Visoko u agresiji
-
mr__bosnjak
#1 Visoko u agresiji
Jel iko ovdje bio u Visokom za vrijeme rata? Ja sam bio jednu godinu. Teska situacija, cetnicka armija je okupirala Ilijas, cak i Cekrekcije i Visoko je bilo sljedece na udaru. Formacije TO preko SDA su natjerali JNA da izadzu iz kasarne i preuzeli je te ubrzo uspostavili kontrolu u gradu. Onda su izrasli u Armiju RBiH a i MUP je tu bio ukljucen. Postavljene su barikade i Cetnici su odbijeni. Ali zato su poceli granatirat grad dan i noc. Strah od granata je bio tezak. A jos su njihovi snajperisti gadzali svaku ulicu. Morali smo stvarno puzat preko ulica. Sve vaznije zgrade su unistene a pilana, Vispak itd. su stalno bili na udaru. Armija RBiH je uzvracala vatru i bacala granate na Cekrekcije i Ilijas iz kojih su mase bosnjackih izbjeglica dosli. Vecina Srba iz grada su otisli vec tada a onaj mali dio koji je ostao je odbio ici u armiju. Zbog toga su im iskljuceni telefoni i moram reci da je bilo sramotno ponasanje nekih Bosnjaka gdje su ih totalno diskriminizirali. Samo je jedan Ljubisa otisao u MUP i ukljucio se tamo il ko vojnik il policajac neznam. U pocetku je organizacija bila jako losa, vojnici(mahom mobilizovani mjestani i izbjeglice) su zaustavljali vozove i sve redom oduzimali novcanike, zlato i sve... Kadaq je organizacija vojske ojacala donesena je zabrana za pljacku i svako ko je pljacko je dobre kazne dobijao. Cak u pravim pretresima su ostavljali pare, zlato i sve sto je tu bilo nadzeno, nije ista uzeto. Ali zato u to doba nije bilo dobre komunikacije i svaki trac je uzman zaozbiljno. Tako su i neke zene pricale kako su svi Srbi u gradu spijuni i imaju oruzje. Brzo se to prosirilo i u jesen 1992. godine svi Srbi grada su odvedeni na ispitivanje. Nije nesto nadzeno i pusteni su na miru. Istrazioc se nekima cak i izvinuo. A kasnije je i ustaska armija okupirala Kiseljak i ubrzo se front promjenio prema Kiseljaku, juris napadi su vrseni i visocki vojnici se bili na ulazu da oslobode Kiseljak ali su Srbi dosli unutra i dali Hrvatima oruzje pa je to zaustavljeno. Eto htio sam podjelit pricu jednog od najstarijih gradova u ovoj drzavi za vrijeme agresije na nju...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#3 Re: Visoko u agresiji
1. jel imas podforum regije kojoj visoko pripada?mr__bosnjak wrote:Jel iko ovdje bio u Visokom za vrijeme rata? Ja sam bio jednu godinu. Teska situacija, cetnicka armija je okupirala Ilijas, cak i Cekrekcije i Visoko je bilo sljedece na udaru. Formacije TO preko SDA su natjerali JNA da izadzu iz kasarne i preuzeli je te ubrzo uspostavili kontrolu u gradu. Onda su izrasli u Armiju RBiH a i MUP je tu bio ukljucen. Postavljene su barikade i Cetnici su odbijeni. Ali zato su poceli granatirat grad dan i noc. Strah od granata je bio tezak. A jos su njihovi snajperisti gadzali svaku ulicu. Morali smo stvarno puzat preko ulica. Sve vaznije zgrade su unistene a pilana, Vispak itd. su stalno bili na udaru. Armija RBiH je uzvracala vatru i bacala granate na Cekrekcije i Ilijas iz kojih su mase bosnjackih izbjeglica dosli. Vecina Srba iz grada su otisli vec tada a onaj mali dio koji je ostao je odbio ici u armiju. Zbog toga su im iskljuceni telefoni i moram reci da je bilo sramotno ponasanje nekih Bosnjaka gdje su ih totalno diskriminizirali. Samo je jedan Ljubisa otisao u MUP i ukljucio se tamo il ko vojnik il policajac neznam. U pocetku je organizacija bila jako losa, vojnici(mahom mobilizovani mjestani i izbjeglice) su zaustavljali vozove i sve redom oduzimali novcanike, zlato i sve... Kadaq je organizacija vojske ojacala donesena je zabrana za pljacku i svako ko je pljacko je dobre kazne dobijao. Cak u pravim pretresima su ostavljali pare, zlato i sve sto je tu bilo nadzeno, nije ista uzeto. Ali zato u to doba nije bilo dobre komunikacije i svaki trac je uzman zaozbiljno. Tako su i neke zene pricale kako su svi Srbi u gradu spijuni i imaju oruzje. Brzo se to prosirilo i u jesen 1992. godine svi Srbi grada su odvedeni na ispitivanje. Nije nesto nadzeno i pusteni su na miru. Istrazioc se nekima cak i izvinuo. A kasnije je i ustaska armija okupirala Kiseljak i ubrzo se front promjenio prema Kiseljaku, juris napadi su vrseni i visocki vojnici se bili na ulazu da oslobode Kiseljak ali su Srbi dosli unutra i dali Hrvatima oruzje pa je to zaustavljeno. Eto htio sam podjelit pricu jednog od najstarijih gradova u ovoj drzavi za vrijeme agresije na nju...
