Visokonaponski dalekovod na placu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kemo BA

#26 Re: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by Kemo BA »

Pokusaj malo pogledati ovdje kao neki info vetano za materiju. Nazalost odnosi se na 60 Hz mrezu ali mozda dobijes pribliznu predstavu na koji nacin postoji utjecaj: http://www.hydroquebec.com/sustainable- ... index.html
Sarayman

#27 Re: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by Sarayman »

Kemo BA wrote:Pokusaj malo pogledati ovdje kao neki info vetano za materiju. Nazalost odnosi se na 60 Hz mrezu ali mozda dobijes pribliznu predstavu na koji nacin postoji utjecaj: http://www.hydroquebec.com/sustainable- ... index.html
Ovo su španska sela za mene i za 99% forumaša. Može li šta laički za nas neupućene?
belfy

#28 Re: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by belfy »

pa ono navedeno u linku kaze da ce magnetno polje zavisiti od jacine struje (u amperima), a ne od napona (volti). tako da visokonaponski vod nece imati jako magnetno polje samo zato sto je visoki napon u pitanju.

ono sto ti ja po sjecanju mogu reci je da sam skoro siguran da je granica do koje bi zracenje nasih dalekovoda moglo biti stetno nesto oko 6 metara, a posto su oni vec i sami postavljeni negdje na toj visini ne bi trebalo biti straha. zracenje iza te granice je jako malo. znam dosta slucajeva kuca u blizini dalekovoda i ne znam ni za jedan da je zavrsio sa nekim oboljenjem vezanim za to.
Sarayman

#29 Re: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by Sarayman »

Da li ima neko ko je već imao iskustva sa statusom dalekovoda na zemljištu u smislu pokušaja ukidanja ili traženja novčane naknade? Uskoro idem do zgrade Elektroprivrede i pitat ću imam li ikakvo pravo na novčanu naknadu, obzirom da se pomenuti dalkovod nalazi na sredini mog placa i zauzima nemalih 6 m2 tla.
P.S. U međuvremenu ništa nisam poduzimao (zbog unutrašnjih završnih radova), ali evo sada je i ovo došlo na red.
vjesticanametli

#30 Re: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by vjesticanametli »

pratim..........i mi imamo to na placu
Sarayman

#31 Re: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by Sarayman »

vjesticanametli wrote:pratim..........i mi imamo to na placu
Čuo sam da će se po nekom novom zakonu plaćati mjesečna naknada (ili na godišnjem nivou). Izvor informacija je uposlenik Elektroprivrede. Valja ovo provjeriti pa će biti ili za muštuluka, ili opet ubleha (nimalo iznenađujuće).
newlevel

#32 Re: AW: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by newlevel »

Sarayman wrote:
Čuo sam da će se po nekom novom zakonu plaćati mjesečna naknada (ili na godišnjem nivou). Izvor informacija je uposlenik Elektroprivrede. Valja ovo provjeriti pa će biti ili za muštuluka, ili opet ubleha (nimalo iznenađujuće).
Pratim temu, a znas li kolilo bi iznosila ta novcana naknada :-D

Sent from my Nokia 3310
Nabucco

#33 Re: AW: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by Nabucco »

newlevel wrote:
Sarayman wrote:

Sent from my Nokia 3310

Ne znam za ovo, ali znam da HT Eronet mom prijatelju daje po 300KM mjesecno za odasiljac :D
newlevel

#34 Re: AW: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by newlevel »

Nabucco wrote:
newlevel wrote:
Sarayman wrote: Čuo sam da će se po nekom novom zakonu plaćati mjesečna naknada (ili na godišnjem nivou). Izvor informacija je uposlenik Elektroprivrede. Valja ovo provjeriti pa će biti ili za muštuluka, ili opet ubleha (nimalo iznenađujuće).

Sent from my Nokia 3310

Ne znam za ovo, ali znam da HT Eronet mom prijatelju daje po 300KM mjesecno za odasiljac :D
Da cuo sam i ja par slucajeva. Znam jednog lika mtel mu placa 800km sto im je repetitor na njegovoj zgradi. Za nepovjerovat, lezis, a lova ti kapa.

