Pozdrav!
Pošto se kod nas ne zna ni ko pije ni ko plaća po ovoj Bolonji, ako ima iskustava recite mi sljedeće:
Da li se može sa završenom Visokom školom (strukovni inžnjer i prvi nivo visokog obrazovanja po Bolonji) raditi u osnovnom obrazovanju kao nastavnik?
Uglavnom po konkursima vidim da se traži VSS sa fakultetom, i otprilike ljude sa Visokom školom neće još niko priznati ni za 50 godina da postoje. Imam prijatelje koji se ni na birou nisu mogli prijaviti kao VSS sa Visokom školom jer u našem društvu niko i ne zna za nova stručna zvanja. Kod nas ljudi znaju samo šta je Viša škola ili fakultet, i ako nemaš fakultet ti si Viša škola nikog ne interesuje ništa drugo. Bio sam po raznim konkursima niko te j..e ni 5% sa diplomom Visoke škole. Ili imaš fakultet ili ne.
Kakva su iskustva sa radom u prosvjeti? U pravilnicima sam čitao da se za rad traži VSS sa falutetom.
I uopšte ako može gdje treba polagati stručni ispit, licencu ili šta je već još potrebno?
Visoka škola i rad u obrazovanju
- amrica
#2 Re: Visoka škola i rad u obrazovanju
Nema naspismeno, bar ja jos nisam cula za to, ali Ministarstvo obrazovanja KS smatra bolonjce jednakopravnim sa VSS (ista plata). Dalje je sve do komisije za prijem novih radnika i direktora.
Osim toga, još se mogu primiti ljudi sa starom, dvogodišnjom višom PA, jer za mjesto nastavnika u OŠ nije donesen zakon o zapošljavanju isključivo VSS. Samo je plata manja.
Dalje, stručni ispit se polaže kad se zaposliš kao pripravnik, poslije 6 mjeseci i to ti plaća škola.
Treće, koliko sam skontala, ti si inženjer nečega, i kao takav ne možeš dobiti posao u osnovnoj školi, bez obzira na nivo stručnog obrazovanja. Primaju se samo ljudi koji su završili PA, sport, muzičku akademiju, likovnu.... Na PA postoji odsjek tehničko obrazovanje i ti ljudi se primaju na mjesto nastavnika tehničkog odgoja, ne inženjeri. Možda da probaš u nekoj tehničkoj srednjoj školi, tamo se primaju kadrovi koji nisu završili PA.
Sretno

Osim toga, još se mogu primiti ljudi sa starom, dvogodišnjom višom PA, jer za mjesto nastavnika u OŠ nije donesen zakon o zapošljavanju isključivo VSS. Samo je plata manja.
Dalje, stručni ispit se polaže kad se zaposliš kao pripravnik, poslije 6 mjeseci i to ti plaća škola.
Treće, koliko sam skontala, ti si inženjer nečega, i kao takav ne možeš dobiti posao u osnovnoj školi, bez obzira na nivo stručnog obrazovanja. Primaju se samo ljudi koji su završili PA, sport, muzičku akademiju, likovnu.... Na PA postoji odsjek tehničko obrazovanje i ti ljudi se primaju na mjesto nastavnika tehničkog odgoja, ne inženjeri. Možda da probaš u nekoj tehničkoj srednjoj školi, tamo se primaju kadrovi koji nisu završili PA.
Sretno
-
lenhi
#3 Re: Visoka škola i rad u obrazovanju
OK hvala na inforacijama.
Ne bih se složio u dijelu da samo svršeni studenti sa PA mogu raditi u prosvjeti. Informatika, fizika, tehnički odgoj nastavu predaju i ljudi koji su inžinjeri i to apsolutno nije tačno što tvrdiš. Kad bi tak bilo pa sigurno da ne bi veliki procenat škola ni imao nastavni kadar, a ne još ovako da su gužve na konkursima.
Ne bih se složio u dijelu da samo svršeni studenti sa PA mogu raditi u prosvjeti. Informatika, fizika, tehnički odgoj nastavu predaju i ljudi koji su inžinjeri i to apsolutno nije tačno što tvrdiš. Kad bi tak bilo pa sigurno da ne bi veliki procenat škola ni imao nastavni kadar, a ne još ovako da su gužve na konkursima.
- amrica
#4 Re: Visoka škola i rad u obrazovanju
Ima ovdje jos raje sto znaju nesto o obrazovnom sistemu i zaposljavanju u obrazovanju, valjda ce se jos neko ukljuciti.lenhi wrote:OK hvala na inforacijama.
Ljudi koji su zavrsili tehnicke fakultete nisu polagali pedagosku grupu predmeta koja je uslov da se radi u skoli. Ne tvrdim da nema takvih slucajeva, ali PA stanca kadrove profesor tehnickog odgoja, informatike itd i ti ljudi ce uvijek imati prednost nad klasicnim inzenjerima kad je u pitanju posao nastavnika. Naravno, osim kad je stela u pitanju ili totalno deficitaran kadar. Ili inzenjeri koji su nekad u zivotu zavrsili i dodatni dio skolovanja, tj. ispolagali pedagoske predmete.
I guzve na konkursima prave upravo nezaposleni profesori sa PA.
Ja govorim samo za osnovnu skolu.
Osnovni cilj PA je da nauci nastavnike NA KOJI NACIN da prenesu znanje djeci onoga necega sto su ucili kao "glavni" predmet. Da ih nauci kako komunicirati sa djecom od 6 godina, a kako sa onom od 15, kako sa problematicnom, kako sa djecom sa posebnim potrebama, kako sa asocijalnom, iz razrusenih porodica,.... posebno kako sa roditeljima, blablabla to ti je citava nauka i ako to ne znas, dzaba ti je i da si bio najbolji student na svom faxu ikada ako ne znas kako to prenijeti djeci. To ti je filozofija zaposljavanja u osnovnom obrazovanju.