Do skoro nisam znao sta znaci visoki pritisak, slucajno otkrijem da je povisen i krece se od nekih 140/90 do 160/ 110 i nakon par mjeseci raznih testova i vadjenja nalaza, doktor mi daje Lopril od 5mg, ono, do kraja zivota. Nepusac, recimo redovno vjezbam i trcim.
Kako sebe nesmatram previse starim, skoro mi je 40

, ta dijagnoza me ono, sjebala i prepala. Medjutim, sto se mora nije ni tesko da nepostoji jedna mala zackoljica u svemu tome.
Naime, radim za jednu inostranu firmu koja s vremena na vrijeme, svojim uposlenicima priredi iznenadjenje u smislu blic testa na narkotike

, helem, sa obzirom da sam do sada probao sve narodne recepte za snjizenje prtiska (caj od bijele imele, bijeli luk i sta sve vise ne) bez nekih vidiljivih rezultata a vidim da je vrag odnio salu i da mi se ne veli zajebavati sa pritiskom, pitanje za biohemicare ili ljekarsku struku:
Da li uzimanjem loprila mjenjam biohemisku sliku urina ili krvi, odnosno, da li je lopril moguce detektovati u nalazima koji se rade na drogu ili ga pronaci u krvi? Ostavlja li ikakve tragove da ga , recimo, nakon redovnog uzimanja od 2 mjeseca jedna blic kontrola odkrije kao neodozvoljenu supstancu?
Nije da krijem od poslodavca da imam problem, ali kako je posao naporan i dosta selektivan, volio bih presutiti taj detalj oko povisenog pritiska . Bar jedno izvjesno vrijeme.
Hvala.