Sent from my Nokia 3310
Sarayman

#35 Re: AW: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by Sarayman »

newlevel wrote:
Sarayman wrote:

Sent from my Nokia 3310
Prvo treba sve fino provjeriti. Pokušat ću ovih dana..
denis.istok

#36 Re: Visokonaponski dalekovod na placu

Post by denis.istok »

mn_SA wrote: 04/04/2012 23:05
Sarayman wrote:Raja, živo me zanima da li mogu imati ikakvih zdravstvenih problema ako mi je visokonaponski dalekovod od 10 kV udaljen 3 metra od kućice na zemljištu u kojoj namjeravam nekad i prespavati. Može li mi neko ko se bolje razumije reći da li ovaj vod zrači pošto imam dvoje male djece? Da li da nekoga zovnem da mi izmjeri gustinu magnetnog polja, i mogu li to (i sa čime) sam uraditi? Čitao sam malo na hrvatskom forumu o ovome, i saznao da su znatno opasniji dalekovodi od 100, 200 ili 400 kV od ovoga, ali sam generalno na kraju ostao zbunjen. Zato želim pitati i naše ljude. Hvala unaprijed svima koji se ozbiljno uključe u raspravu!
Da ti probam pomoci posto se malo vise razumijem u tu problematiku (Trust Me, I'm an "Engineer")

Evo malo oko pravila koja ti mozda mogu posluziti da trazis pomjeranje dalekovoda od elektrodistribucije, ma da ti je to pravo tesko.

Izvod iz ovih pravila trenutno važećih, odlukom DERK - a (a to ti je državna elektroenergetska regulatorna komisija)

8. Prelazak DV(dalekovoda) preko zgrada(mislim da ukljucuje i kuce itd...)), koje služe za stalan boravak ljudi, može se izvesti ako
su zadovoljeni uvjeti iz tačaka 9. do 13. ovog izvoda iz propisa.(a te tacke su ti u nastavku)
Smatra se da vod prelazi preko zgrade i kad je rastojanje horizontalne projekcije najbližeg
vodiča u neotklonjenom položaju od zgrade manje od 3,0 m za vodove nazivnog napona do
20 kV (ukljucuje tvoj dalekovod koji je od 10Kv) i manje od 5,0 m za vodove nazivnog napona višeg od 20 kV.
9. Za nepristupačne dijelove zgrade (krov, dimnjak i sl.) sigurnosna udaljenost iznosi 3,0 m.
10. Za stalno pristupačne dijelove zgrade (terasa, balkon, grañevinske skele i sl.) sigurnosna
visina i sigurnosna udaljenost iznose:
-sigurnosna visina 5,0 m;
-sigurnosna udaljenost 4,0 m.
11. Vertikalna udaljenost izmedju DV i dijelova zgrade ispod DV (krov,
gornja ivica dimnjaka), za vodove sa visećim izolatorima iznosi najmanje 3,0 m itd...
12. Za DV iznad zgrada potrebna je pojačana električna izolacija, a za vodove iznad
stambenih zgrada i zgrada u kojima se zadržava veći broj ljudi potrebna je i mehanički pojačana izolacija.
13. Na zgradama nije dozvoljeno postavljanje zidnih i krovnih
nosača za nošenje VN vodova.

E sad ide realno stanje i moje misljenje...
Pa naravno da ima stetan uticaj ... , istina je da DV visih napona imaju stetniji uticaj ali i taj nije zanemativ od 10 kV. Mjernja elektromagnetnih polja se vrse pomocu posebnih instrumenata i mislim da postoje firme kojima platis da ti to izmjere.Samo da napomenem da ovi propisi ne osiguravaju zastitu 100%

Ako mozes u nekoj buducnosti nekoliko godina probaj da makar izmjeste par stubova na 10tak metara od kuce
Imas li negdje link na ovo? Kod mene pored kuce na cca 2m od balkona idu strujne zice, prije rata je pomjeran stub radi izgradnje. Da li se sad mora opet pomjerati npr? (220 ili 380V je, nije ovaj visokonaponski)
Post Reply