Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
callmethebreeeze wrote:ja se ne razumijem, ali pretpostavljam da ima vezu sa potraznjom i porezom. ako je porez veliki, a mali broj ljudi koji piju vino onda je tesko imati siroku ponudu ovih vina osrednje kvalitete.
ovdje u svedskoj je malo ruzno sto drzava ima monopol na prodaju alkohola, ali je prednost sto je ponuda izvrsna i za svaki dzep. mozes uzeti vino, iz tunisa, libana, amerike, australije i, naravno, svih evropskih zemalja.
razumijem, ali nemoze ni postojati potraznja kad je flasa 20 km i vise. ja svaki put kad odem dole u bosnu u nesvijest padam kad vidim cijene vina. a jos oni nasi "majstori vina" u prodavnicama stavljaju na najvise police na regalu vinske flase. tamo gdje je najtoplije!!
pa da bi mogao imati nize cijene moras uvesti vecu kolicinu i imati publiku. ja mislim da kod nas publike nemas. jebi ga, moj buraz koji se jos vise razumije u vina, kaze da je u sarajevskim restoranima, i ovim boljim, ovo "vino kuce" bilo k'o sirce.
''Andrija podrumi'' nase hercegovacko vino, ja sam ga pio i crno i bijelo, crno je blatina a bijelo zilavka, uglavnom neces se razocarat niti osramotit, sigurno. cijena je mozda nekih oko 15-ak KM.
Priorat wrote:
reserva nije obaveza od 3 godine nego minimalno 8-12 mjeseci a grand reserva je minimalno 12 mjeseci u buradima. u spaniji cak reserva nemora da se zove vino iz buradi nego je dovoljno da dolazi iz najboljeg dijela vinograda!!
Depending on the ageing process, Rioja wine can be put into one of four categories, identified by different numbered back labels or seals, which the Control Board issues to those wines that meet quality and tipicity requirements:
* Young wines: Wines in their first or second year, which keep their primary freshness and fruitiness.
* Crianza wines: Wines which are at least in their third year, having spent a minimum of one year in casks and a few months in the bottle. For white wines, the minimum cask ageing period is 6 months. * Reserva wines: Selected wines of the best vintages with an excellent potential that have been aged for a minimum of 3 years, with at least one year in casks. For white wines, the minimum ageing period is 2 years, with at least 6 months in casks. * Gran Reserva wines: Selected wines from exceptional vintages which have spent at least 2 years in oak casks and 3 years in the bottle. For white wines, the minimum ageing period is 4 years, with at least one year in casks.
callmethebreeeze wrote:pa da bi mogao imati nize cijene moras uvesti vecu kolicinu i imati publiku. ja mislim da kod nas publike nemas. jebi ga, moj buraz koji se jos vise razumije u vina, kaze da je u sarajevskim restoranima, i ovim boljim, ovo "vino kuce" bilo k'o sirce.
Publike ima, samo snalazi se na razne nacine.
Restorani prvi ubise publiku, kad su vina u pitanju, nerazumljivom i krajnje bezobraznom skupocom
callmethebreeeze wrote:pa da bi mogao imati nize cijene moras uvesti vecu kolicinu i imati publiku. ja mislim da kod nas publike nemas. jebi ga, moj buraz koji se jos vise razumije u vina, kaze da je u sarajevskim restoranima, i ovim boljim, ovo "vino kuce" bilo k'o sirce.
Publike ima, samo snalazi se na razne nacine.
Restorani prvi ubise publiku, ne razumijem kako flasa obicnog crnogorskog Vranca kostati 40km????
naravno da ima raje koja voli piti dobro vino, ali pitanje da li ih ima dovoljno da bi se moglo uvoziti na veliko i na osnovu kolicine smanjiti cijene.
kecher II wrote:''Andrija podrumi'' nase hercegovacko vino, ja sam ga pio i crno i bijelo, crno je blatina a bijelo zilavka, uglavnom neces se razocarat niti osramotit, sigurno. cijena je mozda nekih oko 15-ak KM.
callmethebreeeze wrote:
naravno da ima raje koja voli piti dobro vino, ali pitanje da li ih ima dovoljno da bi se moglo uvoziti na veliko i na osnovu kolicine smanjiti cijene.
Zadnjih godina uvozna ponuda niske kategorije je sve bolja, vrlo pristojna argentinska, francuska, cileanska i italijanska vina je moguce nabaviti za ispod 10km po flasi. U gore spomenutoj prodavnici u Grbavickoj ima i pristojan izbor kvalitetnih talijanskih vina (30km i navise)
Srednja cjenovna kategorija (raspon cijena 10-20, 25km), u kojoj se sasvim nezasluzeno nalazi vecina domacih vina, je problem. Osim pomenute rioje, gotovo da nema nista vrijedno kupovine.
callmethebreeeze wrote:
Zadnjih godina uvozna ponuda niske kategorije je sve bolja, vrlo pristojna argentinska, francuska, cileanska i italijanska vina je moguce nabaviti za ispod 10km po flasi. U gore spomenutoj prodavnici u Grbavickoj ima i pristojan izbor kvalitetnih talijanskih vina (30km i navise)
Srednja cjenovna kategorija (raspon cijena 10-20, 25km), u kojoj se sasvim nezasluzeno nalazi vecina domacih vina, je problem. Osim pomenute rioje, gotovo da nema nista vrijedno kupovine.
steta sto je tako, ja bih bas volio kupiti neko dobro domace vino.
callmethebreeeze wrote:
Posto vidim da si pravi vinokusac i da se razumijes u ponudu i kvalitet vina na nasem trzistu, zamolicu te da mi preporucis neka kvalitetna uvozna ili domaca vina po solidnoj cijeni (do 15-ak KM). Naravno, da za tu cijenu dobijem i neki kvalitet, da nisu domace kiselice u pitanju. Vidim kazes da nista nije vrijedno kupovine, pa rekoh modza bar nesto ima za preporuku.
