Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
- madner
#51 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Cuj nema veze sa BiH i Bosnjacima. 
- Rampage
#52 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Ne znam tvoju definiciju pobožnog, odnosno konzervativnog ali ako misliš na "radikalni", "islamistički" ili nešto slično, onda se varaš. Pobožan, odnosno religiozan čovjek (musliman, vjerovatno i pripadnici drugih vjerskih uvjerenja) NE MOŽE poželiti bez razloga drugome čovjeku zlo, tako da si ti upoznao neke zaista čudne religiozne muslimane.Cybernetic wrote:Mozda sam umjesto pobozni trebao staviti konzervativni, ali to ti izadje na isto. Koliko god ovaj vic glupo zvucio, u njemu ima dosta istine. U to sam se kroz razgovor sa religioznim muslimanima mnogo puta uvjerio. Sve to cesto pocinje sa podcjenjivanjem opasnosti koja prijeti od vehabijskog pokreta. Nisu oni prijetnja 'jugozapadnom dijelu' BiH nego Bosnjacima. Napadi kao onaj kod Duvna se desavaju na 'njihovoj' teritoriji. Ne dolaze oni u Visoko da vas mlate. Isto tako ni vehabije nece napadati ljude u Ljubuskom nego ce vas raznositi po Kaknju, Bugojnu, Maglaju itd.Rampage wrote:Vic ti nije nimalo duhovit, štaviše veoma je glup.
Što se tiče "vijesti ummeta", iako podržavaju terorizam definitivno su mnogo manje opasni po sigurnost BiH od portala iz jugozapadnog dijela drage nam države a koji su fašistički nastrojeni prema Bosni, Bošnjacima, muslimanima i Islamu, kao i sa svim ostalim što ima bilo kakve veze s nabrojanim.
Vehabije jesu najveća prijetnja upravo Bošnjacima, slažem se, ali je činjenica da su oni "papirna prijetnja", za razliku od raznoraznih pokreta po Livnu, Duvnu, Prozoru, Prijedoru, Vlasenici, Srebrenici i ostalim bh gradovima koji su odavno prešli s riječi na djelu a čemu svakodnevno svjedočimo kroz napade na Bošnjake i njihovu imovinu.
- Rampage
#53 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Kakve veze ima sa BiH i Bošnjacima, objasni, molim te?madner wrote:Cuj nema veze sa BiH i Bosnjacima.
- SmokingMan
#54 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Nismo tu da se slažemo u svemu,desilo se Bugojno pa Sarajevo (ti događaji su imali svoje jasno definisane ciljeve),ali i upitni Zvornik,što ja jedino smatram idealnom pro-srpskom podvalom za koju,zbog progrešnnog tumačenja čitavog događaja,niko neće krivično odgovarati,a ako još tu dodamo represiju stanovnika istočne Bosne,koja je ulsijedila nakon Zvornika,onda to poprima jednu drugu dimenziju.Rampage wrote:Prije svega, dokazano je da "vijesti ummeta" nemaju ama baš nikakve veze sa BiH i Bošnjacima, na veliku žalost mnogih koji su jedva dočekali da je, po običaju, podvale kao nešto bošnjačko. S druge strane, iza ovih drugih portala stoje itekako ljudi od krvi i mesa, građani BiH, koji su toliko ogrezli u fašizam da gotovo pa otvoreno propagiraju ideje koje dovode do svakodnevnih napada na Bošnjake i njihovu imovinu tamo gdje su u manjini. Opet, ne znam da se desio ijedan zločin u BiH koji je počinio neko ko je indoktriniran idejom "vijesti ummeta" ili sličnih smećarskih portala, tako da se ne mogu složiti s tobom da "ovi prvi prelaze s riječi na djela" kada je u stvarnosti potpuno suprotno.SmokingMan wrote:Opasne su u "Uje" samo što prvi prelaze sa riječi na djela,mada i ovi provociraju lokalno stanovništvo,čim im se pruži prilika.Sve je stvar politike,i bezvlašća u homogenim sredinama.Ovo je jedna propala i neuređena država,neko očekuje da se narod vrati na svoja predratna prebivališta,to se u većini slučajeva zadugo neće desiti,a u manjini možda i nikada...Rampage wrote:Vic ti nije nimalo duhovit, štaviše veoma je glup.
