VIKEND-slobodni dani:)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

pogresna

#1 VIKEND-slobodni dani:)

Post by pogresna »

Pozdrav! :-D

Zanima me kako provodite vikende,slobodne dane,vi koji volite planinu,prirodu,šetnje,rijeke,pa uz sve to i roštilj:)....gdje idete,imate li kakvu dobru ideju,ili neko novo mjesto za otići možda cak ovaj vikend?Koja su to mjesta koja vi rado posjecujete....uokolini Sarajeva ali i šire?
Hvala vam na idejama unaprijed :)
poplava

#2 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by poplava »

Zimi uglavnom Barice ili Crepoljsko, s obzirom da je juzna strana pa sunce jace grije, a i nema mina. Sve zavisi od toga da li je setnja sa djecom ili ne. Crepoljsko je onako vise "penzionersko" jer je staza prema Bukoviku prilicno ravna, sto je zanimljivo za djecu koja ne mogu puno hodati.
Karabaja

#3 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by Karabaja »

naspem benzina i vozam se po čitav dan po gradu
pogresna

#4 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by pogresna »

Niste mi bas puni ideja,a sutra subota :-D

Eto ako stignete napisite jos koju ideju.....
kriticarka_nikova

#5 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by kriticarka_nikova »

pogresna wrote:Niste mi bas puni ideja,a sutra subota :-D

Eto ako stignete napisite jos koju ideju.....
Otiđi na temu najljepsa mjesta u BiH-a koju sam ja započela i vidjeces puno nabrojanih lijepih mjesta, samo biraš...
didgeridoo

#6 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by didgeridoo »

nahorevo - "kod majmuna", priroda, potoci, klopa, pa i majmun :D
bijambare - ako imas bibi
cavljak (naravno i barice) - planinski domovi
mostar - buna
pogresna

#7 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by pogresna »

Da,majmun.............gore je bas predivno,a i on je presladkoća:)
Ako malo otopli mozda se i ode gore...hvala :-D
riko-ga

#8 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by riko-ga »

Evo za sledecu subotu i nedjelju moj prijedlog.Glavaticevo u Mlin kod Halila Ladjanica.Sigurno se necete pokajati ima i prenociste.
pogresna

#9 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by pogresna »

riko-ga wrote:Evo za sledecu subotu i nedjelju moj prijedlog.Glavaticevo u Mlin kod Halila Ladjanica.Sigurno se necete pokajati ima i prenociste.

Hvala!Odem tamo bar sedmično kad je fino vrijeme..... :-D Obišla sam sve one restorančiče i spremaju odličnu ribu(mljac)
Meni je najbolja kod lika koji se zove Juka ne znam koliko poznaješ taj kraj....ljudina je spremi za 10!
riko-ga

#10 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by riko-ga »

zNAM ZNAM I JA SAM GORE CESTO.iMAM NESTO KAO VIKENDICU GORE PA SE ODE PONEKAD.
mamatajo1965

#11 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by mamatajo1965 »

riko-ga wrote:Evo za sledecu subotu i nedjelju moj prijedlog.Glavaticevo u Mlin kod Halila Ladjanica.Sigurno se necete pokajati ima i prenociste.
Kakav ima prevoz za one bez auta,koliko je spavanje i kakvi su uslovi,je li za dijete? Hvala.
riko-ga

#12 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by riko-ga »

Imas bus (kombi) sa autobuske stanice svaki dan u 14 h iz SA a odozgo je oko 8.30 h to je Bjelmici bus.Prenociste ti je oko 10 KM i mozes slobodno povesti djete.Mada ima i drugih prenocista ja ti preporucujem MLIN jer je to stari mlin za mljevenje zita i covjek je to sve preuredio i sad je to nesto onako malo ali extra.Posjeduje vlastiti ribnjak.