2. jel bas moras jednom dnevno otvoriti cetnicko ustasku temu???
3. ne pominji visoko kao star grad obzirom da mnogi kategoricno tvrde da nije star i nema piramide
4. kontaktiraj mod nek ti prebace temu jer ce ti petim postom otici u nepovrat...
-
mr__bosnjak
#5 Re: Visoko u agresiji
1. Nisam znao da postoji podforum Visoko, nemoras se tu nervirat.mIRCerka wrote:1. jel imas podforum regije kojoj visoko pripada?mr__bosnjak wrote:Jel iko ovdje bio u Visokom za vrijeme rata? Ja sam bio jednu godinu. Teska situacija, cetnicka armija je okupirala Ilijas, cak i Cekrekcije i Visoko je bilo sljedece na udaru. Formacije TO preko SDA su natjerali JNA da izadzu iz kasarne i preuzeli je te ubrzo uspostavili kontrolu u gradu. Onda su izrasli u Armiju RBiH a i MUP je tu bio ukljucen. Postavljene su barikade i Cetnici su odbijeni. Ali zato su poceli granatirat grad dan i noc. Strah od granata je bio tezak. A jos su njihovi snajperisti gadzali svaku ulicu. Morali smo stvarno puzat preko ulica. Sve vaznije zgrade su unistene a pilana, Vispak itd. su stalno bili na udaru. Armija RBiH je uzvracala vatru i bacala granate na Cekrekcije i Ilijas iz kojih su mase bosnjackih izbjeglica dosli. Vecina Srba iz grada su otisli vec tada a onaj mali dio koji je ostao je odbio ici u armiju. Zbog toga su im iskljuceni telefoni i moram reci da je bilo sramotno ponasanje nekih Bosnjaka gdje su ih totalno diskriminizirali. Samo je jedan Ljubisa otisao u MUP i ukljucio se tamo il ko vojnik il policajac neznam. U pocetku je organizacija bila jako losa, vojnici(mahom mobilizovani mjestani i izbjeglice) su zaustavljali vozove i sve redom oduzimali novcanike, zlato i sve... Kadaq je organizacija vojske ojacala donesena je zabrana za pljacku i svako ko je pljacko je dobre kazne dobijao. Cak u pravim pretresima su ostavljali pare, zlato i sve sto je tu bilo nadzeno, nije ista uzeto. Ali zato u to doba nije bilo dobre komunikacije i svaki trac je uzman zaozbiljno. Tako su i neke zene pricale kako su svi Srbi u gradu spijuni i imaju oruzje. Brzo se to prosirilo i u jesen 1992. godine svi Srbi grada su odvedeni na ispitivanje. Nije nesto nadzeno i pusteni su na miru. Istrazioc se nekima cak i izvinuo. A kasnije je i ustaska armija okupirala Kiseljak i ubrzo se front promjenio prema Kiseljaku, juris napadi su vrseni i visocki vojnici se bili na ulazu da oslobode Kiseljak ali su Srbi dosli unutra i dali Hrvatima oruzje pa je to zaustavljeno. Eto htio sam podjelit pricu jednog od najstarijih gradova u ovoj drzavi za vrijeme agresije na nju...
2. jel bas moras jednom dnevno otvoriti cetnicko ustasku temu???
3. ne pominji visoko kao star grad obzirom da mnogi kategoricno tvrde da nije star i nema piramide
4. kontaktiraj mod nek ti prebace temu jer ce ti petim postom otici u nepovrat...
