Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Znam da rade stalno za razliku od elektro ventil. Zanima me slijedece
Na osnovu cega visko ventil. Da tako kazem "prepoznaju" kada je potreba za jacim okretanjem veca, kada je manja?
Da li sam upravu ako kazem da visko ventilator kada ode nikada nece prestati skroz sa radom, nego potpuno suprotno... Kada je visko u kvaru on odmah prilikom paljenja motora radi maximalnom brzinom? Zasto je to tako i da mi neko objasni kako se to desava ?
Citao sam da se zagrijava ulje, te da uzima temp. Rashladne pumpe kao mjerodavnu ali moze li neko strucan da ovo objasni malo sire...
ne radi stalno.
ulje u samom visku se zagrijava preko osovine ventilatora,znaci temperaturu uzima s bloka,mehanickim putem.kad se ulje dovoljno zagrije(na zadanu temperaturu),ostvari se fixni spoj izmedju osovine i ventilatora i on se okrece punom snagom.ovakav ventilator oduzima 3-10 ks,u zavisnosti od precnika.
moze ostati i zakovan,a moze i da se okrece ''na kvarno'', a to je nedovoljno da rashladi tekucinu.
Kod mene visko kupi temperaturu sa prednje strane tj temperaturu od hladnjaka. Na visku ima bimetal oprugu koja na odredjenoj temperaturi zakrece ventil koji unutar viska odradjuje otvaranje-zatvaranje, pustanje -propustanje fluida. Visko kad je "iskljucen" on se opet vrti ali samo mozda 10% od vrtnje osovine na koju je prikacen. Tada ventilator mozes cak zaustaviti i rukom. Kad je maksimalno ukljucen, on se vrti oko 70%- 90% vrtnje osovine na koju je spojen. Ovo ovisi od vrste viska...da li je standard, heavy duty i sl. Kad je pokvaren moze ostati u oba polozaja...ili iskljucen ili ukljucen. Inace kod mene paljenje auta kad je hladan motor, visko je odmah ukljucen na max. To je normalno. Treba mu 30 sekundi da nabije fluid u kanale i onda se iskljuci.
bitanga_sa_otesa wrote:
ne radi stalno.
ulje u samom visku se zagrijava preko osovine ventilatora,znaci temperaturu uzima s bloka,mehanickim putem.kad se ulje dovoljno zagrije(na zadanu temperaturu),ostvari se fixni spoj izmedju osovine i ventilatora i on se okrece punom snagom.ovakav ventilator oduzima 3-10 ks,u zavisnosti od precnika.
moze ostati i zakovan,a moze i da se okrece ''na kvarno'', a to je nedovoljno da rashladi tekucinu.
p.s. jel ti to riknuo pa se raspitujes ?
Nije mi vrisno... Nego sam malo cito o tome a nisam znao mnogo... Mada na ovim passatima ne mogu opste da skontam kad ventilator radi jer je potreban a kad radi reda radi
Nemam nikakvih problema sa tim samo volim znat kako stvari funkcionisu radi sebe, odnosno radi preventive... Opet ne znam kako cu skontat da imam recimo provlem sa njim... Ako ga imam... Zaustavljanje papirom kad je hladan pa kad je vruc daje efekat?
Ne moras nista papirom zaustavljati. Zagrij auto na npr 40 stepeni pa ga ugasi. Onda rukom zavrti ventilator. Trebao bi da se slobodno vrti sa izuzetno malim otporom. Trebao bi se okrenuti sam pod inercijom par krugova. Kad je auto toliko zagrijano da je ventilator tj visko ukljucio...onda opet isto ugasi i probaj rukom zavrtiti. Nebi trebalo da ga mozes okrenuti. Pretpostavljam da bi on trebao ukljuciti na oko 95 stepeni. Nisam siguran za pasata. Dok imas ispravan termostat nemas problema ako i zakuje na ukljucen. Mozda bude malo bucniji zvuk od ispod haube. Ako zakuje na iskljucen, onda ces u odredjenim situacijama kada je veliko naprezanje motora primjetiti porast temperature.
dgL_ wrote:
Nije mi vrisno... Nego sam malo cito o tome a nisam znao mnogo... Mada na ovim passatima ne mogu opste da skontam kad ventilator radi jer je potreban a kad radi reda radi
Nemam nikakvih problema sa tim samo volim znat kako stvari funkcionisu radi sebe, odnosno radi preventive... Opet ne znam kako cu skontat da imam recimo provlem sa njim... Ako ga imam... Zaustavljanje papirom kad je hladan pa kad je vruc daje efekat?
na passatu imaju 2 ,jedan je elektricni ,on je za klimu,a visko je za motor,kad se ukljuci on promijeni se zvuk,kad das gas vidis da se vrti jako,kad nije ukljucen vrti ga inercija,mozes ga rukom zaustaviti.samo ne preporucujem da guras prste...prelude ti je objasnio isto.
