VIOLETA -reklama na PMF

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Objavljeno 14.02.2008. u 14:49
Ozvaničena saradnja PMF-a i "Violete"

Na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Sarajevu u četvrtak je bh. kompanija "Violeta" dodijelila donaciju ovoj visokoškolskoj instituciji čime je ozvaničen početak njihove saradnje.

Postavljanjem "Violetine" reklame na krovu fakulteta, te donacijom novčanih sredstava za unapređenje rada i kvaliteta nastave na fakultetu, "Violeta", kako je istaknuto, nastavlja praksu ulaganja u edukaciju i podrške mladima.

Ukupna vrijednost projekta je 350.000 KM, od čega je 90.000 KM direktno donirano PMF-u za unapređenje rada i kvaliteta nastave.

Predsjednik uprave "Violete" Petar Ćorluka i dekan PMF-a Muris Spahić kazali su da ova donacija predstavlja podršku visokoškolskom obrazovanju i istraživačkom radu.

Kompanija "Violeta", čija je osnovna djelatnost proizvodnja higijenskih proizvoda, lani je ostvarila promet oko 170 miliona KM, a za ovu godinu najavljuje nove proizvode i investicije.

"Završili smo investiciju koja se odnosi na proizvodnju higijenskih uložaka, vrijednu oko šest miliona KM, i novi prozvodi će od 1. marta biti na policama u marketima širom BiH, a nekoliko mjeseci kasnije i na tržištima u regiji i nekim zemljama EU", kazao je Ćorluka.

"Violeta" ove godine planira značajnu investiciju u bazičnu industriju, odnosno proizvodnju sirovine. Trenutno sirovinu za proizvodnju higijenskog papira, maramica i salveta uvozi iz Italije.

"Već se potpisuju ugovori s bankama o finansiranju i očekujemo da će za mjesec-dva početi izradnja nove tvornice za proizvodnju sirovine. To je veliki projekt koji treba biti okončan sljedeće godine", dodao je Ćorluka.

"Violeta" sada zapošljava oko 500 ljudi, a s novom investicijom predviđa zapošljavanje još 200 radnika.

(Sarajevo-x.com/FENA)
homo_sapiens

#2 Re: VIOLETA -reklama na PMF

Post by homo_sapiens »

079 wrote:Dragi moji,
sablaznuta sam VIOLETINOM reklamom na PMF-u.
Interesuje me ko je i pod kojim uslovima odobrio građevinsku dozvolu za reklamu VIOLETI na zgradi PMF-a.
Svaka čast "Violeti", kao najjačem domaćem brendu - i sama sa njihov kupac! Ovdje Ona nije kriva - čak što više: ima reklamu na najboljem mjestu u gradu.

Problem su GRADSKI OCI koji su dozvolili da se jedan od bisera arhitekture modernog Sarajeva, zgrada PMF-a, "svede" na reklamni stub!
SRAMOTA!

Hajde nas, obicne smrtnike, uputi u tajne arhitekture i kriterije za ocjenjivanje ljepote gradjevinskih objekata, da bismo se mogli razumjeti i pisati s, priblizno, istog nivoa
olduser

Post by olduser »

violeta je sponzor PMF-u i sta tu ima lose..
cyprus

Post by cyprus »

Ja, kao neko ko provodi većinu vremena radnih dana u zgradi na kojoj se nalazi ova reklama, mogu reći da mi ova reklama iskreno ne smeta, a i fakultet je dobio finih para za nju, pa ćemo valjda i mi studenti vidit kakve koristi od toga (nadam se).
irfan2

Post by irfan2 »

ajmo izac na proteste sad :D ..
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

irfan2 wrote:ajmo izac na proteste sad :D ..
Ne, slijedeci put kad krenu protesti umjesto da se dozvoli vandalizam uraditi nesto mnogo cisce i jasnije - kao u americi - zasut ih toalet papirom!
Domacim :D

Meni je reklama shega :D al neka je na "biseru arhitekture" :D
The 51st State

Post by The 51st State »

Tema je deplasirana do boli, inace svaka cast violeti kad je prepoznala svoj marketinski interes ulaganjem u reklamni prostor na zgradi pmf-a te tako, nadam se, omogucila makar za mrvu podizanja kvaliteta nastave na doticnom fakultetu. Da drzava izdvaja dovoljno para za visokoskolske ustanove, imalo bi smisla postaviti pitanje zasto je napravljena reklama, a dotad deviza snadji se kako znas.
skojotovski

Post by skojotovski »

i gdje nam je pokretacica teme?
da joj nije zatrebao Violeta papir :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

ne smatram zgradu PMF-a biserom moderne arhitekture, ali se ovdje radi o klasicnom slucaju zloupotrebe sponzorstva i donacija. Problem je sto u BiH ne postoji pravna regulacija u ovakvim slucajevima

iz clanka koji je mircerka postirala je vidljivo da se radi o doniranju obrazovne institucije. Medjutim doniranje i reklamiranje su dva potpuno razlicita marketinska instrumenta. Da biste lakse shvatili - doniranje je oslobodjeno od poreza a reklamiranje se placa kao poslovni trosak

nadam se da ste shvatili zasto Violeta ovo radi - u stampi se prezentira kao donator obrazovne institucije a istovremeno dobiva potpuno besplatan oglasni prostor
basta sljezove boje

