vinko, vinko...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kamen

#1 vinko, vinko...

Post by kamen »

Kardinal Puljić: Izjava Carle del Ponte je poniženje za Hrvate

Je li to traženje da svi budu jednako krivi. Prvo su optužili Pravoslavnu crkvu da skriva Radovana Karadžića. Nisam vidio da je ta optužba dokazana. E, sada da ne bude samo Pravoslavna crkva kriva, treba optužiti i Katoličku crkvu, kazao je kardinal Puljić.

SARAJEVO - Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, izjavio je da je iznenađen izjavom glavnog tužitelja Haškog tribunala Carle del Ponte da Vatikan skriva haškog optuženika Antu Gotovinu i da je Hrvati u BiH doživljavaju kao poniženje.
Puljić je kazao da ljudi koji se nalaze na tako važnim položajima moraju biti odgovorniji u svojim izjavama.
"Izjava Carle del Ponte je i optužba. Čuo sam mišljenja da je Haaški sud u stvari politički sud. Bojim se da će ljudi koji su to rekli biti u pravu nakon ovakvih izjava.
Je li to traženje da svi budu jednako krivi. Prvo su optužili Pravoslavnu crkvu da skriva Radovana Karadžića. Nisam vidio da je ta optužba dokazana. E, sada da ne bude samo Pravoslavna crkva kriva, treba optužiti i Katoličku crkvu.
Mislim da je taj duh koji je vladao od početka rata da smo svi krivi prisutan u ovoj izjavi", rekao je juče Puljić u Sarajevu.
"Ovu izjavu mi, katolici, koji smo manjina u BiH, doživljavamo kao poniženje, jer mi stalno negdje moramo biti krivi. Osjećam kako treba biti više odgovornosti, pogotovo ako taj sud sebe zove međunarodnim", dodao je Puljić.
Naglasio je da izjava Carle del Ponte dolazi u ciljano vrijeme jer se želi obezvrijediti proces europske integracije Republike Hrvatske.
"Ova izjava je došla u ciljano vrijeme jer Sveta stolica podupire proces europske integracije u Hrvatskoj, a ljudi koji nisu skloni toj integraciji žele to obezvrijediti, a onda i nas Hrvate u BiH koji stalno ukazujemo da nedostaje ravnopravnosti u svim strukturama. Kad se nema osjećaja ni poštovanja prema glavi našoj, onda koliko mi tek vrijedimo", kazao je Puljić.
Dodao je da su i lažne informacije da se hrvatski general Ante Gotovina skriva u samostanima u Hercegovini.
"Ja imam jednog svećenika u svojoj kući koji je vrlo sličan Anti Gotovini. Oni mogu doći i hapsiti ga kao što su to uradili s jednim svećenikom u samostanu u Rami misleći da je to Gotovina. Tkoo je taj tko daje netočne informacije i je li taj odgovara za takve informacije. Jadno je društvo u kojem nema odgovornosti", rekao je kardinal Puljić.

vinko bi ocigledno da jase ko svjetski pasa...
mostarac

Post by mostarac »

Sta jednog bosanskog kardinala ima bolit kurac za "europske integracije" Hrvatske? Sto je ova izjava ponizenje za katolike u BiH osim ako se kler ne osjeca prozvanim jer je skrivao Antu Gotovinu? Kakve veze Ante Gotovina ima sa BiH? Ili mozda ima, a to gospodin kardinal zna, pa se odmah osjetio ugrozenim
micika

Post by micika »

jebe lud zbunjenog :?
_galaksija

Post by _galaksija »

umro je mostar wrote:Sta jednog bosanskog kardinala ima bolit kurac za "europske integracije" Hrvatske? Sto je ova izjava ponizenje za katolike u BiH osim ako se kler ne osjeca prozvanim jer je skrivao Antu Gotovinu? Kakve veze Ante Gotovina ima sa BiH? Ili mozda ima, a to gospodin kardinal zna, pa se odmah osjetio ugrozenim
Anet Gotovina ima veze sa Bosnom i Hercegovinom,narocito sa onim dole dijelom oko Travnika :x
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

micika wrote:jebe lud zbunjenog :?
ne draga, svi ebu nas.....
SCG skriva ratka i radovana, ali uskoro ce poceti pregovore s njima...
CRO skriva gotovinu, ali uskoro ce poceti pregovore s njima...

