Vijesti iz Tuzle

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice kod Doboja, Kladnja i Zvornika...
Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

#451

Post by Maksim »

Imas li slucajno taj broj? Ako da, mozes li makar naslovnicu skenirati? Da li je list pokrenut mozda od strane novinara Fronta slobode?
babanovac
Posts: 809
Joined: 26/08/2006 20:54

#452

Post by babanovac »

Novinu je pokrenuo,otprilike,radio Kameleon (uskoro i TV Kameleon).
Mozda da ima neko od novinara Fronta slobode,ali organizaciono,FS nema veze sa ovim listom,a koliko sam cuo ni sa buducim dnevnim listim.
Novinu jos nisam vidio.
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#453

Post by fukara_tz »

10.01.2007

POTPISIVANJE PETICIJE ZA UKIDANJE PRIZNANJA I SANKCIONIRANJE NIZOZEMSKIH VOJNIKA

- Udruženje građana "Bh solidarnost" i Omladinski pokret "Revolt" uputili su poziv građanima Tuzle te predstavnicima javnog i političkog života ovoga grada da se sutra u 12 sati na Solnom trgu u Tuzli pridruže majkama Srebrenice u njihovom redovnom mimohodu. Tom prilikom građani će imati priliku potpisati peticiju za ukidanje priznanja dodijeljenih nizozemskim vojnicima koji su bili saučesnici u zločinu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, kao i za sankcioniranje nizozemskih vojnika koji su 4. decembra prošle godine u nizozemskom gradu Asenu pljuvali po transparentu sa ispisanim imenima svih ubijenih Srebreničana. Pridruživanje majkama Srebrenice i potpisivanje peticije, minimum je koji građani Tuzle mogu dati zaštiti dostojanstva bh. žrtava i građana Bosne i Hercegovine, navodi se u pozivu.

Photos by @fukara

ImageIzrazi REVOLT, pokaži SOLIDARNOST u Tuzli

Soni trg četvrtak, 11. januar u 12. 00 sati

Omladinski pokret REVOLT i nevladina organizacija BH Solidarnost pridružuju se protestima majki Srebrenice i Žepe u četvrtak, 11. januara 2006 u 12.00 sati na Sonom trgu u Tuzli.

Tradicionalno okupljanje Srebreničana/ki ovaj, kao i prošli mjesec, ima poseban značaj jer će se sa njega uputiti protest protiv odluke holandske Vlade o odlikovanju pripadnika holandskog bataljnona Dutchbatt III koji je bio stacioniran u Srebrenici tokom jula 1995.

Omladinski pokret REVOLT i BH Solidarnost u četvrtak, 11. januara, organizovati će potpisivanje peticije za poništavanje odluke o odlikovanju i sankcionisanje holandskih vojnika. Pozivamo sve građane da ovu akciju podrže u što većem broju!

Izrazi REVOLT, pokaži SOLIDARNOST u Tuzli, na Sonom trgu, u četvrtak, 11. januara, u 12. 00 sati!!!

Photos by @fukara

Image
User avatar
fadill
Posts: 407
Joined: 14/01/2007 22:10

#454

Post by fadill »

fukaro provjeri privatne poruke
adnan06
Posts: 88
Joined: 03/03/2006 10:40

#455

Post by adnan06 »

kakvi su ovo debiluci oko ponasanja i oblacenja na univerzitetu u tuzli?
revolt kontra debila u uniji studenata.
aman-zaman!!!
Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

#456

Post by Maksim »

fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#457

Post by fukara_tz »

Image

Neki dan je isto bila tuca oko prostora gdje se snima film....narod haman nervozan sto po ovom zvjezdanu mora da zaobilazi...a to je inace najfrekvetniji dio tz za pjesake...gadjali se flasama i sl :lol: ne moze ba kod nas nista :)
User avatar
djulba
Posts: 613
Joined: 15/05/2007 14:52
Location: TUZLA
Contact:

#458

Post by djulba »

PA ŠTA SE BUNE TO JE SAMO FILM TREBA DA NAM JE DRAGO ŠTO SE NEŠTO DEŠAVA. ( TO JE BAR MOJE MIŠLJENJE)
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#459

Post by fukara_tz »

Ne znam hebiga kad sam vidio sliku u novinama s flasama :lol: pravi krkani...mislim da su u vecini bili oni alkoholicari oko pijace...nek raja malo zaradi kaze da statistima svaki drugi dan isplate lovu a dnevnica je 30-35KM.
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#460