Što se tiče "vijesti ummeta", iako podržavaju terorizam definitivno su mnogo manje opasni po sigurnost BiH od portala iz jugozapadnog dijela drage nam države a koji su fašistički nastrojeni prema Bosni, Bošnjacima, muslimanima i Islamu, kao i sa svim ostalim što ima bilo kakve veze s nabrojanim.
- Rampage
#55 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Bugojno i Sarajevo nemaju veze s portalom koji je tema ovog foruma, zar ne?
- madner
#56 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Ne zamjeri, ali mentalni sklop koji predstavljas na temi ima blaga ogranicenja koja se ne mogu prevazici rijecima.
Bilo bi cisto gubljenje vremena, jer ocito mislis da je to nesto sto tangira Indoneziju i Eskime.
Bilo bi cisto gubljenje vremena, jer ocito mislis da je to nesto sto tangira Indoneziju i Eskime.
- SmokingMan
#57 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Nema,ali smo se indirektno morali dotaći i toga.Rampage wrote:Bugojno i Sarajevo nemaju veze s portalom koji je tema ovog foruma, zar ne?
Nećemo mi odstupiti od ove teme,bez brige...
Last edited by SmokingMan on 17/08/2015 10:15, edited 1 time in total.
- Rampage
#58 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
@Madner - da se razumijemo - slažem se u potpunosti da je riječ o portalu koji bezuslovno podržava i promiče ideju terorizma i naravno da ga treba ukinuti i zabraniti. Kad sam rekao da nema nikakve veze s BiH i Bošnjacima, mislio sam na tehnički aspekt, nije li dokazano da domena nije registrovana kod nas? Da li su Bošnjaci krivi zato što su ciljna skupina stranice koja podržava najveće zlo našeg vremena, ISIL?
Naravno da je to problem koji se prije svega tiče Bošnjaka (ali i svih BiH građana) ali, kao što sam već naveo, itekako su aktivni pokreti u BiH za koje su vehabije mačji kašalj a koji pokušavaju sve Bošnjake predstaviti kao sljedbenike raznoraznih nakaradnih ideologija koje zloupotrebljavaju Islam.
Naravno da je to problem koji se prije svega tiče Bošnjaka (ali i svih BiH građana) ali, kao što sam već naveo, itekako su aktivni pokreti u BiH za koje su vehabije mačji kašalj a koji pokušavaju sve Bošnjake predstaviti kao sljedbenike raznoraznih nakaradnih ideologija koje zloupotrebljavaju Islam.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#59 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
ne da mi se studirati
ko ih je ugasio???
ko ih je ugasio???
- madner
#60 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Tehnicka strana je manje bitna, to sto su Bosnjaci Austrije aktivniji od Bosnjaka BiH na istom nije neka utjeha a umanjivati opasnost od ove ideologije za Bosnjake je glupo.
Nije to pitanje kolektivne krivice nego kolektivne borbe. Ako predstavljas vehabije kao neki nas pandan ustasama i cetnicima, te smatras da su neki alat koji treba zadrzati kao kompenzaciju, ne razumijes ocito sta bi se desilo u slucaju novog rata.
Nije to pitanje kolektivne krivice nego kolektivne borbe. Ako predstavljas vehabije kao neki nas pandan ustasama i cetnicima, te smatras da su neki alat koji treba zadrzati kao kompenzaciju, ne razumijes ocito sta bi se desilo u slucaju novog rata.
- Banksy
#61 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Vrlo važno, poenta, i sve realnije, a o tome se tako malo govori ...madner wrote:
vehabije kao neki nas pandan ustasama i cetnicima, alat koji treba zadrzati kao kompenzaciju, ne razumijes ocito sta bi se desilo u slucaju novog rata.
- Opetja033
#62 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Slazem se sa @madnerom ali ne treba previse pojednostavljivati stvari.Banksy wrote:Vrlo važno, poenta, i sve realnije, a o tome se tako malo govori ...madner wrote:
vehabije kao neki nas pandan ustasama i cetnicima, alat koji treba zadrzati kao kompenzaciju, ne razumijes ocito sta bi se desilo u slucaju novog rata.
