ma znam to, znaci poceli su.A mjesecne i mogu, samo dok im sezona prodje, da uzmu sta love od turizmamalizeleni wrote:Sada je prica o mjesecnim vinjetama. Od 1. juna su polugodisnje i godisnje.
vinjeta kroz SLO
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- fantom slobode
#26 Re: vinjeta kroz SLO
- Citizen-X
#27 Re: vinjeta kroz SLO
Ja ne znam sto svi toliko pi3de oko slovenackih vinjeta zaista.
I sto je vama to toliko prioritet da idete preko dezele autoputom - ljepo brate sporednim putem i to je to. Jbte ja ne bih cup'o zivce zbog papanske drzavice koja nas cerupa vec godinama i vi kao iznenadjeni ovim vinjetama.
Ja evo koliko zivim ovdje zaobilazim i austriju i sloveniju u velikom luku - predjem vise ili cak i manje km u pet deka sve - dam za vinjetu u madjarskoj mozda 4-5 eura, u Slovackoj dam jedno 7 eura (7 dana) i to je to, plus sto se nagledam lijepih jezera, sela, prirode, sume, odmor za oci a ides laganini 80-90km/h, ne cujes motor, gledas panonska sela, ljude kako obradjuju zemlju opusteno.
Ne ugrozavas niciji zivot, niko nije u opasnosti, trosis najmanje moguce goriva, otvoris sve prozore, uzivas u zraku, ljepota.....
Za mene je to voznja, putovanje i uzivanje a ne divljanje autoputem od 150km/h k'o sivonja bez ikakvog razloga osim onog spermatozoidno-testosteronskog izivljavanja koje svaki put vidim, kad se vozim autoputem.
Stvarno neke ljude ne razumijem. Ko da vam gori pod nogama kad idete gdjegod.
Koja drama zbog nicega.
I sto je vama to toliko prioritet da idete preko dezele autoputom - ljepo brate sporednim putem i to je to. Jbte ja ne bih cup'o zivce zbog papanske drzavice koja nas cerupa vec godinama i vi kao iznenadjeni ovim vinjetama.
Ja evo koliko zivim ovdje zaobilazim i austriju i sloveniju u velikom luku - predjem vise ili cak i manje km u pet deka sve - dam za vinjetu u madjarskoj mozda 4-5 eura, u Slovackoj dam jedno 7 eura (7 dana) i to je to, plus sto se nagledam lijepih jezera, sela, prirode, sume, odmor za oci a ides laganini 80-90km/h, ne cujes motor, gledas panonska sela, ljude kako obradjuju zemlju opusteno.
Ne ugrozavas niciji zivot, niko nije u opasnosti, trosis najmanje moguce goriva, otvoris sve prozore, uzivas u zraku, ljepota.....
Za mene je to voznja, putovanje i uzivanje a ne divljanje autoputem od 150km/h k'o sivonja bez ikakvog razloga osim onog spermatozoidno-testosteronskog izivljavanja koje svaki put vidim, kad se vozim autoputem.
Koja drama zbog nicega.
- fantom slobode
#28 Re: vinjeta kroz SLO
A ko drami, molim te, nisam nesto primjetio da neko drami.Gdje si ti to primjetio na temi?Citizen-X wrote:
Koja drama zbog nicega.
-
malizeleni
#29 Re: vinjeta kroz SLO
Kuda vozis? Ja sam se kontao spustiti do Rostocka pa onda sprzit Njemacku, Austriju i sloveniju. Ovako kad gledam mozes kroz Cesku, Slovacku pa Madjarsku. Ne znam da li mi se isplati ichi tim putem,jer moram na Zagreb pa na Pag.Citizen-X wrote:Ja ne znam sto svi toliko pi3de oko slovenackih vinjeta zaista.
Koja drama zbog nicega.
- testdriver
#30 Re: vinjeta kroz SLO
navodno su rekli da će trebati i neka vinjeta makar ideš sporednim putevima, neki dan je bio prilog o tome na slovenskoj televiziji

evo i karte di treba imat vinjetu

evo i karte di treba imat vinjetu
- fantom slobode
#31 Re: vinjeta kroz SLO
Gdje ovdje Maribor?
