Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#201 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

U predajama se kaže kako će Isa sin Merjemin, alejhime-selam, provesti na zemlji 7, odnosno (u drugoj predaji) 40 godina. Obje varijante su ispravne jer je Isa, alejhi-selam, proveo na dunjaluku 33 godine, kada je uzdignut. Tako da će tih 7 godina koje će provesti na dunjaluku biti upotpunjenje na 40.
Njegov dolazak ima višestruk značaj za čovječanstvo, pogotovo za ona pitanja ono sukoba judaizma, kršćanstva i islama.
Njegov dolazak će dokinuti svaku nedoumicu i raspravu o njemu, o njegovom ubistvu i razapinjanju, itd.
Doći će pravi mesija, Isa, alejhi-selam, da ubije lažnog mesiju, Dedžala. Ili da kažem ovako: Allahov poslanik, Isa sin Merjemin, alejhi-selam, će doći da u ličnosti Dedžala odjednom ubije i satre sve one ideologije i zablude koje su rađane u kolijevci dunjaluka, i zamjeni to konačnom Istinom.
Za njegova života će nestati neprijateljstvo među ljudima i Allah će spustiti, dotad nezapamćeno, blagostanje na čovječanstvo. Neće biti siromašnih i potrebitih. Nestat će nesigurnosti.
I on neće dokinuti šerijat koji je dat ummetu Muhammeda, alejhi-selam, već će suditi i ravnati se po njemu.
Static-X

#202 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Static-X »

arzuhal wrote:U predajama se kaže kako će Isa sin Merjemin, alejhime-selam, provesti na zemlji 7, odnosno (u drugoj predaji) 40 godina. Obje varijante su ispravne jer je Isa, alejhi-selam, proveo na dunjaluku 33 godine, kada je uzdignut. Tako da će tih 7 godina koje će provesti na dunjaluku biti upotpunjenje na 40.
Njegov dolazak ima višestruk značaj za čovječanstvo, pogotovo za ona pitanja ono sukoba judaizma, kršćanstva i islama.
Njegov dolazak će dokinuti svaku nedoumicu i raspravu o njemu, o njegovom ubistvu i razapinjanju, itd.
Doći će pravi mesija, Isa, alejhi-selam, da ubije lažnog mesiju, Dedžala. Ili da kažem ovako: Allahov poslanik, Isa sin Merjemin, alejhi-selam, će doći da u ličnosti Dedžala odjednom ubije i satre sve one ideologije i zablude koje su rađane u kolijevci dunjaluka, i zamjeni to konačnom Istinom.
Za njegova života će nestati neprijateljstvo među ljudima i Allah će spustiti, dotad nezapamćeno, blagostanje na čovječanstvo. Neće biti siromašnih i potrebitih. Nestat će nesigurnosti.
I on neće dokinuti šerijat koji je dat ummetu Muhammeda, alejhi-selam, već će suditi i ravnati se po njemu.
Sto znaci on ce odprilike znati u kojoj godini ce umrijeti. Jeli on posljednji predznak. Sta je poslije njegove smrti.
Prozor

#203 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Prozor »

A Jedžudž i Medžudž? :D :shock:
BSn

#204 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by BSn »

Prozor wrote:A Jedžudž i Medžudž? :D :shock:
http://www.facebook.com/group.php?gid=9 ... 4366971468

Ovi su zagrizli opasno. Jasmiline vehabije su mala maca za njih. :D
Ateista

#205 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

zlafa wrote:@Ateista malo si previse gledao zvjezdanih staza :) mislim volim i ja te filmove po istinitom dogadzaju al ipak je ovo ozbiljna tema :) i nema veze sa predznacima sudnjeg dana ... Bar ne izravne :) Tvoj odgovor je u biti da ne vjerujes u to i ok je . Kaze se ko hoce nek vjeruje a ko ne nek ne vjeruje.. To nas u biti i cini razlicitima od zivotinjskog svijeta mogucnost izbora :)
Zna sta, Staze jesu naucna fantastika, ali zasto potpuno iskljucivati tako nesto?
Ako vjerujes u postojanje svemoguceg bica, zasto ti je teze prihvatiti mogucnost putovanja kroz vrijeme? :D