Post by fukara_tz »

Prezentacija portala http://www.fotke.ba

Danas je u BIT Centru prezentiran novi proizvod kompanije Leftor. Ime Kristijana Smiljanića nepoznato je malo je kome iz, uslovno rečeno, računarskog svijeta. Mlad, ambiciozan, pametan i očito sposoban, Smiljanić je na čelu kompanije Leftor koja je u BIT Centru smještena od augusta 2006. godine. Datumski mlada, ova firma ima niz značajnih softverskih projekata od kojih izdvajamo Arhivu viceva, Blog portal, ON –line rječnik, te razna rješenja za internet prodaju. Kompanija je fokusirana na razvijanje softverskih rješenja ali i razvijanje internet prodaje. Nakon godinu rada portala http://www.knjiga.ba - najposjećenije internet knjižare u Bosni i Hercegovini, LEFTOR d.o.o danas je ponudio još jednu internet uslugu.

Novo, danas prezentirano iz ove kompanije je WEB portal http://www.fotke.ba. Portal koji korisnicima omogućava da putem interneta pošalju svoje digitalne fotografije na izradu. Profesionalni digitalni FOTO studio preuzima fotografije i izrađuje ih na kvalitetnom FUJI FILM fotopapiru i šalje poštom na bilo koju adresu u svijetu. Usluga omogućava jednostavno slanje digitalnih fotografija putem interneta.

Leftor kompanija omogućava svojim korisnicima plaćanje usluga putem kreditnih kartica prilikom online naručivanja, gotovinom pri preuzimanju pošiljke, plaćanjem na žiro račun kompanije, te putem western uniona, i to po istoj ili manjoj cijeni koju bi platili pri uobičajenoj izradi fotografija.

Leftor je prvi u Bosni i Hercegovini koji kreće sa ovakvim načinom izrade i distribucije digitalnih fotografija. Cijene zavise od vrste fotografija i dimenzija, uglavnom su ispod 1KM po komadu. Recimo fotografija formata 9x13 je 0.25 KM a fotografije za lične dokumente su 3 KM.

Za sve koje zanima više neka posjete stranicu http://www.fotke.ba
User avatar
fadill
Posts: 407
Joined: 14/01/2007 22:10

#461

Post by fadill »

ljudi pogledajte novi video spot grupe No Rules radjen za pjesmu

"Banda vlada"!

http://myspace.com/norulestz

pozz
RPM
Posts: 1035
Joined: 11/01/2004 00:00

#462

Post by RPM »

Tuzla je domacin festivala „Optionz“ koji ce trajati od 30. avgusta do 1. septembra 2007. godine. Organizacije Udruzenje gradjana „Tuzla Live“, „FM Jam Records“ i Omladinski pokret „Revolt“ udruzili su snage kako bi stvorili manifestaciju koja ce kvalitetom i sadrzajem potaknuti mlade ljude da razvijaju urbanu kulturu kroz razne vrste umjetnosti i omladinskog aktivizma.

Glavni, koncertni dio festivala odrzat ce se na stadinu „Telex“. Prvog dana festivala nastupit ce rijecki sastav „Let 3“. Osim ovog u regionu poznatog benda, istog ce dana pred Tuzlacima nastupiti i bendovi „Kultur Shock“ te „No Rules“. Posljednji dan avgusta bit ce obiljezen hip-hopom, a organizatori su ga nazvali „FM Jam Unity“. Najavljeno je gostovanje Ede Maajke, Marcela, Frenkieja, HZA, Crnog Zvuka, General Wooa, Kandzije, „Roots in Session Soundsa“... Treceg dana festivala, obiljez enog kao „Revolt day“, nastupaju, izme|u ostalih, „Vuneny“ i „Defence“. Osim muzickih dogadjaja, festival ce ispuniti brojne dnevne aktivnosti poput crtanja grafita i murala preko cijele zgrade, Open Air Photo galerije, likovne kolonije, izlozbe u centru grada i jos mnogo toga.
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#463

Post by fukara_tz »

Održana konferencija za novinare u povodu pokušaja obaranja Ginisovog rekorda

Ne propustite ovaj poljubac!