-
malizeleni
#32 Re: vinjeta kroz SLO
Ma moze se ici preko Ptuja, znam da sam prosle godine tuda vozio.
- Citizen-X
#33 Re: vinjeta kroz SLO
Bezveze, kupi lupu povecalo i okreni stranu nazad pa nek ti neko procita.fantom slobode wrote:A ko drami, molim te, nisam nesto primjetio da neko drami.Gdje si ti to primjetio na temi?Citizen-X wrote:
Koja drama zbog nicega.
Da odgovorim momku za Pag:
Iz Praga do Sarajeva ljudi vele: idu preko Slovenije i Austrije, ali manja je kilometraza kad se ide preko Slovacke i Madjarske poprijeko. Zaista ne vrijedi trgat nerve i frustrirat se slovenackoj gramzivosti koja je i materijalno dokazana pljackom deviza, dijeljenjem plijena sa Srbijom itd itd.
Ja iz principa prvo a tek evo sad vidim i iz validnog razloga necu ici preko Austrije i Slovenije.
Vinjeta za Austriju kosta cca 10€, za Slovacku cca 5€ a za Madjarsku cca 8€. Naravno radi se o 10dnevnoj, sedmicnoj odnosno 4-dnevnoj vinjeti za mali auto.
Ne idem na autoban prema Budimpesti jer ustedim 100km poprecno iduci kroz Madjarsku. Ljepota jedna, sela panonska, fino se vozi nema frustrirane hajducije na autoputu, uziva se u pejzazu svaki put, moze se s mirom sjesti odmoriti, sume ma ljepota jedna. Odmori covjek dusu fakat. Ima dosta zvijeri i divljih zivotinja to je jedino sto treba paziti, jednom sam skoro imao udarac sa srnom, zecom, sovom
Nikad nije bilo guzve na granicnim prijelazima prema Madjarskoj, hrvati regularni skroz, madjari isto tako, i zajebancija je sa njima ponekad, samo opusteno i svugdje brzinski zavrsis.
Jedini feler je pomalo los autoput izmedju Praga i Brna ali ako se vozi brzo na lijevoj traci uglavnom nema problema posto je ko u njemackoj radjen od betonskih ploca.
Zaista put do Zagreba i Paga ne bih znao iskalkulisat ali sto da ne do Brna pa medjuputem malo preko Madjarske do Zagreba. Nekad je lijepo i putovat jebi ga. Ne mora sve autobanom.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#34 Re: vinjeta kroz SLO
jos jedna zanimljiva krada slovenaca (u kulturnim zemljama bi carinici upozorili)
Slovenci kažnjavaju Hrvate zbog zastavice
*** SPAM ***/index.php?opti ... Itemid=194Malene zastavice s prepoznatljivom hrvatskom šahovnicom, koje se ponosno vijore na automobilima posljednjih dana, u Sloveniji su zabranjene.Naime, slovenska se policija slijepo pridržava slovenskih zakona, prema kojima na automobilima ne smiju biti istaknute zastave, osim ako je riječ o protokolarnim vozilima, pa hrvatskim navijačima, koji su se zaputili prema Austriji, piše nemale kazne, piše Index.hr.
Tako su, svi oni koji su kroz Sloveniju krenuli s hrvatskom zastavicom na automobilu, uskoro bili prisiljeni platiti kaznu od 41 euro.
Naravno, granična policija na zabranu isticanja zastavica ne upozorava prilikom prelaska granice, već se za njega saznaje nakon nekoliko kilometara, kad prometna policija sa smiješkom piše kazne.
- Edin H.
#35 Re: vinjeta kroz SLO
Pa sta ce im hrvatske zastavice na autima u tudjoj zemlji?topcam wrote:jos jedna zanimljiva krada slovenaca (u kulturnim zemljama bi carinici upozorili)
*** SPAM ***/index.php?opti ... Itemid=194Malene zastavice s prepoznatljivom hrvatskom šahovnicom, koje se ponosno vijore na automobilima posljednjih dana, u Sloveniji su zabranjene.Naime, slovenska se policija slijepo pridržava slovenskih zakona, prema kojima na automobilima ne smiju biti istaknute zastave, osim ako je riječ o protokolarnim vozilima, pa hrvatskim navijačima, koji su se zaputili prema Austriji, piše nemale kazne, piše Index.hr.
