Trebaju mi iskustva u vezi ovog faxa
Jel on dobar i kakav je u smislu meni lično ne ide matematika
a u srednjoj imam biznis-ekonomiju i marketing pa bi volio znati više inffo kada se dogodine budem upisivao na fax
Hvala puno
Visoka poslovna škola-EF Sarajevo
- Amazonka27
- NekoIzMase
#3 Re: Visoka poslovna škola-EF Sarajevo
Da ti pojasnim iz pocetka (ako vec nisi upucen).
Na prijemnom polazes Bosanski i Engleski jezik s tim da ti je bitno poloziti Bosanski jezik. Engleski jezik ti se upisuje u index ako ga polozis na prijemnom ispitu. Ako ne, upisujes kurseve Engleskog jezika tokom semestara.
Profesori i asistenti veoma dobro prenose znanje i uvijek su dostupni za razgovor i konsultacije. Tri predmeta se karakterisu kao najtezi (poslovno pravo, statistika i racunovodstvo) a ovo ostalo je relativno lagano.
Ako upises VPS na EF preporucio bih ti da redovno odlazis na predavanja i vjezbe jer nosi odredjene prednosti: dodatni bodovi na ispitima, manje vremena provodeno uz knjigu, manje novca trosis na skolovanje (kolizija 100 KM/predmet, ljetna skola 200 KM/predmet) itd.
Godisnja skolarina kosta oko 1 000 KM + 70 KM (uplate osiguranja, biblioteke, itd.) + troskovi za knjige. Materijali sa predavanja se objavljuju na forumu predmeta i dostupni su ti tokom semestra. Tri sedmice u toku semestra se obavljaju online. a to je pred parcijalne ispite, dakle dobijes 7 dana da spremis sve ispite.
Mislim da je to sve. Ako te jos nesto zanima, javi.
Nadam se da sam ti koliko-toliko pomogao.
Pozdrav!
Na prijemnom polazes Bosanski i Engleski jezik s tim da ti je bitno poloziti Bosanski jezik. Engleski jezik ti se upisuje u index ako ga polozis na prijemnom ispitu. Ako ne, upisujes kurseve Engleskog jezika tokom semestara.
Profesori i asistenti veoma dobro prenose znanje i uvijek su dostupni za razgovor i konsultacije. Tri predmeta se karakterisu kao najtezi (poslovno pravo, statistika i racunovodstvo) a ovo ostalo je relativno lagano.
Ako upises VPS na EF preporucio bih ti da redovno odlazis na predavanja i vjezbe jer nosi odredjene prednosti: dodatni bodovi na ispitima, manje vremena provodeno uz knjigu, manje novca trosis na skolovanje (kolizija 100 KM/predmet, ljetna skola 200 KM/predmet) itd.
Godisnja skolarina kosta oko 1 000 KM + 70 KM (uplate osiguranja, biblioteke, itd.) + troskovi za knjige. Materijali sa predavanja se objavljuju na forumu predmeta i dostupni su ti tokom semestra. Tri sedmice u toku semestra se obavljaju online. a to je pred parcijalne ispite, dakle dobijes 7 dana da spremis sve ispite.
Mislim da je to sve. Ako te jos nesto zanima, javi.
Nadam se da sam ti koliko-toliko pomogao.
Pozdrav!
-
cobankov1
#4 Re: Visoka poslovna škola-EF Sarajevo
Pitanje:
-kakva je razlika između poslovne škole i ekonomskog fakulteta? (predpostavlja se da su oboje sedmi stepen)
-kakve su mogučnosti za zapošljavanje? (nisam vidio konkurs gdje se traži poslovna škola)
-može li biti da je VPŠ ustvari "korigovana" viša ekonomska? Zato je mnogo lakša od ekonomskog fakulteta-kažu drugi.
-kakva je mogučnost za napredovanje
1. na poslu
2.na daljem studiju
Ako ima netko ko stvarno zna stanje,neka komentira.
Jučer sam negdje slušao da ovih dana treba da se sazna ko i šta studira,odnosno kakva će imati zvanja (trogodišnji -četverogodišnji studij.Zvanja)
-kakva je razlika između poslovne škole i ekonomskog fakulteta? (predpostavlja se da su oboje sedmi stepen)
-kakve su mogučnosti za zapošljavanje? (nisam vidio konkurs gdje se traži poslovna škola)
-može li biti da je VPŠ ustvari "korigovana" viša ekonomska? Zato je mnogo lakša od ekonomskog fakulteta-kažu drugi.
1. na poslu
2.na daljem studiju
Jučer sam negdje slušao da ovih dana treba da se sazna ko i šta studira,odnosno kakva će imati zvanja (trogodišnji -četverogodišnji studij.Zvanja)
-
ocaj
#5 Re: Visoka poslovna škola-EF Sarajevo
I meni nisu jasna ta zvanja.Rekose mi u sudentskoj sluzbi da je razlika izmedju VPS i eknomije samo u tome sto na ekonomiji ima vise matematike, a kao da su zvanja slicna. 
-
diplomac
#6 Re: Visoka poslovna škola-EF Sarajevo
Zvanja nisu ista nego su identicna: baccalaureat ekonomije/poslovanja.ocaj wrote:I meni nisu jasna ta zvanja.Rekose mi u sudentskoj sluzbi da je razlika izmedju VPS i eknomije samo u tome sto na ekonomiji ima vise matematike, a kao da su zvanja slicna.