Pijem grasevinu Kutjevo, najvise mi odgovara (dobra cijena, jako dobar kvalitet), ali bih ipak htio da malo promjenim i probam nesto novo, pa rekoh da ne eksperimentisem... Hvala!
Alkos wrote:Pijem grasevinu Kutjevo, najvise mi odgovara (dobra cijena, jako dobar kvalitet),
Probaj daruvarsku grasevinu, koliko se sjecam i jeftinija je od kutjevacke, i opet i tebi bih mogo rec da probas i ''andrija podrumi'' vina, bjelo je zilavka, za moj ukus je super dobro vino a ni cijena mu nije losa,
@vjeciti student rece da su precjenjena, al ja ih vise volim kupovat i nisu mi nista manje ukusna od recimo kutjevacke vinarije ili 13 juli-CG, cijena im je klasika za litarska 6-7km, 0.75 vrhunsko oko 15km, kvalitetno mozda oko 10km, svako ima svoj ukus, ali u svakom slucaju vrijedi probat.
Ako bosanci zele da steknu vinsku kulturu i konzumiraju solidna vina trebali bi da nadju prijetelje u Hercegovini preko kojih bi mogli kupiti domacih vina i da ih piju jedno 2-3 godine, pa nek onda krenu po stranjskoj flasiranoj industriji.
U Hercegovini jos uvjek postoje mali vinari koji prave vino od grozdja.
Toto wrote:Ako bosanci zele da steknu vinsku kulturu i konzumiraju solidna vina trebali bi da nadju prijetelje u Hercegovini preko kojih bi mogli kupiti domacih vina i da ih piju jedno 2-3 godine, pa nek onda krenu po stranjskoj flasiranoj industriji.
Slažem se u potpunosti. Ja sam preko prijatelja kupovao odlično domaće vino iz Hercegovine po 5 KM.
Samo je problem što kupim 20 litara pa pijem svaku noć
Toto wrote:Ako bosanci zele da steknu vinsku kulturu i konzumiraju solidna vina trebali bi da nadju prijetelje u Hercegovini preko kojih bi mogli kupiti domacih vina i da ih piju jedno 2-3 godine, pa nek onda krenu po stranjskoj flasiranoj industriji.
Slažem se u potpunosti. Ja sam preko prijatelja kupovao odlično domaće vino iz Hercegovine po 5 KM.
Samo je problem što kupim 20 litara pa pijem svaku noć
meni je u dobroj uspomeni ostalo domaće vino Gangaš, čitlučko... možda i najbolje od naših flaširanih vina (pošto sam se stvarno znao nauživati vrhunskih domaćih iz kanistera, flaša fructal sokova...) što sam probao... flaša je koštala 13KM kada sam ga zadnji put kupovao, a ima i godina od tada.
Priorat wrote:
reserva nije obaveza od 3 godine nego minimalno 8-12 mjeseci a grand reserva je minimalno 12 mjeseci u buradima. u spaniji cak reserva nemora da se zove vino iz buradi nego je dovoljno da dolazi iz najboljeg dijela vinograda!!
Depending on the ageing process, Rioja wine can be put into one of four categories, identified by different numbered back labels or seals, which the Control Board issues to those wines that meet quality and tipicity requirements:
* Young wines: Wines in their first or second year, which keep their primary freshness and fruitiness.
* Crianza wines: Wines which are at least in their third year, having spent a minimum of one year in casks and a few months in the bottle. For white wines, the minimum cask ageing period is 6 months. * Reserva wines: Selected wines of the best vintages with an excellent potential that have been aged for a minimum of 3 years, with at least one year in casks. For white wines, the minimum ageing period is 2 years, with at least 6 months in casks. * Gran Reserva wines: Selected wines from exceptional vintages which have spent at least 2 years in oak casks and 3 years in the bottle. For white wines, the minimum ageing period is 4 years, with at least one year in casks.
nemoj ba vrtiti ocima, vjeruj mi!!
evo ti gran reserva iz 2009, ako mora biti tri godine u buretu kako onda moze biti sad za prodaju!!
Ako je ovo na mene odnosi, ja vino poklanjam osobi koja je nekad zivjela u Toscani (odkle i vino potice) i personalno mi je rekla da joj je to vino omiljeno.
Sad mi je glupo nju pitati gdje da ga kupim
Ako je ovo na mene odnosi, ja vino poklanjam osobi koja je nekad zivjela u Toscani (odkle i vino potice) i personalno mi je rekla da joj je to vino omiljeno.
Sad mi je glupo nju pitati gdje da ga kupim
e dobro da si napisao ovo!! nemoj slucajno da se zeznes i da kupis montepulciano d abruzzo vino. jer to nije vino koje nosi predikat montepulciano a da dolazi iz toscane. jer ispaces "papak". ganjaj vina sa imenom vino nobile di montepulciano ili rosso montalcino jer to su vina koja su iz toscane. ono maloprije nabrojano (montepulciano d abruzzo) je iz abruzzien i nema veze sa toscanom!! ako je jos budes "muntao" objasni joj da je razlika u grozdju: toscana (sangiovese) a abruzzien (montepulciano) i TVOJA JE!!