Zar ne mislis da je ta uputa dosla sa 2 998 600 godina zakasnjenja?beautyfool wrote: Zaostaju u tumacenju odredjenih pojava? Koliko ja znam ni jedna sveta knjiga nije spustena da bi objasnjavala stvaranje svemira? Vec kao uputa covjecanstvu.
Da ti bude lakse razumiti uporedi to sa bilo kakvom masinom.Covjek koji napravi masinu uvijek prilozi i upustvo za upotrebu, tako je i Uzviseni Posalo upustvo za covjecanstvo.
Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
- 2407
#151 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
- beautyfool
#152 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Sa zakasnjenjem !?!2407 wrote:Zar ne mislis da je ta uputa dosla sa 2 998 600 godina zakasnjenja?beautyfool wrote: Zaostaju u tumacenju odredjenih pojava? Koliko ja znam ni jedna sveta knjiga nije spustena da bi objasnjavala stvaranje svemira? Vec kao uputa covjecanstvu.
Da ti bude lakse razumiti uporedi to sa bilo kakvom masinom.Covjek koji napravi masinu uvijek prilozi i upustvo za upotrebu, tako je i Uzviseni Posalo upustvo za covjecanstvo.
Covjek je imao uputu od Adema alejhiselama pa sve do dan danas, ako mislis iskljucivo na Kuran, Kuran je samo posljednja Allahova dz.s objava.
- NIN
#153 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
I, sta ti je argument za tu tvrdnju? Zato sto tako pise? Zato sto se tako kaze u Kuranu ili u Hadisima? Zato sto se tako kaze?beautyfool wrote:Sa zakasnjenjem !?!2407 wrote:Zar ne mislis da je ta uputa dosla sa 2 998 600 godina zakasnjenja?beautyfool wrote: Zaostaju u tumacenju odredjenih pojava? Koliko ja znam ni jedna sveta knjiga nije spustena da bi objasnjavala stvaranje svemira? Vec kao uputa covjecanstvu.
Covjek je imao uputu od Adema alejhiselama pa sve do dan danas, ako mislis iskljucivo na Kuran, Kuran je samo posljednja Allahova dz.s objava.
Haj'mo malo glavama!
- statix
#154 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Sad ce se opet sve objasniti sa njegovom apsolutnoscu i beskonacnoscu. To mi i nije problem zamisliti ili prihvatiti, ali antropomorfizirati to isto ili jos gore prostor je besmisleno, kao npr. on je milostiv...
- 2407
#155 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Ako cemo tom tvojom logikom, tek je u toj zadnjoj objavi pomenuto da je covjek imao uputu od Adema, tako da je covjek morao cekati oko 3 miliona godina da bi saznao da ima uputu od Ademabeautyfool wrote:Sa zakasnjenjem !?!2407 wrote:Zar ne mislis da je ta uputa dosla sa 2 998 600 godina zakasnjenja?beautyfool wrote: Zaostaju u tumacenju odredjenih pojava? Koliko ja znam ni jedna sveta knjiga nije spustena da bi objasnjavala stvaranje svemira? Vec kao uputa covjecanstvu.
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#156 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Ne znamo se mi drzati postavljene teme pa to ti je (naravno, i sebe tu ubrajam).
Visoke zgrade i potresi kao mali predznak sudnjeg dana ?
Moj stav o tome je da je pronalazenje nekih predznaka dobrim dijelom sizifov posao. Ako nam je neophodan neki zemljotres/cunami/rat... da nas podsjeti ko smo mi i sta to mi zelimo od sebe onda zasigurno u tome nismo jaki.
Jer, ako podjemo od toga da cemo svi mi, prije ili kasnije, umrijeti/preseliti koliko nam znaci nesto tipa... nakasljao sam se i to mi je predznak posljednjeg casa koji je dan/mjesec/nekoliko godina daleko.
Zivot je takav... cupav i dlakav. Sad te ima, vec sljedeci trenutak si prepusten zaboravu. Kao sto neko ovdje rece... hodas, okliznes se... nezgodno lupis glavom o asfalt i... nema te vise ovdje.
