Vina
Moderator: anex
- terra_incognita
#1 Vina
Interesuje me gdje mogu kupiti vino Montepulciano ?
Zelim da ga poklonim nekome za rodjendan...
I koja vina su za preporuku a da nisu bas pravo malo bogatstvo ?
Sta najradije pijete ?
Sta najradije pijete ?
-
VjecitiStudent
#2 Re: Vina
Nobile di Montepulciano ili Montepulciano d'Abruzzo?terra_incognita wrote:Interesuje me gdje mogu kupiti vino Montepulciano ?
Sta najradije pijete ?
- terra_incognita
#3 Re: Vina
VjecitiStudent wrote:Nobile di Montepulciano ili Montepulciano d'Abruzzo?terra_incognita wrote:Interesuje me gdje mogu kupiti vino Montepulciano ?
Sta najradije pijete ?
Nobile di Montepulciano! Je li znas gdje ga mogu naci ?
-
VjecitiStudent
#4 Re: Vina
Probaj u "Vino i cokolada" na pocetku Grbavicke, cim se prodje semafor, desno, u prizemlju dugacke zgrade.terra_incognita wrote:Nobile di Montepulciano! Je li znas gdje ga mogu naci ?Nobile di Montepulciano ili Montepulciano d'Abruzzo?
S tim sto je Nobile di Montepulciano tek naziv tipa vina, puno ovisi i od same vinarije koja ga pravi, no tu je neki savjet vec puno teze dati, Italija je prepuna i vina i vinarija.
- fatamorgana
#5 Re: Vina
Ništa ne fali ni Montepulciano d'Abruzzo, to je skroz dobra sorta.
- terra_incognita
#6 Re: Vina
Hvala!!!VjecitiStudent wrote:Probaj u "Vino i cokolada" na pocetku Grbavicke, cim se prodje semafor, desno, u prizemlju dugacke zgrade.terra_incognita wrote:Nobile di Montepulciano! Je li znas gdje ga mogu naci ?Nobile di Montepulciano ili Montepulciano d'Abruzzo?
S tim sto je Nobile di Montepulciano tek naziv tipa vina, puno ovisi i od same vinarije koja ga pravi, no tu je neki savjet vec puno teze dati, Italija je prepuna i vina i vinarija.
- vox-populi
#8 Re: Vina
Sasvim pristojno jeftinije vino je Campo Viejo Reserva. Cini mi se da je cijena bila oko 20 KM a moglo se naci u Merkatoru.
- terra_incognita
#9 Re: Vina
Je li i ono iz pomeute prodavice ?fatamorgana wrote:Ništa ne fali ni Montepulciano d'Abruzzo, to je skroz dobra sorta.
-
VjecitiStudent
#10 Re: Vina
Probaj, samo ova prodavnica je sramotno skupa.
-
VjecitiStudent
#11 Re: Vina
Jeste, vrlo dobro, puno bolje od razvikanih i preskupih Scureka, Simcica, itd. da ne spominjem domace kiselice, koje su nasi hercegovci prakticno jucer poceli praviti i odmah pucaju nevjerovatne cijene.vox-populi wrote:Sasvim pristojno jeftinije vino je Campo Viejo Reserva. Cini mi se da je cijena bila oko 20 KM a moglo se naci u Merkatoru.
U nasim prodavnicama (osim par izuzetaka) jedva da ima vino koje vrijedi da se za njega da vise od 20km.
- vox-populi
#12 Re: Vina
Ja sam slucajno naletio na to vino, cini mi se u Buybooku jos prije par godina. Od tada ga pocesto pijem. S tim da se cijena ne razlikuje puno, i ovdje je oko 9€. I sto je zanimljivo, s obzirom da je Reserva, ima obavezu stajanja u buradima 3 godine i u flasama 3 godine i tek onda ide u prodaju. Znaci sada se moze naci najmladje iz 2004.VjecitiStudent wrote:Jeste, vrlo dobro, puno bolje od razvikanih i preskupih Scureka, Simcica, itd. da ne spominjem domace kiselice, koje su nasi hercegovci prakticno jucer poceli praviti i odmah pucaju nevjerovatne cijene.vox-populi wrote:Sasvim pristojno jeftinije vino je Campo Viejo Reserva. Cini mi se da je cijena bila oko 20 KM a moglo se naci u Merkatoru.
U nasim prodavnicama (osim par izuzetaka) jedva da ima vino koje vrijedi da se za njega da vise od 20km.
-
laks
#13 Re: Vina
Ako je poklon može i vranac pro corde, 13 juli Podgorica.
Za svaki dan ja pijem obični vranac istog proizvođača, odnos cijena kvalitet meni najbolji.
