Vijetnam 1967 - Irak 2005 :)

silence_is_sexy

#1 Vijetnam 1967 - Irak 2005 :)

Post by silence_is_sexy »

U.S. Encouraged by Vietnam Vote:
Officials Cite 83% Turnout Despite Vietcong Terror

by Peter Grose, Special to the New York Times (9/4/1967)

WASHINGTON, Sept. 3-- United States officials were surprised and heartened today at the size of turnout in South Vietnam's presidential election despite a Vietcong terrorist campaign to disrupt the voting.

According to reports from Saigon, 83 per cent of the 5.85 million registered voters cast their ballots yesterday. Many of them risked reprisals threatened by the Vietcong.

The size of the popular vote and the inability of the Vietcong to destroy the election machinery were the two salient facts in a preliminary assessment of the nation election based on the incomplete returns reaching here.

Pending more detailed reports, neither the State Department nor the White House would comment on the balloting or the victory of the military candidates, Lieut. Gen. Nguyen Van Thieu, who was running for president, and Premier Nguyen Cao Ky, the candidate for vice president.

A successful election has long been seen as the keystone in President Johnson's policy of encouraging the growth of constitutional processes in South Vietnam. The election was the culmination of a constitutional development that began in January, 1966, to which President Johnson gave his personal commitment when he met Premier Ky and General Thieu, the chief of state, in Honolulu in February.

The purpose of the voting was to give legitimacy to the Saigon Government, which has been founded only on coups and power plays since November, 1963, when President Ngo Dinh Deim was overthrown by a military junta.

Few members of that junta are still around, most having been ousted or exiled in subsequent shifts of power.

Significance Not Diminished

The fact that the backing of the electorate has gone to the generals who have been ruling South Vietnam for the last two years does not, in the Administration's view, diminish the significance of the constitutional step that has been taken.

The hope here is that the new government will be able to maneuver with a confidence and legitimacy long lacking in South Vietnamese politics. That hope could have been dashed either by a small turnout, indicating widespread scorn or a lack of interest in constitutional development, or by the Vietcong's disruption of the balloting.

American officials had hoped for an 80 per cent turnout. That was the figure in the election in September for the Constituent Assembly. Seventy-eight per cent of the registered voters went to the polls in elections for local officials last spring.

Before the results of the presidential election started to come in, the American officials warned that the turnout might be less than 80 per cent because the polling place would be open for two or three hours less than in the election a year ago. The turnout of 83 per cent was a welcome surprise. The turnout in the 1964 United States Presidential election was 62 per cent.

Captured documents and interrogations indicated in the last week a serious concern among Vietcong leaders that a major effort would be required to render the election meaningless. This effort has not succeeded, judging from the reports from Saigon.
silence_is_sexy

Millions of Iraqis brave bombs

Sunday, January 30, 2005 Posted: 1:46 PM EST (1846 GMT)

BAGHDAD, Iraq (Reuters) -- Millions of Iraqis turned out to vote on Sunday, defying anti-U.S. insurgents determined to drown the historic poll in blood.

Suicide bombs and mortar fire shadowed the event, the first multi-party election in 50 years, killing at least 22 people. But still voters came out in force, many with resolve, some with fanfare and others with their faces hidden.

Even in Fallujah, the devastated Sunni city west of Baghdad that was a militant stronghold until a U.S. assault in November, a slow stream of people turned out, confounding expectations.

"We want to be like other Iraqis, we don't want to always be in opposition," said Ahmed Jassim, smiling after voting.

In Baquba, a rebellious city northeast of Baghdad, crowds clapped and cheered at one voting station. In Mosul, scene of some of the worst insurgent attacks in recent months, U.S. and local officials said turnout was surprisingly high.

One of the first to vote was President Ghazi al-Yawar, a Sunni Muslim Arab with a large tribal following, who cast his ballot inside Baghdad's fortress-like Green Zone.

He emerged from the booth with a smile, his right index finger stained with bright blue ink to show he had voted, and was handed a small Iraqi flag by an official. "Thanks be to God," he told reporters. "I hope everyone will go out and vote."