Zivot ne pocinje od sljedeceg ponedjeljka jer sve dok covjek nesto ostavlja samo mu se gomila nakuplja. Svaki dan je novi dan i svaki dan treba iskoristiti koliko je to moguce jer nikad se taj vise nece pojaviti. Takmiciti se samo u ucinjenom dobru i sto vise raditi djelima a sto manje jezikom. Pa i sudnji dan (bilo to od meteora, hidrogenske bombe ili neceg treceg)... dosao on prije ili kasnije, kako god bilo niko se ne moze adekvatno spremiti za takvo sto. Ali moze uraditi sto je u njegovoj moci i reci: eto, to je moj maksimum i ja stojim iza svih svojih djela.
Svaki put kad prisustvujem nekoj dzenazi/sahrani kuci se vratim bas dobro zamisljen. Koncetrisem se na spustanje preminulog u kabur/grob... gledam kako se zatrpava zemljom. Posmatram zemlju koja se lagano kotrlja kako se kabur/grob ispunjava i svjestan sam da nas sviju ceka isto, bez ikakve sumnje i bez ikakve iznimke.
Vratim se u svijet koji je sve sem utopija... i znam da imam izbor. Pasti na koljena i proklinjati svijet sto je takav kakav je. Ili... dici se i napraviti ono sto mogu sa sobom i putem koji je jos uvijek pod mojim nogama.
Moj stav o tome je da je pronalazenje nekih predznaka dobrim dijelom sizifov posao. Ako nam je neophodan neki zemljotres/cunami/rat... da nas podsjeti ko smo mi i sta to mi zelimo od sebe onda zasigurno u tome nismo jaki.
Jer, ako podjemo od toga da cemo svi mi, prije ili kasnije, umrijeti/preseliti koliko nam znaci nesto tipa... nakasljao sam se i to mi je predznak posljednjeg casa koji je dan/mjesec/nekoliko godina daleko.
Zivot je takav... cupav i dlakav. Sad te ima, vec sljedeci trenutak si prepusten zaboravu. Kao sto neko ovdje rece... hodas, okliznes se... nezgodno lupis glavom o asfalt i... nema te vise ovdje.
Zivot ne pocinje od sljedeceg ponedjeljka jer sve dok covjek nesto ostavlja samo mu se gomila nakuplja. Svaki dan je novi dan i svaki dan treba iskoristiti koliko je to moguce jer nikad se taj vise nece pojaviti. Takmiciti se samo u ucinjenom dobru i sto vise raditi djelima a sto manje jezikom. Pa i sudnji dan (bilo to od meteora, hidrogenske bombe ili neceg treceg)... dosao on prije ili kasnije, kako god bilo niko se ne moze adekvatno spremiti za takvo sto. Ali moze uraditi sto je u njegovoj moci i reci: eto, to je moj maksimum i ja stojim iza svih svojih djela.
Svaki put kad prisustvujem nekoj dzenazi/sahrani kuci se vratim bas dobro zamisljen. Koncetrisem se na spustanje preminulog u kabur/grob... gledam kako se zatrpava zemljom. Posmatram zemlju koja se lagano kotrlja kako se kabur/grob ispunjava i svjestan sam da nas sviju ceka isto, bez ikakve sumnje i bez ikakve iznimke.
Vratim se u svijet koji je sve sem utopija... i znam da imam izbor. Pasti na koljena i proklinjati svijet sto je takav kakav je. Ili... dici se i napraviti ono sto mogu sa sobom i putem koji je jos uvijek pod mojim nogama.
-
bosniak.m
#157 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
U kontekstu teme:
- NIN
#158 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Moj co'jk!Big Boy wrote:Moj stav o tome je da je pronalazenje nekih predznaka dobrim dijelom sizifov posao. Ako nam je neophodan neki zemljotres/cunami/rat... da nas podsjeti ko smo mi i sta to mi zelimo od sebe onda zasigurno u tome nismo jaki...
...Vratim se u svijet koji je sve sem utopija... i znam da imam izbor. Pasti na koljena i proklinjati svijet sto je takav kakav je. Ili... dici se i napraviti ono sto mogu sa sobom i putem koji je jos uvijek pod mojim nogama.