The 51st State wrote:Tema je deplasirana do boli, inace svaka cast violeti kad je prepoznala svoj marketinski interes ulaganjem u reklamni prostor na zgradi pmf-a te tako, nadam se, omogucila makar za mrvu podizanja kvaliteta nastave na doticnom fakultetu. Da drzava izdvaja dovoljno para za visokoskolske ustanove, imalo bi smisla postaviti pitanje zasto je napravljena reklama, a dotad deviza snadji se kako znas.
tema je vrlo aktuelna ne samo u BiH vec u svijetu. Klasicni primjer iz Hrvatske: vrlo prominentno poduzece uplacuje veliku sumu novca na ime jedne fondacije. Fondacija se zahvaljuje preko cijele stranice donatoru

dakle - sarajevski gradski oci bi trebali ustvrditi cijenu oglasavanja na PMF-u i to naplatiti od Violete, a gospodin Corluka moze i dalje donirati PMF i to skidati od poreza kao donaciju
saga

Post by saga »

neka violete... okrecili su nam zidove... neke :-)
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

ako je ono biser arhitekture
nemam riječi :D
Tesssa

Post by Tesssa »

Koja reklama je u pitanju? Ona jajasta sto pise Violeta, ili je nesto novo opet? :roll:
branimir_s

Post by branimir_s »

Neka reklama neka...Treba kapitalistima dozvoliti da na predsjednistvo postave -Always sa lepljivim krilcima, na Kanton - Radensku 3 srca, na Katedralu - Coca Colu, Na begovu džamiju - Pepsi Colu, na Sebilj - Oranginu... neka ba raja.. neka je sareno... Jer sve je ovo jedan veliki CIRKUS. A po djecijem parku pored BKC-a kilogrami i kilogrami psecje kakice... Neka neka djeca gaze... Tajo bojim se...
zemljotres

Post by zemljotres »

ahitektura je arhitektura, al' i 350'000 KM je 350'000 KM :D
basta sljezove boje

Treba razlikovati institut sponzorstva i institut donacije. Sponzorstvo je oglašavanje i na to se mora platiti porez. Ako je netko udruzi koja brine o općem dobru dao 50 tisuća kuna i ako je nakon toga ta udruga ime onoga tko je dao novac istaknula u novinama, radi se o sponzorstvu. Samo je pitanje dana kada će u nas agencije koje se bave promocijom i sponzorstvom izaći s prvim slučajem, jer imamo mnogo primjera u našim medijima kako se nekomu zahvaljuje objavljivanjem njegovog logotipa i primatelj donacije na to mora platiti porez jer je to davanje s protučinidbom.
Last edited by basta sljezove boje on 21/02/2008 21:27, edited 1 time in total.
atko

Post by atko »

zemljotres wrote:ahitektura je arhitektura, al' i 350'000 KM je 350'000 KM :D
:lol:

Reklama je i vise nego dobra cim je zamjecena i cim se prica o njoj (kao i o majmunu :D )

Saradnja nase firme i naseg fakulteta... ljudi morate da shvatite da je biznis biznis... e sad sto ce krenuti pravi talas tih velikih reklama to je druga prica...

A o biseru drugi put :lol:
me22

Post by me22 »

svaki dan idem dole,a tek je neki dan skontah :D tako da neka je,ne smeta :D
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

Meni licno ne smeta reklama, cak se nekako i uklopila u arhitekturu, samo sto mi studenti ne vidjosmo ni marke od tih donacija... Eno vec duze nema goriva za neke aparate pa neki ne mogu ni diplomski da rade... :-?
Tesssa

Post by Tesssa »

Alhemicarkaa wrote:Meni licno ne smeta reklama, cak se nekako i uklopila u arhitekturu, samo sto mi studenti ne vidjosmo ni marke od tih donacija... Eno vec duze nema goriva za neke aparate pa neki ne mogu ni diplomski da rade... :-?
sta rece i osta ziva :-) :-) :-)
zemljotres

Post by zemljotres »

Najveća reklama u BiH - reklama tariguza :shock:
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Image
Arhitektura socijalistickog rezima. Praugaonik sa puno prozora bez ikakvih kreacija osim polu-kupole koja sluzi samo kao podloga za slova koja nose naziv fakulteta. Unutrashnjost je takodje shablonizirana.
Stvarno sta je tu lijepo?
zemljotres

Post by zemljotres »

Amazonka27 wrote:Image
Arhitektura socijalistickog rezima. Praugaonik sa puno prozora bez ikakvih kreacija osim polu-kupole koja sluzi samo kao podloga za slova koja nose naziv fakulteta. Unutrashnjost je takodje shablonizirana.
Stvarno sta je tu lijepo?
Recimo, osjećaj sigurnosti i slobode, nepostojanje idiotskih predrasuda i neznanja u vremenu kad je ista bila stvarni hram obrazovanja i kulture. Može l' to proć'?
ifbbpro

#24 Re: VIOLETA -reklama na PMF

Post by ifbbpro »

079 wrote:Dragi moji,
sablaznuta sam VIOLETINOM reklamom na PMF-u.
Interesuje me ko je i pod kojim uslovima odobrio građevinsku dozvolu za reklamu VIOLETI na zgradi PMF-a.
Svaka čast "Violeti", kao najjačem domaćem brendu - i sama sa njihov kupac! Ovdje Ona nije kriva - čak što više: ima reklamu na najboljem mjestu u gradu.

Problem su GRADSKI OCI koji su dozvolili da se jedan od bisera arhitekture modernog Sarajeva, zgrada PMF-a, "svede" na reklamni stub!
SRAMOTA!
Reklama je cool i ne vidim razlog zasto ti smeta..
Post Reply