Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
mahalik

#1 Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by mahalik »

E da li neko studira ili je studirao ovo na EF?
Znam da postoji in class opcija i distance learning

E interesuje me da li je ovo vrednovano?
Jel ovo isto VSS?
i kakva je mogucnost zaposlenja nakon 3godine?

kako ko ima jo info neka napiše hvala
Alkos

#2 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by Alkos »

Da, to je isto VSS i vrednuje se kao i ostali programi po Bolonji. Mogucnost zaposlenja, kao i kod ostalih programa, zavisi od "preporuke". Znam dobar broj ljudi koji su zavrsili taj smjer i rade dobre i placene poslove, ali znam i neke koji nisu nasli posao. Sve ti je to relativno!

Razlika mala postoji jer nema matematike i jos nekih predmeta (mikro i makro), ali ukoliko budes htio nastaviti studij, tj upisati postdiplomski, morat ces polagati tu razliku... ;)

sretno
domaci.ba

#3 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by domaci.ba »

sada je DL mjera ove redovne forsiraju sa studentskim karticama .Sacekaj vidi hocel sta poskupit nesta se prica.
mahalik

#4 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by mahalik »

A nisam mogao naci spisak predmeta
Zna li gdje mogu naci pisak predmeta po semestrima
perfect_guy

#5 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by perfect_guy »

mahalik wrote:A nisam mogao naci spisak predmeta
Zna li gdje mogu naci pisak predmeta po semestrima
http://www.efsa.unsa.ba/ef/ba/odsjek-vi ... lovna-kola
anthonymorrow22

#6 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by anthonymorrow22 »

a ima li neke razike u poslovima koji se mogu raditi sa visokom poslovnom u odnosu sa završenom ekonomijom ili menadžmentom?
perfect_guy

#7 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by perfect_guy »

anthonymorrow22 wrote:a ima li neke razike u poslovima koji se mogu raditi sa visokom poslovnom u odnosu sa završenom ekonomijom ili menadžmentom?
sve je isto
anthonymorrow22

#8 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

@ perfect guy
jeli ti studiraš na visokoj poslovnoj ili na nekom drugom smjeru ekonomskog fakulteta? pozdrav
perfect_guy

#9 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by perfect_guy »

anthonymorrow22 wrote:@ perfect guy
jeli ti studiraš na visokoj poslovnoj ili na nekom drugom smjeru ekonomskog fakulteta? pozdrav
da, na VPŠ, i ako praviš poređenje sa odsjekom menadžment i smjerovima koji se nude, 90% smjerskih predmeta je isto. Finansijsko računovodstvo koje je na drugoj godini odsjeka menadžment pravi ključnu razliku, dok se prva godina razlikuje u 3 predmeta čija težina kad staviš na vagu ne odskače previše koliko pomenuti FR
anthonymorrow22

#10 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

da li bi ti preporučio nekome da upiše VPŠ ili EiM.šta je bolje? zašto je onda EiM cjenjeniji smjer ako je 90% isto? nadam se da ne smaram...nisam jos odlucio sta cu upisati ali bice nesto sa ekonomskog fakulteta....samo se bojim EiM jer ima matematika na prijemnom a to mi baš i ne ide...pozz
jos jednom nadam se da ne smaram
perfect_guy

#11 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by perfect_guy »

anthonymorrow22 wrote:da li bi ti preporučio nekome da upiše VPŠ ili EiM.šta je bolje? zašto je onda EiM cjenjeniji smjer ako je 90% isto? nadam se da ne smaram...nisam jos odlucio sta cu upisati ali bice nesto sa ekonomskog fakulteta....samo se bojim EiM jer ima matematika na prijemnom a to mi baš i ne ide...pozz
jos jednom nadam se da ne smaram
http://www.efsa.unsa.ba/ef/ba/odsjek-ekonomija
http://www.efsa.unsa.ba/ef/ba/odsjek-menadment
http://www.efsa.unsa.ba/ef/ba/odsjek-vi ... lovna-kola

ovdje možeš vidjeti sve detalje, silabuse predmeta i tako, ali je činjenica da od nekih predmeta tipa pravo ili računovodstvo sigurno nećeš pobjeći. Samo je do tebe jesi li spreman da nastaviš školovanje nakon prvog ciklusa i koliko si spreman da koristiš digitron. I sam si rekao da ti matematika baš i ne ide, ali opet mislim da te ništa ne košta da probaš ganjati EiM, pa i ako ne položiš matematiku, da pokušaš sa nekom varijantom molbe da se prebaciš na VPŠ (bar je tako moglo prethodnih godina, valjda će moći i sad)
Curve

#12 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by Curve »

upisi EiM i vidi kako ces proci, ako budes redovan sjedi i suti, budes li samofinansirajuci prebaci se na VPS..
razlika je najvise sto je se EiM vodi ko "akademski" studij (sa njim mozes konkurisat na mjesto ass. itd) dok je VPS "poslovni" studij, sad ako mislis ostat na te 3 godine, vjeruj da nema bitne razlike sto se poslodavca tice, svi su EFSU zavrsili i to je sto poslodavac gleda, a sad ako mislis dalje ici master, onda EiM kao "akademski" studij ti to lakse omogucava da upises, sa VPS ces morat polagati 3 predmeta razlike (dosad je bila praksa tako)..
cakee801

#13 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by cakee801 »