Gro vehabija kod nas nema veze sa terorizmom niti isti simpatiziraju.
Podijeljeni su u tri grupe:
1) Tradicionalni selefizam, blizak Saudiji i saudijskom dvoru. Prihvataju pravila igre u BiH, demokratski sistem, parlamentarne izbore, gradjanske zakone, itd. Djeluju u okvirima IZ, prihvataju vrhovni vjerski autoritet reis ul uleme (recimo po pitanju pocetka Ramazana, Bajrama, itd). Takvih je najvise u BiH i oni ne predstavljaju opasnost. Ovi se okupljaju oko Saffa. Mislim da je i akos.ba selefijski portal tog pravca. Sa njima se moze rezonovati.
2) Grupa koja je bliska al Qaidi. Ovo je Maoca (mnogi grijese kada ih povezuju sa Isilom). Vodja zajednice u Maoci je Nusret Imamovic, koji u Siriji ratuje na strani Nusre. Okupljaju se oko portala put.vjernika.
3) Isilovci. Okupljaju se oko, sada vec ugasenog, portala vijestiummeta. Na njih ne treba ni trositi rijeci.
- madner
#63 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
To je tacno sto se tice nekog pogleda u vrh, no na nizem nivou imas prelaske iz jedne u drugu ekipu.
Problem sa svakom od tih zajednica je sto je vjera na prvom mjestu, te da shodno tome mogu, mada ne moraju biti problem sutra. Generalno Saudijci koriste selafizam kako bi osigurali posluslnost prema autoritetu, no to nije dio nase tradicije.
Problem sa svakom od tih zajednica je sto je vjera na prvom mjestu, te da shodno tome mogu, mada ne moraju biti problem sutra. Generalno Saudijci koriste selafizam kako bi osigurali posluslnost prema autoritetu, no to nije dio nase tradicije.
- Rampage
#64 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Ne umanjujem opasnost, naprotiv, mislim da je ta ideologija trenutno najveće zlo baš po Bošnjake.madner wrote:Tehnicka strana je manje bitna, to sto su Bosnjaci Austrije aktivniji od Bosnjaka BiH na istom nije neka utjeha a umanjivati opasnost od ove ideologije za Bosnjake je glupo.
Vehabije kao "alat kompenzacije i pandan ustašama/četnicima":) Ne, nisam to rekao niti pomislio, rekao sam davno šta mislim o njima na temi o Siriji i Iraku. Ne daj Bože rata, svako od nas ko je prevalio prošli preko leđa vjerovatno ni u snu ne bi poželio novi....
- Banksy
#65 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Za običnog posmatrača, to su nijanse. Pitanje je kako ih percipira prosječan bosanskohercegovački Bošnjak, da li ih i zašto eventualno podržava i šta misli da će dobiti stavi li se na njihovu stranu. I razmišlja li uopće gdje će u budućnosti tako pozicionirati samog sebe nastavi li ih podržavati, a sve to u sopstvenom evropskom okruženju i sa sopstvenom evropskom kulturom, tradicijom i naslijeđem.Opetja033 wrote:Slazem se sa @madnerom ali ne treba previse pojednostavljivati stvari.Banksy wrote:Vrlo važno, poenta, i sve realnije, a o tome se tako malo govori ...madner wrote:
1) Tradicionalni selefizam, blizak Saudiji i saudijskom dvoru. Prihvataju pravila igre u BiH, demokratski sistem, parlamentarne izbore, gradjanske zakone, itd. Djeluju u okvirima IZ, prihvataju vrhovni vjerski autoritet reis ul uleme (recimo po pitanju pocetka Ramazana, Bajrama, itd). Takvih je najvise u BiH i oni ne predstavljaju opasnost. Ovi se okupljaju oko Saffa. Mislim da je i akos.ba selefijski portal tog pravca. Sa njima se moze rezonovati.