2. Jel to nisu bile cetnickoustaske vojske?
3.haha ode tema.
4. Moderator moze slobodno prebacit ako hoce...
-
mr__bosnjak
Izvoli.DaysleepeR wrote:Hvala ti.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#7 Re: Visoko u agresiji
fora je u tome da ti uvijek otvaras takve teme...ne sjecam se da sam te vidjela na nekoj manje opterecenoj temi...mr__bosnjak wrote: 1. Nisam znao da postoji podforum Visoko, nemoras se tu nervirat.
3.haha ode tema.
ali eto tvoj izbor...
ako vec zelis da pises o agresiji i Visokom u tom periodu, onda se potrudi da malo to bolje prezentiras jer nismo svi bili tamo pa ti text moram tri puta procitati dok skontam ko koga gdje
znas ono pasus jedan dva tri...
nejs, ja kroz visoko prodjoh tek nakon rata.....
i skontala sam da su rubna sela nestala....
- DaysleepeR
Mislim da se kaze nema na cemu al hajd.mr__bosnjak wrote:Izvoli.DaysleepeR wrote:Hvala ti.
-
neko iz mase
eh da su il jedni il drugi znali sta visocica skriva...
sad bi bila prva srpska piramida
sad bi bila prva srpska piramida
-
mr__bosnjak
#10 Re: Visoko u agresiji
Pa to sam ja smutio onako kako sam znao...mIRCerka wrote:fora je u tome da ti uvijek otvaras takve teme...ne sjecam se da sam te vidjela na nekoj manje opterecenoj temi...mr__bosnjak wrote: 1. Nisam znao da postoji podforum Visoko, nemoras se tu nervirat.
3.haha ode tema.
ali eto tvoj izbor...
ako vec zelis da pises o agresiji i Visokom u tom periodu, onda se potrudi da malo to bolje prezentiras jer nismo svi bili tamo pa ti text moram tri puta procitati dok skontam ko koga gdje
znas ono pasus jedan dva tri...
nejs, ja kroz visoko prodjoh tek nakon rata.....
i skontala sam da su rubna sela nestala....
@daysleeper
Haj nema veze.
- Murat Sabanovic
PA BOSNJAK VISOCANI SU SAMI SEBI ROBNU KUCU ZAPALILI...
NIJE CETNICKA GRANATA
NIJE CETNICKA GRANATA
-
mr__bosnjak
Ne da sam bio tu kad je roknula ali ovo ti je neka propaganda. Sto bi obi svoju robnu kucu rokali?Murat Sabanovic wrote:PA BOSNJAK VISOCANI SU SAMI SEBI ROBNU KUCU ZAPALILI...
NIJE CETNICKA GRANATA
-
sierra1712
Visocani krenuli da oslobode Kiseljak 93???????? hahahah dobra sala bosnjak pa visocani mrdnuli nisu sto se tice napada na kiseljak samo su cuvali linije ...i odrzavali trgovacke veze na sentilju...kako se zvao punkt iznad buka...svercovali su sa svim i svacim citav rat i to sa kiseljacanima direktno znam i imena i ljude koji su ucestvovali u tim rabotama...znam i kad je pun kamion vojnickih cizama iz visockog KTK koji tada proizvodio za ARBiH prodat HVO-u u Kiseljaku a ARBiH je ratovala u tenama...ma ima tu jos masa stvari koja ce potvrditi da je Visoko u ratu u stvari bilo orijentisano samo na zastitu svojih granica i na trgovinu...znas kako kazu nekom rat a nekom brat....