PS: Tu se snimala jedna serija "Seks i selo"
mamatajo1965

#13 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by mamatajo1965 »

riko-ga wrote:Imas bus (kombi) sa autobuske stanice svaki dan u 14 h iz SA a odozgo je oko 8.30 h to je Bjelmici bus.Prenociste ti je oko 10 KM i mozes slobodno povesti djete.Mada ima i drugih prenocista ja ti preporucujem MLIN jer je to stari mlin za mljevenje zita i covjek je to sve preuredio i sad je to nesto onako malo ali extra.Posjeduje vlastiti ribnjak.

Hvala ti puno,moracemo probati i to. Samo da ova dosadna kisa prestane,taman pomislis lijep vikend,a ovo se nebo otvori...
jasminasab

#14 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by jasminasab »

Moze li meni neko dati uputstva kako se dodje do:

Crepoljskog
Cavljaka
Majmuna :-)
i tog Glavaticeva

aFtom?

Ja nazalost ne znam puno izletista blizu Sarajeva, pa mi pomozite da ih upoznam, pliiiiiiiiz. :D
d2

#15 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by d2 »

postoji knjiga sa pregledom izletista, mapama, savjetima a mozes naci i momka planinara, da ne budem pogresno shvacen - ja nisam taj i mene zanima kako da dodjem na ta mjesta :)
vratnik

#16 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by vratnik »

riko-ga wrote:Imas bus (kombi) sa autobuske stanice svaki dan u 14 h iz SA a odozgo je oko 8.30 h to je Bjelmici bus.Prenociste ti je oko 10 KM i mozes slobodno povesti djete.Mada ima i drugih prenocista ja ti preporucujem MLIN jer je to stari mlin za mljevenje zita i covjek je to sve preuredio i sad je to nesto onako malo ali extra.Posjeduje vlastiti ribnjak.

Imas li mozda kakav broj telefona? To bi bilo super.
poplava

#17 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by poplava »

jasminasab wrote:Moze li meni neko dati uputstva kako se dodje do:

Crepoljskog
Cavljaka
Majmuna :-)
i tog Glavaticeva

aFtom?

Ja nazalost ne znam puno izletista blizu Sarajeva, pa mi pomozite da ih upoznam, pliiiiiiiiz. :D
Za Crepoljsko:
Ides prema Palama (od Vijecnice), prodjes prvi tunel kod bazena, i iza njega prvo skretanje desno (prolazis ispod puta za Pale). Tim putem pravo oko 2.5 km, i poslije serpentina dolazis do raskrsca u obliku slova X, ides desno. Ides tim putem (nemas gdje skrenuti) opet dosta serpentina, i poslije nekoliko kilometara uspona dolazis do raskrsca, cini mi se da tu ima putokaz za Crepoljsko ili kamenolom Hresa (ima nekoliko kuca tu, kao neko selo, ne mogu da se sjetim kako se zove). Skrenes lijevo (malo prema dole) i ides nekoliko kilometara do raskrsca na kojem je pravo (desno) Vucja luka, a lijevo Crepoljsko (nesto od toga je oznaceno), sa tvoje lijeve strane je autobuska stanica. Tu ostavis auto ako ima snijega, ili ides lijevo jos oko 2 km (uzak put) do nekadasnjeg Energoinvestovog doma, gore ima veliki parking. Vrh Crepoljsko je odmah iznad.
Ovo moze i preko Vratnika, ali meni je ovaj nekako jednostavniji za otici. Kad se vracas ides preko Vratnika, samo na X raskrscu skrenes desno umjesto lijevo)

Za Cavljak:
Ides od Bolnice prema Bjelavama, prodjes pored studentskog doma za Podhrastove i Sedrenik, prodjes Sedrenik, malo nizbrdo, par serpentina uzbrdo i izlazis na raskrsce na kojem ides lijevo za Barice. Zatim uspon - serpentine (uzi put) i na kraju kad dodjes do velikog parkinga to su Barice. Tu ili ostavis auto pa ides pjesice, ili produzis dalje kroz sumu, opet uspon, (jedna traka asfalta) i dodjes do doma na Cavljaku.

Do Majmuna ne znam, nisam nikad bio.

