newone wrote:E hajdemo redom:
1.mobiteli kod Bosanaca. Uvoze se sa Zapada vec koristeni i kodirani mobiteli i onda ih koje kakve privatne firme i ducani dekodiraju i tushe kupcima. Mnogi su i ukradeni negdje po Austriji, Njemackoj, Sloveniji,.... Kako su vec koristeni i dekodirani ili ukradeni prodaju se po za vecinu prihvatljivim cijenama.
2. automobili u Bosanaca. Mnogo automobila u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banja Luci,....,krenes u ova mala mjesta nigdje nista od toga. Samo mocni kriminalci i tajkuni mogu sebi priustiti nov automobil. Ostatak populacije kupuje polovne automobile koji su, kada je u pitanju Audi, BMW, Mercedes, skuplji polovni u Bosni, nego novi u Njemackoj.Ali Bosanac voli za volan sjesti, nego se hljeba najesti. Ogroman je broj i onih koji uzimaju automobil na lease pa voze dokle to finansijski mogu podnijeti.
3. da ima Bosanaca koji na crno rade, ima. Koliko je pametno takvim Bosancima da na crno rade gdje im se ne uplacuje ni socijalno ni zdravstveno,...to ce shvatiti jednog dana kada dodju godine za penzionisanje, a ne budu se mogli penzionisati ili ukoliko se u medjuvremenu razbole, a troskove lijecenje budu morali iz svog dzepa da plate. Rad na crno podrzavaju vladajuce politicke stranke i njihovi politicari jer ne zaboravite Bosanski politicari su prije svega businessmeni i sto bi placali doprinose za svoje uposlenike ako ne moraju. Bitno je mlatnuti vise love u svoj dzep.
4. da mnogi po gradovima po kaficima uz kahvu prodaju zjale, vala prodaju. A sta drugo i da rade u ovakvoj drzavi u kojoj je ekonomija davno crkla. Da se objese o prvo drvo?
5. Chardzaju se i kartice po supermarketima. I moraju se chardzati da bi se kupila hebeno skupa hrana da se opstane. Ali zato u prodavnicama obuce, elektronike, odjece,....,slabo ce te vidjeti nekoga da placa karticama. Bez tih se stvari nekako mozda i moze prezivjeti.
1. Nije bas sve tako kao si opisao u vezi mobitela...Evo ja imam mob od 120km, nov, nedekodiran, neukraden, i vise je takve raje nego ovih koje ti spominjes. A i da nije, i zapadnjaci ne bi imali nista protiv da nosaju ukraden mobitel ako je duplo jeftiniji nego legalan, je'l tako?
2. U malim mjestima ljudi imaju manju potrebu da se "vozaju" pa manje i koriste automobile. Shodno standardu to se i vozi, uglavnom trulje koje na zapadu ne bi prosle tehnicki ni pod razno. A kupuju se i nova auta, nije da se ne kupuju. I to ne samo ova skupa, nego i "jeftinija", manja gradska auta i slicna njima. Prvi put cujem da raja usimaju auta na leasing pa vozaju dok mogu, jer je to suludo! A i ako takvih ima, broj sigurno nije ogroman kako ti kazes, nego su to pojedinacni slucajevi. Nije tacno da su u Bosni skuplji polovni nego u Njemackoj novi, tu mnogo pretjerujes.
3. Da, u ovakvoj situaciji danas, bitno je mlatnuti sto vise love u dzep, kome nije? Sto se tice penzije, i ko je doceka, ceka ga bijedna mizerija od koje svakako nece moci prezivjeti, osim ako ne bude imao ekoga da ga izdrzava, djecu. Prema tome, ja vise volim da danas mjesecno dobijem 200km vise, nego kada i ako docekam 65 ili 70 godina da mi daju po 150km, kontash? Koliko amera nema zdravstveno, i zbog cega? Zdravstveno nije problem samo u BiH, to i sam znas.
4. Sta bi vi sto iz daleka najbolje znate kako je ovdje dali da mozete sjesti ponekad i ispijati kaficu, dok trebe prolaze Ferhadijom?
5. U svijetu svi koriste kartice, kako u supermarketima tako i bilo gdje, ne vidim po cemu je to Bosna specificna? Kupuje se i garderoba, i obuca, i tehnika...Shodno primanjima i mogucnostima, postoje povoljni krediti ili beskamatno placanje na rate, pa ko moze priusti sebi ono sto mu je potrebno.
Nije da branim Bosnu i Bosance, ali daj brate, spusti malo loptu.
Mislis da ti ljudi ne bi voljeli da vozaju Mustanga, nosaju Iphone i jebaju se po Dominikanskoj Republici na godisnjem?
Ne vidim bas po cemu je to Bosna toliko posebna u odnosu na bilo koju zemlju u okruzenju a sto se tice ovoga gore sto si napisao?