U povodu najvećeg medijskog događaja na prostoru Bosne i Hercegovine u narednih par sedmica, početka Revolucije ljubavi, kako su to nazvali organizatori, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su se predstavnicima lokalnih medija obratili Kristina Gligorović (Radio "Kameleon") i načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović.Revolucija ljubavi je pokušaj Radio "Kameleona" da 1. septembra, na Panonskom jezeru, obori Ginisov rekord u najmnogobrojnijem poljupcu i na taj način obilježi i petnaestu godišnjicu rada. Cilj je skupiti 7000 parova koji će se uz odličan program zabavljati i istovremeno ljubiti 10 sekundi. Ako sve bude po planu, imena svih učesnika će se naći u Guinness-ovoj knjizi rekorda.

Projekat pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Predsjedništva BiH Željka Komšića i pokroviteljstvom Općine Tuzla na čelu sa načelnikom Jasminom Imamovićem, svjetski je atraktivan događaj.

Kao neko ko svaku priliku koristi da Tuzlu promoviše kao grad tolerancije i ljubavi, načelnik Tuzle Jasmin Imamović je i sam ispunio prijavni listić, te će sa svojom suprugom učestvovati u obaranju svjetskog rekorda. Iskoristio je priliku da pozove sve Tuzlake i ostele građane Bosne i Hercegovine, da pokušaju oboriti rekord Mađara.

Organizatori uz pomoć sponzora i muzičkih zvijezda obećavaju jedan vrlo zabavan događaj. Da spomenemo samo neke: Mostar Sevdah Reunion, Davior Radolfi & Ritmo Loco, Magnifico, Flamingosi, IF, Žana Mari & Deen, Igor Vukojević, Kiss Staras i mnogi drugi.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović će biti i sudija koji će označiti start i što je posebno zanimljivo, vjenačati sve one koji će ovu priliku iskorisiti da kažu i svoje sudbonosno "da".

Od 10. augusta na lokacijama u centru Tuzle, na Panonskom jezeru i kod tržnih centara «Sjenjak» i «Omega», postavljeni su punktovi na kojima će se vršiti registracija svih onih koji žele biti dio historije. Promocije projekta i registracije učesnika vrše se i u svim drugim općinama Tuzlanskog Kantona kao i u većim gradovima Bosne i Hercegovine.

Prema propozicijama takmičenja registrovani mogu biti parovi koju daju tačne i potpune podatke, posjeduju ličnu kartu i punoljetni su. Na zadati signal svi parovi istovremeno moraju spojiti usne i poljubac treba trajati najmanje 10 sekundi. Važeći rekord drže Mađari koji su u junu sa okupljenih 6400 parova pobijedili Filipince koji su za Valentinovo ove godine uspjeli okupiti 6124 parova.

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=18095
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#464

Post by fukara_tz »

Prijaviti se mozete na sajtu http://www.poljubac.ba/

Od 10. avgusta građani i posjetitelji Tuzle mogu se prijaviti i na lokacijama koje su postavljene u u Kafe baru Sidney kod TC Omega, kod Narodnog pozorišta i ispred TC Sjenjak na Brčanskoj malti. Pored pomenutih lokacija prijave će se vršiti svakodnevno kod Seje & Vilija na Korzou i na Panonskom jezeru.
Prijave od danas možete vršiti i telefonskim putem na broj 065 027 747.
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#465

Post by fukara_tz »

Trodnevni festival “Optionz“ u Tuzli

”Let 3” ponovo u ”slobodarskoj Tuzli”

Ovaj projekat, koji bi Tuzlu trebao pretvoriti u festivalski grad, već su podržale mnoge lokalne organizacije, a organizatori s ponosom ističu i čvrstu podršku velikog “Exit“ festivala

Trodnevni festival “Optionz“, koji će u Tuzli biti održan od 30. augusta do 1. septembra, otvoriće kultni bend “Let 3”, oko kojeg se ne tako davno digla prašina, kada im je zabranjen nastup u Travniku.

Bratstvo i jedinstvo

Organizatori “Optionza“ - Udruženje građana “Tuzla Live“, “FM Jam Records“ i Omladinski pokret “Revolt“ - poručuju da je “Let 3” više no dobrodošao u “slobodarsku Tuzlu“, jer su ti momci uvijek promovirali tekovine bratstva i jedinstva.