-
mr__bosnjak
Hahaha, dobra sala i ti sierra. Pogledaj spomenik sehidima i poginulim borcima iz Visokog u centru grada. Vidi liste... Sve su to ljudi koji su poginuli u juris napadima na Ilijas pokusavajuci da ga oslobode. Da ti znas kolko su izveli oslobodilackih akcija ali nisu mogli probit cetnicku artileriju. A jesil ikada bio/bila u Kiseljaku? Eh pa znas benzinska pumpa na ulazu u grad? Eh dotle su dosli, ljeto 1993. godine neznam ime akcije. A trgovina? Hahahahaha, znas li ti da je nama luksuz bio vidit bananu il kahvu, da smo ketili u redovima koji su cak mogli bit vidljivi snajperisti cekajuci brasno? Da je najvece sto su vojnici Armije RBiH dobivali mala porcija cokalidica, ja tad dijete dobio jedno dvije-tri. Ma daj stitilo svoje granice i sad su ga bacali neznam usta i strpali ga zenicko-dobojskom kantonu iako je uvijek bilo vezano za Sarajevo jer bas njega nisu uspjeli oslobodit oslobadzajuci Ilijas.sierra1712 wrote:Visocani krenuli da oslobode Kiseljak 93???????? hahahah dobra sala bosnjak pa visocani mrdnuli nisu sto se tice napada na kiseljak samo su cuvali linije ...i odrzavali trgovacke veze na sentilju...kako se zvao punkt iznad buka...svercovali su sa svim i svacim citav rat i to sa kiseljacanima direktno znam i imena i ljude koji su ucestvovali u tim rabotama...znam i kad je pun kamion vojnickih cizama iz visockog KTK koji tada proizvodio za ARBiH prodat HVO-u u Kiseljaku a ARBiH je ratovala u tenama...ma ima tu jos masa stvari koja ce potvrditi da je Visoko u ratu u stvari bilo orijentisano samo na zastitu svojih granica i na trgovinu...znas kako kazu nekom rat a nekom brat....
-
sierra1712
Do Ormanove pumpe dosli visocani??????hahahaha dobre sale nikad dosta.. ako procitas moj post pazljivije vidjeces da ne spominjem zrtve i sehide Visokog jer ih postujem i ne tvrdim da ih nije bilo,naprotiv......spominjem samo onaj dio koji kaze da su visocani dosli na ulaz u kiseljak....to je ubleha zesca...ja sam za vrijeme rata kratko boravio u kiseljaku bas u navedenom periodu 92- 93 i znam do u detalje sta se desavalo...a istina je sljedeca i ti to znas..
krajem 92 kad se spremala tzv deblokada sarajeva iz pravca visokog su dosle brigade poznate kao HOS ovci iliti vojnici Mate Sarlije poznatijeg kao Daidza iz Splita koji su krenuli na Igman i na tom putu su bili voljni da vojnicki oslobode Kiseljak ..medjutim HVO Kiseljaka u to vrijeme slabo organizovan ne bi mogao vojnicki odbraniti teritoriju priskace provjerenoj taktici te postavlja ljudstvo na ulaz u Kiseljak sa visocke strane tacnije na krovove obliznjih kuca i raskrsnice kod mosta prije pumpe o kojoj govoris te daje ultimatum POD IZGOVOROM DA CE SRBI SA KOBILJACE GRANATIRATI KISELJAK...dakle daje ultimatum HOSu da ne pokusavajau nikakvu akciju deblokade sarajeva sa kiseljackog teritorija.....ali da ce im dozvoliti prolaz do Igmana..te noci u Kiseljak su dosli vojnici HOSa te su lumpovali po Kiseljaku napijali se i zajebavali ali ih niko nije smio dirnuti....netacan ti je navod da su srbi usli u kiseljak i zaustavili napad iz visokog....zna se da je HVO poslije ovog dogadjaja razvio strategiju i plan protjerivanja bosnjaka iz Kiseljaka te izvrsili reorganizaciju ljudstva i naoruzanja ...blisko su suradjivali sa srbima te od njih nabavljali oruzje i municiju...da bi u Aprilu 93 pokrenuli masovan napad na muslimansko stanovnistvo prvo u selu Rotilj gdje su napravili masakr civila a onda u Grahovcima i ostalim dijelovima opcine ...dakle naucili su lekciju iz tog dogadjaj te se bolje organizovali i naoruzali...da ne se ne bi provalili kao u ljeto 92 kad su napali selo Duhre te dozivjeli potpuni fijasko..
Bilo je slucajeva da tokom sukoba sa ARBiH HVO iznajmi artiljeriju od srba i dejstvuje po polozajima ARBiH...to je javan tajna..ali znam sigurno da vojen jedinice VRS-a nikad nisu usle u grad Kiseljak da bi odatle djelovale vojnicki po ARBiH....
Kobiljaca je davno ispricana prica okretanje janjaca na punktovima saradnja i tako to se manje vise zna..ali Visocani nikad prstom mrdnuli nisu da oslobode Kiseljak kao sto tvrdis niti jurisali ....cuj jurisali....
