Visina naknade operativnih zahvata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Utokkha

#1 Visina naknade operativnih zahvata

Post by Utokkha »

Razmišljao sam objaviti kolumnu o ovom u kontekstu ekonomske opravdanosti nevjerovatno visokih iznosa koji se trebaju uplatiti za pojedine operacije u inostranstvu. Može li mi ko pomoći sastaviti ekonomsku opravdanost izuzetno visokih troškova naknade, osim u kontekstu plata med. osoblja?

Nije to samo slučaj vani, nego je i rastuće prisutna pojava kod nas.

Da li je smisao bavljenja profesijom ljekara između ostalih i sticanje ogromnog novca? Kod nas jeste, jer se nalazim u krugu prijatelja koji su mahom novopečeni doktori ili još studiraju medicinu. Svaki od njih je oduševljen imetkom kojeg posjeduje neki ljekar-stariji kolega. Prepričavaju se koja vozila imaju, gdje imaju nekretnine, s kim varaju svoje žene. Do sada nisam čuo niti jednu priču u kontekstu struke, da je neki ljekar izvršio neku poprilično tešku operaciju nadljudskim naporima.

Moja misao ide ka opravdanosti visine naknade. Šta imamo od troškova osim osoblja koje operiše pacijenta? Lijekove, ležarinu s ishranom, održavanje medicinskih aparata, režije...
Zdravstveni sistem nema razumijevanja za predodabir - neko nema novca, i zbog toga će u najtežim slučajevima vrlo vjerovatno umrijeti.

Gdje je Hipokrat u tom svemu? Vjerovatno u toaletu kad Violetinog papira ponestane.

Moralne kvalitete pojedinih ljekara ne mogu dokazivati, ali da se mene pita uveo bih zakonsku obavezu godišnje provjere znanja za sve medicinske radnike. U regularnim uvjetima testiranja i analize, ne vjerujem da bi 50% medicinskih radnika kod nas opravdalo svoje znanje.

P.S. Ovo sve napisah radi mučnog osjećanja u meni nakon čitanja teksta o Jasminu iz Bijeljine, ujedno posvećen mislima mom prijatelju koji je umro greškom ljekara, u jednoj krajnje banalnoj i rutinskoj operaciji za modernu medicinu.
JThomas

#2 Re: Visina naknade operativnih zahvata

Post by JThomas »

ne znam, iskreno govoreći, ne znam, teška je tema.

vani su cijene vrlo visoke, ali su zato i stručnost i odgovornost na vrlo visokom nivou, i upravo je to to što se tako masno plaća. ovdje su doktori u državnim bolnicama i domovima zdravlja teško potplaćeni, ali zato je i stručnost na niskom nivou, korupcija i uzimanje sa strane caruju, a ja ne znam nijedan slučaj da je ljekar odgovarao na sudu za svoju grešku. ne kažem da nema - samo da ja ne znam.

šta je bolje po tebi od ove dvije opcije?
ladyada

#3 Re: Visina naknade operativnih zahvata

Post by ladyada »

JThomas wrote:
vani su cijene vrlo visoke, ali su zato i stručnost i odgovornost na vrlo visokom nivou, i upravo je to to što se tako masno plaća.

:lol: :lol: :lol: :lol: ne svugdje mozda 50 % , a ostalo je katastrofa......
Haris.ba

#4 Re: Visina naknade operativnih zahvata

Post by Haris.ba »

Jarane, da sam doktor i položio bez štele anatomiju i histologiju i ostale knjižurine i ja bih isto pričao.

A što se tiče dostupnosti medicinskih usluga kriva ti je adresa. Nemaju doktori ništa sa tim. Barem kod nas. Još je skoro sve u rukama države. Da se mene pita ko što se ne pita, uveo bih besplatno osnovno zdravstveno osiguranje za sve. Bez ikakvih potvrda i slično. Mnoge bolesti bi se onda spriječile u razvoju. Još bi to osiguranje uvjetovao obaveznim zdravstvenim pregledom 1 godišnje i obaveznim davanjem krvi 2 puta godišnje. Para ima sasvim dovoljno u sistemu da se uz određene preinake to sredi. A valjda će rasti i broj zaposlenih pa će biti i više para u sistemu.