Članovi ovog riječkog benda, nakon zabrane njihovog koncerta u bosanskohercegovačkom vezirskom gradu, koji je naposljetku ipak održan, sročili su zajedničku izjavu u kojoj objašnjavaju svoj stav prema cenzuri:

“’Let 3’ je podržavao bratstvo i jedinstvo u nekadašnjoj Jugoslaviji kao pozitivan aspekt socijalizma, koji je bio posebno dobro čuvan u Bosni i Hercegovini. Danas ’Let 3’ podržava bratstvo ljudi po guzici, kurcu i pički, neovisno o naciji, vjeroispovijesti ili rasi, i također neovisno o guzici, kurcu ili pički. Zato ’Let 3’ u ime pomirenja nudi da na travničkom koncertu umjesto polnih organa pokaže samo dvije (2) guzice, jer je grupa uvjerena da za napredne sile u BiH hrvatska guzica nije ništa slabija od bosanske. I kao što su u Bosni uvijek znali prepoznati i braniti bratstvo i jedinstvo tako će znati prepoznati i braniti poštenu guzicu neovisno o njenom etničkom i polnom porijeklu.

Za grupu ’Let 3’ bratstvo među ljudima je toliko važno da bi pristali čak i na prethodnu inspekciju. Stoga pozivaju predstavnike društveno političke zajednice iz BiH da dođu u Rijeku pregledati guzice da se uvjere kako je s njima sve u redu. Svi različiti, a svi jednakih guzica i jednakih prava!”

Glavni, koncertni, dio Festivala biće održan na stadionu “Telex“, a iz organizacije kažu da očekuju velik broj posjetilaca iz cijele BiH.

Čvrsta podrška “Exita“

“Trenutno se privode kraju pregovori sa glavnim izvođačima koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Evrope, balkanske regije i BiH. Sa ponosom možemo već sada istaknuti da su svoje učešće na festivalu potvrdili: ’Kulture Shock’ (SAD), Edo Maajka (BiH), Marchello (SRB), Frenkie (BiH), ’Vuneny’ (BiH), ’Defence’ (BiH), ’No Rules’ (BiH). Spisak učesnika nije kompletiran, jer u narednim danima očekujemo potvrdu još nekoliko poznatih izvođača“, kaže Edis Husanović.

Ovaj projekat, koji bi Tuzlu trebao pretvoriti u festivalski grad, već su podržale mnoge lokalne organizacije, a ono što organizatori s ponosom ističu je i čvrsta podrška velikog “Exit“ festivala.

http://www.oslobodjenje.com.ba/index.ph ... &Itemid=64
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#466

Post by fukara_tz »

„OPTIONZ“ festival

Kompletirana lista, tematski raspored učesnika

Prema već finaliziranom spisku učesnika, ovogodišnji prvi po redu, „OPTIONZ“ festival, organizatori (UG „Tuzla Live“, FM Jam, OP „Revolt“) su tematski rasporedili prema danima sa namjerom da komplementarni bendovi nastupaju zajedno istog dana i da se ne miješaju muzički pravci.

Prvi dan (30.08. „Tuzla Live“ day) je sasvim jasno odabran kao „rock´n´roll“ dan. Čast da otvori festival je pripala tuzlanskom bendu „NO RULES“, a poslije njih slijedi do sada u Tuzli neviđena rock´n´roll terapija: „KULTUR SHOCK“ i „LET 3“.

Već dugo vremena se u Tuzli spominje dolazak benda iz Seattlea (SAD) i napokon će se i tuzlaci moći uvjeriti zašto je „Kultur Shock“ već sada planetarno poznati bend. Ima li se išta još reći za bend „Let 3“, a da već nije mnogo puta rečeno? Riječ „kontraverznost“ je možda najviše povezana za ovaj riječki sastav, imajući u vidu njihov zadnji nastup u BiH, tj. u Travniku. Njihov posljedni nastup u Tuzli je okarakterisan kao krajnje „lucidan“, „blentav“ i „budalast“, naravno u pozitivnom smislu, jer bend je tri puta izlazio na bis i svirao pjesme sa starih albuma za svoje vjerne fanove.