Naravno, ne mislim da je to stvarno moguce, premalo se jos zna o tome da bih davao konkretnije misljenje, ali gledano potpuno neutralno i hipoteticki, moguce je koliko i postojanje svemoguceg bica koje sve pokrece i kontrolise. :D
zlafa wrote:I jos nesto ima hadis gdje se kaze da ce Allah s.w.t. uzeti i svojom desnicom unistiti i nebesa i zemlju i da nece ostati nista osim Njega.. volio bih cuti misljenje tvoje o tome :)
Ne znam na sta tacno mislis, kakvo misljenje?
Smatram da ce zemlja nekad biti unistena, bar ovakva kakvu poznajemo, kao i sunce, ali zbog zakona prirode a ne necije desnice. :D
callmethebreeeze

#206 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by callmethebreeeze »

BSn wrote:
Prozor wrote:A Jedžudž i Medžudž? :D :shock:
http://www.facebook.com/group.php?gid=9 ... 4366971468

Ovi su zagrizli opasno. Jasmiline vehabije su mala maca za njih. :D
skoro deset hiljada ljudi se uclanilo u tu grupu. zaista zivopisna skupina. kokice, bule, lik koji na profilu ima sliku bin ladina, i svi zajedno pod kisobranom antisemitizma i opceg ludilo. krasno.
:shock: :shock: :shock:
Ateista

#207 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

Big Boy wrote:
Na zemlji nam jos nije poslo za rukom, a vjerovatno nikad i nece, napraviti perpetum mobile... a sama planeta Zemlja i njena stalna nepromjenjiva rotacija, kao i njeno samo ustaljeno kruzenje oko Sunca je vec protudokaz da je takvo sto ipak... moguce.

Pa... mislim da je ovdje kljucno pitanje, jel' svemir u skladu... ili pak u haosu !?

Pominjes pepertumobil, nisam bas neki strucnjak, ali koliko znam jedan od zakona fizike je da energija ne nastaje niti nestaje, samo prelazi iz jednog oblika u drugi. Po tome, cijeli svijet jeste jedan veliki pepertumobil, ali ono sto ljudima ne moze poci za rukom to je da dobiju energiju iz nicega. To je bar moje shvatanje.
Ateista

#208 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

arzuhal wrote:
Ateista wrote: Kao prvo, najlakse bi bilo da se bog sam pokaze u nekom obliku i dokaze nam svoje neogranicene moci, te kaze ko je sta je i slicno.
Ustvari, Bog (El-Musawir/Oblikovatelj) je nama svima dao oblik, kao dokaz Svoje neograničene moći, a potom nam dao slobodu da se mi, svojim ograničenim moćima, pokazujemo i dokazujemo Njemu. Nakon što se istrošimo u svojim pokazivanjima, On će se nama pokazati i dokazati.
Naravno, to sto nam je dao oblik se ne moze uzeti kao dokaz jer postoje i druga objasnjenja za nas oblik.

Ako mi se jednog dana stvarno pokaze i dokaze, ne vidim razlog zasto tad ne bih vjerovao.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#209 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by dr.gog »

Nemoj i na ovoj temi molim te.

"Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana" - konkretna tema o jednom segmentu religije, posvećenom predviđanju budućih događaja.
Ima&nema ostavi za druge teme :)

Hvala.
gladna sam

#210 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by gladna sam »

Static-X wrote:
arzuhal wrote:U predajama se kaže kako će Isa sin Merjemin, alejhime-selam, provesti na zemlji 7, odnosno (u drugoj predaji) 40 godina. Obje varijante su ispravne jer je Isa, alejhi-selam, proveo na dunjaluku 33 godine, kada je uzdignut. Tako da će tih 7 godina koje će provesti na dunjaluku biti upotpunjenje na 40.
Sto znaci on ce odprilike znati u kojoj godini ce umrijeti. Jeli on posljednji predznak. Sta je poslije njegove smrti.
Kad se dogodi prvi veliki predznak Sudnjeg dana odmah će ga slijediti drugi, poput bisera na ogrlici.
Taberani u Evsatu bilježi od Ebu Hurejre r.a. da je Resulullah savs rekao: Dolaziće predznaci jedan za drugim kao biseri nanizani.
Bilježi Imam Ahmed od Huzejfe bin Usejd el Gaffarija r.a. da je rekao: Došao nam je Resulullah savs a mi smo se prisjećali. Rekao je: Čega se sjećate? Odgovorili smo: Sudnjeg dana. Rekao je: Doista neće nastupiti dok ne vidite prije njega deset znakova,- pa je spomenuo: Dim, Dedždžala, životinju, izlazak sunca sa zapada, spuštanje Isaa sina Merjeminog, Je'džudž i Me'džudž, tri pomračenja: pomračenje sa istoka, pomračenje sa zapada i pomračenje na Arapskom poluotoku, a posljednji od njih je vatra iz Jemena koja će tjerati ljude njihovom mahšeru ( okupljanju ).
:)
zlafa

