispred katedrale one besplatne novine. dovoljno je bilo da ti je u americi rodjak od rodjakovog rodjaka i tamo si u roku od mjesec-dva.
Jah....nekadasnja sretna proslost.....a sta je sa onim PIN kodovima??
melb26sa

#12 Re: Viza-hitno

Post by melb26sa »

Mirza984 wrote:Kad je to moglo? Zakon se mijenjao i poostrio nakon 9/11 ali je uvijek bio proces cekanja pa bar 3-6 mjeseci. Jedino izbjeglice i mozda azilanti su mogli sta brze.

Za roditelje godina dana, vjerenice, supruznike USC do godine dana - sama peticija I-130 treba 6 mjeseci da se odobri.
E vidis ja vec imam suprugu ovdje a koliko sam gore procitao izgleda da sada pogotovo nemam sanse ...a bas sam se bio ponadao...hajde reko' kad mi je rodjo raspolozen da pokusam izganjati to.... :sad:[/quote]

Uvijek mozes igrati DV lutriju. Prijavis se ti i prijavi ti se zena - pa ko dobije vodi ovog drugog (navodis na formularu kad ispunjavas bracno stanje i ime supruznika) tj idete zajedno.
melb26sa

#13 Re: Viza-hitno

Post by melb26sa »

Mirza984 wrote:A sta ako uzmem turisticku vizu i pokusam tamo po Americi ganjat papire da ostanem??? :D

S turistickom vizom i da ganjas papire da ostanes? Po kom osnovu? Zato sto ti je rodjak tamo? To se ne "pika". Cim istekne datum do kada su ti odobrili turisticki posjet ti si "out of status" sto ti cini mogucnost deportacije realnost. 180 dana preko dozvoljenog datuma i eto ti zabrane ulaska na 5 godina, preko 180 dana 10 godina. Ako sta slazes na ulasku u zemlju pa to poslije otkriju zbog "misrepresentation" ti je trajna zabrana.

Kao turista apsolutno ne mozes raditi tamo jer ne mozes dobiti SS broj a bez toga te niko nece zaposliti.

Sto ne pogledas opciju studija - ili radne vize. Neko ti je spominjao i investicionu vizu ako imas pola miliona dolara. Za sve ostalo, tu je DV lutrija :D
Mirza984

#14 Re: Viza-hitno

Post by Mirza984 »

Uvijek mozes igrati DV lutriju. Prijavis se ti i prijavi ti se zena - pa ko dobije vodi ovog drugog (navodis na formularu kad ispunjavas bracno stanje i ime supruznika) tj idete zajedno.[/quote]

E to znam...ali zar mi je to sada bas JEDINA opcija u kojoj imam najvece sanse posto mi nije ni brat ni sestra vani vec rodjak....nemoze ni na koji drugi nacin da se to izganja znaci??? :(
melb26sa

#15 Re: Viza-hitno

Post by melb26sa »

Mirza984 wrote:E to znam...ali zar mi je to sada bas JEDINA opcija u kojoj imam najvece sanse posto mi nije ni brat ni sestra vani vec rodjak....nemoze ni na koji drugi nacin da se to izganja znaci??? :(

Osim radne vize (H1B) koja je "dual intent" jer ti kompanija moze na kraju izganjati zelenu kartu ako oni hoce, nazalost nemas opcija osim DV lutrije.
Mirza984

#16 Re: Viza-hitno

Post by Mirza984 »

Osim radne vize (H1B) koja je "dual intent" jer ti kompanija moze na kraju izganjati zelenu kartu ako oni hoce, nazalost nemas opcija osim DV lutrije.[/quote]

A posto se ti u to razumijes mnogo bolje...da li se moze sta preko red cross?? :D
musac

#17 Re: Viza-hitno

Post by musac »