Znate li da li je cijena školarine za godinu dana studija na daljinu i dalje 1.000 KM ?
Također me zanima, ukoliko želim upisati DL studij Ekonomije i menadžmenta, da li polažem prijemni i iz kojih predmeta?
perfect_guy

#14 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by perfect_guy »

cakee801 wrote:Znate li da li je cijena školarine za godinu dana studija na daljinu i dalje 1.000 KM ?
Također me zanima, ukoliko želim upisati DL studij Ekonomije i menadžmenta, da li polažem prijemni i iz kojih predmeta?
pošto univerzitet nije mijenjao cjenovnik, i dalje je 1000. Polažeš samo ulazni test iz engleskog da ti se odredi od kojeg kursa ćeš polagati, a matematika i maternji koji se ovamo polažu - za DL se ne polažu.
Discball

#15 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by Discball »

perfect_guy wrote:
cakee801 wrote:Znate li da li je cijena školarine za godinu dana studija na daljinu i dalje 1.000 KM ?
pošto univerzitet nije mijenjao cjenovnik, i dalje je 1000. Polažeš samo ulazni test iz engleskog da ti se odredi od kojeg kursa ćeš polagati, a matematika i maternji koji se ovamo polažu - za DL se ne polažu.
Mala ispravka, sa svom papirologijom, uplata biblioteke itd, godina dođe KM=1.190,00

LP
perfect_guy

#16 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by perfect_guy »

Discball wrote:
perfect_guy wrote:
Mala ispravka, sa svom papirologijom, uplata biblioteke itd, godina dođe KM=1.190,00

LP
ja sam naravno govorio samo o osnovnoj školarini
cakee801

#17 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by cakee801 »

Hvala lijepo :D

Da li se predmeti odvijaju na engleskom ili bosanskom jeziku ? :roll:
Comrad

#18 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by Comrad »

Drug nemas se sta brinuti o tome da ce ti izbor izmedju ova dva odsjeka nesto znaciti kod buduceg zaposlenja. Vjeruj mi. :wink:

U nasoj drzavi ljudi najmanje rade ono za sta su skolovani. Vidio iz licnog iskustva.

Pretpostavljam da si vec odlucio, ali ja ti preporucujem da uopste ne upisujes ekonomiju. Radije upisi ne znam poljoprivredni fakultet ili nesto sl gdje nije bas navala studenata. Na ekonomiji te uce svemu i svacemu i na kraju i ne znas bas puno stvari. Puno je studenata i ne posvecuje se bas previse paznje istim. Njih zanima samo da ti uplatis skolarinu i to je to. Zalosno, ali je tako.

Ja sad da se mogu vratiti nikad ne bih uspisao ekonomiju.

Kasnije, pri zaposlenju je najvazije iskustvo. To sto ti imas ekonomiju, nista poslodavcu ne znaci, ako mu dodje neko sa politickih nauka koji je vec 2-3 godine radio na ekonomskim poslovima.
perfect_guy

#19 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by perfect_guy »

cakee801 wrote:Hvala lijepo :D

Da li se predmeti odvijaju na engleskom ili bosanskom jeziku ? :roll:
na VPŠ su svi na bosanskom
anthonymorrow22

#20 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Comrad wrote:Drug nemas se sta brinuti o tome da ce ti izbor izmedju ova dva odsjeka nesto znaciti kod buduceg zaposlenja. Vjeruj mi. :wink:

U nasoj drzavi ljudi najmanje rade ono za sta su skolovani. Vidio iz licnog iskustva.

Pretpostavljam da si vec odlucio, ali ja ti preporucujem da uopste ne upisujes ekonomiju. Radije upisi ne znam poljoprivredni fakultet ili nesto sl gdje nije bas navala studenata. Na ekonomiji te uce svemu i svacemu i na kraju i ne znas bas puno stvari. Puno je studenata i ne posvecuje se bas previse paznje istim. Njih zanima samo da ti uplatis skolarinu i to je to. Zalosno, ali je tako.

Ja sad da se mogu vratiti nikad ne bih uspisao ekonomiju.

Kasnije, pri zaposlenju je najvazije iskustvo. To sto ti imas ekonomiju, nista poslodavcu ne znaci, ako mu dodje neko sa politickih nauka koji je vec 2-3 godine radio na ekonomskim poslovima.
drug bi i ja na nešto drugo ali na poljoprivredni realno ne mogu....nisam imao hemiju,fiziku i biologiju i šta li već tamo traže
cakee801

#21 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by cakee801 »

Danas mi je kolegica rekla da je DL 1800 :| da li neko zna neku novost ? :S pozdrav
perfect_guy

#22 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by perfect_guy »

cakee801 wrote:Danas mi je kolegica rekla da je DL 1800 :| da li neko zna neku novost ? :S pozdrav
prema važećem univerzitetskom cjenovniku je 1000 (a nisam upoznat da je bilo ikakvih izmjena)
mini2

#23 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by mini2 »

interesuje me da li ima prijemni iz maternjeg ove godine na visokoj??
perfect_guy

#24 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by perfect_guy »

mini2 wrote:interesuje me da li ima prijemni iz maternjeg ove godine na visokoj??
naravno
Edisa.92

#25 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo

Post by Edisa.92 »

Pozdrav. Mislim upisati ako Bog da Ekonomiju, ali mi je još uvijek ostalo neriješeno pitanje, koji predmeti se slušaju na engleskom jeziku na redovnom studiju? Smjer Visoka poslovna škola. :)
Post Reply