Vitiligo-Kožna bolest!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Aethaercyn

#1 Vitiligo-Kožna bolest!

Post by Aethaercyn »

Da li je tko imao problema sa ovom "smarajućom" bolesti? Ja licno imam i sta god probam ne stima mi. Sada koristim Mycoseb šampon, Rojazol kremu i Flucon kapsule. Vidjet cemo sta ce biti. Za 15 dana trebam na kontrolu. Te, da ih nazovem pjege, imam na prsima i na ledjima evo vec nekih 5-6 godina. A u zadnje vrijeme mi je pocelo izbijati i na vratu. Niti me svrbi, niti me boli.Jednostavno,ljeto kada dođe, stid me skinuti potkošulju, majicu i sl na bazenima ili na moru. Nisam im puno paznje davao na pocetku. Mnogi su govorili da su to neke "sunčeve pjege" i da će samo proci. Ali vraga, one su se sve vise sirile.

Code: Select all

Vitiligo je stanje koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože. Očituje se kada melanociti, stanice koje su odgovorne za pigmentaciju kože, odumru ili postanu nestabilne za funkcioniranje. Uzrok vitiliga je nepoznat, ali istraživanja ukazuju na moguće podrijetlo iz autoimunih, genetskih, neuralnih, viralnih uzroka ili pak od oksidativnog stresa.[1] Incidencija u svijetu je manja od 1%.[2] Najčešći oblik je nesegmentalni vitiligo, koji ima obilježje da se pojavljuje u simetričnim obrascima, ponekad preko velikih dijelova tijela.
vazi

#2 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by vazi »

ja bih ti rekla probaj mazati curekotovim uljem, kad podjes spavati namazes i ujutro operes, treba biti uporan bar mjesec dana prije pojave prvih znakova poboljsanja. Nema nikakvih nus pojava ni kontraindikacija

http://www.organica-vita.com/index.php/ ... n-crni-kim

indikacije: autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astme, alergije, kronični umor, povišeni kolesterol, šećerna bolest, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom itd. Ne treba zanemariti i djelovanje ulja crnog kima na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijima i jačima, sprječava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu kožu, umanjuje bore na licu te regenerira oštećene stanice kože.
Aethaercyn

#3 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by Aethaercyn »

bosanackojizna wrote:
Aethaercyn wrote:Da li je tko imao problema sa ovom "smarajućom" bolesti? Ja licno imam i sta god probam ne stima mi. Sada koristim Mycoseb šampon, Rojazol kremu i Flucon kapsule. Vidjet cemo sta ce biti. Za 15 dana trebam na kontrolu. Te, da ih nazovem pjege, imam na prsima i na ledjima evo vec nekih 5-6 godina. A u zadnje vrijeme mi je pocelo izbijati i na vratu. Niti me svrbi, niti me boli.Jednostavno,ljeto kada dođe, stid me skinuti potkošulju, majicu i sl na bazenima ili na moru. Nisam im puno paznje davao na pocetku. Mnogi su govorili da su to neke "sunčeve pjege" i da će samo proci. Ali vraga, one su se sve vise sirile.

Code: Select all

Vitiligo je stanje koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože. Očituje se kada melanociti, stanice koje su odgovorne za pigmentaciju kože, odumru ili postanu nestabilne za funkcioniranje. Uzrok vitiliga je nepoznat, ali istraživanja ukazuju na moguće podrijetlo iz autoimunih, genetskih, neuralnih, viralnih uzroka ili pak od oksidativnog stresa.[1] Incidencija u svijetu je manja od 1%.[2] Najčešći oblik je nesegmentalni vitiligo, koji ima obilježje da se pojavljuje u simetričnim obrascima, ponekad preko velikih dijelova tijela.

Razloge nađi. Puno spavaj i pazi što jedeš.
Sto se tice spavanja NO SIKIRIKI za to :D
A hrana, jedem gotov sve... Ali opet preferiram da ima više povrća u jelu.
Aethaercyn

#4 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by Aethaercyn »

vazi wrote:ja bih ti rekla probaj mazati curekotovim uljem, kad podjes spavati namazes i ujutro operes, treba biti uporan bar mjesec dana prije pojave prvih znakova poboljsanja. Nema nikakvih nus pojava ni kontraindikacija
To ima da se kupi u apoteci bez recepta? Posto prvi put cujem za to ulje :roll:
vazi

#5 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by vazi »

Aethaercyn wrote:
vazi wrote:ja bih ti rekla probaj mazati curekotovim uljem, kad podjes spavati namazes i ujutro operes, treba biti uporan bar mjesec dana prije pojave prvih znakova poboljsanja. Nema nikakvih nus pojava ni kontraindikacija
jeste, ima u apoteci,eno ti link mozes pogledati
Aethaercyn

