Vitr namaz!!???
-
ibrik
#1 Vitr namaz!!???
Klanjao sam teraviju (jaciju) u nebrojeno mnogo dzemata u BiH i u 95% slucajeva imam je na zadnjem rekatu Vitr namaza ucio suru Ihlas, odnosno KUL HUVALLAHU...interesuje me postoji li neki propis ili neka preporuka da se bas to uci na zadnjem rekatu ili je to neko nepisano pravilo imama u BiH, jer slucajnost ne moze biti
?
-
callmethebreeeze
#3 Re: Vitr namaz!!???
ja najcesce vitr-namaz u dzamiji klanjam tokom ramazana. evo sad procitah da je sunnet, a mislio sam da se ove krace sure uce jer je efendija umoran:D od klanjanja teravije.ibrik wrote:Klanjao sam teraviju (jaciju) u nebrojeno mnogo dzemata u BiH i u 95% slucajeva imam je na zadnjem rekatu Vitr namaza ucio suru Ihlas, odnosno KUL HUVALLAHU...interesuje me postoji li neki propis ili neka preporuka da se bas to uci na zadnjem rekatu ili je to neko nepisano pravilo imama u BiH, jer slucajnost ne moze biti?
da li neko ima transkripciju dove (ili dova) koja se uci na kraju vitr-namaza. bio bih zahvalan za tekst ili link
-
rmesa
KAZE ALLAHOV POSLANIK .s.a.v.s OBRACAJU CI SE ASHABIMA RECE:"HOCETE LI DA VAS PODUCIM(OBAVJESTIM) ,KOJA SURA KADA SE UCI IMA NAGRADU KAO DA SE PROUCILA TRECINA KURANA".A ASHABI REKOSE :"NARAVNO BOZIJI POSLANICE" A ON IM RECE:"TO JE SURA IHLAS"(KULHU VALLAHU EHAD) (Buharija,Muslim)
NADAM SE DA CE TI SAD BITI MALO JASNIJE ZASTO SE OVA SURA INACE MALO VISE PRAKTIKUJE U NAMAZU KAO I ZIKRU,U BILO KOJEM NAMATSKOM VAKTU I BILO KUCI IL U DZEMATU.SUNNET NAS UCI O NJENOJ VREDNOSTI (KAO PROUCENA TRECINA KURANA).
U VITR NAMAZU IMAMI KOD NAS A VJERUJ MI I VAN BIH VOLE DA UCE OVU SURU U VITR NAMAZU A I U OSTALIM (DZUME),JER JE VOLIO UCITI I POSLANIK s.a.v.s TAKODZER.
AL SE TO SADA NE SMIJE SHVATITI KAO FARZ(STROGA DUZNOST),PA MOZES PRIMJETITI DA SE NEGDJE I IZOSTAVI ,IMAM UCI NEKU DRUGU SURU.TO NEPRESTAVLJA PROBLEM AL CINJENICA JE DA SE NAJVISE PRAKTIKUJE SURA IHLAS.
NADAM SE DA CE TI SAD BITI MALO JASNIJE ZASTO SE OVA SURA INACE MALO VISE PRAKTIKUJE U NAMAZU KAO I ZIKRU,U BILO KOJEM NAMATSKOM VAKTU I BILO KUCI IL U DZEMATU.SUNNET NAS UCI O NJENOJ VREDNOSTI (KAO PROUCENA TRECINA KURANA).
U VITR NAMAZU IMAMI KOD NAS A VJERUJ MI I VAN BIH VOLE DA UCE OVU SURU U VITR NAMAZU A I U OSTALIM (DZUME),JER JE VOLIO UCITI I POSLANIK s.a.v.s TAKODZER.
AL SE TO SADA NE SMIJE SHVATITI KAO FARZ(STROGA DUZNOST),PA MOZES PRIMJETITI DA SE NEGDJE I IZOSTAVI ,IMAM UCI NEKU DRUGU SURU.TO NEPRESTAVLJA PROBLEM AL CINJENICA JE DA SE NAJVISE PRAKTIKUJE SURA IHLAS.
-
rebus
#5 Re: Vitr namaz!!???
Očito misliš na Kunut dovu :callmethebreeeze wrote:ja najcesce vitr-namaz u dzamiji klanjam tokom ramazana. evo sad procitah da je sunnet, a mislio sam da se ove krace sure uce jer je efendija umoran:D od klanjanja teravije.ibrik wrote:Klanjao sam teraviju (jaciju) u nebrojeno mnogo dzemata u BiH i u 95% slucajeva imam je na zadnjem rekatu Vitr namaza ucio suru Ihlas, odnosno KUL HUVALLAHU...interesuje me postoji li neki propis ili neka preporuka da se bas to uci na zadnjem rekatu ili je to neko nepisano pravilo imama u BiH, jer slucajnost ne moze biti?
da li neko ima transkripciju dove (ili dova) koja se uci na kraju vitr-namaza. bio bih zahvalan za tekst ili link
KUNUT - DOVA
Bismillahir-rahmanir-rahim
ALLAHUMME INNA NESTE'INUKE VE NESTAGFIRUKE, VE NESTEHDIKE, VE NU'MINU BIKE, VE NETUBU ILEJKE, VE NETEVEKKELU ALEJKE, VE NUSNI ALEJKEL-HAJRE KULLEHU, NESKURUKE VE LA NEKFURUKE, VE NAHLE'U VE NETRUKU MEN JEFDZURUKE.
ALLAHUMME, IJJAKE NA'BUDU, VE LEKE NUSALLI, VE NESDZUDU, VE ILEJKE NES'A VE NAHFIDU, NERDZU RAHMETEKE VE NAHSA AZABEKE; INNE AZABEKE BIL-KUFFARI MULHIK.
