Vitaminski test?
Moderator: anex
- BHfanatik
#1 Vitaminski test?
Gdje mogu provjeriti vitaminski status u tjelu? Zelim da vidim imam li nedostatke nekih vitamina. Imam nekih problema pa mi je to bitno. 
-
tony montana
#2 Re: Vitaminski test?
U privatnoj apoteci,kod doma zdravlja "Omer Maslić".
- BHfanatik
#3 Re: Vitaminski test?
tony montana wrote:U privatnoj apoteci,kod doma zdravlja "Omer Maslić".
Hvala
Samo mi reci koliko to kosta? I da li odmah dobijem rezultate?
-
tony montana
#4 Re: Vitaminski test?
Besplatno je i odmah znaš rezultate.
-
Nur_
#5 Re: Vitaminski test?
Prije par mjeseci kupujuci roditeljima lijekove, naletih u dvije apoteke vršili besplatno mjerenje vitaminskog statusa (Solgar).
S obzirom da sam ranije već nekoliko puta tako slučajno izvršila mjerenje, hajd' reko' da vidim opet. Izmjerim u jednoj apoteci, kaže - odlična folna kiselina, kalcij - ok (a to dvoje sam ranije imala manje od normalnog), cink - malo popraviti. Meni čudno jer mi željezo nije baš najbolje bilo u to vrijeme, i odmah je manjak i folne kiseline (zamolim da mi to još jednom vidi, aparat isto pokaza - sve OK). Kako sam tražila mami lijek koji nije bio u toj apoteci, odoh do druge - kad i tamo mjerenje (isto Solgar). To je bilo u 15-tak minuta.
Izmjeri djevojka, kaže - manjak folne (kako sam i mislila), kalcij - ne baš dobar, a cink - uredu.
Treba uzeti s rezervom ta mjerenja, i pokušati bar na dva razlicita aparata mjeriti, jer očito nisu baš adekvatni.
S obzirom da sam ranije već nekoliko puta tako slučajno izvršila mjerenje, hajd' reko' da vidim opet. Izmjerim u jednoj apoteci, kaže - odlična folna kiselina, kalcij - ok (a to dvoje sam ranije imala manje od normalnog), cink - malo popraviti. Meni čudno jer mi željezo nije baš najbolje bilo u to vrijeme, i odmah je manjak i folne kiseline (zamolim da mi to još jednom vidi, aparat isto pokaza - sve OK). Kako sam tražila mami lijek koji nije bio u toj apoteci, odoh do druge - kad i tamo mjerenje (isto Solgar). To je bilo u 15-tak minuta.
Izmjeri djevojka, kaže - manjak folne (kako sam i mislila), kalcij - ne baš dobar, a cink - uredu.
Treba uzeti s rezervom ta mjerenja, i pokušati bar na dva razlicita aparata mjeriti, jer očito nisu baš adekvatni.
- BHfanatik
#6 Re: Vitaminski test?
A gdje, u kojim apotekama si uradila test? Danas sam bio u onoj kod Omera Maslica i rekose mi nemaju tog nekog gela kojeg koriste i da navratim nekad drugi putNur_ wrote:Prije par mjeseci kupujuci roditeljima lijekove, naletih u dvije apoteke vršili besplatno mjerenje vitaminskog statusa (Solgar).
-
Nur_
#7 Re: Vitaminski test?
Mjerenja su vršili kako već gore napisah iz Solgara (firma koja prodaje - vitamine, minerale...). Oni s vremena na vrijeme organizuju besplatno mjerenje po raznim sarajevskim apotekama, taj dan je bilo mjerenje u apoteci "Megamedica" (čini mi se tako se zove) - preko puta tramvajske kod Katedrale i apoteka "Lupriv" - preko puta Doma zdravlja Vrazova. Oni nemaju stalno taj aparat, već kad dođu ovi iz Solgara rade to mjerenje. Možda da se raspitaš u par apoteka (kad ti bude usput) da li i kad im oni dolaze jer bi po apotekama trebalo da znaju kad su ti termini. Kreneš apotekama po gradu, uđeš i pitaš kad imaju - utrefit ćeš negdje sigurno.BHfanatik wrote:A gdje, u kojim apotekama si uradila test? Danas sam bio u onoj kod Omera Maslica i rekose mi nemaju tog nekog gela kojeg koriste i da navratim nekad drugi putNur_ wrote:Prije par mjeseci kupujuci roditeljima lijekove, naletih u dvije apoteke vršili besplatno mjerenje vitaminskog statusa (Solgar).
U toj apoteci u kojoj si bio, vjerovatno nemaju onaj gel što se maže na određena mjesta (tačke) gdje se mjere vitamini i minerali.
Kao što napisah, provjeri ipak na dva različita aparata, jer zaista meni je u 15-tak minuta "status" vitamina i minerala koji se mogu mjeriti tim aparatom bio potpuno drugačiji
Sretno!
-
Nur_
#8 Re: Vitaminski test?
Vidjeh večeras da u apoteci Pozorište (preko puta pozorišta u Sarajevu) u četvrtak, 07.03. od 11 - 16 h (zaboravih je li od 11 ili od 10 h
) ima besplatno mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa koji radi Solgar. Pa ako nekome bude usput da znate.