Bilo je slucajeva da tokom sukoba sa ARBiH HVO iznajmi artiljeriju od srba i dejstvuje po polozajima ARBiH...to je javan tajna..ali znam sigurno da vojen jedinice VRS-a nikad nisu usle u grad Kiseljak da bi odatle djelovale vojnicki po ARBiH....
Kobiljaca je davno ispricana prica okretanje janjaca na punktovima saradnja i tako to se manje vise zna..ali Visocani nikad prstom mrdnuli nisu da oslobode Kiseljak kao sto tvrdis niti jurisali ....cuj jurisali....
-
mr__bosnjak
Da su jurisali na Ilijas znam zasigurno. A ovo drugo se uvijek "znalo kao fakat". Eh ti sad to pobijas pa dok nenadzemo pravih dokaza za ijednu tvrdnju nije iko od nas upravu.sierra1712 wrote:Do Ormanove pumpe dosli visocani??????hahahaha dobre sale nikad dosta.. ako procitas moj post pazljivije vidjeces da ne spominjem zrtve i sehide Visokog jer ih postujem i ne tvrdim da ih nije bilo,naprotiv......spominjem samo onaj dio koji kaze da su visocani dosli na ulaz u kiseljak....to je ubleha zesca...ja sam za vrijeme rata kratko boravio u kiseljaku bas u navedenom periodu 92- 93 i znam do u detalje sta se desavalo...a istina je sljedeca i ti to znas..krajem 92 kad se spremala tzv deblokada sarajeva iz pravca visokog su dosle brigade poznate kao HOS ovci iliti vojnici Mate Sarlije poznatijeg kao Daidza iz Splita koji su krenuli na Igman i na tom putu su bili voljni da vojnicki oslobode Kiseljak ..medjutim HVO Kiseljaka u to vrijeme slabo organizovan ne bi mogao vojnicki odbraniti teritoriju priskace provjerenoj taktici te postavlja ljudstvo na ulaz u Kiseljak sa visocke strane tacnije na krovove obliznjih kuca i raskrsnice kod mosta prije pumpe o kojoj govoris te daje ultimatum POD IZGOVOROM DA CE SRBI SA KOBILJACE GRANATIRATI KISELJAK...dakle daje ultimatum HOSu da ne pokusavajau nikakvu akciju deblokade sarajeva sa kiseljackog teritorija.....ali da ce im dozvoliti prolaz do Igmana..te noci u Kiseljak su dosli vojnici HOSa te su lumpovali po Kiseljaku napijali se i zajebavali ali ih niko nije smio dirnuti....netacan ti je navod da su srbi usli u kiseljak i zaustavili napad iz visokog....zna se da je HVO poslije ovog dogadjaja razvio strategiju i plan protjerivanja bosnjaka iz Kiseljaka te izvrsili reorganizaciju ljudstva i naoruzanja ...blisko su suradjivali sa srbima te od njih nabavljali oruzje i municiju...da bi u Aprilu 93 pokrenuli masovan napad na muslimansko stanovnistvo prvo u selu Rotilj gdje su napravili masakr civila a onda u Grahovcima i ostalim dijelovima opcine ...dakle naucili su lekciju iz tog dogadjaj te se bolje organizovali i naoruzali...da ne se ne bi provalili kao u ljeto 92 kad su napali selo Duhre te dozivjeli potpuni fijasko..
-
nineac
A ond aje TO preko SDA organizovala otpor! Pa mogao si napisati SDA, eto samo se oni borili za ovu drzavu. Eto oni nam je vode, pa vidi gdje smo, a za 49% nisi siguran hocel biti za 10 godina u sklopu drzve.
Najinteresantnije mi je bilo u ratu da su 303 i 301 brigada iz zenice vazda visili u visokom, a kad se trebalo nesto svercat uvjek se svercalo preko visokog
Najinteresantnije mi je bilo u ratu da su 303 i 301 brigada iz zenice vazda visili u visokom, a kad se trebalo nesto svercat uvjek se svercalo preko visokog
- taxi_driver
tako nekako prenj.ja sam bio u kiseljaku za vrijeme rata.doka sam ja "ratovao" sleperi i sleperi robe su izli u visoko i iz visokog.Prenj wrote:I onda je linija sukoba na tom podrucju, 1993. i 1994. za vrijeme sukoba izmedju Armije BiH i HVO-a, isla tacno kuda je prolazila granica izmedju opstina Kiseljak i Visoko
Tako to biva kad se dvije trgovine sloze ...
