visa electron-kreditna kartica
Moderator: anex
- alen_zenica
#1 visa electron-kreditna kartica
Posto sam na jes optimum paketu u zagrebackoj banci mene interesuje ima li neko pomenutu karticu i na koji nacin se kupuje npr neka roba i sl..... kolika je provizija, naplacuje li se sta i sl.
konkretno, namjeravam da kupim laptop u tehnomarketu pa kazu da moze "kreditna plava" od zagrebacke....
konkretno, namjeravam da kupim laptop u tehnomarketu pa kazu da moze "kreditna plava" od zagrebacke....
- malosutra81
#2 Re: visa electron-kreditna kartica
jeste kreditna ali svjetlo plava (ako mislis na kupovinu na rate)alen_zenica wrote:Posto sam na jes optimum paketu u zagrebackoj banci mene interesuje ima li neko pomenutu karticu i na koji nacin se kupuje npr neka roba i sl..... kolika je provizija, naplacuje li se sta i sl.
- alen_zenica
#3 Re: visa electron-kreditna kartica
to...kupovina na ratemalosutra81 wrote:jeste kreditna ali svjetlo plava (ako mislis na kupovinu na rate)alen_zenica wrote:Posto sam na jes optimum paketu u zagrebackoj banci mene interesuje ima li neko pomenutu karticu i na koji nacin se kupuje npr neka roba i sl..... kolika je provizija, naplacuje li se sta i sl.
kakve su kamate i procedure i sl
- malosutra81
#4 Re: visa electron-kreditna kartica
mislim da nema kamata uopste, ali mogu ti dati svoj primjer: kupila laptop na rate, na 12 mjeseci bez kamata...znam da postoji i opcija na 24 mjeseca, al u tom slucaju ne znam kakvi su uslovi...alen_zenica wrote:to...kupovina na ratemalosutra81 wrote:jeste kreditna ali svjetlo plava (ako mislis na kupovinu na rate)alen_zenica wrote:Posto sam na jes optimum paketu u zagrebackoj banci mene interesuje ima li neko pomenutu karticu i na koji nacin se kupuje npr neka roba i sl..... kolika je provizija, naplacuje li se sta i sl.
kakve su kamate i procedure i sl
znaci jednostavno, bitno je samo da u prodavnicu dodjes s karticom i licnom kartom i to je sve od dokumentacije sto ti treba...
- Namik
#5 Re: visa electron-kreditna kartica
da bi kupio na rate neki artikal u nekoj trgovini putem Unikredit kartica treba ti Visa clasic kartica koja je svijetlozelena i ona pocinje sa 4333 ona koju ti imas pocinje sa 4229 i plava je. Eh sad, kaze banka nema kamata nema nadoknada, jest al u ....... nema tebi ali kada prodavac otkucava prodajni iznos nemoze ti recimo dati popust na gotovinu jer banka negdje oko 11% skida sa otkucanog iznosa sebi kao nadoknadu transakcije, dakle ako si mislio uzeti laptop i da jos dobijes popust za kesh zaboravi, ali kad sve saberes i oduzmes ni to nije losa pogodba jer mozes zavrsiti sve odmah bez neke papirologije, ali ako mislis ustediti BBI banka ima dosta povolje kredite, na 12 mjeseci uzimaju 7% ( ovo nije moja reklama nego prijateljski savjet) a pogledaj u Imtecu također laptope znam da i oni rade sa BBI bankom, a imaju i tu kreditnu liniju sa Unikredit bankom.