2) Grupa koja je bliska al Qaidi. Ovo je Maoca (mnogi grijese kada ih povezuju sa Isilom). Vodja zajednice u Maoci je Nusret Imamovic, koji u Siriji ratuje na strani Nusre. Okupljaju se oko portala put.vjernika.
3) Isilovci. Okupljaju se oko, sada vec ugasenog, portala vijestiummeta. Na njih ne treba ni trositi rijeci.
Mislim da se o tome danas malo razmišlja, a još manje govori, i to nije dobro.
- madner
#66 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Pazi ako spominjes cetnike i ustase na ovoj temi, onda povlacis tu tezu, svjesno ili nesvjesno.
To da li neko zeli ili ne zeli rat je sporedno, ja samo kazem da je to grupacija koja bi u slucaju rata imala svoje ciljeve.
To da li neko zeli ili ne zeli rat je sporedno, ja samo kazem da je to grupacija koja bi u slucaju rata imala svoje ciljeve.
- Cornholio_
#67 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
U bijelom svijetu spomeni ustase i cetnike uglavnom ces dobiti onaj hu iz ju pogled, za cetnike mozda i pozitivu radi saveznickih pilota, drazine medalje i toga da su postali antifasisti, sto je zalosno da zalosnije ne moze biti ali je tako
Spomeni al kaidu, ISIS...sve se lampice pale
Spomeni al kaidu, ISIS...sve se lampice pale
- Opetja033
#68 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Jedino ne bih mogao potpisati ovo da bi eventualni problem mogao biti sto im je vjera na prvom mjestu. Licno znam i sufije kojima je vjera na prvom mjestu, pristalice MB, itd.madner wrote:To je tacno sto se tice nekog pogleda u vrh, no na nizem nivou imas prelaske iz jedne u drugu ekipu.
Prelazaka izmedju ekipa imas itekako, pogotovo izmedju ekipe br 2 i ekipe br 3. Ekipa br 1 je ipak etablirana, previse integrisana u drustvo i previse toga ima da izgubi pa da se bavi takvim avanturizmom. Ipak zive u odredjenom komforu koje ovo drustvo nudi, sastavni su dio njega.
Apsolutno ne zelim umanjiti opasnost koju simpatizeri ISIL-a predstavljaju u BiH. Opasnost postoji i nije mala.
Medjutim postoji i druga strana medalje. Nakon 11/9 mnoge selefije, globalno a i u BiH, su liberalizirali svoje stavove (sto iskreno, sto pod pritiskom). Ono sto je preostalo se dodatno radikaliziralo i povuklo u "ilegalu".
Isti je proces i sada. Jedni se povlace ka sredini dok se drugi jos vise radikaliziraju. Pa sada pored ovih bolesnika, proglasi Al Qaide dodju kao glas razuma (ono kritikovanje samoubilackog napada u sitskoj dzamiji u Saani).
Talibani (iako ih ne treba mijesati sa al Qaidom jer nemaju isti selefijski korijen) su na pragu polaganja oruzja i mirovnog ugovora sa Pakistanom i Afganistanom.
Ovo je savrseno vrijeme za kontraofanzivu i uvodjenjem apsolutne vecine selefija/vehabija u demokratske okvire. Jer to je kljucno. Puca mi neka stvar sta hoces, kako vidis svijet - sve dok prihvatas demokratske okvire i gradjanske zakone. Ne interesuje me kako tvoja utopija izgleda sve dok se trudis da do nje dodjes putem glasackih listica.
- madner
#69 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Za drzavu je svako ko drzavu nema na prvom mjestu, potencijalni problem jer nisu sigurni u lojalnost tih gradjana. MB kao ideologija je vjerovatno i opasnija, no pristalice iste ne nose dresove niti imaju tako aktivan program ispiranja mozga.
To je iluzorno, pod krinkom vjerskih sloboda smo dozvolili stranoj drzavi da ostvari uticaj u BiH, samo imamo srecu da je trenutno takva klima da taj uticaj ne koristi za destabilizaciju ili radikalizaciju.
Ne postoji strategija, niti ideja kako rjesiti taj moguci problem prije nego sto postane pravi problem.