Tako su, svi oni koji su kroz Sloveniju krenuli s hrvatskom zastavicom na automobilu, uskoro bili prisiljeni platiti kaznu od 41 euro.
Naravno, granična policija na zabranu isticanja zastavica ne upozorava prilikom prelaska granice, već se za njega saznaje nakon nekoliko kilometara, kad prometna policija sa smiješkom piše kazne.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#36 Re: vinjeta kroz SLO
Pa mislim da bi ih u svakoj normalnoj zemlji carinik upozorio da je zabranjeno, a zastavica valjda jer je EP trenutno.Edin H. wrote:Pa sta ce im hrvatske zastavice na autima u tudjoj zemlji?topcam wrote:jos jedna zanimljiva krada slovenaca (u kulturnim zemljama bi carinici upozorili)
Uostalom zasto odmah kasirat, mogu vozace upozoriti reci da skinu, pa ako odbiju onda kazniti.
Takav zakon treba i bosni, za isticanje zastava tudih zemalja (posebno u hercegovini), a za vrijeme svjetskog ili evropskog
prvenstva da bude dozvoljeno postaviti zastavu zemlje za koju navijas samo pored duplo vece bosanske zastave na drustvenom podrucju.
Na privatnoj kuci, moze i zastava zemlje za koju navijas. Ali izricito u toku evropskog ili svjetskog prvenstva.
Uostalom postoje i pravila (tj. odredena mjesta na autu, ako se radi o drzavnim autima, obicno naprijed, lijevo i desno na blatobranu).
Nisam jos vidio da je zastava zakacena za prozor protokolarnog vozila.

- and
#37 Re: vinjeta kroz SLO
pa valjda je evropsko prvenstvo i ne znam zašto im smetaju ljudi.normalno je da će na utakmice ići za zastavicama i zastavama svoje zemlje.vjerovatno ljubomora.inače u beču na dosta auta su postavljene zastavice austrije.Edin H. wrote:Pa sta ce im hrvatske zastavice na autima u tudjoj zemlji?topcam wrote:jos jedna zanimljiva krada slovenaca (u kulturnim zemljama bi carinici upozorili)
ova njihova policija me podsjeti na hrvatsku kad poslije granice u metkoviću čekaju u zasjedi na ograničenju 40 i odmah ti zažele "dobrodošlicu"
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#38 Re: vinjeta kroz SLO
Kako kaže Šiber na Večernoj školi, uvest ćemo i mi vinjetu kroz Neum dok Hrvati ne izgrade most. 50 eura, a može se uvesti i pješačka vinjeta, ako neko želi pješke da prođe 
-
juan
#39 Re: vinjeta kroz SLO
Jel ko skuzio kako kroz SLO i bez Vinjete?
Mislim na pravac Grac-Maribor-ZG.
Citao sam negdje da treba vinjeta i za "brze ceste" znaci ne i autoput! Znal neko alternativu?
Ne daju mi se iz principa 35€ za nekih 20tak km Autoputa!! Pa nisam mahnit!
Citao sam negdje da treba vinjeta i za "brze ceste" znaci ne i autoput! Znal neko alternativu?
-
malizeleni
#40 Re: vinjeta kroz SLO
Izgleda da je ona tema na opstoj diskusiji obrisana.juan wrote:Jel ko skuzio kako kroz SLO i bez Vinjete?
http://www.autoklub.hr/aktualno/istrazu ... ,3759.auto
Et ti
mislimd a ima nesto i na http://bezvinjete.blogspot.com
-
pita
#41 Re: vinjeta kroz SLO
kirby wrote:http://www.sarajevo-x.com/clanak/080426005
pa oni stvarno nisu normalni.zasto nisu uveli vinjete kao kroz austriju?kod njih je najmanje pola godine a kroz austriju 15 dana.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i sad da bih samo prosao kroz sloveniju a to mu je oko 2 sata.moram platiti vinjetu za pola godine.
