Vista Virtual Memory

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
Corer
Posts: 26
Joined: 20/12/2006 14:31
Location: Ispod Trebevica pa preko velikog parka kod II Gimnazije, samo ravno prema Ciglanama...

Vista Virtual Memory

Post by Corer » 29/05/2007 16:19

Jel' moguce da mi na 1,5 Gb RAMa, Vista jos uzima po 2-3 Gb HDD za gore pomunetu, a kad nemas bukvalno niti jednu aplikaciju pokrenutu. Nesto mi to golemo.

Od cega zavisti (osim RAMa) koliko ce virtualna memorije HDD pokriti?


User avatar
terapija
Posts: 1319
Joined: 17/06/2005 11:24
Location: Sarajvo

Post by terapija » 29/05/2007 16:53

a sto ce ti vista?? :P:P:P
nisi normalan

Kid_A
Posts: 217
Joined: 14/03/2007 07:42

Post by Kid_A » 29/05/2007 16:58

Ma , ne bih na vista , ni da mi je trista :D 8-) :-)

Corer
Posts: 26
Joined: 20/12/2006 14:31
Location: Ispod Trebevica pa preko velikog parka kod II Gimnazije, samo ravno prema Ciglanama...

Post by Corer » 29/05/2007 16:59

hehe pazi likova, pa bolan bolan vi odoste s teme... dokle dokle ljudi moji!

Neko konkretniji o temi?

Kid_A
Posts: 217
Joined: 14/03/2007 07:42

Post by Kid_A » 29/05/2007 17:06

Corer wrote:hehe pazi likova, pa bolan bolan vi odoste s teme... dokle dokle ljudi moji!

Neko konkretniji o temi?


Koliki ti je paging file size za C: ?

Corer
Posts: 26
Joined: 20/12/2006 14:31
Location: Ispod Trebevica pa preko velikog parka kod II Gimnazije, samo ravno prema Ciglanama...

Post by Corer » 29/05/2007 17:13

Setovan na Vista recommendira i sad je na 10% HDD

JavaC0d3r
Posts: 35
Joined: 12/03/2007 08:33

Post by JavaC0d3r » 29/05/2007 22:25

Pozz

Ako imas 1.5 gb rama (zive memorije) onda je normalno da vista maksimalno moze koristiti 3 gb (1.5 gb * 2) sto je specificno i za XP, npr imas 512 mb i max memorije za ucitatavanje aplikacija je do 1 gb, sve preko OS se rusi:) eh sada ako ti u menageru pokazuje da vista koristi sva 3 gb virtual memorije onda nesto nije OK jer Vista Ultimate radi i na 512 mb rama i bez i jednog programa pokazije ne vise od 400 mb zauzeca od mogucih 1 gb, kod tebe treba glatko da klizi :)

Pozz

Corer
Posts: 26
Joined: 20/12/2006 14:31
Location: Ispod Trebevica pa preko velikog parka kod II Gimnazije, samo ravno prema Ciglanama...

Post by Corer » 30/05/2007 07:38

Hvala na objasnjenju... Nije da ona ne "klizi" nego mi opasno varira free space na HDD-u, pa mi pravo cudno!

Kid_A
Posts: 217
Joined: 14/03/2007 07:42

Post by Kid_A » 30/05/2007 10:38

JavaC0d3r wrote:Pozz

Ako imas 1.5 gb rama (zive memorije) onda je normalno da vista maksimalno moze koristiti 3 gb (1.5 gb * 2) sto je specificno i za XP, npr imas 512 mb i max memorije za ucitatavanje aplikacija je do 1 gb, sve preko OS se rusi:) eh sada ako ti u menageru pokazuje da vista koristi sva 3 gb virtual memorije onda nesto nije OK jer Vista Ultimate radi i na 512 mb rama i bez i jednog programa pokazije ne vise od 400 mb zauzeca od mogucih 1 gb, kod tebe treba glatko da klizi :)

Pozz


Ja bih isao na ram x 3.

JavaC0d3r
Posts: 35
Joined: 12/03/2007 08:33

Post by JavaC0d3r » 01/06/2007 17:12

Pa dobra ba:) onda moras imati nesto veci HDD npr min 80 GB tako da se nebrines je li Vista progutala 2,3 ili 5 GB :) a njeno vrijeme tek dolazi trenutno najsigurniji OS(ovo je za Anti Vistase) sala mala

malizeleni
Posts: 1198
Joined: 23/04/2007 11:55
Location: U nas u Sveckoj

Post by malizeleni » 02/06/2007 01:41

Corer wrote:Hvala na objasnjenju... Nije da ona ne "klizi" nego mi opasno varira free space na HDD-u, pa mi pravo cudno!


Pagefile se mjenja po potrebi, sto je pegla. Kreira se kao sakriven fajl na c:\ Ja obicno stavim min i max velicinu na 2x kolicina rama, tako da se pagefile kreira kao 4 gb bez obzira, i ostaje toliki, kompjuter radi nesto brze, jer ne mora mjenjati velicinu pejdz fajla po potrebi.

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 3 times

Post by The_Fluid » 02/06/2007 10:29

Zar je to problem?

Pitanje je koju verziju VIsta OS koristis?
No, ja ti preporucujem da imas minimalno 2GB RAM-a (licno vidim je to donji minimum da recimo Vista Ultimate radi kako treba) ako si vec instalirao taj OS.

Post Reply