A sta je ta DV lutrija? Moze li malo vise informacija, molim? Hvala.
Mirza984

#18 Re: Viza-hitno

Post by Mirza984 »

musac wrote:A sta je ta DV lutrija? Moze li malo vise informacija, molim? Hvala.
Pa to ti je nasumicno izvlacenje aplikanata...popunis formulare i uplatis nekih 100 i nesto dolara (nezz tacno) navedes jesi ozenjen ili ne i eto osnovne informacije o sebi ...i ako te izvuku onda mozes ici zivjeti i raditi u Ameriku...klasicna lutrija...jer ima popis zemalja koje mogu da ucestvuju u toj lutriji i iz tih se zemalja vrsi nasumicno izvlacenje ...
musac

#19 Re: Viza-hitno

Post by musac »

Mirza984 wrote:
musac wrote:A sta je ta DV lutrija? Moze li malo vise informacija, molim? Hvala.
Pa to ti je nasumicno izvlacenje aplikanata...popunis formulare i uplatis nekih 100 i nesto dolara (nezz tacno) navedes jesi ozenjen ili ne i eto osnovne informacije o sebi ...i ako te izvuku onda mozes ici zivjeti i raditi u Ameriku...klasicna lutrija...jer ima popis zemalja koje mogu da ucestvuju u toj lutriji i iz tih se zemalja vrsi nasumicno izvlacenje ...
Koliko bude prijavljenih, a koliko izvucenih?
Mirza984

#20 Re: Viza-hitno

Post by Mirza984 »

Koliko bude prijavljenih, a koliko izvucenih?[/quote]

Bio sam prije sat-dva provjeravao i pise iz BiH 158 za ovu godinu :-)

Neznam koliko aplikanata ima....
musac

#21 Re: Viza-hitno

Post by musac »

Mirza984 wrote:Koliko bude prijavljenih, a koliko izvucenih?
Bio sam prije sat-dva provjeravao i pise iz BiH 158 za ovu godinu :-)

Neznam koliko aplikanata ima....[/quote]

Pa to je solidno. I gdje se za to prijavi? Kako to ide? Dobijes vizu permanentno?
melb26sa

#22 Re: Viza-hitno

Post by melb26sa »

Mirza984 wrote:

Sama prijava na DV lutriju je BESPLATNA! Ako te izvuku, tek onda placas za izdavanje vize i jos nesto za program. Pitaj @ landlord, on i njegova supruga su dobili tu lutriju i bas krajem maja preselili u USA.
karanana

#23 Re: Viza-hitno

Post by karanana »

melb26sa wrote:

govorim o periodu znatno prije 9/11, periodu rata u BiH 92-95. tada nije trebalo ni 3 mjeseca od prvih intervijua do odlaska, a rodbina....ma bilo je vazno samo da ti neko iz amerike napise da ste rodjaci pa makar i daleki i da garantuje neke stvari za tebe i bio si u avionu.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#24 Re: Viza-hitno

Post by ladyblue18 »

karanana wrote: govorim o periodu znatno prije 9/11, periodu rata u BiH 92-95. tada nije trebalo ni 3 mjeseca od prvih intervijua do odlaska, a rodbina....ma bilo je vazno samo da ti neko iz amerike napise da ste rodjaci pa makar i daleki i da garantuje neke stvari za tebe i bio si u avionu.
Istina...tako je nekako to bilo. :mrgreen:

Nego sto se tice lutrije, znam nekoliko ljudi koji su otisli preko nje. Prijava je besplatna, osim kada ides preko onih agencija koje te pokradaju legalno. :mrgreen:
Ali sve ostalo nije ni najmanje jeftino, cak sta vise, grdne pare ti trebaju. :mrgreen:
Nema dzabe ni kod stare babe, a narocito ako je baba Amerikanka. :mrgreen:
Koni55

#25 Re: Viza-hitno

Post by Koni55 »

nisi napisao da li trenutno radis, ukoliko je odgovor da, onda mozes lakse dobiti turisticku vizu. Kada udjes u USA trazi politicki azil. Dobija se vrlo brzo, prekopaju po tvome zivotu uzduz i poprijeko, i ako je sve ok dobijes je. Mana ovoga je sto odredjeni vremenski period ne smijes da se vratis u Bosnu, mislim da je 3 godine.
Post Reply