#211 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by zlafa »

@Ateista cuo si vjerovatno za teoriju urusavanja svemira.. tj da ce sve se vratiti u istu tacko odakle je krenulo .. Pa ako povezes sa ovim hadisom koji je podulji i gdje se kaze da ce Allah svojom desnicom sve unistiti, i da nece osim njega nista zivo ostati ( ja licno ne znam misli li se i na svijet meleka ) daje mi dovoljno snage da nastavim vjerovat u taj hadis :) Zbog toga sam te pisao sta mislio o tome :mrgreen: no hard feeling ;)
KaraMfil

#212 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by KaraMfil »

zlafa wrote:@Ateista cuo si vjerovatno za teoriju urusavanja svemira.. tj da ce sve se vratiti u istu tacko odakle je krenulo .. Pa ako povezes sa ovim hadisom koji je podulji i gdje se kaze da ce Allah svojom desnicom sve unistiti, i da nece osim njega nista zivo ostati ( ja licno ne znam misli li se i na svijet meleka ) daje mi dovoljno snage da nastavim vjerovat u taj hadis :) Zbog toga sam te pisao sta mislio o tome :mrgreen: no hard feeling ;)
:thumbup: I esselamu alejkum. Sto se meleka tice slusala sam predavanje gdje se kaze da ce jedan od (ne znam tacno broj) meleka koji ce ostati biti Melek smrti i da ce nakon sto usmrti sve ostalo Allahovom odredbom takodje biti usmrcen te da ce mu Allah SWT reci da ce takodje okusiti smrt, te da ce nakon toga Allah SWT reci (ne citiram tacno podavno sam slusala to predavanje) :Cija je sad vlast, ima li neko pored Allaha SWT?
Eto toliko
Esselamu alejkum :)
derion

#213 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by derion »

KaraMfil wrote:... te da ce nakon toga Allah SWT reci (ne citiram tacno podavno sam slusala to predavanje) :Cija je sad vlast, ima li neko pored Allaha SWT? Eto toliko
Znači, karaMfile, prema tom predavanju kojem si prisustvovala, Allah je stvorio cijeli svijet, stvorio krokodile, planine i supernove, pa onda stvorio ljude, aminovao pravljenje zgrada nižih visina, da bi onda sve to uništio, pobio meleke i na kraju, sâm samcat u tom svesvijetskom ništavilu progrmio: Da vidim čija će majka sada crnu vunu da prede!"?!
Priznajem, božji rezoni su zasigurno mnogo duboki, uzvišeni i neshvatljivi za ljudske mozgove, ali stvarno bih volio skontati barem djelić njegovog djelovanja, barem tog završnog čina.
Bojim se da je ključna riječ "rezon". Postoji li rezon ili ne? I nije bitno ima li boga ili ne, nego ima li rezona iza smaka svijeta zbog građenja visokih zgrada, zbog pederastije, bogohuljenja, konzumiranja alkohola, zbog manjka pažnje prema roditeljima...?
arzuhal

#214 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

derion wrote:
KaraMfil wrote:... te da ce nakon toga Allah SWT reci (ne citiram tacno podavno sam slusala to predavanje) :Cija je sad vlast, ima li neko pored Allaha SWT? Eto toliko
Znači, karaMfile, prema tom predavanju kojem si prisustvovala, Allah je stvorio cijeli svijet, stvorio krokodile, planine i supernove, pa onda stvorio ljude, aminovao pravljenje zgrada nižih visina, da bi onda sve to uništio, pobio meleke i na kraju, sâm samcat u tom svesvijetskom ništavilu progrmio: Da vidim čija će majka sada crnu vunu da prede!"?!
Priznajem, božji rezoni su zasigurno mnogo duboki, uzvišeni i neshvatljivi za ljudske mozgove, ali stvarno bih volio skontati barem djelić njegovog djelovanja, barem tog završnog čina.
Bojim se da je ključna riječ "rezon". Postoji li rezon ili ne? I nije bitno ima li boga ili ne, nego ima li rezona iza smaka svijeta zbog građenja visokih zgrada, zbog pederastije, bogohuljenja, konzumiranja alkohola, zbog manjka pažnje prema roditeljima...?
:lol:

Ne, naravno.