Boze! Mi samo od Tebe pomoc trazimo, od Tebe oprosta trazimo i od Tebe uputu trazimo! Mi Tebi vjerujemo, Tebi se s' tevbom (pokajanjem) obracamo, u Tebe se pouzdajemo! Tebe hvalimo svakim dobrom, zahvaljujemo Ti na Tvojim nimetima (blagodetima), a nismo prema Tebi nezahvalni i nevjerni! Mi odbacujemo i ostavljamo onoga, ko grijesi prema Tebi.
Boze! Mi samo Tebe obozavamo, Tebi namaz klanjamo i Tebi na sedzdu padamo! Tebi zurimo, za Tobom zudimo i Tebi sluzimo! Nadamo se Tvojoj milosti, a bojimo se Tvoje kazne! Tvoja ce kazna, zaista, stici nevjernike!
-
callmethebreeeze
da hvala, ali cini mi se da sam negdje procitao da se moze uciti neka druga dova osim kunut-dove. da li je to tacno?!
-
rmesa
Sto se tice gdje mozes naci malo vise o vitr namazu i ostalo.U nizu knjiga ima i knjiga od Ebu Bekra DZABIR el-Dzezairia-"PUT PRAVOG MUSLIMANA 1-2" ,koliko znam ima ih u prodaji a krecu se negdje oko 20 km.Ili ako nemas odmah da kupis malo knjige posjeti http://www.studio-din.com,www.dzemat.org,gdje se moze opsirnije saznati o svemu,sad su to malo aktuelnije teme.A i kad imas slobodnog vakta slusaj radio Nabu ,stalno se sad nesto govori o vitrima.
-
ibrik
Hvala lijepo na pojasnjenjima...ja sam i mislio da je vjerovatno preporučeno od Allahovog Poslanika s.a.w.s., ali nisam nigdje naisao na takav Hadis pa mi je trebalo pojasnjenje...jos jednom hvala...
I umjesto Kunut dove se moze uciti dova koju ucis poslije Salavata na sjedenju...Allahume Rabbena atina....
I umjesto Kunut dove se moze uciti dova koju ucis poslije Salavata na sjedenju...Allahume Rabbena atina....
-
deset_u_pola
Ima još kunut dova. Evo nekoliko iz knjižice "HISNUL-MUSLIMI" - Zaštita svakog muslimanacallmethebreeeze wrote:da hvala, ali cini mi se da sam negdje procitao da se moze uciti neka druga dova osim kunut-dove. da li je to tacno?!
KUNUT - DOVE ( NA VITR-NAMAZU )
111."Allahumme-hdini fimen hedejte, ve 'afini fimen 'alejte, ve tevelleni fimen tevellejte, ve barik li fima e'atajte, ve kini &erre ma kadajte fe inneke takdi ve la jukda 'alejke, innehu la jezillu men valejte (ve la je 'izzu men 'adejte) tebarekte Rabbena ve te' alejte"
- Allahu, uputi me među one koje si vec uputio, oprosti mi s onima kojima si vec oprostio, preuzmi odgovornost nada mnom s onima nad kojima si vec preuzeo, sacuvaj me od zla odluka koje si vec donio, jer Ti propisujes stvari, a ne obratno, ne uzdize se onaj koga si Ti vec odbacio. Blagoslovljen si, Gospodaru nas, i Uzvisen.
112."Allahumme Inni e'uzu bi ridake min sehatike ve bi mu' afatike min'
ukubetike, ve e'uzu bike minke, la uhsi senaen alejke, Ente kema esnejte 'ala nefsike"
-Allahu, sklanjam se pod zadovoljstvo Tvoje pred srdzbom Tvojom, pod oprostaj Tvoj pred kaznom Tvojom, zastitu trazim od Tebe pred Tobom, jer ja ne mogu obujmiti granice hvale i pouzdanja u Tebe. Ti si onakav kako si o Sebi (pohvalno) rekao.
113."Allahumme ijjake na' budu ve leke nusalli ve nesdzudu ve ilejke nes' a venahfidu, nerdzu rahmeteke ve nah&a 'azabeke. Inne 'azabeke bil-kafirine mulhik.
Allahumme Inna neste' Inuke ve nestagfiruke ve nusni alejke-l-hajre ve la
nekfuruke ve nu'minu bike ve nahda' u leke ve nahle' u men jekfuruke"
- Allahu, Tebe obozavamo i Tebi molitvu obavljamo, Tebi sedzdu cinimo i Tebi hitamo, Tebi, Tebi sluzimo i Tvojoj se milosti nadamo, Tvoje se kazne plasimo. Tvoja kazna, doista, bezboznike sustize. Allahu, mi, uistinu, pomoc od Tebe trazimo, i oprost od Tebe molimo, i na dobru Tebi zahvaljujemo. Ne poricemo Te, nego vjerujemo u Tebe. Tebi se pokoravamo i odricemo se onih koji Tebe ne vjeruju.
Preuzeto sa http://www1.freewebs.com/jogedis/dove.htm
-
deset_u_pola
Upravo tako, a link iz gornjeg posta vodi do stranice na kojoj je Hisnul-muslim u elektronskoj verziji.rmesa wrote:Pokusaj da nadzes zbirku dova hisnul-muslim,mala plava knjigica(kosta 2-3 marke) ima je skoro u svakoj knjizari i kod svakog ulicnog prodavaca.Inace tu su dove za razne prilike iz Kurana i Sunneta.
-
callmethebreeeze
odlicno. hvala jos jednom:)