Vision Enterprise Development Group Posao
Moderator: anex
-
Oportunista
#1 Vision Enterprise Development Group Posao
Pozdrav svima,
Da li je neko slucajno konkurisao za poziciju u gore navedenoj firmi, nakon cega su vam oni poslali upitnik sa 53 pitanja da im posaljete u vrlo kratkom vremenskom periodu.
Naravno, nakon toga su se usutili... a proslo je vise od mjesec dana od slanja upitnika.
Da se nisu kome slucajno javili?
Da li je neko slucajno konkurisao za poziciju u gore navedenoj firmi, nakon cega su vam oni poslali upitnik sa 53 pitanja da im posaljete u vrlo kratkom vremenskom periodu.
Naravno, nakon toga su se usutili... a proslo je vise od mjesec dana od slanja upitnika.
Da se nisu kome slucajno javili?
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#2 Re: Vision Enterprise Development Group Posao
Ja sam takođe konkurisao, ali kad sam dobio taj upitnik samo sam ga stavio na delete!
Ma ubleha čista, prikupljaju podatke o ljudima izgleda. Da su ozbiljni poslodavci kao što nisu zvali bi ljude na razgovor a ne slali nekakve upitnike sa milion pitanja kao da si na kakvom kvizu.
Budalaština...
Ma ubleha čista, prikupljaju podatke o ljudima izgleda. Da su ozbiljni poslodavci kao što nisu zvali bi ljude na razgovor a ne slali nekakve upitnike sa milion pitanja kao da si na kakvom kvizu.
Budalaština...
-
Oportunista
#3 Re: Vision Enterprise Development Group Posao
Nema mi nista mrze neko kada poslodavci pocnu, da i od tako napacenih nezaposlenih ljudi, prave magarce. Taman se covijek malo pocne nadati, ali uskoro shvati da nema nade, sto ga jos dublje baci u tamu i depresiju.Romeo 80 wrote:Ja sam takođe konkurisao, ali kad sam dobio taj upitnik samo sam ga stavio na delete!![]()
Ma ubleha čista, prikupljaju podatke o ljudima izgleda. Da su ozbiljni poslodavci kao što nisu zvali bi ljude na razgovor a ne slali nekakve upitnike sa milion pitanja kao da si na kakvom kvizu.![]()
Budalaština...
Ona 53 pitanja, od kojh se vecina ponavlja, pa pises jedno te isto, su mi samo oduzela vrijeme... ali takodjer mi pomogla da shvatim politiku poslodavaca, tj da se ne nadam poslu.
-
Ceger
#4 Re: Vision Enterprise Development Group Posao
Slučajno naiđoh na ovaj post. Kako sam u jednom dijelu odabira prave osobe učestvovala da objasnim:
Na konkurs se javilo skoro 1000 osoba.
ja sam dobila jednokratni zadatak da eliminiram one koji su promašili temu i koji su se javili iako im kvalifikacije nisu ni blizu traženih ( završena medicinska sestra govori malio italijanski i završila je kurs računara, vozač/skladištar govori španjolski i zna raditi na računaru i td...) ili one koji su sve napisali osim svojih kontakt podataka tj ispravnog maila. Vjerujte, koliko god je firmi potreban neko, nikome neće pasti na pamet da poziva xxx osoba od toliko prijavljenih jer bi možda mogle odgovarati ali nisu ostavile podatke. To je tužno ali tako je.
Nakon tog izbora ostalo je oko 200 osoba.
Njima je poslan upitnik.
Na upitnik se udostojilo javiti oko 80 osoba. Od toga je 2/3 bilo nepotpuno ili nepismeno.
Primljena je jedna osoba.
Na konkurs se javilo skoro 1000 osoba.
ja sam dobila jednokratni zadatak da eliminiram one koji su promašili temu i koji su se javili iako im kvalifikacije nisu ni blizu traženih ( završena medicinska sestra govori malio italijanski i završila je kurs računara, vozač/skladištar govori španjolski i zna raditi na računaru i td...) ili one koji su sve napisali osim svojih kontakt podataka tj ispravnog maila. Vjerujte, koliko god je firmi potreban neko, nikome neće pasti na pamet da poziva xxx osoba od toliko prijavljenih jer bi možda mogle odgovarati ali nisu ostavile podatke. To je tužno ali tako je.
Nakon tog izbora ostalo je oko 200 osoba.
Njima je poslan upitnik.
Na upitnik se udostojilo javiti oko 80 osoba. Od toga je 2/3 bilo nepotpuno ili nepismeno.
- vazi
#5 Re: Vision Enterprise Development Group Posao
1000:1
sretno svima u potrazi za poslom , da sto prije prvu platu stavite u dzep
sretno svima u potrazi za poslom , da sto prije prvu platu stavite u dzep
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#6 Re: Vision Enterprise Development Group Posao
jok ba.... 80:1 ... lijepo ti je odgovorila Ceger
-
Ceger
#7 Re: Vision Enterprise Development Group Posao
Ja se nisam prijavila na taj oglas jer nisam odgovarala zahtjevu a onda sam sasvim slučajno pomagala drugoj osobi da se izbori sa svim prijavama.
