Vinarstvo u BiH
Moderator: anex
- StLouis
#1 Vinarstvo u BiH
Zanima me kakav potencijal ima BiH za vinarstvo...? Znamo da Hercegovina ima jako dobar potencijal za vinogradarstvo, samo sto se dovoljno novca ne ulaze u ovu granu. Kakve sanse imaju ostali dijelovi BiH za vinogradarstvo? Biti vinogradar, sta je sve potrebno, baviti se vinogradarstvom, edukovati se...ima li neko od vas neko osobno iskustvo, ili poznaje li nekog ko se bavi vinogradarstvom, ili nekog ko posjeduje vinariju? U drzavi kao sto je BiH postoji citav spektar mogucnosti uzgajanja raznih kultura, postoje raznolike sanse bavljenjem nekim unosnim i zdravim smjerovima, samo, nazalost, slabo se prezentiraju, skoro pa nikako..koliko bi se isplatilo i u kojem dijelu BiH posaditi vinovu lozu i usput zivjeti normalan i miran zivot, tj. plasirati svoje proizvode na lokalna i svjetska trzista?
-
legendo_moja
#2 Re: Vinarstvo u BiH
Negdje sam čitao da se na bečkom dvoru između ostalih pilo vino iz Bužima. Malo čudno na prvu, ali ne i nelogično, jer kad pogledaš geografiju tog kraja, dosta liči na hrvatsko zagorje, sa onim pitomim zelenim brežuljcima. Također, u krajini postoji par toponima sa interesantnim nazivima, kao što je Vinica kod Bihaća, što implicira da su tu nekad bili vinogradi, ili se proizvodilo vino.
Nesumnjivo je da se na ovim prostorima nekada uzgajala vinova loza, i da se proizvodilo vino, što znači da i danas postoje uslovi za to.
Nesumnjivo je da se na ovim prostorima nekada uzgajala vinova loza, i da se proizvodilo vino, što znači da i danas postoje uslovi za to.
- StLouis
#3 Re: Vinarstvo u BiH
Nisam cuo za to ali znam da su u oolini Kladuse, selima; Pozdvizdu, Rajnovcu, Glinici i sve do granice HR poneke kuce imali svoje vinograde. Imao sam rodjaka u jednom mjestu koji je imao svoj vinograd ali nije pravio vino, vec je bilo iskljucivo grozdje za jesti. Tu je neko prije zasigurno proizvodio vino, ali malo se zna o tom jer su to vecinom naselnici iz unutrasnjosti.
-
legendo_moja
#4 Re: Vinarstvo u BiH
Vjerujem da se tradicija proizvodnje vina izgubila sa dolaskom turaka, ali eto ostao je uzgoj vinove loze.StLouis wrote:Nisam cuo za to ali znam da su u oolini Kladuse, selima; Pozdvizdu, Rajnovcu, Glinici i sve do granice HR poneke kuce imali svoje vinograde. Imao sam rodjaka u jednom mjestu koji je imao svoj vinograd ali nije pravio vino, vec je bilo iskljucivo grozdje za jesti. Tu je neko prije zasigurno proizvodio vino, ali malo se zna o tom jer su to vecinom naselnici iz unutrasnjosti.
Mislim da bi u tim našim krajiškim predjelima dobro uspjevale loze koje uspjevaju i u zagorju, znači graševina, pinot, rizling.