Drugog dana (31.08., „FM Jam Unity“ day) „Optionz“ festivala u Tuzli nastupiće popularni hrvatski sastav „T.B.F.“ (The Beat Fleet). Ovo je tek drugi nastup splićana u Tuzli i sasvim je sigurno da će izazvati ogromno interesovanje mlade publike. Imajući u vidu da će istu noć dijeliti binu sa balkanskim hip-hop velikanima (EDO MAAJKA, MARČELO, FRENKIE), pitanje je samo da li će stadion „Telex“ biti dovoljan da primi sve ljubitelje ovih izvođača!? Interesantan će biti nastup sve popularnijeg Marčela, koji tek drugi put dolazi u Tuzlu. Edo i Frenkie se vraćaju kući i mada postoji izreka da: „niko ne može biti beg u svojoj mahali“, to se očigledno ne odnosi na Edu i Frenkija, jer ih njihovi tuzlaci uvijek dočekaju kao da sviraju pred njima po prvi put.

Dok će se prva dva dana održati na stadionu „Telex“, treći dan će biti u tuzlanskom Domu Mladih. Zadnji dan festivala (01.09. „Revolt“ day) će svima, nakon burna prva dva dana, poslužiti kao dobar „chill-out“ tretman. Ovaj dan možemo okarakterizovati kao „reggae-etno-dub“ dan. Nastupiće „DUB REBELLION“ i „VUNENY“. A kako je jednim tuzlacima bila čast da otvore ovogodišnji „Optionz“ festival, tako će drugima biti čast da ga zatvore: kao veliko finale će biti nastup benda „DEFENCE“.

Svaki dan festivala će pratiti mnoge dnevne aktivnosti: Graffiti – Central Park Wall of Fame i krug Telex-a, crtanja murala preko cijele zgrade, DJ-i tokom cijelog dana, Open Air foto galerija, Likovna kolonija, Street Art i izložbe u centru grada i mnogo više.

«OPTIONZ» će Tuzli obezbijediti atribut festivalskog grada i postati najveći gradski kulturni događaj u 2007. godini.

S obzirom da se u Tuzli već počela stvarati pozitivna histerija dolaskom ovolikog broja bendova, organizator će u narednih nekoliko dana pustiti karte u prodaju, kao i informacije o lokaciji na kojima se karte mogu kupiti. Važno je istaknuti da će se prodaja vršiti po principu festivalskih karata (za sva tri dana), a dnevne ulaznice će se moći kupiti samo na dan održavanja koncerta.

Sve informacije vezane za „Optionz“ festival su već dostupne na oficijelnoj web stranici festivala: http://www.optionzfest.com
Oficir s puzom
Posts: 284
Joined: 08/04/2005 20:59

#467

Post by Oficir s puzom »

E evo i mene da recem neku...

prije par dana sam u Sarandi jeo fanatasticne bureke majke mi...
kub lajkan
Posts: 3514
Joined: 03/12/2004 19:20

#468

Post by kub lajkan »

fukara_tz wrote: Za sve koje zanima više neka posjete stranicu http://www.fotke.ba
Svaka cast za ovaj link. :thumbup:
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#469

Post by fukara_tz »

˝OPTIONZ˝ Fest počela prodaja ulaznica

Organizator prvog “OPTIONZ” festivala, koji će se održati u Tuzli od 30.08. do 01.09. tekuće godine, obavještava da je od 22.08. počela prodaja ulaznica. U pretprodaji, do prvog dana festivala, posjetioci će moći kupiti festivalske ulaznice za sva tri dana po cijeni od 15 KM.

Prodaja festivalskih ulaznica će se vršiti u tuzlanskom caffe baru “Sloboda”. Jednodnevne ulaznice će posjetioci moći kupiti samo na dan održavanja festivala po cijeni od 7 KM.

S obzirom da su u pretprodaju puštene ograničene količine festivalskih ulaznica, organizator napominje da zbog kapaciteta Doma Mladih (u kojem će se održati treći dan festivala) samo će posjetiocima sa kupljenim festivalskim ulaznicama biti zagarantovan ulaz na treći dan festivala. U zavisnosti od prodatih festivalskih ulaznica, moguće je da će u prodaju biti puštena manja količina jednodnevnih ulaznica za treći dan festivala.

Ovogodišnji “OPTIONZ” festival će zasigurno biti najveći kultuni događaj u Tuzli 2007. godine, i u to više nema sumnje. Svoje učešće na festivalu su potvrdili: Kultur Shock, Let 3, T.B.F., Edo Maajka, Frenkie, Marčelo, No Rules, Defence, Vuneny i mnogi drugi. Osim što učesnici dolaze iz različitih država regiona, već prema sadašnjem odazivu očekuje se veliki broj posjetilaca iz: Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Sarajeva, Mostara, Zagreba, Rijeke, Ljubljane itd.