- beautyfool
#159 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
@NIN ja vidim dokaze svugdje oko mene, u svemu vidim savrsenstvo Uzvisenog i divim se tome, a bilo sta drugo da kazem tebi i takvim kao ti, vama ce izgledati besmisleno tako da nemam potrebe pocinjati diskusiju na tu tezu
a Allah dz.s. je Milostiv pa mozda i tebi nekad u zivotu da priliku da osjetis ljepotu imana. Amin.
Toliko od mene,
Ugodno vece vam zelim
Lijep pozdrav.
Toliko od mene,
Ugodno vece vam zelim
Lijep pozdrav.
- Dedo Hikmet
#160 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Momak ne znam koliko ti je godina ali stvarno izvanredno i zrelo razmišljaš.Big Boy wrote:Ne znamo se mi drzati postavljene teme pa to ti je (naravno, i sebe tu ubrajam).
Od sada ću biti redovan čitalac tvojih postova.
Selam iz Beča
- NIN
#161 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Shvatam i postujem ali isto tako imam ti pravo reci da to sve sto ti vidis kao neko natprirodno savrsenstvo jeste obicna prirodna interakcija kojoj nije bio potreban nikakav natprirodni posrednik (posoli supu i ona ce postati slana, a sol je oduvijek tu gdje si i ti sam, a i tvoj Alah jel')! Nauka je (skoro) sve objasnila i to imas u knjigama koje te takodjer usmjeravaju gdje traziti dokaze. Pa, bujrum!beautyfool wrote:@NIN ja vidim dokaze svugdje oko mene, u svemu vidim savrsenstvo Uzvisenog i divim se tome, a bilo sta drugo da kazem tebi i takvim kao ti, vama ce izgledati besmisleno tako da nemam potrebe pocinjati diskusiju na tu tezua Allah dz.s. je Milostiv pa mozda i tebi nekad u zivotu da priliku da osjetis ljepotu imana. Amin.
Toliko od mene,
Ugodno vece vam zelim
Lijep pozdrav.
- NIN
#162 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Jedna od glavnih polica moje biblioteke (sto vise citas vise i ucis jel'):

I ako bude Alahova zadnja na mom sudnjem budite sigurni da cu imati sta reci, no sikiriki!

I ako bude Alahova zadnja na mom sudnjem budite sigurni da cu imati sta reci, no sikiriki!
- travar
#163 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Jedan relativno pametan profesor na ETF-u je jednom priliko objasnio relaciju između znanja i neznanja:
Na ovom predivnom
crtežu se to vidi:

Mala kružnica smo bili mi, studenti, velika je on (narcis
)
@NIN
To da li ćeš imati šta za reći, wellllll.....
Na ovom predivnom

Mala kružnica smo bili mi, studenti, velika je on (narcis
@NIN
To da li ćeš imati šta za reći, wellllll.....
- arzuhal
#164 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
NIN wrote:arzuhal wrote:Tako je. Jer ako bi se pod visokim građevinama smatrali samo neboderi i oblakoderi a la Empire State Building, onda bi se moglo bespotrebno uvesti priča o apokrifnosti hadisa, itd.NIN wrote:Mala ispravka ticano teme bi bila to da je visina uvijek bila teznja covjeku i indikator same civilizacije. Krenuvsi od Babilona i njihove kule, Egipcana i njihovih piramida pa do Srednjoamerickih civilizacija i njihovih piramida i danasnjih oblakodera sirom planete. Razlicitih interpretacija sudnjih tekstova iz svetih spisa je kamara (sto i nije toliko cudno jer su pisani na taj nacin da se mogu interpretirati na vise nacina). Onaj ko vjeruje on ce i u oblacima naci lik Isusa, u krompiru kriz ili arapskim napisano rijec Alah (djelo crva).
Naravno da su takve građevine (razni arhitektonski podvizi ranijih civilizacija) bile prisutne tokom svekolike ljudske povijesti i mnogo prije pojave islama u - u to vrijeme, i dugo još poslije, urbanistički i arhitektonski apsolutno nevažnoj, nebitnoj, bezvrijednoj, nezanimljivoj - Arabiji.
Tako da pojava nije nikako nova (Babilon, Egipat, itd) i sam hadis ne stavlja težište na to. A kako bi kada i sam Kur'an govori, obraćajući se upravo Arapima, o ranijim civilizacijama koje su nestale i koje su uništene (ovako ili onako), a bile su na većem civilizacijskom nivou od njih (Arapa Poluotoka) i gradili su nevjerovatne nastambe, građevine i kule, itd.