mi ne mozemo da organizujemo ebeni javni RTV servis, i NEMA SANSE za pocetak pregovora sa nama....
Prenj

Post by Prenj »

Zanimljivo je da u svom istupu, Vinko pored svoje brani i pravoslavnu crkvu.
Ekumenizam na djelu :)
Samo da nije sve jos u odbrani zlocinaca :(

PS. Kamen, navedi i izvor citata, please
da pamtis

Post by da pamtis »

.....................Mediji moraju poštovati razlike
Crkva želi da mediji priđu poštivanju različitosti, uvažavanju različitosti i odgajanju da mi živimo u toj različitosti i da tako možemo graditi mir u Bosni i Hercegovini, a svaka druga zloupotreba jeste zapravo pripremanje terena novog konflikta.

To je kazao juče u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić na tradicionalnom susretu novinara, koji je održan u povodu 39. svjetskog dana sredstava društvenog priopćavanja što ga Katolička crkva u BiH obilježava u posljednjoj sedmici septembra.

Puljić, koji je ujedno pročelnik Vijeća za sredstva društvenog priopćavanja Biskupske konferencije BiH, predstavio je poruku "Mediji u službi razumijevanja među narodima", koju je na spomendan sv. Franje Saleškog 24. januara ove godine uputio tadašnji papa Ivan Pavao Drugi.
http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 005-03.php

Image
Kurt_Kombajn

#8 Re: vinko, vinko...

Post by Kurt_Kombajn »

Kardinal Puljić: Izjava Carle del Ponte je poniženje za Hrvate
:shock:
...a za meksikance, onda, nije...ili kako? vatikan je hrvatski?
Naglasio je da izjava Carle del Ponte dolazi u ciljano vrijeme jer se želi obezvrijediti proces europske integracije Republike Hrvatske.
...jos uvijek ne vidim razlog da njega za to zaboli qrac...
..., a onda i nas Hrvate u BiH koji stalno ukazujemo da nedostaje ravnopravnosti u svim strukturama.
...e, stvarno...ugrozen je k'o Hrvat...
Kad se nema osjećaja ni poštovanja prema glavi našoj, onda koliko mi tek vrijedimo", kazao je Puljić.
...ahaaa...sad kontam zasto ga zaboli ono od maloprije...
Jadno je društvo u kojem nema odgovornosti", rekao je kardinal Puljić.
ne...jadno je drustvo, jadnice, u kojem ti je glava u drugoj drzavi...probaj malo mucnuti onom koju nosis na vlastitim ramenima...
danas

Post by danas »

Prenj wrote:Zanimljivo je da u svom istupu, Vinko pored svoje brani i pravoslavnu crkvu.
pa sta se cudis? polako spadaju maske... sve se vidi... jos samo da ko hoce zapravo i da pogleda svu tu ruznocu koja se polako ukazuje... i da uradi nesto po tome pitanju... :roll:

a glede odgovornosti koju puljic spominje -- pa kad se vec petlja u poslove stranih drzava, zasto ne dodje kod mene u boston, pa sprovede malo odgovornosti u katolickim crkvama ovdje koje stite svecenike-pedofile vec godinama.
halo

Post by halo »

Politika politika sve je to jedna velika kurva jedno pricaju drugo rade
cak i kad ptice na grani znaju sta se desava ,ko koga skriva ko koga stiti ako nema ocitih dokaza crno na bjelo nemoze se nista uraditi ,cak i kad bi uhvatili Gotovinu kod Puljica u Sarajevu on bi reko da nema veze sa tim
danas

Post by danas »

cisto sumnjam da nema dokaza, pa nije carla budala...

a sreca da puljic ne mora da se previse muci oko svega ovoga. kolege iz SPC-a su vec napisale sve govore, on sada samo treba da promijeni par detalja (svecenik/pop i slicno) i da bifla istu suplju...

inace, najvise me se dojmilo kako puljic dijeli misljenje sa seseljom i milosevicem (i pola srbije) da je hag "politicki sud"... ma odlicno, kud ces bolje... da nije zalosno bilo bi smijesno... :roll:
flashco

#12 Re: vinko, vinko...

Post by flashco »

kamen wrote:

vinko bi ocigledno da jase ko svjetski pasa...

Ocigledno da tebi nije jasno!

