Viktor Bubanj, koncetracioni logor ili vojni zatvor?

Post Reply
mr__bosnjak

#1 Viktor Bubanj, koncetracioni logor ili vojni zatvor?

Post by mr__bosnjak »

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić frapiran je saznanjem da je Savez logoraša RS-a protiv njega podnio danas Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu jer su, prema navodima u njoj, Hadžić i predsjednik “Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Kantona Sarajevo” Smail Halilović odbili dati suglasnost Savezu da postavi spomen-ploču na zgradi bivše kasarne “Viktor Bubanj” u Sarajevu.
“Teško je dati bilo kakav komentar na nešto što me zaista iznenadilo i frapiralo”, kazao je Hadžić u izjavi za FENU.
Njegov komentar bio je taj da “očito postoji jedna nenormalna ili više neljudska želja za samoreklamom jednog ili dva čovjeka”, pri čemu je precizirao da pri tome misli na predsjednika i potpredsjednika Saveza logoraša RS-a.
Na navode Saveza da su Hadžić i Halilović počinili krivično djelo povrede ravnopravnosti građana na osnovu Krivičnog zakona FBiH, u vezi s krivičnim djelom zloupotrebe položaja, načelnik općine Novi Grad kaže da ne zna da li se zaista može u toj varijanti fakturisati njemu i ljudima koji rade, prije svega, u funkciji zaživljavanja ideje ravnopravnosti ili jednakopravnosti svih naroda u BiH, posebno u općini Novi Grad.
“Ne bih želio konkretne primjere davati kako i na koji način mi nismo dozvolili suprimaciju ili dominiranje bilo koje od nacionalnih grupa. Čini mi se da upravo postoji pokušaj da se stvari vraćaju na nacionalni teren, za koji smatram da je prevaziđeno pitanje i za koje više nema mjesta jer smo umorni od tih silnih nacionalnih previranja”, kazao je Hadžić.
U vezi s navodima iz krivične prijave Saveza da je kasarna "Viktor Bubanj" korištena u ratu kao koncentracioni logor u kome su “bezrazložno zatvarani, mučeni i zlostavljani i ubijani uglavnom Srbi civili”, Hadžić odgovora kako se zna kojim postupkom, kojom procedurom i na koji način se utvrđuje da li je neki objekt bio koncentracioni logor.
“Taj objekt do danas nije proglašen koncentracionim logorom. U njemu nisu bili samo narodi srpske nacionalnosti i, ne negirajući potrebu da se sazna apsolutna istina o svemu onome što su bili nemili događaji u njemu, ne želim niti mogu prihvatiti konstataciju i tumačenje ili pokušaj da se taj prostor doživi na način kako se radi o koncentracionom logoru, jer on sigurno nije bio ono što su bili Keraterm, Omarska ili bilo koji drugi pravi koncetracioni logor", naglasio je Hadžić. (Fena)
Evo znam da je ova vijest stara(po dobro) ali hajmo na tu temu... Jednom zauvijek, sta je od 1992 do 1995. godine bila kasarna "Viktor Bubanj" u Sarajevu?
dzida

Post by dzida »

Zar treba gubiti rijeci na te gluposti.

Samo da kazem da su moja dva druga bila u zatvoru Viktor Bubanj za vrijeme rata u istoj celiji sa nekim Srbima. A jedan je Bosnjak a drugi Hrvat. Bili su pripadnici ABiH a tamo su zavrsili zbog nediscipline. Iz toga se jasno vidi da je to bio klasicni zatvor. Kontrole UN necu ni spominjati itd.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Tako i ja mislim ali postoje i price tipa "koncetracioni logor za Srbe"...
Post Reply