Dakle, gradnja visokih građevina nije nikako nepoznata stvar, općenito govoreći. Ono što jest bilo nepoznato je: DA TAKVE VISOKE GRAĐEVINE IZGRADE A R A P I, DOJUČERAŠNJI NOMADI!
Jel sad jasnije na šta smjera hadis o tom predzanku Dana sudnjeg? Naravno, valja napomenuti da se predznaci ne dijele na dobre i zle, nego na male i velike. Zato gradnja visokih građevina od strane Arapa ne mora biti ni dobra ni loša stvar, a priori.
Pitajmo, onda, historičare i francuske antropologe: kakva je tradicija Arapa u građenju visokih građevina i kakvi su njihovi rezultati i uspjesi u tom poslu, do danas?
p.s.
Zaboravih se osvrnutiCrv je čudo! Haj krompir i to..al' šta je uradio sa tekstom ugovora između Muhammeda, alejhi-selam, i mekkanskih mnogobožaca koji se nalazio i čuvao u unutrašnjosti Ka'be - e to je bio momački pos'o
Vjerujem da vlat trave nije manje od putovanja zvijezde
a isto je tako savršen mrav, zrno pijeska, jaje carića,
I stablena žaba je remek-djelo za Svevišnjega,
a vitice kupine resile bi dvorane neba,
a najuži zglob na mojoj ruci izruguje se svim strojevima,
a krava koja čuči sa spuštenom glavom premašuje svaki kip,
Dobar pokusaj ali malo plitak. Zasto? Iz razloga jer zanemarujes i ignoriras kulturalnu interakciju! Znali su Arapi, i to vrlo dobro, da su se pravile, da se prave i da ce se praviti oblakoderi (pod oblakodrima se podrazumijevaju sve visoke gradjevine, bez obzira da li su one stambenog ili nekog drugog karaktera). Aludiranje na arapska plemena i Arapski poluotok u tvojoj opasci meni je pomalo djetinjasta rabota jer smatrati ondasnje Arape primitivnima koji su, uzgred receno, bili najvicniji u tgrovini i moreplovstvu (pod Fenicanima) ili dijeliti Arape na Arape poluotoka i ostale jeste u najmanju ruku neozbiljno i ignorantno! Arapi su mnogo, mnogo vise znali nego sto to s namjerom prikazuje novoislamisticka romanticarska slika koja uzima maha u zadnje vrijeme ne bil' sakrila svoje mane kojih je isuvise, priznao to ili ne. (Haj'mo malo historijski?)
Ne zanemarujem ja kulturnu interakciju Arapa i drugih naroda! Naravno da su Arapi ZNALI da su se gradile visoke nastamba, bez obzira na njihovu svrhu. I da - Arapi su bili, ako u ičemu, onda među najvještijim narodima na polju trgovine, a razvijali su svoj jezik poezijom kultivišući ga u najfiniju umjetnost. Ali nije stvar šta su oni sve znali, nego šta su oni sami uradili.
Ali ja nisam htio da povlačim paralele i kompariram Arape Poluotoka (jer koje su to dijelove oni naseljavali prije 1500 godina!?) sa Perzijancima ili Bizantijcima, sa znanstvenim dosezima i filozofskim školama (car Justinijan prihvatajući kršćanstvo zatvara Platonovu Akademiju 529. pa se čitave grupe neoplatonista sele u Perziju, kod Anu Širvana, itd.) drugih naroda, jer su u tom slučaju Arapi svakako donji. Historijski se egzaktno da utvrditi kada je počelo islamsko-arapsko zanimanje za helensku filozofiju: osvajanjem Sirije i Jerusalema, jer tada muslimani ulaze u debate sa kršćanima nestorijancima (hereticima, prema zvaničnom kršćanstvu) koji su odavno usvojili mudrost starih grka, pa i njihovu filozofijsku terminologiju inkorporirali u svoj filozofsko-teološki sistem...itd....