In the relatively secure Kurdish north, people flowed steadily to the polls. One illiterate man in Arbil, 76-year-old Said Rasool, came alone and was turned away, unable to read the ballot paper. He said he would return with someone to help.

Even in the so-called "triangle of death," an insurgent hotbed south of Baghdad, turnout was solid, officials said.
Festive voting

In mainly Shi'ite Basra, Iraq's second biggest city, hundreds of voters queued patiently at polling centers.

"I am not afraid," said Samir Khalil Ibrahim, a young man voting alone. "This is like a festival for all Iraqis."

Within a few hours, four voting centers in the city had been hit by blasts but no one was killed.

In Baghdad, a small group ululated as Sharif Ali bin al-Hussein, a descendant of Iraq's last king, went to the polls. Ali leads a constitutional monarchy slate in the election.

Western Baghdad polling stations were busy, with queues of voters forming. Most went about the process routinely, filling in their ballots and leaving quickly without too much emotion.

Samir Hassan, 32, who lost his leg in a car bomb blast in October, was determined to vote. "I would have crawled here if I had to. I don't want terrorists to kill other Iraqis like they tried to kill me. Today I am voting for peace," he said.

In Sadr City, a poor Shi'ite neighborhood of northeast Baghdad that has been the scene of much discontent over the past 18 months, two lines of voters formed at one polling station, women in black abaya robes in one line, men in another.

Some of the first to vote countrywide were policemen, out in force to protect polling centers from attack, part of draconian security precautions put in place by U.S. and Iraqi officials.

In Samarra, a restive Sunni-Shi'ite city north of Baghdad, the crackle of gunfire was heard minutes after polls opened.

After a few hours, only about 100 people had voted at one of two polling sites. One woman, covered head-to-toe in black robes, kept her face concealed, but said she voted with pride.

In nearby Baiji, some people were unable to vote because electoral officials failed to turn up. "We are waiting for the manager with the key," said an election worker, apologizing for the mix-up. At one Tikrit station, only one voter pitched up.
'Vote for humanity, love'

In the shrine city of Najaf in the Shi'ite heartland, hundreds of people walked calmly to polling stations. Security around Najaf, attacked before, was some of the tightest.

"This is a wedding for all Iraqis. I congratulate all Iraqis on their newfound freedom and democracy," said Jaida Hamza, dressed in a black Islamic veil that also hid her face.

Shi'ites, who make up 60 percent of Iraq's people, are expected to win the vote, overturning years of oppression.

In Kirkuk, a city divided between Arabs, Kurds and Turkmen, Kurds turned out in force, as expected, but there were signs Arabs and Turkmen were following through on a threat to boycott, angered by what they see as voting rules that favor Kurds.

One of the biggest surprises was Mosul, a mixed Sunni Arab and Kurd city in the far north. "So far it's gone very well, much better than expected," said a U.S. army officer.

Baghdad's mayor was overcome with emotion by the turnout of voters at City Hall, where he said thousands were celebrating.

"I cannot describe what I am seeing. It is incredible. This is a vote for the future, for the children, for the rule of law, for humanity, for love," Alaa al-Tamimi told Reuters.
silence_is_sexy

nekad i sad..... slicnost je sasvim slucajna... :x :x :x
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

nema sličnosti

iza Vijetnama je stajao skoro čitav komunistički blok + najveća vojna sila CCCR + pomoć iz Kine

iza šačice terorista ne stoji nitko, a čak ih ne podržava većina građana Iraka koja je sa pjesmom izašla na izbore

osim toga

Amerika nije izgubila 1975. u Vijetnamu nego je pobijedila 1990-ih padom berninskog zida i urušavanjem komunističkog bloka

Kondoliza reče: rat protiv terora će trajati beyond our lives...
jeste orvelovski ali što se može :(
manijak1

Post by manijak1 »

Korea :D :D :? :? South and North ...........' 55 ili '57 ili neka druga pedeseta :? :? general Paton ............. :D :D ..............i tamo je bilo razornih udara ...........svim sredstvima ..........ali je odnos snaga bio drugačiji ( atomic SSSR vs atomic USA :D ) .............nije bilo nestašnih terorista već samo nepopravljivih boljševika i boraca za slobodu toleranciju i rasnu netrpeljivost ( crnci oficiri nisu još mogli s oficirima bijelcima biti u istoj kantini ) .................i to je u kontekstu .........pa ako naiđu dušebrižnici za komparaciju bliske tragične prošlosti kod nas pa zađu do Srbije i Kosova ........... odosmo do poređenja neuporedivosti.
BO

Post by BO »

Al Jazeera je u ponedjeljak prikazala video snimku koja prikazuje pad britanskog vojnog transportnog aviona tipa Hercules C130 u nedjelju blizu Bagdada, koju je snimila jedna Islamska skupina.