U praksi jeli bolji ili losiji od elektricnog glede kvarova, eventualnog pregrijavanja i to? Imaju ga samo modeli sa vertikalno postavljenim motorom? Citao sam da su neki ugradjivali elektricne... Zbog cega se to radi? Nije valjda zbog par KS snage sto bi bio apsurd ali eto...
Samo uzduzno postavljeni motori, ne vertikalno
Ne znam kako je to rijeseno na takvim sistemima, al recimo kad su dva elektricna, ako crkne jedan drugi odmah pali max brzinu da zastiti od pregrijavanja
Ne znam da li u slucaju kad je visko pali ventilator klime da ohladi vodu da ne pregrije motor?
Throttle wrote:Samo uzduzno postavljeni motori, ne vertikalno
Ne znam kako je to rijeseno na takvim sistemima, al recimo kad su dva elektricna, ako crkne jedan drugi odmah pali max brzinu da zastiti od pregrijavanja
Ne znam da li u slucaju kad je visko pali ventilator klime da ohladi vodu da ne pregrije motor?
Ja mogu dati primjer kako je kod mene. Visko pali na otprilike 102 stepena. Elektricni ventilator kojem je primarna funkcija hladjenje hladnjaka klime, se pali na 105 stepeni kao ispomoc hladjenja motora. Medjutim ta ispomoc apsolutno nije dovoljna da ohladi motor u voznji i pod naprezanjem ako visko ne radi. Ali je dovoljno da ohladi motor u leru. Samo kod mene je ventilator na visku ogroman i stvarno ima ogroman kapacitet. Sta je bolje...mehanicki ili elektricni? Citao sam da dosta ljudi mijenjaju u elektricni da bi dobili nesto konjica. Kod mene se osjeti razlika u vuci kad se visko ukljuci. Medjutim u mom slucaju je jako tesko naci elektricni ventilator kapaciteta kao sto ima visko ventilator. Mene najvise nervira onaj zvuk kad je visko ukljucen. Pravo galami, a u stvari to se cuje vjetar koji stvara ventilator, u stvari to je pravi orkan pod haubom. Prepoznatljiv zvuk koji se cuje cesto kod terenaca a jako puno ih ima sa blokiranim viskom. Lakse ga je blokirati nego kupiti novi.
Last edited by preludezalude on 11/07/2018 23:45, edited 1 time in total.
Throttle wrote:Samo uzduzno postavljeni motori, ne vertikalno
Ja mogu dati primjer kako je kod mene. Visko pali na otprilike 102 stepena. Elektricni ventilator kojem je primarna funkcija hladjenje hladnjaka klime, se pali na 105 stepeni kao ispomoc hladjenja motora. Medjutim ta ispomoc apsolutno nije dovoljna da ohladi motor u voznji i pod naprezanjem ako visko ne radi. Ali je dovoljno da ohladi motor u leru. Samo kod mene je ventilator na visku ogroman i stvarno ima ogroman kapacitet. Sta je bolje...mehanicki ili elektricni? Citao sam da dosta ljudi mijenjaju u elektricni da bi dobili nesto konjica. Kod mene se osjeti razlika u vuci kad se visko ukljuci. Medjutim u mom slucaju je jako tesko naci elektricni ventilator kapaciteta kao sto ima visko ventilator. Mene najvise nervira onaj zvuk kad je visko ukljucen. Pravo galami, a u stvari to se cuje vjetar koji stvara ventilator, u stvari to je pravi orkan pod haubom. Prepoznatljiv zvuk koji se cuje cesto kod terenaca a jako puno ih ima sa blokiranim viskom. Lakse ga je blokirati neko kupiti novi.
Ispod brundavog TDI motora ja ne mogu nista da cujem... Ni kad se upali, ni kad se ugasi a na svim prijasnjim autima sam to mogao.. Doduse bili su elektricni svi... I vozio sam se u dosta passata koji imaju ovakav ventilator i ni na jednom ne mogu napraviti razliku... Mozda je do mene, ali osim onog zvuka turba laganog prilikom otpustanja gasa nista drugo ne mogu cuti, odnosno svi zvukovi se gube od ionako rondavog TDI motora...
preludezalude wrote: Lakse ga je blokirati neko kupiti novi.
zimi takodjer bude lijepo kad je blokiran
Citao sam da su jako osjetljivi kad se iz bilo kojeg razloga skinu s motora i poloze. Pricaju da MORA biti uspravan ako je vec bio u funkciji. Ako se polozi, kazu, da se nesto desi sa fluidom i pokvari se.
Sta ti mislis, ima li smisla ova prica?
preludezalude wrote:
Citao sam da su jako osjetljivi kad se iz bilo kojeg razloga skinu s motora i poloze. Pricaju da MORA biti uspravan ako je vec bio u funkciji. Ako se polozi, kazu, da se nesto desi sa fluidom i pokvari se.
Sta ti mislis, ima li smisla ova prica?
meni je to niDŽe veze...al eto,mozda i grijesim...