Moje pitanje je prosto: šta su ti Arapi napravili, u toku 1500-2000 godina, od visokih nastambi? Šta su napravili uopće od građevina (pa mi nabrojiš: džamiju Tuluniju u Kairu, to, to...)? Kakvi su Arapi bili neimari, graditelji, kroz povijest i koliko je njihova kultura i civilizacija bila karakteristična po tome, a naspram drugih civilizacija?
O tome mi pričaj
-
pshhh
#165 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Nisi mi do sada ni na jedno pitanje odgovorio sa cinjenicama i argumentima vec samo neke tvoje tvrdnje:?Ateista wrote:Ko kaze da vlada harmonija, mozda vlada haos?pshhh wrote:Ali opet te ne kontam?Ateista wrote:Kada se uzme u obzir velicina svemira, broj galaksija i zvijezda koje je tesko shvatiti, te broj mogucih planeta, cisto statisticki gledano, moguce je da se mnoge stvari slucajno dese. Mi ispadamo produkt okolnosti, odnosno posljedica.Kako se je sve moglo desiti slucajno ako u svemiru vlada harmonija?
![]()
Da nema harmonije ne bi bilo ni života a da bi bila harmonija mora biti upravljanje.
Mozes li mi to objasniti cinjenicama i argumentima!?![]()
Svejedno, ja ne vidim zasto harmonija iskljucuje slucajnost?
Negdje sam ovdje na forumu procitao da zemlja se okrece oko sunca u harmoniji. Možeš li mi objasniti kako je moguce da se zemlja okrece od sunca na uvjek istoj razdaljini a ne odmakne se!?
- statix
#166 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Recimo da zivimo u posebnom vremenu, zato uzivaj i prestani se pitati takve stvari. U skoroj buducnosti to nece biti moguce. Vrijeme naseg zivota je uzasno kratko (relativno) naspram zivota planete Zemlje.

-
pshhh
#167 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Izvinjavam se na off topicu ali zasto da se prestanem pitati?statix wrote:Recimo da zivimo u posebnom vremenu, zato uzivaj i prestani se pitati takve stvari. U skoroj buducnosti to nece biti moguce. Vrijeme naseg zivota je uzasno kratko (relativno) naspram zivota planete Zemlje.
Ocito je da se zemlja i sve planete ponasaju kao da se upravlja sa njima sa jednog mjesta jer ne bi bila moguca harmonija!?
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#168 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
pshhh wrote:Izvinjavam se na off topicu ali zasto da se prestanem pitati?statix wrote:Recimo da zivimo u posebnom vremenu, zato uzivaj i prestani se pitati takve stvari. U skoroj buducnosti to nece biti moguce. Vrijeme naseg zivota je uzasno kratko (relativno) naspram zivota planete Zemlje.
Ocito je da se zemlja i sve planete ponasaju kao da se upravlja sa njima sa jednog mjesta jer ne bi bila moguca harmonija!?Jednostavno u svemiru bi bio kaos planete bi se sudarale itd.
[ironija] Mojne ti nama nekih teskih i dosadnih tema i razmisljanja... nego, hajd' nam ti malo zapjevaj i zaigraj... [/ironija]
- madner
#169 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Cuj ocito
Nista nije ocito, samo je jasno da je to tebi lakse prihvatiti to kao objasnjene. Ocito je da avion neka nevidljiva ruka pomice po nebu, jer ja ne mogu letit pa kako ce metal.
Nista nije ocito, samo je jasno da je to tebi lakse prihvatiti to kao objasnjene. Ocito je da avion neka nevidljiva ruka pomice po nebu, jer ja ne mogu letit pa kako ce metal.
- derion
#170 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Moćno mi je ovo "očito". Prejaka riječ!madner wrote:Cuj ocito![]()
Također je očito da neko silan slavi nekakve rođendane i proslave, pa pali one prskalice marke "supernova" po svemiru.
- Big Boy
#171 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Ocito je da tvoje poredjenje ovdje bas i nije adekvatno.madner wrote:Cuj ocito![]()
Za avione znamo da ne lete bez pilota koji njima upravljaju (direktno ili indirektno). Ono sto bi bilo vrijedno poredjenja je da cujemo vijest kako je neki avion poletio i odletio a da u njemu nema zive duse (pod tim ne mislim na bespilotne letjelice kojima opet neki pilot upravlja sa zemlje).