Video snimka prikazuje, lansiranje rakete u smjeru neprijateljskog aviona, a zatim se vide raspršeni zapaljeni ostaci neprijateljskog aviona.

U popratnom saopćenju potpisanom s "Brigade revolucije 1920-ih, vojni ogranak Nacionalnog Islamskog otpora u Iraku", Islamska skupina tvrdi da je više od 40 okupacionih vojnika, od kojih su neki oficiri, ubijeno u napadu.

Image
Video shows missiles being fired purportedly at the military plane

Image
A purported Iraqi group claimed responsibility for Sunday's crash

Image
Video shows flames purportedly from the downed British plane
BO

Post by BO »

Tri neprijateljska američka marinca poginula su, a dvojica su ranjena 31 januara dok su vodili sigurnosne operacije, objavila je neprijateljska američka okupaciona vojska ne navodeći pojedinosti.

U odvojenom napadu mudžahidi su raketirali neprijateljsku američku vojnu bazu u Mosulu. Za sada nema informacija o broju poginulih.

Image
silence_is_sexy

e moj komi.... ljudi koji tako zdravo za gotovo gutaju price servirane na CNN-u ne zasluzuju da se na njih trosi energija u pokusaju da im se neke stvari nacrtaju...

za pocetak procitaj oba clanka... i uoci slicnosti..

a onda se zapitaj da li stvarno 72% iracana, kako ti kazes, pjevajuci izaslo na izbore... i za koga su to glasali....?

kao i da li su '67 napalmom zapaljeni vijetnamci sudjelovali u demokratskim procesima....

elem... u better stick to yr trash horror movies....
Truba

Post by Truba »

meni je bolesno kada ljudi slave pogibije američkih vojaka koji u prosjeku imaju 20 godina..to su djeca koja su iz siromašnih obitelji i skupljaju novac za studij... bilo je u Farenhajtu 9/11 ali ste to zaboravili... elem eno teroristi su sada direktno napadali one koji stoje u redu za glasovanje...gdje nije bilo amerikanaca... :(

elem...ponavljam "poraz" u Vijetnamu je pobjeda u Berlinu
Martian dreams

Post by Martian dreams »

nema sličnosti

iza Vijetnama je stajao skoro čitav komunistički blok + najveća vojna sila CCCR + pomoć iz Kine

iza šačice terorista ne stoji nitko, a čak ih ne podržava većina građana Iraka koja je sa pjesmom izašla na izbore

osim toga

Amerika nije izgubila 1975. u Vijetnamu nego je pobijedila 1990-ih padom berninskog zida i urušavanjem komunističkog bloka

jeste orvelovski ali što se može
Boze mili....pa zar ovakvi komentari jos postoje....ili si potpuno mahnit...ili te dobro placaju.
za tvoju informaciju "sasica terorista" je komplentan Iracki narod...izuzev Kurda.Svi Suniti i velika vecnia Sita....samo ovi drugi su se dosjetili i odlucili da preuzmu zemlju pomocu izbora.Ako im Amerikanci to onemoguce vidjeces onda belaja...Sita ipak ima preko 60%.Opravdanja za Iracki rat:
-Oruzje za masovno unistavanje-nepostoji....cak i Bush priznao.
-Veze Sadama sa Al-Kaidom-nepostojece Sadam sekularista...najvjerovatnije da su ga mrzili gore nego Busha
itd...its..
Pravi rayzozi su Izrael...to jeste njegova politika da uvijek uklanja najvecu prijetnju svom nelegalnom egzistiranju i zelja da uvijek nekako natjera Arape da se bave sami sobom....bolje nego njima
-Pljacka nafte...Amerika je u strasnim dugovima....oni bukvalno moraju da otmaju naftu....ne isplati im se placati.Jos kad je posalo jasno da ce Irak obavljati razmjenu nafte za euro a ne za dolar....tek su tad poludili
-Americka potreba da uvijek imaju neprijatelja.....da Amerikanci kojim slucajem nepocnu gledati kako i gdje zive(80% nacionalnog bogatstva u rukama 1% populacije)
itd..itd..
Sa moje strane preporuke da se ostavis mainstream medija jer su to crni lazovi i da pocens sam istrazivati...ko, kako i zasto
silence_is_sexy