-
Majjah
Visocani rat i jurisanje??? Pa to su nepovezivi pojmovi. Pitaj krajisnike i Zenicane sta misle o Visockim borcima, sve ce ti se samo kazati.
A cast onim borcima iz Visokog koji su polozili svoje zivote za odbranu svoje domovine, bilo je i takvih i oni su sada na onoj ploci preko puta policije. Ali i tu Visocani ne bi bili Visocani kad nebi nesto izmajmunisali..Cuo sam da se na toj ploci nalazi i ime nekog momka, sina lokalnog kabadahije i profitera, koji nije proveo dana u rovu a poginuo je u sred rata vozeci motor ,,na zadnjem''! Pa neka nam autor ove teme malo pojasni taj slucaj!
A cast onim borcima iz Visokog koji su polozili svoje zivote za odbranu svoje domovine, bilo je i takvih i oni su sada na onoj ploci preko puta policije. Ali i tu Visocani ne bi bili Visocani kad nebi nesto izmajmunisali..Cuo sam da se na toj ploci nalazi i ime nekog momka, sina lokalnog kabadahije i profitera, koji nije proveo dana u rovu a poginuo je u sred rata vozeci motor ,,na zadnjem''! Pa neka nam autor ove teme malo pojasni taj slucaj!
-
Svemirski_Jebach
nemoj mi o visokom molim te
ja sam dolazio u visoko stalno tokom rata i to sto ti pricas je smijesno...
dajdza mi je bio na liniji u visokom i znam da oni nisu nigdje napadali nego su cuvali linije...a za sverc da ne govorimo,
pojedini, naglasavam pojedini profiteri iz visokog su organizovano svercali svim i svacim sa kiseljakom, dok su ljudi, obicni ljudi ginuli po linijama...i to su one žrtve o kojem spomeniku pričaš.
a da ti još jednu stvar naglasim, operacije deblokade sarajeva u '95 su bile jedan od najsramnijih dijelova povijesti Armije BiH. Konkretno, imam nekoliko primjera. Možda će me neko dopuniti ko je lično bio tu za vrijeme rata u napadu na srpske položaje u ilijašu ili semizovcu...
bataljon iz kaknja je učestvovao u svim operacijama deblokade, dok su visočani mirno čuvali svoje linije...da se ne bi šta pomjerilo. i kažu u kaknju nije bilo rata, a 437 momaka je poginulo u vojsci...pa kako nije bilo rata.
'95 godine je jedinica manevarskog bataljona kakanj probila srpske položaje u ilijašu iz pravca i krenula naprijed, ali je ostala odsječena jer nijedna jedinica nije krenula za njima...u semizovcu je tada poginulo mnogo momaka, imaš i spomenik njima tamo na cesti prema tuzli...
ili primjer kada su ljudi izginuli u zasjedama jer su informacije curile kako je ko htio...
zato, nemoj mi boga ti njih...
a da ne govorim da mi ni ovako qrcu ne valjaju

ja sam dolazio u visoko stalno tokom rata i to sto ti pricas je smijesno...
dajdza mi je bio na liniji u visokom i znam da oni nisu nigdje napadali nego su cuvali linije...a za sverc da ne govorimo,
pojedini, naglasavam pojedini profiteri iz visokog su organizovano svercali svim i svacim sa kiseljakom, dok su ljudi, obicni ljudi ginuli po linijama...i to su one žrtve o kojem spomeniku pričaš.
a da ti još jednu stvar naglasim, operacije deblokade sarajeva u '95 su bile jedan od najsramnijih dijelova povijesti Armije BiH. Konkretno, imam nekoliko primjera. Možda će me neko dopuniti ko je lično bio tu za vrijeme rata u napadu na srpske položaje u ilijašu ili semizovcu...
bataljon iz kaknja je učestvovao u svim operacijama deblokade, dok su visočani mirno čuvali svoje linije...da se ne bi šta pomjerilo. i kažu u kaknju nije bilo rata, a 437 momaka je poginulo u vojsci...pa kako nije bilo rata.
