like_him wrote:
Nisam mislila bukvalno da se voda prima, nego eto kažem takav organizam imam, hljeb ne jedem uopšte ,nekad jesam, ima već mjesecima da jedem dvopek umjesto hljeba ali eto ..
Hvala vama na savjetima, preostaje mi samo sačekati ispiti da prođu i baciti se na posao, tj na trčanje.
I da, vidim neki pišu svako ljeto isto, meni nije zbog ljeta, zbog bazena ,mora i sl. već jednostavno želim to uraditi za sebe, kako bih se bolje osjećala ..
time što jedeš dvopek ništa ne postižeš, sadrži apsolutno isto ugljikohidrata kao i hljeb, samo nema vode u sebi. tako da se za početak prvo edukuj o hrani, šokirat ćeš se kad shvatiš koliko neke naizgled bezazlene stvari imaju kalorija.
nijedna standardna dijeta ti neće pomoći jer su efekti samo kratkotrajni, tebi treba kompletna izmjena stila života.
vodi računa o ishrani, koliko čega dnevno jedeš, bez čega stvarno ne možeš (ja sam recimo ovisan o čokoladi), a šta jedeš onako usput. gazirani i slični slatki sokovi, pa čak i kupovni 'voćni' apsolutno moraju otpasti...razni čipsovi, grisiniji itd također. fast food, majonezu, masno meso, većinu pohovanih i prženih stvari je također poželjno izbaciti
naravno da je promjena drastična i teška dok se organizam ne navikne na drugačiju ishranu (ja recimo ne mogu biti sit ako ne jedem hljeb, ali zato pojedem samo jednu krišku samo uz jedan obrok dnevno) tako da je prvi korak smanjivanje količine, a zatim postepeno potpuno izbacivanje iz ishrane. a zatim se prešaltaš na svježe voće i povrće, nemasnu hranu itd..ubrzo će ti se i sam ukus promijeniti, meni više jednostavno ne godi hamburger, nema mi ukus ko nekad
takvim koracima možeš drastično smanjiti unos kalorija, čak i u pola dnevno, ali mora i dalje ostati uravnotežen, ne možeš potpuno izbaciti jednu skupinu..i tako je pola posla odrađeno
druga polovica je naravno vježba, hodanje, pa zatim lagano trčanje, bicikl, bazen..u početku laganim intenzitetom, a onda 3 puta sedmično i kilogrami će početi nestajati sami od sebe
ono što je ključno je da ne očekuješ čuda, promjena će doći jako postepeno (recimo maksimalno 3 kg na kraju prvog mjeseca), ali ako održiš kontinuitet biće dugotrajna što nijedna 'udarnička' dijeta ne može postići
druga ključna stvar je da si ne popuštaš, stav 'hodala sam 2 kilometra, sad se mogu počastiti čokoladicom' apsolutno ne dolazi u obzir, uvijek imaj na umu koliko je teško sagoriti jednu jedinu kaloriju. možda ti pomogne staviti stvari u perspektivu: 6 kilometara trčanja brzinom 3 metra u sekundi (umjeren / malo brži jogging) sagori jednu običnu čokoladu. ili 3 kole od pola litre. užas

a u početku nećeš moći pretrčati ni 200 metara, tako da ti je jasno koliko si štete činiš lošim prehrambenim navikama
ali kada se rezultati počnu vidjeti i osjetiš promjenu u svom raspoloženju i kako se osjećaš, nećeš si više nikada dozvoliti da se ponovo zapustiš

neko nekad reče 'nothing tastes as good as fit feels' i vjeruj da je istina
i na kraju naravno, sretno