Za svaki dan ja pijem obični vranac istog proizvođača, odnos cijena kvalitet meni najbolji.
- terra_incognita
#14 Re: Vina
laks wrote:Ako je poklon može i vranac pro corde, 13 juli Podgorica.
Ljetos je u Operi bila promocija nekod vina iz Podgorice.
Ako je to taj Vranac- izvrsno je vino!
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#15 Re: Vina
Vino Montepulciano d Abruzzo je vino cisto iz monetpulciano grozdja dok Vino Nobile di Montepulciano nema ni zrna montepulciano grozdja nego je od sangiovese grozdja napravljeno!!VjecitiStudent wrote:Probaj u "Vino i cokolada" na pocetku Grbavicke, cim se prodje semafor, desno, u prizemlju dugacke zgrade.terra_incognita wrote:Nobile di Montepulciano! Je li znas gdje ga mogu naci ?Nobile di Montepulciano ili Montepulciano d'Abruzzo?
- Priorat
#16 Re: Vina
vox-populi wrote:Ja sam slucajno naletio na to vino, cini mi se u Buybooku jos prije par godina. Od tada ga pocesto pijem. S tim da se cijena ne razlikuje puno, i ovdje je oko 9€. I sto je zanimljivo, s obzirom da je Reserva, ima obavezu stajanja u buradima 3 godine i u flasama 3 godine i tek onda ide u prodaju. Znaci sada se moze naci najmladje iz 2004.VjecitiStudent wrote:Jeste, vrlo dobro, puno bolje od razvikanih i preskupih Scureka, Simcica, itd. da ne spominjem domace kiselice, koje su nasi hercegovci prakticno jucer poceli praviti i odmah pucaju nevjerovatne cijene.vox-populi wrote:Sasvim pristojno jeftinije vino je Campo Viejo Reserva. Cini mi se da je cijena bila oko 20 KM a moglo se naci u Merkatoru.
reserva nije obaveza od 3 godine nego minimalno 8-12 mjeseci a grand reserva je minimalno 12 mjeseci u buradima. u spaniji cak reserva nemora da se zove vino iz buradi nego je dovoljno da dolazi iz najboljeg dijela vinograda!!
- terra_incognita
- vox-populi
#18 Re: Vina
Moram priznati da nisam strucnjak za vino tako da zaista ne znam kakvi su standardi. Ovo sto sam napisao pise na boci vina. Na engleskom jeziku koji poznajem jako dobro tako da nije problem u prevodu.Priorat wrote:
reserva nije obaveza od 3 godine nego minimalno 8-12 mjeseci a grand reserva je minimalno 12 mjeseci u buradima. u spaniji cak reserva nemora da se zove vino iz buradi nego je dovoljno da dolazi iz najboljeg dijela vinograda!!
- BSn
#19 Re: Vina
laks wrote:Ako je poklon može i vranac pro corde, 13 juli Podgorica.
- terra_incognita
#20 Re: Vina
Pa koja mu je cijena ?BSn wrote:laks wrote:Ako je poklon može i vranac pro corde, 13 juli Podgorica.
-
callmethebreeeze
#21 Re: Vina
ima li ijedno od hercegovackih vina da je bas dobro? meni ni vranac nije bog zna sta.

- Priorat
#22 Re: Vina
ja bi volio kad bi se mogla na ovom forumu naci neka osoba da mi objasni zasto je vino tako skupo kod nas. neko ko se razumije u uvoz izvoz, dadzbine i sve ostalo sta ide uz to. unaprijed zahvalan!! 
- Priorat
#23 Re: Vina
opet ja:
...mislio sam na uvozna vina a ne na nase "prasak/pulver" vina.
-
callmethebreeeze
#24 Re: Vina
ja se ne razumijem, ali pretpostavljam da ima vezu sa potraznjom i porezom. ako je porez veliki, a mali broj ljudi koji piju vino onda je tesko imati siroku ponudu ovih vina osrednje kvalitete.
ovdje u svedskoj je malo ruzno sto drzava ima monopol na prodaju alkohola, ali je prednost sto je ponuda izvrsna i za svaki dzep. mozes uzeti vino, iz tunisa, libana, amerike, australije i, naravno, svih evropskih zemalja.
ovdje u svedskoj je malo ruzno sto drzava ima monopol na prodaju alkohola, ali je prednost sto je ponuda izvrsna i za svaki dzep. mozes uzeti vino, iz tunisa, libana, amerike, australije i, naravno, svih evropskih zemalja.
- terra_incognita
#25 Re: Vina
callmethebreeeze wrote:ima li ijedno od hercegovackih vina da je bas dobro? meni ni vranac nije bog zna sta.
meni Plavac vinarije Begic nije los
http://www.vinskacesta.ba/index.php?opt ... d=27&id=14