- malosutra81
#6 Re: visa electron-kreditna kartica
bas u imtecu sam i ja kupovala i nije bila zaracunata nikakva kamataNamik wrote:da bi kupio na rate neki artikal u nekoj trgovini putem Unikredit kartica treba ti Visa clasic kartica koja je svijetlozelena i ona pocinje sa 4333 ona koju ti imas pocinje sa 4229 i plava je. Eh sad, kaze banka nema kamata nema nadoknada, jest al u ....... nema tebi ali kada prodavac otkucava prodajni iznos nemoze ti recimo dati popust na gotovinu jer banka negdje oko 11% skida sa otkucanog iznosa sebi kao nadoknadu transakcije, dakle ako si mislio uzeti laptop i da jos dobijes popust za kesh zaboravi, ali kad sve saberes i oduzmes ni to nije losa pogodba jer mozes zavrsiti sve odmah bez neke papirologije, ali ako mislis ustediti BBI banka ima dosta povolje kredite, na 12 mjeseci uzimaju 7% ( ovo nije moja reklama nego prijateljski savjet) a pogledaj u Imtecu također laptope znam da i oni rade sa BBI bankom, a imaju i tu kreditnu liniju sa Unikredit bankom.
- alen_zenica
#7 Re: visa electron-kreditna kartica
ja sam na unicredit banci pa mi se sada mrsko premjestati.
jos nesto.
znaci ja kupim laptop na 12 rata i oni mi sa platne liste odnosno kad bude plata skidaju ratu...
jel tako???
jos nesto.
znaci ja kupim laptop na 12 rata i oni mi sa platne liste odnosno kad bude plata skidaju ratu...
jel tako???
- interface
#8 Re: visa electron-kreditna kartica
pojednostavljeno, to funkcionise ovako.
za kupovinu "na rate" obicno se trazi revolving credit kartica. razlozi su cisto tehnicke prirode.
u tom slucaju, "kredit" vam ne daje banka, trgovac tereti vasu karticu svaki mjesec za odredjeni iznos.
posto to "kreditiranje" njemu utice na smanjenje vlastitih obrtnih sredstava a i povecava rizik, jednostavno vam poveca cijenu za recimo 10%
za banku je svaka ta transakcija je kao i sve druge. uzimaju standardnu proviziju trgovcu i ona je od 1-3% (to trgovac ugovara s bankom i ako je veliki ima povoljnije uslove).
nekad se "na rate" kupovalo tako sto trgovcu ostavis npr. 6 popunjenih i potpisanih cekova i on svaki mjesec realizuje po jedan.
za kupovinu "na rate" obicno se trazi revolving credit kartica. razlozi su cisto tehnicke prirode.
u tom slucaju, "kredit" vam ne daje banka, trgovac tereti vasu karticu svaki mjesec za odredjeni iznos.
posto to "kreditiranje" njemu utice na smanjenje vlastitih obrtnih sredstava a i povecava rizik, jednostavno vam poveca cijenu za recimo 10%
za banku je svaka ta transakcija je kao i sve druge. uzimaju standardnu proviziju trgovcu i ona je od 1-3% (to trgovac ugovara s bankom i ako je veliki ima povoljnije uslove).
nekad se "na rate" kupovalo tako sto trgovcu ostavis npr. 6 popunjenih i potpisanih cekova i on svaki mjesec realizuje po jedan.
- Namik
#9 Re: visa electron-kreditna kartica
alen_zenica wrote:ja sam na unicredit banci pa mi se sada mrsko premjestati.
jos nesto.
jel tako???
da bi uzeo na karticu jedini uvjet je da imas prvu ratu na racunu jer ce nju odmah skinuti, a ostatak se automatski skida. Ukratko da.
@malosutra81 - pa nisam ni mislio da su tizaracunali kamatu samo si laptop dobila po MP cijeni, ne po cijeni za kesh.