'95 godine je jedinica manevarskog bataljona kakanj probila srpske položaje u ilijašu iz pravca i krenula naprijed, ali je ostala odsječena jer nijedna jedinica nije krenula za njima...u semizovcu je tada poginulo mnogo momaka, imaš i spomenik njima tamo na cesti prema tuzli...
ili primjer kada su ljudi izginuli u zasjedama jer su informacije curile kako je ko htio...
zato, nemoj mi boga ti njih...
a da ne govorim da mi ni ovako qrcu ne valjaju
- Murat Sabanovic
zivio sam u visokom 14 mjeseci tako da imam neke informacije.mr__bosnjak wrote:Ne da sam bio tu kad je roknula ali ovo ti je neka propaganda. Sto bi obi svoju robnu kucu rokali?Murat Sabanovic wrote:PA BOSNJAK VISOCANI SU SAMI SEBI ROBNU KUCU ZAPALILI...
NIJE CETNICKA GRANATA
u vezi robne kuce ,iranaca i visockih profitera...
-
nineac
Ja se sjecam kao da je juce bilo kada je krenula operacija "deblokade" sarajeva. Sta je jljudi iz zenice poginulo tu jer je nekom palo na pamet da tu operaciju povjeri Rasimu Delicu, Cengicima (koji su imali svercerski "stab" u visokom). Mislim da su sve jedinice iz zenice bile na ilijasu, a vidio sam i slike koje su snimljene kako je to visocka vojska popratila po kaficima (cast izuzecima).
Danas samo prodjem kroz taj "grad" jer ja jos nisam cuo nesto lijepo da je iko rekao o Visokom.
Danas samo prodjem kroz taj "grad" jer ja jos nisam cuo nesto lijepo da je iko rekao o Visokom.
-
mr__bosnjak
E jeste ga prejterali. Cetnici sa artilerijom i neznam sta a Visoko mali mjestasce jedva sa cizmama za vojnike a kamol oruzja treba da vodi bitku za slobodu Sarajeva. Jeste bilo gresaka i kukavica i svega ali ovo je vec pretjerano.
- taxi_driver
sierra1712 wrote:Do Ormanove pumpe dosli visocani??????hahahaha dobre sale nikad dosta.. ako procitas moj post pazljivije vidjeces da ne spominjem zrtve i sehide Visokog jer ih postujem i ne tvrdim da ih nije bilo,naprotiv......spominjem samo onaj dio koji kaze da su visocani dosli na ulaz u kiseljak....to je ubleha zesca...ja sam za vrijeme rata kratko boravio u kiseljaku bas u navedenom periodu 92- 93 i znam do u detalje sta se desavalo...a istina je sljedeca i ti to znas..krajem 92 kad se spremala tzv deblokada sarajeva iz pravca visokog su dosle brigade poznate kao HOS ovci iliti vojnici Mate Sarlije poznatijeg kao Daidza iz Splita koji su krenuli na Igman i na tom putu su bili voljni da vojnicki oslobode Kiseljak ..medjutim HVO Kiseljaka u to vrijeme slabo organizovan ne bi mogao vojnicki odbraniti teritoriju priskace provjerenoj taktici te postavlja ljudstvo na ulaz u Kiseljak sa visocke strane tacnije na krovove obliznjih kuca i raskrsnice kod mosta prije pumpe o kojoj govoris te daje ultimatum POD IZGOVOROM DA CE SRBI SA KOBILJACE GRANATIRATI KISELJAK...dakle daje ultimatum HOSu da ne pokusavajau nikakvu akciju deblokade sarajeva sa kiseljackog teritorija.....ali da ce im dozvoliti prolaz do Igmana..te noci u Kiseljak su dosli vojnici HOSa te su lumpovali po Kiseljaku napijali se i zajebavali ali ih niko nije smio dirnuti....netacan ti je navod da su srbi usli u kiseljak i zaustavili napad iz visokog....zna se da je HVO poslije ovog dogadjaja razvio strategiju i plan protjerivanja bosnjaka iz Kiseljaka te izvrsili reorganizaciju ljudstva i naoruzanja ...blisko su suradjivali sa srbima te od njih nabavljali oruzje i municiju...da bi u Aprilu 93 pokrenuli masovan napad na muslimansko stanovnistvo prvo u selu Rotilj gdje su napravili masakr civila a onda u Grahovcima i ostalim dijelovima opcine ...dakle naucili su lekciju iz tog dogadjaj te se bolje organizovali i naoruzali...da ne se ne bi provalili kao u ljeto 92 kad su napali selo Duhre te dozivjeli potpuni fijasko..
SAMO DA TE ISPRAVIM,VOJNICI RSRPSKE SU IPAK BILI U KISELJAKU I SPAVALI U KASARNOJ TJ VOJARNOJ