Sve ostale informacije vezane za „OPTIONZ“ festival možete naći na oficijelnoj stranici: http://www.optionzfest.com

Promotivni klip http://www.youtube.com/watch?v=FpAluUCw_vE
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#470

Post by fukara_tz »

Koliko kosta zivot? A istina i pravda?

Image

A prica o Denisu ide ovako

Napisala majka Nevenka...

Denis Garagić je rođen u Tuzli 16.08.1979.g. od majke Nevenke rođene Manojlović (Silaš-Osijek) i oca Mehmeda (Dobošnica-Lukavac).
Sretno detinjstvo do školskih dana provodi u Lukavcu u Sarajevskoj 10, a onda 1986.g. sa roditeljima i mlađim bratom, seli u Tuzlu u novosagrađeno naselje Solina.
Osnovno obrazovanje stiče u OŠ «7 sekretara SKOJ-a», potom s odličnim uspehom završava Elektrotehničku srednju školu - elektrotehničar za računarsku tehniku i automatiku. Nakon srednje škole upisuje Elektrotehnički fakultet.
Još u srednjoj školi ispoljava svoju komunikativnost, želju za znanjem i prenošenjem stečenog znanja, tako da se uključuje u mnoge aktivnosti u školi kao i humanitarnim organizacijama u BiH. U njegovoj biografiji koju je pedantno vodio, kao i sve ostalo (rasporedi predavanja, ocene, računi, uplate-isplate, ljekarski nalazi), između ostalog, stoji :

- Voditelj kompjuterskog centra pri Elektrotehničkoj školi, system co-administrator elektrotehničke kompjuterske mreže i Instruktor na kursevima računara za školske profesore i učenike(1995.-1998.);
- Instruktor na kursevima računara za tinejdžere - NGO “Zemlja djece” Tuzla (1996.-1997.);
- Volonterski rad u omladinskom kampu - HO “EMMAUS Int.”Toulouse, Francuska (1997.);
- volonterski rad radionice na temu tzv. “Realitetne terapije” od William Glassier-a, američkog psihologa - NGO “MOST” Split, Hrvatska (2000.);
- Prevodilac i tehnički koordinator internacionalnog festivala mladih sa preko 300 učesnika iz cijelog svijeta - HO “EMMAUS Int.” Tuzla Wave ’99 and Tuzla Wave 2000 Internacionalni omladinski festival (1999.-2000.);
- Instrukor škole računara u izbjegličkom kampu “DUJE” u Doboj Istoku - HO “EMMAUS Int.” and NGO “Forum Solidarnosti” Gračanica (2000.);
- Individualni consultant UNICEF-a na projektu “Brza procjena i reakcija” - UNICEF Sarajevo (2001.-2002.);

Za svoj volonterski rad Denis dobija i preporuke humanitarnih organizacija “Emaus” i “Unicef” (2000., 2001. i 2002.godine).

Angažovanjem na ovoj vrsti posla shvata svoju ljubav prema jezicima, posebno njemačkom i engleskom koje je već dobro poznavao, te napušta elektrotehniku i sa odličnim rezultatima na prijemnom ispitu 2002.godine postaje redovni student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, odsjek engleski jezik i književnost. Uspješno polaže ispite i u rokovima upisuje svaku narednu godinu studija, te 2005.g. stiže i do upisa poslednje, četvrte godine. Denis već planira temu za diplomski rad kod profesorice Ivane iz Beograda i sretan, nezaustavljiv, planira nastavak školovanja-postdiplomski studij, ali ...