#6 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by Aethaercyn »

vazi wrote:
Aethaercyn wrote:
jeste, ima u apoteci,eno ti link mozes pogledati
Hvala :) Sutra u apoteku odma cim se probudim :mrgreen: :run: Pa da probam, nista ne mogu izgubiti :)
vazi

#7 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by vazi »

samo , ne zaboravi, treba biti uporan prije pojave prvih znakova poboljsanja

meni se pojavila neka mala bradavica na vratu, bas bezveze nako :D i ja pocnem mazati tim uljem, prvo je malo potamnila i onda jedno jutro samo konstatujem da je nema :D a i bradavice su virusne vitiligo moze biti isto virus, ko ce znati...

u svakom slucaju sretno
Bodkin

#8 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by Bodkin »

imas kremu koja se zove vitilix ili vitix, nisam siguran
Aethaercyn

#9 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by Aethaercyn »

@vazi
Danas iš'o svom doktoru i ja mu reko covjek mi samo odg da barem za sada ne mazem ničim sem ove kreme (ROJAZOL) sto mi je dermatolog propisao. Kad tu kremu potrosim onda da probam sa tim uljem. I covjek mi rece da vrijedi pokusati,da nemam sta izgubiti ako se nista ne desi od ove kreme.

@Bodkin
Iduci put cu ga baš pitati za tu kremu. Ali prvo da vidim sa ovim sta ce mi biti. Hvala ipak. :razz:
Zaya

#10 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by Zaya »

Aethaercyn wrote:Da li je tko imao problema sa ovom "smarajućom" bolesti? Ja licno imam i sta god probam ne stima mi. Sada koristim Mycoseb šampon, Rojazol kremu i Flucon kapsule. Vidjet cemo sta ce biti. Za 15 dana trebam na kontrolu. Te, da ih nazovem pjege, imam na prsima i na ledjima evo vec nekih 5-6 godina. A u zadnje vrijeme mi je pocelo izbijati i na vratu. Niti me svrbi, niti me boli.Jednostavno,ljeto kada dođe, stid me skinuti potkošulju, majicu i sl na bazenima ili na moru. Nisam im puno paznje davao na pocetku. Mnogi su govorili da su to neke "sunčeve pjege" i da će samo proci. Ali vraga, one su se sve vise sirile.
imam vitiligo vec godinama na rukama, koljenima, licu.. nit je "smarajuce" nit me je ikada bilo "stid" :oops:
kod mene su se fleke smanjile, na licu se skoro ne vide, na rukama ostale iste, ali mi ne smeta, na koljenima nestale. kako? pazi sad: nikad na sunce bes kreme sa visokim zastitnim faktorom.. and that's it...

ima nekoliko tema o vitiligu
vazi

#11 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by vazi »

Aethaercyn wrote:@vazi
Danas iš'o svom doktoru i ja mu reko covjek mi samo odg da barem za sada ne mazem ničim sem ove kreme (ROJAZOL) sto mi je dermatolog propisao. Kad tu kremu potrosim onda da probam sa tim uljem. I covjek mi rece da vrijedi pokusati,da nemam sta izgubiti ako se nista ne desi od ove kreme.

@Bodkin
Iduci put cu ga baš pitati za tu kremu. Ali prvo da vidim sa ovim sta ce mi biti. Hvala ipak. :razz:

ma ja , naravno ne mijesati "tretmane", u svakom slucaju sretno :thumbup:
Bodkin

#12 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by Bodkin »

Zaya wrote:
imam vitiligo vec godinama na rukama, koljenima, licu.. nit je "smarajuce" nit me je ikada bilo "stid" :oops:
kod mene su se fleke smanjile, na licu se skoro ne vide, na rukama ostale iste, ali mi ne smeta, na koljenima nestale. kako? pazi sad: nikad na sunce bes kreme sa visokim zastitnim faktorom.. and that's it...

ovo je i meni rekla doktorica ali ja to bas nisam postovao
Aethaercyn

#13 Re: Vitiligo-Kožna bolest!

Post by Aethaercyn »

Zaya wrote:

Sve je to OK, ali najgore mi je kad odem na more ili bazene (a još vise na bazenima). Stotine očiju gledaju u mene, neke je mozda i strah da se kupaju blizu mene. Vecina ne zna da je ovo gljivicna bolest i ja kako sam cuo od doktora da nije "prelazna". Sve u svemu nije im sve jedno,a nije ni meni. Ali sam primjetio, ljeti, kada se vise znojim, ivice(krajevi) fleka mi se malo kao crvene.

@Vazi
Hvala još jednom :thumbup: :)
Post Reply