Pojmovi ''predznak'' i ''razlog'' su dva različita pojma, pa ne brkaj tu prostu činjenicu. Na primjer, jedan od predznaka Posljednjeg Časa, a prema vjerovanju muslimana, je i dolazak Isa, alejhi-selam. Već sam gore nešto pisao o tome. A Isa, alejhi-selam, nije nikakav ružan predznak. Naprotiv. Dakle, predznak, kao takav, nije nešto što je a priori dobro ili loše.
A, kao takvi, oni nisu razlog Posljednjeg Dana.
Razlog za taj Čas, ako bismo već htjeli, možemo tražiti u - opet prema islamskom učenju - laganom i potom konačnom nestanku svrhe (''Džinne i ljude sam stvorio da mi robuju'', tj. spoznaju) i uloge ("Ja ću, doista, postaviti namjesnika na Zemlji...") čovjeka na ovom svijetu.
Jer ako imamo takvu svrhu i ulogu, a potom ona bude apsolutno odbačena od strane čovjeka, onda je logično da takvo čovječanstvo nema daljni smisao postojanja i Onaj koji ga je stvorio i dao mu tu ulogu - ima da ga neopozivo povuče sa scene.
Također, posljedice tog Časa, kao i Dana sudnjeg, neće svi osjetiti jednako.
aNTropocentrio

#215 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by aNTropocentrio »

Zanima me jedna stvar - da li se Sudnji dan odnosni na "naš" svijet, tj. na planetu Zemlju ili na cijeli Svemir?
derion

#216 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by derion »

Arzuhale, to što iznosiš je čisti homocentrizam, a on postoji odavno: Bog je ovo, bog je ono da bi čovjek morao to i to.
A šta ako čovjek u kosmičkoj, odnosno božijoj slici ništa ne znači? Šta ako je razlog koji spominješ ne čovjek nego, recimo, sve bijele mačke ili Kilimadžaro? Šta ako je "predznak" ili "razlog", umiranje zvijezde Alfa Kentauri ili gašenje sunca?

Ono što ti želim napisati, dobri Arzuhale, kroz mnoga ovosvjetska vjerovanja, čovjek ima fascinantnu sposobnost da sebe stavi u centar svijeta, čak i onda kada izražava najveće strahopoštovanje prema Bogu.

Svi smo mi zvjezdana prašina, a ti se, Arzuhale moj, sada nastavi smijati.
arzuhal

#217 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

derion wrote:Arzuhale, to što iznosiš je čisti homocentrizam, a on postoji odavno: Bog je ovo, bog je ono da bi čovjek morao to i to.
A šta ako čovjek u kosmičkoj, odnosno božijoj slici ništa ne znači? Šta ako je razlog koji spominješ ne čovjek nego, recimo, sve bijele mačke ili Kilimadžaro? Šta ako je "predznak" ili "razlog", umiranje zvijezde Alfa Kentauri ili gašenje sunca?

Ono što ti želim napisati, dobri Arzuhale, kroz mnoga ovosvjetska vjerovanja, čovjek ima fascinantnu sposobnost da sebe stavi u centar svijeta, čak i onda kada izražava najveće strahopoštovanje prema Bogu.

Svi smo mi zvjezdana prašina, a ti se, Arzuhale moj, sada nastavi smijati.
Moje smijanje nije bilo ruganje, naravno :)

Ja poštujem tvoj izbor u razmišljanju. Ovo je dobro: poštujem da misliš kako god hoćeš.
Nisam iznosio svoje mišljenje, nego islamsko vjerovanje. Mene je moje razmišljanje odvelo do tog vjerovanja. Još tada sam prihvatio činjenicu da će takav moj izbor biti, na razne načine, izvrgnut ruglu. I tamam.

Između jasne kur'anske slike čovjeka kao namjesnika Božijeg, koji se valja vladati prema Njegovoj Uputi i pri tome stjecati znanje o svijetu u kojem je namjesnik i savremene kartezijanske slike čovjeka kao misleće supstance (bez svijesti o božanskom nadzoru koji bi samo kočio u napredovanju) koja je tu da oblikuje protežnu supstancu po svom htijenju i volji - onda sam ja musliman, a ne čovjek.