Na zemlji nam jos nije poslo za rukom, a vjerovatno nikad i nece, napraviti perpetum mobile... a sama planeta Zemlja i njena stalna nepromjenjiva rotacija, kao i njeno samo ustaljeno kruzenje oko Sunca je vec protudokaz da je takvo sto ipak... moguce.
Pa... mislim da je ovdje kljucno pitanje, jel' svemir u skladu... ili pak u haosu !?
- madner
#172 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Kakav perpetum mobile u kretanju planeta?
Poredjenje je adekvatno, neko ko ne zna nista o avionima ubacuje mistiku u objasnjenje. Isto je i sa kretanjem planeta.
Poredjenje je adekvatno, neko ko ne zna nista o avionima ubacuje mistiku u objasnjenje. Isto je i sa kretanjem planeta.
-
callmethebreeeze
#173 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
na to se moze dati kratak i krajnje svjetovan odgovor. u emiratima su imali dovoljno pameti da skontaju kako nafta nece vjecno trajati, a oni svakako i imaju ogranicene zalihe. pa su onda skontali da jos vise unovce svoju poziciju finansijskog cvora izmedju arapa i irana i indije. (prema pisanju mise glenija u knjizi mcmafija prilikom svake krize u bliskom istoku masa kapitala bi se premjestala u dubai, a ni balkanskim ni drugim krimosima nije mrsko skoknuti do tamo)arzuhal wrote:
Ne zanemarujem ja kulturnu interakciju Arapa i drugih naroda! Naravno da su Arapi ZNALI da su se gradile visoke nastamba, bez obzira na njihovu svrhu. I da - Arapi su bili, ako u ičemu, onda među najvještijim narodima na polju trgovine, a razvijali su svoj jezik poezijom kultivišući ga u najfiniju umjetnost. Ali nije stvar šta su oni sve znali, nego šta su oni sami uradili.
Ali ja nisam htio da povlačim paralele i kompariram Arape Poluotoka (jer koje su to dijelove oni naseljavali prije 1500 godina!?) sa Perzijancima ili Bizantijcima, sa znanstvenim dosezima i filozofskim školama (car Justinijan prihvatajući kršćanstvo zatvara Platonovu Akademiju 529. pa se čitave grupe neoplatonista sele u Perziju, kod Anu Širvana, itd.) drugih naroda, jer su u tom slučaju Arapi svakako donji. Historijski se egzaktno da utvrditi kada je počelo islamsko-arapsko zanimanje za helensku filozofiju: osvajanjem Sirije i Jerusalema, jer tada muslimani ulaze u debate sa kršćanima nestorijancima (hereticima, prema zvaničnom kršćanstvu) koji su odavno usvojili mudrost starih grka, pa i njihovu filozofijsku terminologiju inkorporirali u svoj filozofsko-teološki sistem...itd....
Moje pitanje je prosto: šta su ti Arapi napravili, u toku 1500-2000 godina, od visokih nastambi? Šta su napravili uopće od građevina (pa mi nabrojiš: džamiju Tuluniju u Kairu, to, to...)? Kakvi su Arapi bili neimari, graditelji, kroz povijest i koliko je njihova kultura i civilizacija bila karakteristična po tome, a naspram drugih civilizacija?
O tome mi pričaj
emirati su znaci mjesto gdje te niko ne pita odakle ti lova, sve dok je donosis i investiras, a ako zelis oprati vece kolicine novca sta je bolje nego ih uloziiti u gradjevinske poslove. (daleko od toga da ja mislim da je sav gradjevinski boom radjen "prljavim" novcem) jos ako dodjes na ideju da napravis mjesto na koje ces privuci bogate i poznate u svijetu, ona nije ni malo cudno sto se upustas u spektakularne gradjevinske projekte. dodaj tome geografiju; gdje ce se siriti po pustinji?! i ja mislim da je odgovor tu.
Last edited by callmethebreeeze on 29/01/2010 11:17, edited 1 time in total.
- GAU 8
#174 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Ljudima je izgleda lakse da misle kako njihov nestanak sa zemlje zavisi od neke vise instance, nego da se pomire sa realnoscu.