A bolesti poput raka, ms-a, raznih zaraznih bolesti bi se trebale liječiti besplatno iz posebnog fonda(mislim da taj fond i sada postoji na nivou federacije, ali ima malo para). I što je najvažnije lijekove bi trebalo da plaća država. Građanina BiH bi trebalo samo da bude obaveza da plaća doprinose kad se zaposli. Al' valja radit. Đe ćemo mi to?
JThomas

#5 Re: Visina naknade operativnih zahvata

Post by JThomas »

hajd', spram bosne i hercegovine...toliki zahvati se ovdje ne mogu nikako uraditi.
piupiu

#6 Re: Visina naknade operativnih zahvata

Post by piupiu »

Hmmm, tesko pitanje. Zdravstveno osiguranje je jedna od najznacajnijih rashoda drzave, i cak i u super-uredjenim sistemima taj rashod je poprilicno teretan za drzavni budzet. Kako se krecemo prema americkom modelu smanjenja drzavnih rashoda, od gradjana se trazi veci doprinos za podrsku zdravstvenog sistema. Obicno se pocinje time sto se napravi privatno zdravstveno osiguranje koje placa imucniji stalez drustva, medjutim, problem je u tome sto ljekari strucnjaci tada pocinju naplacivati svoj trud po 'profesionalanoj' i liniji trzisne ekonomije, a ne po etickoj liniji ... Itd ... Ovo je za podforum filozofija, pravo da ti kazem.
melb26sa

#7 Re: Visina naknade operativnih zahvata

Post by melb26sa »

piupiu wrote:Hmmm, tesko pitanje. Zdravstveno osiguranje je jedna od najznacajnijih rashoda drzave, i cak i u super-uredjenim sistemima taj rashod je poprilicno teretan za drzavni budzet. Kako se krecemo prema americkom modelu smanjenja drzavnih rashoda, od gradjana se trazi veci doprinos za podrsku zdravstvenog sistema. Obicno se pocinje time sto se napravi privatno zdravstveno osiguranje koje placa imucniji stalez drustva, medjutim, problem je u tome sto ljekari strucnjaci tada pocinju naplacivati svoj trud po 'profesionalanoj' i liniji trzisne ekonomije, a ne po etickoj liniji ... Itd ... Ovo je za podforum filozofija, pravo da ti kazem.

Brkas americki sistem gdje drzava placa milijarde za medicare i medicaid a opet nije uopste besplatno, a posebno ne svima. Medicare je za penzionere a i tu im je mozda besplatan A dio (bolnice) dok B dio (posjete doktoru) moraju da placaju sami co-pay, deductible i naravno sve iznad odredjenog limita za lijekove. Neki znaju placati jos $1000 mjesecno za ovo ako nemaju dodatno osiguranje.
Sav ostali radni svijet ili ima vrlo jadno privatno osiguranje ili ima ok osiguranje ali mora placati high-deductible - kod mene je godisnji $6500, znaci osiguranje uopste ne stupa na scenu dok ne platim ovaj iznos iz svog dzepa. Nakon toga je pokriveno oko 80-90% dok ne ispunim drugi limit koji je co-insurance...
Nikad s americkim sistemom na zelenu granu - trebaju primjeniti sistem NHI iz Velike Britanije - e tu je sve placeno iz poreza i niko nije izuzet. Bitanija za manji % GDP pokriva svo stanovnistvo tok amerika sa trosenjem barem 10% GDP ne pokriva ni sedminu stanovnistva... Imaju na internetu usporedbe raznih zdravstvenih sistema - u velikoj vecini njih amerika je na dnu, ne na vrhu.
Post Reply