Vitr namaz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ibrik

#1 Vitr namaz

Post by ibrik »

Moze li mi neko reći zašto većina imama na trećem rek'atu Vitr namaza uči suru Ihlas (Kulhuallahu)? Jel postoji neki hadis ili nesto gdje je to preporučeno?
mrle

#2 Re: Vitr namaz

Post by mrle »

selam alejkum

bismillah
Ubej b. Kab prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao vitr sa tri rekata, uceci na prvom rekatu: "Sebihisme Rabbikel-Eala" (El-Eala), a na drugom rekatu: "Kul ja ejjuhel-kafirun" (El-Kafirun), a na trecem: "Kul Huvallahu ehad" (El-Ihlas), da bi nakon kunut-dove i selama rekao: "Subhanel-Melikil-Kuddus", tri puta, uceci duze treci put.
(Nesai, Ebu-Davud, Darimi, Darekutni, Ahmed, Ibn-Ebi-Sejbe i Ibn-Madze, s tim, sto se kod njega na trecem rekatu uz suru El-Ihlas dodaju sure:El-Felek i En-Nas.Imam Nevevi ovu predaju smatra vjerodostojnom.)

Evo i kunut dova, u slucaju da neko nezna:
"Allahu moj, uputi me sa onima koje si vec uputio!Oprosti mi sa onima kojima si vec oprostio!Uzmi me u Svoju zastitu sa onima koje si zastitio!Blagoslovi mi ono sto si mi podario!Sacuvaj me od zla odluka koje si vec donio, jer Ti odredjujes , a Tebi se ne odredjuje.Nema ponizenja onome koga Ti zastitis.Nema ponosa onaj kome se Ti suprotstavis.Blagoslovljen si, Gospodaru nas i Uzvisen."

"ALLAHUMMEDINI FIMEN HEDEJTE!VE AFINI FIMEN AFEJTE!VE TEVELLENI FIMEN TEVELLEJTE, VE BARIK LI FIMA E'ATAJTE!VE KINI SHERRE MA KADAJTE FE INNEKE TAKDI VE LA JUKDA ALEJKE.INNEHU LA JEZILLU MEN VALEJTE VE LA JEIZZU MEN ADEJTE TEBAREKTE RABBENA VE TEALEJTE."

I jedan, lijep hadis o vitr-namazu:
Ebu-Hurejre r.a. kaze:"Oporucio mi je moj najbolji prijatelj (tj. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem) tri stvari:Da postim tri bijela dana svakog lunarnog mjeseca, da klanjam dva rekata duha-namaza i da ne zaspim prije nego klanjam vitr-namaz."
(Buhari, Muslim)
mrle

#3 Re: Vitr namaz

Post by mrle »

Zaboravih napomenuti da sam navedeno nasao u knjizi "SVOJSTVA POSLANIKOVOG, sallallahu alejhi ve sellem, namaza" od mr.Safeta Kuduzovica
ibrik

#4 Re: Vitr namaz

Post by ibrik »

Hvala na odgovoru
ultima_palabra

#5 Re: Vitr namaz

Post by ultima_palabra »

Nije direktno vezano, ali da li vam smeta što je svake godine neizvjesnost hoće li teravija biti po takvimu ili 2 sata po iftaru? I što je u jednom gradu ovako, a u drugom onako?
Prošle godine se desilo da su nakon prvih 15 dana promijenili raspored, pa sam na teraviju došao 40tak minuta ranije :-D
Post Reply