meni je bolesno kada ljudi slave pogibije američkih vojaka koji u prosjeku imaju 20 godina..to su djeca koja su iz siromašnih obitelji i skupljaju novac za studij...
hmmm... ko rece da ne treba praviti poredjenja.. al' ne mogu a da ne primjetim:

u agresiji na BiH su ucestvovali i 20togodisnjaci iz Srbije... vjerovatno su ta djeca iz siromasnih obitelji u Foči, Bijeljini, Srebrenici, Sarajevu etc. sakupljala novac za studije neke humanisticke naucne discipline...

samo se tada sasvim legitimno slavila svaka pogibija neprijateljskog vojnika bez obzira na njegovu dob... ako cemo se ratnom retorikom sluziti onda budimo posteni do kraja...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

komi wrote:nema sličnosti

osim toga

jeste orvelovski ali što se može
:(
Slazem se nema slicnosti. Za vrijeme rata u Vijetnamu se furala puuuno bolja muzika... :D

A rat ce trajat dok god se moze zavnut para, a mi smo na svojoj kozi osjetili da se u ratu uvijek moze zavrnut para...
pitt

Post by pitt »

Te djece sa puskama mi i nije toliko zao zato sto imaju izbor.
Oni koji zasluzuju zaljenje i pomoc su ovi:

Image

Relatives of Palestinian girl Norhan Deeb mourn over her body as it lies in the family house before her funeral in the Rafah refugee camp, Gaza Strip, Monday. (AP Photo/Khalil Hamra)

Djeca koja su mimo svoje volje u paklu rata i stradanja :(
bosniaque

Post by bosniaque »

komi wrote:meni je bolesno kada ljudi slave pogibije američkih vojaka koji u prosjeku imaju 20 godina..to su djeca koja su iz siromašnih obitelji i skupljaju novac za studij... bilo je u Farenhajtu 9/11 ali ste to zaboravili... elem eno teroristi su sada direktno napadali one koji stoje u redu za glasovanje...gdje nije bilo amerikanaca... :(

meni je isto bolesno citati tako te komentare tvoje, de procitaj sam sto si napiso pa malo razmisli o tome sto si napiso dali tu ima logike ikakve!!! :? :roll: :? :roll:
Pospanko

Post by Pospanko »

komi wrote:meni je bolesno kada ljudi slave pogibije američkih vojaka koji u prosjeku imaju 20 godina..to su djeca koja su iz siromašnih obitelji i skupljaju novac za studij... bilo je u Farenhajtu 9/11 ali ste to zaboravili... elem eno teroristi su sada direktno napadali one koji stoje u redu za glasovanje...gdje nije bilo amerikanaca... :(

Zapara mi ovaj komentar oci, uh zaboljelo me pravo. Nego i ja sam student, pa mi treba love. Da ti meni das svoju kucu i familiju, pa da ja malo tamo prevrcem, pljackam, maltretiram, silujem, unistavam, ubijam... sigurno ce biti neke fajde za mene, pa cu ja imati dovoljno da zavrsim fakultet, ja sam vazan jer imam 20 god. a koga boli neka stvar za tvojih 20 god, i za tvoju familiju vi ste i onako manje vrijedni.
Naivan si ko hotelska sobarica, drugi put kada budes htio da nesto kazes, prvo procitaj sta si napisao pa onda potvrdi, ovakve izjave stete mom narusenom zdravlju zbog nekih 20 godisnjaka koji su ratu dolazili u Bosnu, ocito su bili neki studenti, jer su dobro poznavali anatomiju tijela i znali su sta najvise boli.
reaktor