- alen_zenica
#10 Re: visa electron-kreditna kartica
hmmm.........garant cu se uvaliti ako to sve uzmem ...al hajde nek se nesto desava
- alen_zenica
#11 Re: visa electron-kreditna kartica
da li se naplacje izdavanje ove kartice ili mozda neka provizija ili slicno
- Namik
#12 Re: visa electron-kreditna kartica
da bi iamo tu karticu treba u banci da trazis jes paket i da izabers neku od opcija tog paketa mislim da samo studenti nemaju naplatu, a da svim ostalim naplacuju ovisno o opciji, ali cini mi se da nije skupo imati tu karticu, moj stari je ima i zgodna je onako kad ti treba bas eto da uzmes tako neku stvarcicu a nemas lovu da to odmah isplatis, mada ja vjerujem samo u kesh, ali eto...alen_zenica wrote:da li se naplacje izdavanje ove kartice ili mozda neka provizija ili slicno
- alen_zenica
#13 Re: visa electron-kreditna kartica
dobro, ja imam jes paket koji mi naplacuju 6km mjesecno...Namik wrote:da bi iamo tu karticu treba u banci da trazis jes paket i da izabers neku od opcija tog paketa mislim da samo studenti nemaju naplatu, a da svim ostalim naplacuju ovisno o opciji, ali cini mi se da nije skupo imati tu karticu, moj stari je ima i zgodna je onako kad ti treba bas eto da uzmes tako neku stvarcicu a nemas lovu da to odmah isplatis, mada ja vjerujem samo u kesh, ali eto...alen_zenica wrote:da li se naplacje izdavanje ove kartice ili mozda neka provizija ili slicno
ja pitam uzimaju li ista preko ovoga kada izdaju tu karticu
-
zelenashica
#14 Re: visa electron-kreditna kartica
kamata nema......definitivno ,procedura jednostavna,....samo malo teže se transakcije obavljaju subotom i radnim danima poslije 16h.....tad radi samo jedna centrala kojom prodavci završavaju kredite takve vrste,...tad se može desiti i da ti odbiju kreditnu mogućnost,radi zastoja u bankovnom sistemu,jer nemaju baš relevantne podatke.....prema tome bez brige,karticu i ličnu u ruke i po laptop 
-
spokojan
#15 Re: visa electron-kreditna kartica
u unicredit banci tri su osnovne vrste kartica:
Debitne (visa electron i maestro)
Ovo su de facto identifikacijske kartice za upravljanje novcem s tekuceg racuna na koji primamo placu, bilo da dizemo na salteru ili na bankomatu. Ovim karticama se moze placati i u trgovinama s tim da se odmah novac skida s racuna. Dobra stvar je sto se bez naknade po srednjem tecaju moze podizati novac sa svih unicreditovih bankomata u preko 20 zemalja.
Charge kartica (visa classic ... Svijetlo zelena)
Kad robu placamo ovom karticom novac se skida s racuna tek u sljedecem mjesecu, datuma dvadesetog. Ova kartica ima mogucnost obrocne otplate do 24 mjeseca s tim da je do 12 mjeseci bez kamate. Obrocna otplata je sjajna.
Kreditna - revolving kartica
Mozes s njom trositi do limita s tim da ti se svakog 15og u mjesecu s racuna skida 5% od iskoristenog limita.
Paketi JES omogucavaju da imamo sabrano jeftinije usluge (korisnicima paketa ne naplacuje se godisnja naknada za kartice, ne naplacuje se naknada za vodjenje racuna, ima popust kod naknade za kredit pa sve do mogucnosti elvia usluga za pomoc u kuci ili popravku auta)
Medjutim, najsjajnije sto imaju je najnovije mobilno bankarstvo m-ba. Ono je ludnica. Users friendly za pregled stanja na racunima, pregled potrosnje po karticama, placanje vlastitih racuna. Ludilo.
Debitne (visa electron i maestro)
Ovo su de facto identifikacijske kartice za upravljanje novcem s tekuceg racuna na koji primamo placu, bilo da dizemo na salteru ili na bankomatu. Ovim karticama se moze placati i u trgovinama s tim da se odmah novac skida s racuna. Dobra stvar je sto se bez naknade po srednjem tecaju moze podizati novac sa svih unicreditovih bankomata u preko 20 zemalja.
Charge kartica (visa classic ... Svijetlo zelena)
Kad robu placamo ovom karticom novac se skida s racuna tek u sljedecem mjesecu, datuma dvadesetog. Ova kartica ima mogucnost obrocne otplate do 24 mjeseca s tim da je do 12 mjeseci bez kamate. Obrocna otplata je sjajna.
Kreditna - revolving kartica
Mozes s njom trositi do limita s tim da ti se svakog 15og u mjesecu s racuna skida 5% od iskoristenog limita.
