Takodjer voljela bi da mi neko kaze prednosti i nedostatke DL-a kao nacina studiranja... Po mogucnosti neko ko ima licnog iskustva ... Unaprijed hvala
Visoka poslovna skola
-
Zara_zara
#1 Visoka poslovna skola
Pozdrav svim forumasima, prijavila sam se iskljucivo da se informisem sa nekim ko ima iskustva (i voljan je podijeliti) sa VPS na Ekonomskom fakultetu... Interesuje me opcenito taj smjer, prolaznost, koje zvanje se stice nakon zavrsetka studija, da li je tesko itd...
Takodjer voljela bi da mi neko kaze prednosti i nedostatke DL-a kao nacina studiranja... Po mogucnosti neko ko ima licnog iskustva ... Unaprijed hvala
))
-
Luca36
#3 Re: Visoka poslovna skola
Studij nije težak.
DL je bolja opcija.
Nakon studija stekneš zvanje bakalaureat poslovanja, u radnoj knjižici će ti stajati VSS, Ekonomski fakultet i naravno to zvanje.
Prolaznost je dobra, naravno ako učiš.
Ako mogu da ti dam jedan savjet, bolje ti je da upišeš Menadžment na istom fakultetu jer se polsije nećeš morati zezati sa razlikom ispita kod upisa mastera (naravno ako ga budeš namjeravala upisati).
Plan i program je isti s tim što na Menadžmentu imaš čini mi par ispita koje ćeš za isto vrijeme studiranja položiti bez problema te se kako sam ti već rekao kasnije nećeš morati zezati sa istim.
Na VPŠ imaš predmete koji se ponavljaju u različitim semestrima a mogli su ih recimo zamijeniti sa Kvantitativnim metodama, Matematikom za ekonomsite i mogli su dodati i onu zadnju trećinu knjige Statistike koju na VPŠ-u iz nekog razloga izbjegavaju (a položiš ispit), pa kasnije moraš polagati ponovo isti predmet kao uslov za upis mastera.
DL je bolja opcija.
Nakon studija stekneš zvanje bakalaureat poslovanja, u radnoj knjižici će ti stajati VSS, Ekonomski fakultet i naravno to zvanje.
Ako mogu da ti dam jedan savjet, bolje ti je da upišeš Menadžment na istom fakultetu jer se polsije nećeš morati zezati sa razlikom ispita kod upisa mastera (naravno ako ga budeš namjeravala upisati).
Plan i program je isti s tim što na Menadžmentu imaš čini mi par ispita koje ćeš za isto vrijeme studiranja položiti bez problema te se kako sam ti već rekao kasnije nećeš morati zezati sa istim.
Na VPŠ imaš predmete koji se ponavljaju u različitim semestrima a mogli su ih recimo zamijeniti sa Kvantitativnim metodama, Matematikom za ekonomsite i mogli su dodati i onu zadnju trećinu knjige Statistike koju na VPŠ-u iz nekog razloga izbjegavaju (a položiš ispit), pa kasnije moraš polagati ponovo isti predmet kao uslov za upis mastera.
-
Zara_zara
#4 Re: Visoka poslovna skola
Hvala ti najljepša na odgovoru. Dvoumila sam se između Menadžmenta i VPŠ, ali budući da bježim od matematike, odlučila sam se za VPŠ. Znam za razliku predmeta, ali par prijatelja me uvjerilo da je lakše položiti ovako kao razliku nego u toku studiranja. Oni se godinama pate sa određenim predmetima i kažu da sad biraju upisali bi VPŠ pa te predmete naknadno položili. Ja opet mislim da je to sve individualno, a sto se tice tezine između ta dva smijera, da i nije neka razlika. Samo me brine DL, odnosno da li cu uspjeti naviknuti se na taj način studiranja i da li ću steći radnu naviku... Hvala jos jednom na odgovoru <3Luca36 wrote:Studij nije težak.
DL je bolja opcija.
-
Luca36
#5 Re: Visoka poslovna skola
Ne sekiraj se ti zbog radne navike. Imaćeš ti zadaća, seminarskih i projekata za svaki dan da radiš. Ja da sam znao, upisao bih MGMT umijesto VPŠ.
-
Zara_zara
#6 Re: Visoka poslovna skola
Jel se boduju kvizovi, zadace i vjezbe?Luca36 wrote:Ne sekiraj se ti zbog radne navike. Imaćeš ti zadaća, seminarskih i projekata za svaki dan da radiš. Ja da sam znao, upisao bih MGMT umijesto VPŠ.
-
Luca36
#7 Re: Visoka poslovna skola
Zara_zara wrote:Jel se boduju kvizovi, zadace i vjezbe?Luca36 wrote:Ne sekiraj se ti zbog radne navike. Imaćeš ti zadaća, seminarskih i projekata za svaki dan da radiš. Ja da sam znao, upisao bih MGMT umijesto VPŠ.
Naravno, i to imaju veliko učešće u ocjeni zato ih redovno radi. I "kani se" loših učenika i kahveđija samo će te odvratiti od učenja i polaganja ispita, nego se priključi onim što se samofinansiraju i kojima je cilj što prije ispolagati ispite. Vidjećeš to na prvom grupnom seminarskom radu ko je kakav, pa ti nastoj biti sa onima koji se pokažu najuspješniji.
Pozdrav.
-
Zara_zara
#8 Re: Visoka poslovna skola
Hvala od srca na savjetima, pozdrav i za tebe.Luca36 wrote:Zara_zara wrote:Jel se boduju kvizovi, zadace i vjezbe?Luca36 wrote:Ne sekiraj se ti zbog radne navike. Imaćeš ti zadaća, seminarskih i projekata za svaki dan da radiš. Ja da sam znao, upisao bih MGMT umijesto VPŠ.
Naravno, i to imaju veliko učešće u ocjeni zato ih redovno radi. I "kani se" loših učenika i kahveđija samo će te odvratiti od učenja i polaganja ispita, nego se priključi onim što se samofinansiraju i kojima je cilj što prije ispolagati ispite. Vidjećeš to na prvom grupnom seminarskom radu ko je kakav, pa ti nastoj biti sa onima koji se pokažu najuspješniji.
Pozdrav.
- Curve
#9 Re: Visoka poslovna skola
ta razlika se trazi ako budes upisivala master "obicni" znaci efsa, ako budes neku program saradnje, tipa EFSA-ZAGREB, EFSA-LJUBLJANA itd. ne trazi ti se razlika i upisujes bez problema sa zavrsenom VPŠ.
-
Zara_zara
#10 Re: Visoka poslovna skola
To nisam znala, super:). HvalaaaCurve wrote:ta razlika se trazi ako budes upisivala master "obicni" znaci efsa, ako budes neku program saradnje, tipa EFSA-ZAGREB, EFSA-LJUBLJANA itd. ne trazi ti se razlika i upisujes bez problema sa zavrsenom VPŠ.
-
Glanzer
#11 Re: Visoka poslovna skola
I košta sitnicu, 10.000KM
imalmenetu
imalmenetu