Mene je lično pogodilo saznanje koliki broj ljudi se prijavio,
broj ljudi koji će samo zbog stava: prijavit ću se pa šta bude (iako ni po čemu ne odgovaraju kriterijima) povečati broj prijava do mjere da se normalna radna osoba ne može sa tim izboriti tako da će neko ko odgovara kriterijima ostati bez posla čisto zbog toga što je samo -kap-u-moru-.
I na kraju, da se među osobama koje se udostoje javiti, čekati, odgovoriti na upitnik nađe toliko osoba koje nisu u stanju pismeno odgovoriti o onome što su u prijavi tvrdile da znaju. Kakva je to onda ubleha. Ko tu što zna a ko ne zna?
Što to još pokazuje: da je za svako mjesto za koje konkurištemo potrebna veza, ne da nas prime nego da neko uopšte pogleda našu prijavu u tom moru svega i svačega.
I još jedna informacija: kada pišete putem portala za zaposlenje, osigurajte se da će vaša e-mail adresa i broj telefona stići do poslodavca - stavite ih na više mijesta, i u pismo, i u cv; označavajte priložene CV-je punim imenom i prezimenom i izostavljajte nadimke.
broj ljudi koji će samo zbog stava: prijavit ću se pa šta bude (iako ni po čemu ne odgovaraju kriterijima) povečati broj prijava do mjere da se normalna radna osoba ne može sa tim izboriti tako da će neko ko odgovara kriterijima ostati bez posla čisto zbog toga što je samo -kap-u-moru-.
I na kraju, da se među osobama koje se udostoje javiti, čekati, odgovoriti na upitnik nađe toliko osoba koje nisu u stanju pismeno odgovoriti o onome što su u prijavi tvrdile da znaju. Kakva je to onda ubleha. Ko tu što zna a ko ne zna?
Što to još pokazuje: da je za svako mjesto za koje konkurištemo potrebna veza, ne da nas prime nego da neko uopšte pogleda našu prijavu u tom moru svega i svačega.
I još jedna informacija: kada pišete putem portala za zaposlenje, osigurajte se da će vaša e-mail adresa i broj telefona stići do poslodavca - stavite ih na više mijesta, i u pismo, i u cv; označavajte priložene CV-je punim imenom i prezimenom i izostavljajte nadimke.
- poznanik
#8 Re: Vision Enterprise Development Group Posao
Smatraš li da bi bilo poslovno odgovorno obavijestiti kandidate o njihovom statusu, ili bar one kandidate koji su dobili upitnik?Ceger wrote:...ja sam dobila jednokratni zadatak da eliminiram ...Nakon tog izbora ostalo je oko 200 osoba. Njima je poslan upitnik.
Ta firma nije jedina koja se ponaša neprofesionalno i nekorektno, mnoge su takve, odnosno - uglavnom osobe koje su zadužene za poslove prijema novih uposlenika nemaju dovoljno znanja iz pravila ponašanja...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#9 Re: Vision Enterprise Development Group Posao
Puno firmi stvara bazu podataka tako, pa onda nudi da prodaje, ili jednostavno prodaje mail adrese firmama koje se bave marketingom. Dakle, nije nikako da, eto vrši se proces selekcije. Negdje da, naravno, ali postoji puno konkursa samo radi takvih stvari, a radno mjesto i ne postoji.
Znam to najbolje, jer kad sam prije nekih 7 godina tražila posao, imala sam mail adresu samo za konkurse i portal za posao. Nevjerovatno koliko je spama počelo stizati, i to baš "nagradnih igara" "dobitka lutrije" "ponuda za posao" sa podacima o meni i mojoj profesiji.
Znam to najbolje, jer kad sam prije nekih 7 godina tražila posao, imala sam mail adresu samo za konkurse i portal za posao. Nevjerovatno koliko je spama počelo stizati, i to baš "nagradnih igara" "dobitka lutrije" "ponuda za posao" sa podacima o meni i mojoj profesiji.
-
Ceger
#10 Re: Vision Enterprise Development Group Posao
KatarinaKosaca wrote:Puno firmi stvara bazu podataka tako, pa onda nudi da prodaje, ili jednostavno prodaje mail adrese firmama koje se bave marketingom. Dakle, nije nikako da, eto vrši se proces selekcije. Negdje da, naravno, ali postoji puno konkursa samo radi takvih stvari, a radno mjesto i ne postoji.
od svih oglasa na koje sam se javila a bilo ih je jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako mnogo, dobila sam odgovor od samo dvije firme (govorimo o odbijenicama). Kod ostalih ne znam ni da li su pogledali moj CV.
Čak i u firmama kod kojih sam išla na razgovor samo jedna je poslala "žao nam je" poruku, ostali ni toliko.
Kratko: opravdam li? Ne. Je li praksa? Jeste.
- heckler
#11 Re: Vision Enterprise Development Group Posao
Ceger wrote:Ja se nisam prijavila na taj oglas jer nisam odgovarala zahtjevu a onda sam sasvim slučajno pomagala drugoj osobi da se izbori sa svim prijavama.
Dobri savjeti.
Evo i vama jedan savjet od mene. Ako ce te se na LinkedInu reklamirti i drzati profil, preporucio bih da bar "ubodete" svoju web adresu ispravno. Ono, ozbiljnosti radi.