Vinko i jeste svjetski pasa, a ima i svoj pasaluk.
novalic

Post by novalic »

danas wrote:
Prenj wrote:Zanimljivo je da u svom istupu, Vinko pored svoje brani i pravoslavnu crkvu.
pa sta se cudis? polako spadaju maske... sve se vidi... jos samo da ko hoce zapravo i da pogleda svu tu ruznocu koja se polako ukazuje... i da uradi nesto po tome pitanju... :roll:

a glede odgovornosti koju puljic spominje -- pa kad se vec petlja u poslove stranih drzava, zasto ne dodje kod mene u boston, pa sprovede malo odgovornosti u katolickim crkvama ovdje koje stite svecenike-pedofile vec godinama.
i jopet isti argumenti.. kao da neko zaboravlja svecenike pedofile.. i kao da je to samo pojava u katolicanstvu..

vec pomalo otrcani argumenti kontra katolickih svecenika, kao da medju njima nema onih koji su stvarno dobri ljudi..

ah, da.. nismo ludi pisati o njima...
novalic

Post by novalic »

danas wrote:cisto sumnjam da nema dokaza, pa nije carla budala...

a sreca da puljic ne mora da se previse muci oko svega ovoga. kolege iz SPC-a su vec napisale sve govore, on sada samo treba da promijeni par detalja (svecenik/pop i slicno) i da bifla istu suplju...

inace, najvise me se dojmilo kako puljic dijeli misljenje sa seseljom i milosevicem (i pola srbije) da je hag "politicki sud"... ma odlicno, kud ces bolje... da nije zalosno bilo bi smijesno... :roll:
carla nije budala, carla je jako pametno i hrabro stvorenje.. i mada mi se ponekad cini da je zena stila don kihota radi glavnog protivnika politike joj kurve, ali.. mozda je gotovina skriven kod kojih od franjevaca, mozda ce ga tamo i uloviti, jer jedan dan mora dolijati, ali da li zbog toga treba obavezno stavljati pod istu kapu sve katolike sa vatikanom na celu
danas

Post by danas »

novalic wrote:
danas wrote:

i jopet isti argumenti.. kao da neko zaboravlja svecenike pedofile.. i kao da je to samo pojava u katolicanstvu..

vec pomalo otrcani argumenti kontra katolickih svecenika, kao da medju njima nema onih koji su stvarno dobri ljudi..
a sto se ti osjecas odmah prozvana? samo govorim da je licemjerno od gospon puljica da nekome drzi lekcije o "odgovornosti" kada je njegova sopstvena institucija klasicni primjer neodgovornosti i kriminala -- izmedju ostalog, i time sto vec godinama stiti kriminalce i zlocnice svih profila.

a niko ne kaze da nema dobrih svecenika. ima i koliko hoces dobrih hodza, pa opet kritikujemo i IVZ i cerica i vehabije i dzamije i sta sve ne. pa mozemo valjda i katolicku crkvu i vinka i pojedine svecenike... a pogotovo kad gospon vinko valja suplju koju smo vec toliko puta culi od SPC-a... :roll:
da pamtis

Post by da pamtis »

..........da bas tako sad je carla kriva za sve.............
danas

Post by danas »

novalic wrote:
danas wrote:cisto sumnjam da nema dokaza, pa nije carla budala...

carla nije budala, carla je jako pametno i hrabro stvorenje.. i mada mi se ponekad cini da je zena stila don kihota radi glavnog protivnika politike joj kurve, ali.. mozda je gotovina skriven kod kojih od franjevaca, mozda ce ga tamo i uloviti, jer jedan dan mora dolijati, ali da li zbog toga treba obavezno stavljati pod istu kapu sve katolike sa vatikanom na celu
ne stavljam ja sve katolike pod istu kapu -- stavlja ih vinko puljic kada daje nebulozne izjave u ime hrvata i katolika.

a jos samo cekam da se vinko uhvati u kolo sa onim amilofijem (ili kako li se vec zove taj lik) i da zaplacem od dragosti i srece...
novalic

Post by novalic »

carla je mila majka, pametna zena, i naravno da nije kriva za sve :-)

i potpuno shvatam njenu reakciju, jer, da bi iz svega toga dobila nesto pozitivno, umjesto da udara po pojedincima koji mozda kriju gotovinu, ona udara po glavi.. vatikanu..