Paketi JES omogucavaju da imamo sabrano jeftinije usluge (korisnicima paketa ne naplacuje se godisnja naknada za kartice, ne naplacuje se naknada za vodjenje racuna, ima popust kod naknade za kredit pa sve do mogucnosti elvia usluga za pomoc u kuci ili popravku auta)
Medjutim, najsjajnije sto imaju je najnovije mobilno bankarstvo m-ba. Ono je ludnica. Users friendly za pregled stanja na racunima, pregled potrosnje po karticama, placanje vlastitih racuna. Ludilo.
- alen_zenica
#16 Re: visa electron-kreditna kartica
koliko traje procedura od podnosenja zahtjeva do karticezelenashica wrote:kamata nema......definitivno ,procedura jednostavna,....samo malo teže se transakcije obavljaju subotom i radnim danima poslije 16h.....tad radi samo jedna centrala kojom prodavci završavaju kredite takve vrste,...tad se može desiti i da ti odbiju kreditnu mogućnost,radi zastoja u bankovnom sistemu,jer nemaju baš relevantne podatke.....prema tome bez brige,karticu i ličnu u ruke i po laptop
-
darprirode
#17 Re: visa electron-kreditna kartica
Ja sam isto na paketu Jes unicredit banke..imam dvije kartice,jednu svijetlo zelenu i drugu tamno zelenu...eh sad za tu visu electron(svijetlo/zelena) me zanima ako npr. podignem sve pare s racuna i nemaju mi odakle skidat pare 20-og u mjesecu jel se taj iznos prenosi na drugi mjesec ili?
A za tu drugu karticu tamno zelenu rekli su mi da imam limit 1500 al mi nikad nisu objasnili za kamatu?dobila sam tu karticu u paketu jes
A za tu drugu karticu tamno zelenu rekli su mi da imam limit 1500 al mi nikad nisu objasnili za kamatu?dobila sam tu karticu u paketu jes
- lugarin
#18 Re: visa electron-kreditna kartica
Koliko se ova usluga placa mjesecno, je li ona u sklopu JES paketaspokojan wrote: Medjutim, najsjajnije sto imaju je najnovije mobilno bankarstvo m-ba. Ono je ludnica. Users friendly za pregled stanja na racunima, pregled potrosnje po karticama, placanje vlastitih racuna. Ludilo.
-
spokojan
#19 Re: visa electron-kreditna kartica
Nemoj me hvatati za rijec ali mislim da je ovako: ako nemas paketa m-ba je 4 ili 5 maraka mjesecno. Ako imas paket JES optimum onda je m-ba 1 ili 2 marke mjesecno, a ako imas paket JES ekspert onda je m-ba besplatna ...lugarin wrote:Koliko se ova usluga placa mjesecno, je li ona u sklopu JES paketaspokojan wrote: Medjutim, najsjajnije sto imaju je najnovije mobilno bankarstvo m-ba. Ono je ludnica. Users friendly za pregled stanja na racunima, pregled potrosnje po karticama, placanje vlastitih racuna. Ludilo.
- lugarin
#20 Re: visa electron-kreditna kartica
evo sam nafrisko kontaktirao infocentar banke i kazu da bi u mom slucaju (optimum paket) iznos bio 1,5 km mjesecno i da je to usluga identicna internet bankarstvu, samo preko mobitela (doduse, to sam i pretpostavljao)spokojan wrote:Nemoj me hvatati za rijec ali mislim da je ovako: ako nemas paketa m-ba je 4 ili 5 maraka mjesecno. Ako imas paket JES optimum onda je m-ba 1 ili 2 marke mjesecno, a ako imas paket JES ekspert onda je m-ba besplatna ...lugarin wrote:Koliko se ova usluga placa mjesecno, je li ona u sklopu JES paketaspokojan wrote: Medjutim, najsjajnije sto imaju je najnovije mobilno bankarstvo m-ba. Ono je ludnica. Users friendly za pregled stanja na racunima, pregled potrosnje po karticama, placanje vlastitih racuna. Ludilo.