Za Glavaticevo ides iz Konjica prema Borackom jezeru i produzis dalje. Ne znam kakav je put dalje od Borackog, takodje nisam nikad bio.
pogresna

#18 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by pogresna »

Put od Boračkog do Glavatičeva je super....tamo imaš mnogo restorana tih sa ribom(valjda Jablanica i janjetina,a Konjic i riba ):-D Voziš se još nekih oko 10km do jednog mosta(tu je valjda ulazak u selo Glavatičevo)i vidjećeš da usput imaju reklame(rafting i sl.),a možeš i pitati usputnog prolaznika....u glavnom snaćeš se:)
black

#19 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by black »

pogresna wrote:Put od Boračkog do Glavatičeva je super....tamo imaš mnogo restorana tih sa ribom(valjda Jablanica i janjetina,a Konjic i riba ):-D Voziš se još nekih oko 10km do jednog mosta(tu je valjda ulazak u selo Glavatičevo)i vidjećeš da usput imaju reklame(rafting i sl.),a možeš i pitati usputnog prolaznika....u glavnom snaćeš se:)
to je prelijep kraj.. :) kad dodjes u glavaticevo..prije mosta imas desno makadamski put koji vodi do jednog super restorancica i rijecici Ladjanici, riba je super i obavezno probaj ustipke sa sirom i kajmakom neces se pokajati :) mozes i prosetati..odmah iza restorancica, blizu je sami izvor Ladjanice i ostaci starog mlina (stavljao sam nekad fotke na 'umjece fotografije')
evo da ti docaram i sa slikama :) dodushe ja lichno ne volim shto se 'omasovilo' jer volim tishinu, a shto je vishe ljudi samo vishe prljaju..svi vole doci a ostave masu smecha za sobom ( i to sve ovi 'urbani ljubitelji prirode' i ekoloski 'osvjesteni' :mrgreen: ) no, jos uvijek znam netaknutih kutaka...
pri povratku mozes svratiti i sici na mjesto gdje se Ladjanica ulijeva u Neretvu...ja ljeti volim tu sjediti pred zalazak sunca i piti kafu na stjeni.. :)

Image

Image
pogresna

#20 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by pogresna »

Podsjetio si me na nešto divno...........eh,kako bi voljela da sam sad tamo,pa makar i po ovakvom vremenu :)

Fotke su prekrasne,svaka čast! :thumbup:
black

#21 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by black »

pogresna wrote:Podsjetio si me na nešto divno...........eh,kako bi voljela da sam sad tamo,pa makar i po ovakvom vremenu :)

Fotke su prekrasne,svaka čast! :thumbup:
pa nije daleko, mozes uvijek otici... :) ili nisi u sarajevu vec vani :)
pogresna

#22 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by pogresna »

U Sarajevu sam :-D ......nego,posao,obaveze.........ali čim prvi vikend više otopli,palim gore.....

Mada,planiram ovo ljeto na rafting niz Neretvu....jedva čekam :dance:
black

#23 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by black »

pogresna wrote:U Sarajevu sam :-D ......nego,posao,obaveze.........ali čim prvi vikend više otopli,palim gore.....

Mada,planiram ovo ljeto na rafting niz Neretvu....jedva čekam :dance:
ma isti sam i ja ali uvijek se moze jedan dan otici, sasvim dovoljno :) a za rafting neces se pokajati :dance: :mrgreen:
i otidji u kanjon rakitnice, to je malo vishe zahmetli ali je predobro :mrgreen:
riko-ga

#24 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by riko-ga »

Samo nemojte Halila bihuzuriti.

SMECE PONESITE SA SOBOM ODAKLE STE GA I DONIJELI
vratnik

#25 Re: VIKEND-slobodni dani:)

Post by vratnik »

mamatajo1965 wrote:

Hvala ti puno,moracemo probati i to. Samo da ova dosadna kisa prestane,taman pomislis lijep vikend,a ovo se nebo otvori...
Mamatajo, ako budete isli, molim te pitaj za broj telefona. PM, or javno, ako covjek nema nista protiv.
txs
Post Reply