Imam onda jednu logičnu dilemu!
Naime:
Evo jedan malo duži uvod!
Brzina svjetlosti je brzina širenja elektromagnetskih valova. Brzina svjetlosti u vakuumu (oblik prostorne praznine) je prirodna konstanta. Prema teoriji relativnosti to je najveća moguća brzina u realnome prostorno-vremenskom kontinuumu. Suvremena mjerenja brzine svjetlosti su toliko precizna da je brzina svjetlosti fiksirana na točno 299 792 458 (m/s), a onda je prema njoj definirana jedinica duljine metar;
l0 = 1 (m)
Dakle, brzina svjetlosti u vakuumu (oblik prostorne praznine) je prirodna konstanta koja iznosi:
c = 299 792 458 (m/s)
... i ona je, prema teoriji relativnosti, najveća moguća brzina u realnome prostorno-vremenskom kontinuumu. Međutim, brzina svjetlosti se kroz različite optičke medije rasprostire različitom brzinom.
Indeks loma (oznaka n) je bezdimenzionalna fizikalna veličina koja opisuje međudjelovanje svjetlosti i optički prozirne tvari, a definirana je kao omjer brzine svjetlosti u vakuumu c i brzine svjetlosti u tvari v:
n = c / v (-)
Posljedica je promjene brzine svjetlosti promjena pravca njezina širenja pri prelasku iz jednoga optičkog sredstva u drugo. Što je indeks loma veći, veća je promjena pravca, odnosno veći je lom svjetlosti (refrakcija).
Indeks loma materijala je broj koji pokazuje koliko puta je brzina svjetlosti u nekoj sredini manja od brzine u vakuumu. Lom je najočiglednija manifestacija promjene brzine svjetlosti elektromagnetnog zračenja pri prelasku iz jedne sredine u drugu.
Indeks loma zavisi od frekvencije svjetlosti što se eksperimentalno pokazuje u pojavi spektra kada se zrak polikromatske (bijele) svjetlosti propusti kroz prizmu.
Indeks loma je važna osobina materijala.
Index loma svjetlosti za vakuum je prema definiciji (formuli)
n0 = 1
osim toga npr za;
zrak => n = 1,000277
vodu => n = 1,330
dijamant => n = 2,419
silicij => n = 3,42 – 3,48
galij => n = 3,927
germanij => ngermanij = 4,05 – 4,01
... što podrazumijeva da se svjetlost kroz germanij rasprostire brzinom od približno ...
cgermanij = c / ngermanij = 74 761 (km/s)
... odnosno, četiri puta sporije nego kroz vakuum.
Ako je to tako onda ja imam jednu dilemu ... nastaviće se ...