Post by reaktor »

nemojte komija, nije on opanak, ali jeste u tranziciji... od komuniste do katolickog fundamentaliste i nazad... nazalost :-) :-) :D
HRVAT-BIH

Post by HRVAT-BIH »

mislim da amerikanci ne unose tako puno emocija u sve to niti im je irak toliko bitan kao sto se cini na prvi pogled. isto kao sto im niti vijetnam nije bio toliko bitan i svejedno je jesu bili "porazeni" ili "pobjedjeni". vijetnamci imaju danas puno bolje misljenje o americi nego jedan prosjecan europljanin koga je amerika spasavala za vrijeme drugog sv. rata. kad se vijetnamci ne zamaraju tim ratom niti mrze ameriku, ne vidim razloga da se mi s tim zamaramo, kad nas se to uopce ne tice ili grijesim?
Truba

Post by Truba »

jašta samo sam čekao kada ćete spomenuti Srbe Židove, kršćanske fundamentliste :lol: :lol: :lol:

eno izlazak na izbore je 70% bolje nego kao kod nas... ljudi su i djecu poveli na glasanje na pamte povijesni trenutak
nakon 25 godina strahovlade 8)

ps. kad su ameri bombardovali srbe i greškama pogađali kinesko veleposlanstvo i srpske autobuse... tada su vam bili dragi... ah da.. to je bio Klinton... ne dao bog da su pogodili iransko veleposlanstvo umjesto kineskog...

za promjenu pogledajte dokumentarac Bušov mozak (ima ga na divxu)
nije u nafti stvar ni u terorizmu niti krstaškom ratu... već u ponovnom reizboru...

poanta je u orvelovom VJEČNOM RATU u kojem nije bitno ko će pobijediti već je bitno da narod misli samo na rat... da bude u strahu... nešto kao kod nas...
Truba

Post by Truba »

Martian dreams wrote:za tvoju informaciju "sasica terorista" je komplentan Iracki narod...izuzev Kurda.
za tvoju informaciju Irak je umjetna tvorevina kao i što je Juga bila i sada se nitko ne osjeća iračaninom u iraku
postoje i otvoreni pozivi Zarkavija na bratoubilačke poduhvate između dvije frakcije (suniti šiti valjda se tako speluje)...
kome u prilog ide Zarkavi KOJI UOPĆE NIJE IZ IRAKA kao i većina terorista sirija i slično
vidi_vidi_vidi

Post by vidi_vidi_vidi »

komi wrote: ps. kad su ameri bombardovali srbe i greškama pogađali kinesko veleposlanstvo i srpske autobuse... tada su vam bili dragi... ah da.. to je bio Klinton... ne dao bog da su pogodili iransko veleposlanstvo umjesto kineskog...
Naravno da su bili dragi, a ne zbog toga sto ej to Klinton, nego zbog toga sto je intervenisao na jedini moguci nacin protiv Milosevica i njegovog rezima.

Sto se tice toga koliko si upoznat kako bi muslimani reagovali da je neki projektil pogodio Ambasadu Irana, dovoljno govori i o tome kakvo misljenje imas o svojim sunarodnjacima muslimanima.
Truba

Post by Truba »

samo jedna mala napomena:

Za vrijeme rata u Vijetnamu muškarci su imali obvezni vojni rok, dok je sada služenje vojske profesionalizirano i dragovoljno je...
Truba

Post by Truba »

vidi_vidi_vidi wrote: Sto se tice toga koliko si upoznat kako bi muslimani reagovali da je neki projektil pogodio Ambasadu Irana, dovoljno govori i o tome kakvo misljenje imas o svojim sunarodnjacima muslimanima.
Hoću reći: Bušu (Amerika) je svejedno koga napada (koreja vijetnam srbija, afganistan) samo mi je smiješno što kada napdne neku islamsku zemlju odmah se javljaju drukčije konotacije...

dok recimo nitko ne govori o bratoubilačkom ratu u Alžiru, Sadamovom napadu na Kuvajt i slično

amerikancima je bitno da se novac okreće a vi se ložite na neke križare

kao što drug Lenjin reče: Imperijalizam kao najviši stadij kapitalizma... nekada su se ljudi smijali tim komunističkim ludorijama... upravo to sada imamo na djelu...
Truba