da sam na njenom mjestu i ja bih, ko ima vise uticaju u katolickom svijetu od vatikana..

eh, sada, koliko je taj potez.. onaj pravi..

i ne osjecam se specijalon prozvanom, nego, kao i vi, ucestvujem u diskusiji.. sada, da li nekome smeta sto ucestvujem kao katolikinja.. to je drugi par opanaka
mIRCerka

Post by mIRCerka »

danas wrote:
ne stavljam ja sve katolike pod istu kapu -- stavlja ih vinko puljic kada daje nebulozne izjave u ime hrvata i katolika.

a jos samo cekam da se vinko uhvati u kolo sa onim amilofijem (ili kako li se vec zove taj lik) i da zaplacem od dragosti i srece...
vidim da ti ko ni ja ne znas kako se zove....pa ga zoves Amfilohije :D a to mu ga dodje, saznah danas IME...
a "titula" je patrijarh...ima ih jos...ko se pohvatat sve....

a vinku zamjeram sto ni on ne zna razliku izmedju Hrvata i KATOLIKA....

ili sam ja jedna od rijetkih koja u stvari ne zna da je Hrvat=katolik itd....
danas

Post by danas »

novalic wrote: i ne osjecam se specijalon prozvanom, nego, kao i vi, ucestvujem u diskusiji.. sada, da li nekome smeta sto ucestvujem kao katolikinja.. to je drugi par opanaka
pa da se vratimo onda na diskusiju :)

mene licno ne iznenadjuje ova carlina optuzba ni najmanje; smatram da je najvjerovatnije tacna kao sto smatram da i SPC ima svoje prste umijesane u skrivanje karadzica i mladica... da li se radi o pojedinim svecenicima i popovima i izolovanim slucajevima tesko je reci, ali mi se ovaj scenario "pojedinaca" cini manje moguc (i manje logican) od organizovanog skrivanja.

samo cu dodati da zapravo ne smatram gotovinu zlocincem u rangu karadzica ili mladica nikako, ali mi nije jasno zasto ne ode na sud i rijesi to javno. svi bosanski optuzenici su otisli. sto ne ode i on?
da pamtis

Post by da pamtis »

.sto se tice tih problema to najbolje gospodin Seselj rijesaje, da nebi bilo zabune... :D
i naravno da nije kriva za sve
samo je kriva sto optuzuje "glavne krivce" a ne pojedince :-) :D da li si to htjela reci iloi :D izvini ukucalo se jedno o mrsko mi brisati :D
sada, da li nekome smeta sto ucestvujem kao katolikinja..
boze sacuvaj............da ti sama sebi ne smetas.......... :D
da pamtis

Post by da pamtis »

smatram gotovinu zlocincem u rangu karadzica ili mladica nikako
.............ja isto ne smatram Nasera ali nek to on prvo dokaze...........
mIRCerka

Post by mIRCerka »

da pamtis wrote:
.sto se tice tih problema to najbolje gospodin Seselj rijesaje, da nebi bilo zabune... :D
... :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
da, citala sam, svi su "Srbi, samo to jos uvijek ne znaju "(Skljoco da nije Vojo od tebe prepisivao?)

e sad, Ante nece da ide jer nece da bude zrtveno jagnje....jer mu je obecano sve, a dobio je SIPAK....i dobio je super pjesmu od Mire Skore (Sude mi)...i nista vise....
danas

Post by danas »

mIRCerka wrote:
vidim da ti ko ni ja ne znas kako se zove....pa ga zoves Amfilohije :D a to mu ga dodje, saznah danas IME...
a "titula" je patrijarh...ima ih jos...ko se pohvatat sve....

a vinku zamjeram sto ni on ne zna razliku izmedju Hrvata i KATOLIKA....

za titule me njihove zaboli lakat... :D nemam preca posla nego jos i njihova naopaka imena i titule da pamtim...

a draga moja, nemas ti sta zamjerit vinku -- ti si niko i nista, a on kao vodja katolicke crkve u hrvata svakako bolje od tebe zna jesu li svi hrvati katolici ili nisu... :-) samo jos cekam da nas obavijeste i da su svi katolici hrvati... :D :D :D srbija do tokija... :D
da pamtis

Post by da pamtis »

...........Boze nesto kontam da ova Carla nije muslimanka/mudzahedin, zavjera zavjera............
Post Reply