Vinjte su zato jer polovica zapada prodje kroz SLO ljeti...kada idu na more + nasi gastarbajteri..Osim smeca i 3 eur..ne ostavi nisto kesa..tako, da mi davko-placevalci placamo ful za autoceste...a vi samo 3eur....e ne moze
- VR6
#42 Re: vinjeta kroz SLO
Vinjete u SLO su aktivne od prvoga jula, ne juna. Uglavnom, mala zelena vinjetica, lijepi se u lijevi gornji cosak sajbe (znaci kod vozackog sjedista). Mora se fino nalijepiti, inace ti moze opaliti kaznu i ako nije pravilno zaljepljena. Na granici pri izlazu iz drzave, provjere "postojanost" vinjete. Sad ako se moze ici nekim obilaznim putevima, kome se isplati nek ide. Samo pazljivo, ne bi me cudilo da tamo postave vise saobracajnih policajaca, pa tako naplate duplu cijenu vinjete...
- seln
#43 Re: vinjeta kroz SLO
Taj jad od drzavice i nije ni za cega drugog osim za ostaviti smece i popisati se pored puta. Ne znam manju naciju koja se vise kurci....davko-placevalci.pita wrote: Vinjte su zato jer polovica zapada prodje kroz SLO ljeti...kada idu na more + nasi gastarbajteri..Osim smeca i 3 eur..ne ostavi nisto kesa..tako, da mi davko-placevalci placamo ful za autoceste...a vi samo 3eur....e ne moze
-
dnaxy
#44 Re: vinjeta kroz SLO
e vratio mi se jaran iz bosne i donjeo je vinjetu slovensku.citava,sad je i ja mogu koristit.kad je lijepio vinjetu stavio je labelo na nju..tako da je sad citava
pa eto ako ce nekome pomoc..
pa eto ako ce nekome pomoc..
- vjesticanametli
#45 Re: vinjeta kroz SLO
hajde posalji postom
ozbiljno ali do sljedeceg petka
jer onda mi ne gine zaobilaziti smrdoviju
vraticu ti vinjetu
Last edited by vjesticanametli on 18/07/2008 12:58, edited 2 times in total.
- madner
#46 Re: vinjeta kroz SLO
Nije normalno kolko sam alergican na Slovence.
Hrvatski, Njemacki, Austrijski, Italijanski a i nasi su pojam za njih. Izgleda da imaju neki test, da ako nemas duboke komplekse ili traumu da ti je trebu pokupio neko nas, nema teorije da te zaposle na granici.
Hrvatski, Njemacki, Austrijski, Italijanski a i nasi su pojam za njih. Izgleda da imaju neki test, da ako nemas duboke komplekse ili traumu da ti je trebu pokupio neko nas, nema teorije da te zaposle na granici.
-
Wolfheart
#47 Re: vinjeta kroz SLO
nije mi cak problem ni platiti 35 eura ako bas moramo negdje ici, iako je ovo necuveno
ALI koji k.... da gledam tu vinjetu na staklu pola godine... to fakat necu!
ALI koji k.... da gledam tu vinjetu na staklu pola godine... to fakat necu!
- vjesticanametli
#48 Re: vinjeta kroz SLO
pa naravno da nije problem platiti ali sto bi kad se mozemo fino mjenjat 
-
dnaxy
#49 Re: vinjeta kroz SLO
izvini Haveru treba i meni ja idem vecerasvjesticanametli wrote:hajde posalji postomozbiljno ali do sljedeceg petka
jer onda mi ne gine zaobilaziti smrdoviju
vraticu ti vinjetu
-
juan
#50 Re: vinjeta kroz SLO
A jel pika vinjeta i za put od Maribora prema HR-Granici, kako su naveli na nekoj karti da ce se od ljeta 2008 i za tu cestu trebat vinjeta imati?
Vidim hrvati su fino opisali kako zaobic tih nekoliko km do Maribora, al kako izgleda od izlaza iz Maribora do Hr-Granice? Jel ko vec isao zaobilaznicom bez vinjete?
Vidim hrvati su fino opisali kako zaobic tih nekoliko km do Maribora, al kako izgleda od izlaza iz Maribora do Hr-Granice? Jel ko vec isao zaobilaznicom bez vinjete?