Razlika je kod upisa u drugi ciklus, studenti 3+2 upisuju direktno drugi ciklus, a studenti VPŠ trebaju imati dvije godine radnog staza i položiti 2 premeta razlike.
- NekoIzMase
#7 Re: Visoka poslovna škola-EF Sarajevo
Odgovor:cobankov1 wrote:Pitanje:
1. na poslu
2.na daljem studiju
-Razlika je u nekolicini predmeta izmedju VPS i ekonomskog fakulteta. Takodjer, na VPS nema redovnih studenata vec su svi redovni samofinansirajuci.
-Na VPS imas mogucnost usmjeravanja na Marketing, Bankarstvo, Informacione tehnologije i Turizam. Vjerovatno je potrebno traziti poslove prema svome usmjerenju a poslodavac bira kandidate na osnovu strucnog zvanja kandidata.
A sto se tice post diplomskog na VPS, polaze se 5 predmeta razlike (tako stoji na stranici fakulteta).
- hadzinicasa
#8 Re: Visoka poslovna škola-EF Sarajevo
Sa oba smjera završio si ekonomski fakultet, s tim da je VPŠ business orijented - ili više usmjeren na praksu dio dok je ekonomija akademski smjer - više se bavi teorijom. S oba završena smjera si Bakaleurat ili poslovanja ili ekonomije. Tačnu klasifikaciju zvanja usvojilo je Ministarstvo obrazovanja KS i to možeš naći na ovom linku: http://www.unsa.ba/s/images/stories/web ... ZVANJA.pdf - ovo ti upišu u radnu knjižicu.cobankov1 wrote:Pitanje:
1. na poslu
2.na daljem studiju
Što se tiče zapošljavanja, tebi u radnoj knjižici piše - kao što se vidi iz usvojene Klasifikacije: završen Ekonomski fakultet I ciklus (po Bolonji) i onda se dalje ide u smjerove i upisuje zvanje.
Što se tiče napredovanja na daljem poslu.... kao i svugdje fakultet je samo ulaznica (negdje je ulaz čak i slobodan) a dalje je do tebe, koliko si spreman da radiš, sposoban, uporan i spreman da i dalje učiš i radiš na svom znanju.
Što se tiče daljeg studiranja.... tačno je da na stranici fakulteta stoji da se moraju polagati 3 predmeta da bi se upisao Magisterij i to je bila praksa do ove godine. Međutim, ove godine se desilo nekoliko krovnih odluka na nivou Ministarstva i Univerziteta (pored ove jedinstvene o klasifikaciji zvanja i zanimanja) koje se odnose kako na školarine i cijene raznih usluga koje su sad zajedničke za sve fakultete u KS i sve nivoe ciklusa - vidi link http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/cje ... pacije.pdf, tako i na upis u II ciklus.
U tom kontekstu Ministarstvo obrazovanja KS je ove godine objavilo zajednički konkurs za upis Magistarskog studija (drugi ciklus) i za "Bolonjce" i za one koji su završili fakultete prije Bolonje (VII stepen), te jasno propisalo pored broja studenata i kriterije za upis koji se odnose na SVE fakultete - možeš pogledati ovdje http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/dru ... 092010.pdf. Ovi kriteriji podrazumijevaju samo rangiranje na osnovu uspjeha. Pored toga svakom fakultetu je ostavljena mogućnost propisivanja dodatnih kriterija za upis na mag studij.
Ekonomski fakultet je iskoristio ovu mogućnost i pored Konkursa za upis na drugi ciklus - vidi link http://www.efsa.unsa.ba/ef/dokumenti/Ma ... Master.pdf donio Odluku o kriterijima upisa na drugi ciklus - pogledati ovdje http://www.efsa.unsa.ba/ef/dokumenti/Ma ... tudija.pdf prema kojoj, bez obizira na to koji si fakultet ili smjer završio da bi upisao drugi ciklus na Ekonomskom fakultetu, moraš položiti prijemni iz ova tri predmeta.
Ova tri predmeta ne slušaš na smjeru Visoka Poslovna Škola. Tebi niko ne brani da ih spremiš, izađeš, položiš i upišeš drugi ciklus, ali nisu ni malo lagana.
Međutim može se. Iz vlastitog iskustva govorim
Dakle, ako misliš graditi akademski, naučnu karijeru, baviti se Ekonomijom kao naukom, onda bi trebao upisati Ekonomiju, ali ako si više zainteresovan za praktično poslovanje - VPŠ je izbor za tebe. Mada ništa nije rečeno.
nadam se da sam bar malo pomogla.
pozdrav
-
mahalik
#9 Re: Visoka poslovna škola-EF Sarajevo
Hvala svima na odgovorima
Imam još godinu dobro da razmislim ali sam sada skoro pa siguran da ću odustati od FPN jer svi govore da se klonim FPN
Strah me je jedino tog računovodstva jer meni baš matematika i ne ide a i na FPN bi imao statistiku
Imam još godinu dobro da razmislim ali sam sada skoro pa siguran da ću odustati od FPN jer svi govore da se klonim FPN
Strah me je jedino tog računovodstva jer meni baš matematika i ne ide a i na FPN bi imao statistiku