To je iluzorno, pod krinkom vjerskih sloboda smo dozvolili stranoj drzavi da ostvari uticaj u BiH, samo imamo srecu da je trenutno takva klima da taj uticaj ne koristi za destabilizaciju ili radikalizaciju.
Ne postoji strategija, niti ideja kako rjesiti taj moguci problem prije nego sto postane pravi problem.
- Opetja033
#70 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Ali upravo o tome govorim. Ne bi trebalo da se radi o nijansima. Jbg ako ti prihvatas pravila igre u BiH, prihvatas demokratiju, pluralizam, gradjanske zakone - onda si sastavni dio drustva i ne mozes na grupu broj 1 gledati kao na neke "outlawse" koje zive po zabitima, odsjeceni od civilizacije i svoju djecu skoluju po jordanskom planu i programu. Takvim stavom ih mozes samo jos da gurnes u izolaciju i ekstremizam.Banksy wrote:Za običnog posmatrača, to su nijanse. Pitanje je kako ih percipira prosječan bosanskohercegovački Bošnjak, da li ih i zašto eventualno podržava i šta misli da će dobiti stavi li se na njihovu stranu. I razmišlja li uopće gdje će u budućnosti tako pozicionirati samog sebe nastavi li ih podržavati, a sve to u sopstvenom evropskom okruženju i sa sopstvenom evropskom kulturom, tradicijom i naslijeđem.Opetja033 wrote:Slazem se sa @madnerom ali ne treba previse pojednostavljivati stvari.Banksy wrote:
Vrlo važno, poenta, i sve realnije, a o tome se tako malo govori ...
Mislim da se o tome danas malo razmišlja, a još manje govori, i to nije dobro.
Ubjedjen sam da se i vecina iz grupe 2 jos uvijek moze izvuci i to je posao IZ i obavjestajnih struktura. Pogotovo zato jer je sada ogroman pritisak na njima. Smatram da je to jedina grupa koja nema neku buducnost, ni kod nas ni globalno. Dio ce otici na stranu grupe br 1 ili totalno u mainstreem a dio ce se prikljuciti grupi broj 3.
Grupa broj 3 je posao iskljucivo za obavjestajne i policijske sluzbe. Tu pomaze samo jaka represija drzave i nista vise od toga.
Jos nesto da dodam: ovo sto pisem uopce nije dio diskusije selefija vs ustase/cetnici. Po tom pitanju se uglavnom mogu sloziti sa tobom i @madnerom.
- Banksy
#71 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Umjesto većine stavi svih i to je to, slažem se.Opetja033 wrote:
uvodjenjem apsolutne vecine u demokratske okvire. Jer to je kljucno. Puca mi neka stvar sta hoces, kako vidis svijet - sve dok prihvatas demokratske okvire i gradjanske zakone. Ne interesuje me kako tvoja utopija izgleda sve dok se trudis da do nje dodjes putem glasackih listica.
- Opetja033
#72 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Jbg, to je cijena i rizik koje svako demokratsko, otvoreno drustvo mora platiti.madner wrote:Za drzavu je svako ko drzavu nema na prvom mjestu, potencijalni problem jer nisu sigurni u lojalnost tih gradjana. MB kao ideologija je vjerovatno i opasnija, no pristalice iste ne nose dresove niti imaju tako aktivan program ispiranja mozga.
Saudija je vazal Zapada i kao takva ce ostati dok postoji u ovakvom obliku. Dakle tu nema opasnosti ili problema.
Moje misljenje, da budem neskroman a nisam nikakav ekspert, jeste da se grupa br 1 treba napadati iskljucivo sa politicko/ideoloske osnove. Nikako sa vjerske strane (unistice te nam tradiciju, strano ste tijelo, itd, itd). Prihvatili su politicke norme, demokratiju i na takav nacin se onda treba i suociti sa njima. Pa njima ovi prijete smrcu bas kao i tebi, meni, nekom desetom. Cak sta vise, oni su u vecoj opasnosti nego mi.
Grupa br 2: IZ i obavjestajno-policijske strukture uz povremenu represiju.
Grupa br 3: Iskljucivo obavjestajno-policijske strukture uz zestoku, svakodnevnu represiju na svakom koraku. Bukvalno im zagorcavati zivot.