A ta realnost je da je nasa draga Zemlja jedna uzarena kugla koja se postepeno hladi i posjeduje tanki otvrdnuli omotac koji je jako nestabilan. Ta planeta se uz to okrece oko jako aktivne zvijezde i sve to od samog pocetka cini nase tlo pod nogama jako nestabilnim. Nema nikakve vise sile koja nas trese kad zazeli i slicno. To je jedna jako uznemirujuca pomisao, koja nas cini tako beznacajnim i beskrajno malima, krajnje nebitnima, da to nas ego ne moze da svari, pa sebi umisljamo kojesta.
Osim toga sasvim je izvijesno da cemo biti zbrisani s lica zemlje, mozda skupa i sa samom zemljom, ali to ce se opet desiti zbog dogadjaja astronomske prirode, koji podlijezu osnovnim zakonima fizike, a ne, sto je to nesto ili neko tako odlucio.
I kada se to desi, to opet nece imati ama bas nikakvog znacaja za ovaj nas Svemir. Citave galaksije nestaju na stotine svakog trena, pa sta smo to mi bitniji od ostatka.
A kada umremo, to je to. Nema vise.
A ta realnost je da je nasa draga Zemlja jedna uzarena kugla koja se postepeno hladi i posjeduje tanki otvrdnuli omotac koji je jako nestabilan. Ta planeta se uz to okrece oko jako aktivne zvijezde i sve to od samog pocetka cini nase tlo pod nogama jako nestabilnim. Nema nikakve vise sile koja nas trese kad zazeli i slicno. To je jedna jako uznemirujuca pomisao, koja nas cini tako beznacajnim i beskrajno malima, krajnje nebitnima, da to nas ego ne moze da svari, pa sebi umisljamo kojesta.
Osim toga sasvim je izvijesno da cemo biti zbrisani s lica zemlje, mozda skupa i sa samom zemljom, ali to ce se opet desiti zbog dogadjaja astronomske prirode, koji podlijezu osnovnim zakonima fizike, a ne, sto je to nesto ili neko tako odlucio.
I kada se to desi, to opet nece imati ama bas nikakvog znacaja za ovaj nas Svemir. Citave galaksije nestaju na stotine svakog trena, pa sta smo to mi bitniji od ostatka.
A kada umremo, to je to. Nema vise.
- derion
#175 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana
Kao prvo, "breaking news": gravitacija većeg objekta drži manji objekat uz sebe, zato se Zemlja okreće oko našeg nam Sunca.
Mjesec kruži oko Zemlje, jer gravitaciona sfera utjecaja* Zemlje je 1,5 Gm (u radijusu od 1,5 miliona km). Znači, to je maksimalna distanca u kojoj je Zemljina gravitaciona sfera jača od Sunčeve.
Kao drugo, svemir sigurno nije skladu ili ako je jeste, radi se o nekom haotičnom skladu. Npr. prije 20-ak godina je dokazano (Gerald Sussman, Jack Wisdom) da Pluton ima haotičnu putanju oko Sunca, između ostalog zbog Plutonove rezonance sa Neptunom. Malo kasnije je Jacques Laskar pokazao da i Zemljina putanja manje-više haotična, tj. nije harmonična.
Lično mislim, onako laički, da se cijeli svemir vrti u nekoj relativnoj/prividnoj harmoniji koja teži nekom haosu.
________
* Hillova sfera (engl.)
Mjesec kruži oko Zemlje, jer gravitaciona sfera utjecaja* Zemlje je 1,5 Gm (u radijusu od 1,5 miliona km). Znači, to je maksimalna distanca u kojoj je Zemljina gravitaciona sfera jača od Sunčeve.
Kao drugo, svemir sigurno nije skladu ili ako je jeste, radi se o nekom haotičnom skladu. Npr. prije 20-ak godina je dokazano (Gerald Sussman, Jack Wisdom) da Pluton ima haotičnu putanju oko Sunca, između ostalog zbog Plutonove rezonance sa Neptunom. Malo kasnije je Jacques Laskar pokazao da i Zemljina putanja manje-više haotična, tj. nije harmonična.
Lično mislim, onako laički, da se cijeli svemir vrti u nekoj relativnoj/prividnoj harmoniji koja teži nekom haosu.
________
* Hillova sfera (engl.)