Post by Truba »

silence_is_sexy wrote: u agresiji na BiH su ucestvovali i 20togodisnjaci iz Srbije... vjerovatno su ta djeca iz siromasnih obitelji u Foči, Bijeljini, Srebrenici, Sarajevu etc. sakupljala novac za studije neke humanisticke naucne discipline...
kako možeš porediti pravojne srpske formacije koje su prelazile drinu dragovoljce, bele orlove, arkanovce, šešeljevce i slično s regularnom vojskom koja ima poznati lanac komandovanja... a zna se ko je na vrhu... Buš I Čejni koji zajedno imaju an računu više novaca nego budžet federacije za 1 godinu
silence_is_sexy wrote: samo se tada sasvim legitimno slavila svaka pogibija neprijateljskog vojnika bez obzira na njegovu dob... ako cemo se ratnom retorikom sluziti onda budimo posteni do kraja...
jašta slavi se pogibija... ali kakve veze mi sada imamo sa Irakom... zar naši saveznici nisu amerikanci... zar nam nije cilj da budemo članovi NATO-a čiji je amerika najjači član...

vi slavite kada čujete pogibiju amerikanaca... a ja sam slavio kada sam čuo da je veliki odziv za izbore...
vidi_vidi_vidi

Post by vidi_vidi_vidi »

komi wrote: Hoću reći: Bušu (Amerika) je svejedno koga napada (koreja vijetnam srbija, afganistan) samo mi je smiješno što kada napdne neku islamsku zemlju odmah se javljaju drukčije konotacije...
Da bi ovo sto si napisao imalo smisla, bilo bi potrebno da se podrazumjeva da su motivi napada na Irak i Srbiju bili identicni, a svi znamo da nisu. Ta "razlika" u motivima odredjuje misljenje javnosti o motivima napada SAD na Irak i Srbiju ne samo u BiH ili medju muslimanima npr, nego i u skoro cijelom svijetu. Dakle, misljenje koje si pripisao muslimanima nije samo medju muslimanima nego dosta sire, i nije inicirano "bratskom solidarnoscu" nego ima uporiste u nekim drugim stvarima.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

komi wrote:
silence_is_sexy wrote: u agresiji na BiH su ucestvovali i 20togodisnjaci iz Srbije... vjerovatno su ta djeca iz siromasnih obitelji u Foči, Bijeljini, Srebrenici, Sarajevu etc. sakupljala novac za studije neke humanisticke naucne discipline...
kako možeš porediti pravojne srpske formacije koje su prelazile drinu dragovoljce, bele orlove, arkanovce, šešeljevce i slično s regularnom vojskom koja ima poznati lanac komandovanja... a zna se ko je na vrhu... Buš I Čejni koji zajedno imaju an računu više novaca nego budžet federacije za 1 godinu
silence_is_sexy wrote: samo se tada sasvim legitimno slavila svaka pogibija neprijateljskog vojnika bez obzira na njegovu dob... ako cemo se ratnom retorikom sluziti onda budimo posteni do kraja...
jašta slavi se pogibija... ali kakve veze mi sada imamo sa Irakom... zar naši saveznici nisu amerikanci... zar nam nije cilj da budemo članovi NATO-a čiji je amerika najjači član...

vi slavite kada čujete pogibiju amerikanaca... a ja sam slavio kada sam čuo da je veliki odziv za izbore...
Zapamti vec jednom da je napad na Irak izveden samovoljno bez postovanja procedure u UN-u i donosenja rezolucije i usaglasavanjem. Vecina saveznika je bila protiv te avanturisticke akcije u Iraku. Sumnje nekih saveznika, prije svega Francuske i Njemacke, su se pokazala tacne. Irak nikad nije posjedovao nuklearno ili hemijsko oruzije za masovno unistenje. I sta sada ? Je li se metodom nepostivanja volje SAVEZNIKA, obrati paznju na ovu rijec, SAVEZNIKA stice povjerenje medju buducim clanicama NATO saveza ? Je li to primjer za demokratiju ? Smrc... :(
Post Reply