Last edited by Opetja033 on 17/08/2015 15:06, edited 1 time in total.
- Opetja033
#73 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
Banksy wrote:Umjesto većine stavi svih i to je to, slažem se.Opetja033 wrote:
uvodjenjem apsolutne vecine u demokratske okvire. Jer to je kljucno. Puca mi neka stvar sta hoces, kako vidis svijet - sve dok prihvatas demokratske okvire i gradjanske zakone. Ne interesuje me kako tvoja utopija izgleda sve dok se trudis da do nje dodjes putem glasackih listica.
Nema sanse, sve dok se globalno ne porazi ta ekstremisticka ideja (ovdje ne govorim o kompletnom selefizmu) - i vojno i ideoloski. Dakle to je nemoguc zalogaj za nase institucije, bilo vjerske, bilo obavjestajno-policijske.
Tu pomazu samo zestoke represije drzave, ne moze ni IZ tu nista uraditi.
- madner
#74 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
JahOpetja033 wrote:Jbg, to je cijena i rizik koje svako demokratsko, otvoreno drustvo mora platiti.madner wrote:Za drzavu je svako ko drzavu nema na prvom mjestu, potencijalni problem jer nisu sigurni u lojalnost tih gradjana. MB kao ideologija je vjerovatno i opasnija, no pristalice iste ne nose dresove niti imaju tako aktivan program ispiranja mozga.
Saudija je vazal Zapada i kao takva ce ostati dok postoji u ovakvom obliku. Dakle tu nema opasnosti ili problema.
Moje misljenje, da budem neskroman a nisam nikakav ekspert, jeste da se grupa br 1 treba napadati iskljucivo sa politicko/ideoloske osnove. Nikako sa vjerske strane (unistice te nam tradiciju, strano ste tijelo, itd, itd). Prihvatili su politicke norme, demokratiju i na takav nacin se onda treba i suociti sa njima. Pa njima ovi prijete smrcu bas kao i tebi, meni, nekom desetom. Cak sta vise, oni su u vecoj opasnosti nego mi.
Grupa br 3: Iskljucivo obavjestajno-policijske strukture uz zestoku, svakodnevnu represiju na svakom koraku. Bukvalno im zagorcavati zivot.
Saudija je regionalna sila koja se bori za prevlast sa Iranom i Turskom. Nista vise ni manje.
Opasnost i problem svakako jesu.
Ja sam kao i uvijek za metodu 3, samo mi je skupina malo sira.
- Opetja033
#75 Re: Vijesti Ummeta - Teroristicka banda
I sta si onda postigao? Od 10 eventualnih terorista, stvorio si 10 000. Jebala te tvoja NVZ logikamadner wrote:JahOpetja033 wrote:Jbg, to je cijena i rizik koje svako demokratsko, otvoreno drustvo mora platiti.madner wrote:Za drzavu je svako ko drzavu nema na prvom mjestu, potencijalni problem jer nisu sigurni u lojalnost tih gradjana. MB kao ideologija je vjerovatno i opasnija, no pristalice iste ne nose dresove niti imaju tako aktivan program ispiranja mozga.
Grupa br 3: Iskljucivo obavjestajno-policijske strukture uz zestoku, svakodnevnu represiju na svakom koraku. Bukvalno im zagorcavati zivot.![]()
Saudija je regionalna sila koja se bori za prevlast sa Iranom i Turskom. Nista vise ni manje.
Opasnost i problem svakako jesu.
Ja sam kao i uvijek za metodu 3, samo mi je skupina malo sira.
Ja sam za drugaciji pristup: pristup integracije u drustvo, ne treba izmisljati babaroge. Vecina selefija/vehabija ne predstavljaju ama bas nikakvu prijetnju ili problem. Nema potrebe za represijom.
Grupa 2 i grupa 3 su problematicni i tu je potrebna represija drzave.
Anticivilizacijski i antidemokratski pokreti i ideologije ne mogu nikada pobijediti slobodna drustva i demokratije, ne na duze staze. Pitanje je samo koliku stetu mogu napraviti prije nego budu porazeni.