I da - svi smo mi prašina, kao i sve ostalo stvoreno, ali to čovjek mora da nauči vazda na teži način...
covjek_sam_zeno

#218 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by covjek_sam_zeno »

gledam predznake čitav život i gladaću ih čitav život i ovi poslije mene će gledati predznake još iljade godina i govoriti ovo su predznaci :D
Ateista

#219 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

zlafa wrote:@Ateista cuo si vjerovatno za teoriju urusavanja svemira.. tj da ce sve se vratiti u istu tacko odakle je krenulo .. Pa ako povezes sa ovim hadisom koji je podulji i gdje se kaze da ce Allah svojom desnicom sve unistiti, i da nece osim njega nista zivo ostati ( ja licno ne znam misli li se i na svijet meleka ) daje mi dovoljno snage da nastavim vjerovat u taj hadis :)
Naravno, cuo sam za tu teoriju.

E sad, sto rece aNTropocentrio, stoji pitanje da li se sudnji dan odnosi samo na planetu zemlju ili na cijeli svemir, ili mozda samo za ziva bica?

Ako uzmemo u obzir da se mislilo na cijeli svemir, nekako mi se namecu iduca pitanja:
-Zasto bi bog stvarao toliki svemir, koji bi opet poslije unistio?
-Zasto se uopste pominju predznaci sudnjeg dana, kada je nestanak svemira milijardama i milijardama godina daleko od nas? U tom slucaju, to ocigledno nisu znakovi sudnjeg dana jer je on jos predaleko.
-Osim samog urusavanja svemira, postoji puno toga sto ce se desiti prije a sto ce najvjerovatnije znaciti kraj covjecanstva. Sudnji dan se cini mi se veze direktno za ljude, a ako se urusavanje svemira uzima kao jedna od varijanti sudnjeg dana, onda nije vezana za ljude jer ce ljudi vjerovatno nestati puno prije toga. :D
Zbog toga sam te pisao sta mislio o tome :mrgreen: no hard feeling ;)
Nema ni razloga, samo razgovaramo. ;-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#220 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Chmoljo »

nemaš se potrebe ispričavati jer će svaki off biti obrisan. kako je gog već rekao, držite se teme koja je JASNA kao dan.
shape of despair

#221 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by shape of despair »

Vozim se maloprije sa tetkom u autu i ona mi prica kako je nju i njen konsiluk pogodila iznenadna smrt jednog vjernika iz njihove mahale.Covjek je bio vitalan,nikad nikakvih zdravstvenih problema i sl.Ujutro se nije probudio,preselio je na Ahiret.
Prošle godine,nakon telefonskog poziva,rahmetli Omer se samo srušio i preselio na Ahiret.Čovjek cijeli život zivio na selu,zdrav seljacki zivot,vitalan,u kondiciji kao kakav momak.

Predznaci sudnjeg dana su i pojava iznenadne smrti kao i rasirenost ubistava.
kukuruz_kokicar

#222 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by kukuruz_kokicar »

Arzuhal rekao...
Pojmovi ''predznak'' i ''razlog'' su dva različita pojma, pa ne brkaj tu prostu činjenicu. Na primjer, jedan od predznaka Posljednjeg Časa, a prema vjerovanju muslimana, je i dolazak Isa, alejhi-selam. Već sam gore nešto pisao o tome. A Isa, alejhi-selam, nije nikakav ružan predznak. Naprotiv. Dakle, predznak, kao takav, nije nešto što je a priori dobro ili loše.
A, kao takvi, oni nisu razlog Posljednjeg Dana.
Razlog za taj Čas, ako bismo već htjeli, možemo tražiti u - opet prema islamskom učenju - laganom i potom konačnom nestanku svrhe (''Džinne i ljude sam stvorio da mi robuju'', tj. spoznaju) i uloge ("Ja ću, doista, postaviti namjesnika na Zemlji...") čovjeka na ovom svijetu.
Jer ako imamo takvu svrhu i ulogu, a potom ona bude apsolutno odbačena od strane čovjeka, onda je logično da takvo čovječanstvo nema daljni smisao postojanja i Onaj koji ga je stvorio i dao mu tu ulogu - ima da ga neopozivo povuče sa scene.
Također, posljedice tog Časa, kao i Dana sudnjeg, neće svi osjetiti jednako

Ma ta prica sudnjeg dana je nesto sto se iz nekog razloga intenzivno potencira u ovo nase doba... globalno. Ja vjerujem da je motiv za to sirenje straha i neizvjesnosti to da je preplasenim ljudima vrlo lako manipulisati. Pa tako imamo globalno otopljavanje za vrijeme toplih dana, globalno ledeno doba kad stisne minus, smak svijeta kada se desi zemljotres, rat civilizacija u Afganistanu...

