VIOLETA -reklama na PMF

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

suncica24

Post by suncica24 »

Ljudi, zao mi je sto cu vam pomutiti diskusiju, ali ta zgrada jeste biser arhitekture.
Do tada secesija je bila in, a onda je Najthart, jedan od naprednih arhitekata i najboljih bh arhitekata, koji je radio i sa cuvenim Corbusijeom, napravio pomak i doveo modernu u BiH.
Ko ne zna, da sazna: Zgrada PMF-a, Skupstina i stambene zgrade u Alipasinoj ulici s desne strane su njegovo djelo. Btw. potonje su apsolutni biser stambene arhitekture u BiH.

Znaci, ako vec raspravljate...de se informisite.
I da, neko je postavio neke slike...upamtih Vrtove Riverine...grooozno :-) :D
Last edited by suncica24 on 22/02/2008 00:56, edited 1 time in total.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

ja sam postavila i stojim iza toga da je to lijepa stambena zgrada, a ti reci zasto je grozna
irfan2

Post by irfan2 »

Image
suncica24

Post by suncica24 »

amazonka:Postujem to sto se tebi svidja, ali...
Kao prvo, sto taj stil je primjereniji mediteranskom, a ne nasem podneblju.
Kao drugo, zbog same strukture zgrade i njenog oblikovanja, te odnosa prema okolini.

Da pojasnim: nema simetrije prozora, nema ni povezivanja otvora na asimetricnoj osnovi, oni su postavljeni po potrebi, bez oblikovanja. Ulaz nasilno naglasen, bez funkcionalne i estetske potrebe. Kosi krov iznudjen. Struktura iscjepkana, nekoherentna i ne suvisla. Sve izgleda kao struktuirano prema funkciji, bez osvrtanja na oblikovni dio procesa.
Makar po meni. I mislim da bi se struka slozila.
[/img]
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

branimir_s wrote:Neka reklama neka...Treba kapitalistima dozvoliti da na predsjednistvo postave -Always sa lepljivim krilcima, na Kanton - Radensku 3 srca, na Katedralu - Coca Colu, Na begovu džamiju - Pepsi Colu, na Sebilj - Oranginu... neka ba raja.. neka je sareno... Jer sve je ovo jedan veliki CIRKUS. A po djecijem parku pored BKC-a kilogrami i kilogrami psecje kakice... Neka neka djeca gaze... Tajo bojim se...
:thumbup:
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

ha? :shock: :D
znaci,pucaj po shablonu i monotoniji.Sta ce ljudima balkoni i i silni prozori.Zivjele biserne zgrade. Red prozora, red betona. aferim. Pokusaj molim te nacrtati na papiru jedan od tvojih "bisera" i ovo "ruglo" i reci mi koliko ti je vremena trebalo i za jedan i za drugi.

ovo o cemu ti pricas.... :?
cyprus

Post by cyprus »

sicky wrote:
cyprus wrote:Ja, kao neko ko provodi većinu vremena radnih dana u zgradi na kojoj se nalazi ova reklama, mogu reći da mi ova reklama iskreno ne smeta, a i fakultet je dobio finih para za nju, pa ćemo valjda i mi studenti vidit kakve koristi od toga (nadam se).
kao npr. tariguz u wc-u na faxu koji nisam vidjela za čitavog svog školovanja na pmf-u :roll: :-) :D
Nisam ni ja vjeruj :-) :D , al zato nosim violetine proizvode od kuće :D .
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

suncica24 wrote:Ko ne zna, da sazna: Zgrada PMF-a, Skupstina i stambene zgrade u Alipasinoj ulici s desne strane su njegovo djelo. Btw. potonje su apsolutni biser stambene arhitekture u BiH.
I jos nesto da sazna o tom Najthartu. Kad se pravila zgrada PMFa, pravili se naravno amfiteatri, jedan od njih bio hemijski. Kaze pokojni profesor Milicevic Najthartu - s ove strane treba da bude veliki periodni sistem elemenata. Pita Najthart kako to izgleda. Pokaze mu profesor M., a Najthart ce, a te kocke, mogu vam ja razbacati po cijelom amfiteatru, da bude ljepse :-) Veli Milicevic, to se s razlogom zove periodni sistem :D :D

Ovo mi je pricao Milicevic licno, nije rekla kazala :)
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ma nije zvaka za seljaka, zao mi je sto ovo kazem, ali je tako :roll:

a svako kome ima "građ-" u naslovu profesije misli da je strucnjak u povijesti umjetnosti, pa komparira zgrade iz 18. st. i modernu arhitekturu...
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

meni se sviđa
zašto
zato što nešto u Sarajevu je veliko i obasjano :lol: :lol:
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Bea_Trix wrote:ma nije zvaka za seljaka, zao mi je sto ovo kazem, ali je tako :roll:

a svako kome ima "građ-" u naslovu profesije misli da je strucnjak u povijesti umjetnosti, pa komparira zgrade iz 18. st. i modernu arhitekturu...
nesto sto je lijepo lijepo je vjekovima. Ono sto ima stila, imace ga vjekovima. To sto je "moderno" ne znaci i da je lijepo. Ja bih to vise nazvala "komercijalna arhitektura". Za ono sto nisi upucena nebi trebala ni pricati. Ljudi su prije godinama izracunavali statiku nekog objekta, danas je to sve puno puno jednostavnije.prije se sve crtalo rucno i rapidografima itd, a danas kliknes na print. i sve te mogucnosti koje covjek ima kao olaksicu i dalje samo zareda red betona i red prozora i vi svi happy. daj Boga ti mani se zvaka i seljaka. Kada bi D&G prodavao obicnu PVC kesu i rekao da je suknja i da je to "moderno" bas me interesuje koliko bi se takvih suknji prodavalo. Vjerovatno bi se nazvalo "biserom visoke mode".
Jara

Post by Jara »

Sarajevo mi je prekrasno noću :) , svjetluca, svijetli, blješti ponegdje ; rasvjeta nije svugdje idealna, ali grad ipak "moćno" izgleda... ( nije baš da nisam putovala po svijetu).
I neku noć se iznenada i veselo :) na fonu tamnoga svoda nebeskoga :D ukaza, tj. zaljubičasti Violeta :) i shvatih da je to na onoj konstrukciji na primatu...
Danas je prvi put vidjeh po danu...dojam ni blizu kao noću... ali nije ni toliko grdo :D ( za cjepidlake - zadovoljen i zlatni presjek :D :D :D , nije baš na sredini krova :D ... i, k'o što neko reče, "jaje" se lijepo uklapa u udubljenje... ).
Jara

Post by Jara »

Bea_Trix wrote:ma nije zvaka za seljaka, zao mi je sto ovo kazem, ali je tako :roll:

ne upratih, koje zgrade iz 18.st?
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:04, edited 1 time in total.
Jara

Post by Jara »

jOFLA wrote:Nasjedoste na propagandu, odnosno dokazuje se koliko je pojam "socijalističko" uzelo negativnog mišljenja, na primjer robna kuća Sarajka, koja nema nikakve ni najmanje veze sa socijalističkom gradnjom, čak naprotiv, ono što danas viđam po Americi, Kanadi i Evropi, takva je bila Sarajka. Ali nekom se tu učinilo dobro mjesto za uložiti pare, i kao posljedica nastala je anti-reklama, samo je označi kao socijalističkog duha. I dođoše bageri i kamioni, i odnesoše nam uspomene. Kažu nisu valjale.
potpis
Post Reply