Mozes li odgovoriti zasto je Bog stvarao covjeka i Univerzum ako je znao da je taj eksperiment osudjen na propast. A morao je znati, jer sve zna. A pogotovo imajuci u vidu da zna za patnje ovozemaljskog zivota i kako te patnje nerijetko imaju oni koji to ni po kakvom racionalnom kriteriju kaznu ne zasluzuju. Djeca npr. I kako se te patnje u nekim slucajevima zaista dozivljavaju kao vjecnost. U tom sudnjem danu bi stradali i oni koji nisu krivi, osim ako ne smatras da i muslimani kao i katolici imaju teret istocnog grijeha i radjamo se gresni i valja nam grijeh nasih predaka okajati i umrijeti u najgorim patnjama u korist vjecnog zivota.
Ili je boziji 'plan' i pravda izvan naseg poimanja dobra i zla, pa se postavlja pitanje zasto religija zeli imati monopol na tumacenje dobra i pravde i da li je sve sto religija kaze dobro zaista dobro ili je prica o Bogu i sudnjem danu kakva se prezentira nesto sto i nije bas logicno.

Drugo pitanje je da li se sudnji dan odnosi na Univerzum ili samo Zemlju? Ako je odgovor pod 1 i On je gospodar svjetova, sta mislis sta su ostali svjetovi Bogu zgrijesili da zbog nas odu u vjecna lovista?
zlafa

#223 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by zlafa »

@ KaraMfil Allah te nagradio na odgovoru

@Ateista opet pitanja za koja On licno nie duzan nama objasnjavati nista. Zar ne ? isto vrijedi i za kokicara.. U suri Al-Baqara 30-33 ajeta Allah s.w.t. govori o tome. Ja cu ukratko reci kada su meleki rekli Zar ce Ti namjesnik na zemlji biti onaj koji ce nered praviti i zulum ciniti. onda ih je Allah s.w.t. pitao o imenima stvari a oni su rekli da znaju sto im On dozvoli, a Adema je vec poducio imenima svih stvari.. i on im je rekao imena .. i na kraju je Allah s.w.t. zavsrio rijecima " Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono sto javno cinitie i ono sto krijete ". I spomenut cu slucaj Isa .a.s. ( Isusa za onog ko ne zna) kada mu je sejtan dosao i nagovarao ga da ako je sve sudbina i zapisano da skoci sa stijene pa ako je sudzeno prezivjet ce ako nije nece. Ovaj mu je odgovorio mudro nije moje da iskusavam Allaha, vec je Allahovo da iskusava mene.
Nadam se da sam donekle priblizio svoj stav tebi.. A covjek sam i sklon greskama..
KaraMfil

#224 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by KaraMfil »

derion wrote:
Again, zavisno od percepcije, sreca je da se Allah SWT obavezao da ce njegova milost biti u prednosti nad njegovom srdzbom, stvara nas, hrani, daje nam nafaku, a kako mi to vracamo??? Sreca ponavljam jer da Allah SWT odmah kaznjava za grijeh,bojim se da nas ne bi ostalo na dunjaluku zar ne??? Ne znam koliko se razumijes u anatomiju ali evo konkretno, zar nije dokaz Bozije milosti to sto mi ne moramo uopste razmisljati o funkciji sopstvenih unutrasnjih organa, naprimjer rada srca koje kuca i kad spavamo, dakle kad smo nesvjesni ?? Ovim dolazim do kako ti velis "rezona" smaka svijeta, jer samo tad nikome nece biti ucinjena nepravda, te ce i onaj ubijeni kazati javno zasto je bio ubijen (sto bi se reklo bez zavjese medija). Vjerujem u sve predznake sudnjeg dana i vjerujem da je u odnosu na vrijeme koje je proslo, jako malo ostalo do desavanja istog. Molim Allaha SWT da nas uputi
@ Zlafa amin wa ijjake
statix

#225 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by statix »

@karamfil
Ako nas Allah hrani, zasto ja svaki dan radim 8 sati? Kada ne bih radio sta bi jeo?
Jesi ti cula za glagol survive ili je i po tebi sve harmonicno na ovom svijetu?
Post Reply