23.07.2005.godine, subota, izrazito je vruć dan, kao i prethodni. Denis iznenada osjeća bol iza grudne kosti i nedostatak vazduha, uplašen je, osjeća gušenje. Hitno odlazi na Internu kliniku gde mu dežurni ljekari daju terapiju za sniženje krvnog pritiska i vraćaju ga kući. Tegobe ne prestaju do kasno uveče kada ga pregleda doktor, koji stanuje u istom ulazu i koji konstatuje srčane probleme, te predlaže hitnu hospitalizaciju. Dok se doktor vratio u stan Denis se iznenada gubi, ne pokazuje znake života, ali ga šokirani roditelji uspjevaju povratiti i na rukama iznjeti do kola, te ponovo potražiti spas na Internoj klinici gde su dežurni isti ljekari, kod kojih je već bio to popodne. Tada počinje Denisova “kalvarija“.
Doktori su samo “onako“ pretpostavili (još popodne) da je u pitanju droga, ne obraćajući pažnju na reči doktora u Denisovoj pratnji da se radi o teškom kardiološkom slučaju, te zadržavaju Denisa u prijemnoj sobi, tzv.dnevnom boravku. Tu Denis provodi tri dana, sve do 25.07., trpi bolove, žali se da je “željan disanja“, povraća, prima infuziju, ide na sva moguća snimanja (osim ultra zvuka srca). Pored njega je uvijek jedan od roditelja ili njegove drugarice. Doktori koji preuzimaju sjmenu 24.-og i 25.-og samo prepisuju dijagnozu (pogrešnu), te ga u ponedeljak 25.07. upućuju kući jer “nije mu ništa“!? Tek na insistiranje roditelja da ipak nešto jeste, smeštaju ga na gastrološko odelenje, gde se Denis ponovo gubi i umire u 12, 30 h na opšte zaprepaštenje doktora koji tek tada, otvoreno, priznaju svoju zabludu, ali prekasno. Jedan mladi život je ugašen. Tri dana, tri duga dana su izgubljena. Zašto?
Gubitak sina je nenadoknadiv, bolan, užasan. Doktori ne znaju uzrok smrti, ali je u grad iz njihovih krugova plasirana pogrešna, neumesna i uvredljiva informacija – dijagnoza.

Na zahtjev roditelja izvršena je obdukcija kojom je utvrđeno : srčano zastajenje, tamponada srca, prsnuće disecirajuće aneurizme uzlazne aorte!

Zbog pogrešne (dokumentovane) dijagnoze ljekara Interne klinike, JZU UKC Tuzla 25.01.2006.godine u “Dnevnom avazu“ objavljuje saopštenje za javnost u kojem demantuje “špekulacije“ i saopštava uzrok smrti. O zaključcima njihovih internih komisija koje su ispitivale slučaj, Denisove roditelje nikada nisu obavestili, iako su internu istragu tražili roditelji. Konačan zaključak će ipak dati TUŽILAŠTVO i SUD.

Ovo je priča o Garagić Denisu, mladiću koji je od života očekivao tako mnogo, a dobio tako malo.

Svi koji su poznavali Denisa sjećaju ga se kao iskrenog prijatelja, kulturnog i svestranog mladića koji je obožavao Josipu, Pavarotija, Usniju..., koji je voleo “Besmrtnu pjesmu“ i još mnogo, mnogo toga. Volio je tužne, sjetne pesme, posebno “Zajdi, zajdi, jasno sonce“. Za godišnjicu smrti, Bukovčić, mjesto Denisovog večnog počivališta, ispunili su tužni zvuci klarineta sa ovom omiljenom Denisovom melodijom.

------------------------------------------------------------------------------

Zbog neprovođenja istrage, na dan Denisove smrti, Nevenka Garagić je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH uputila otvoreno pismo - pritužbu, u kojem kaže:
Zbog pogrešne dijagnoze, nesavesnog lečenja, te štete po zdravlje učinjene radi greške u proceni stanja pacijenta i propusta u činjenju, moj 26-ogodišnji sin Denis Garagić preminuo je 25.07.2005.godine, nakon nedopustivo dugog - trodnevnog boravka, u prijemnom prostoru Interne klinike UKC-a Tuzla.

U opširnom i dokumentovanom pismu adresiranom na predsjednika VSTV Branka Perića, Nevenka Garagić opisuje okolnosti koje su dovele do smrti njenog sina kao i sve što se dešavalo nakon njegove smrti. Ogorčena majka navodi da neće odustati dok oni koji trebaju ne odgovaraju za smrt njenog sina. Pismo je uputila na monogo adresa: OHR Sarajevo, Specijalni predstavnik EU u BiH, OSCE Sarajevo, Ombudsmeni FBiH, Sarajevo, Dom za ljudska prava, Sarajevo, Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, Sarajevo Predsedništvo BiH, Ministarstvo pravde BiH, Sarajevo, Skupština TK, Tuzla, OV Tuzla, i medijima.

Uz majku Nevenku su njen muž Muhamed i sin Igor, Denisova porodica kao i svi oni koji suosjećaju sa njihovim bolom.
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#471

Post by fukara_tz »

BEZ ISTRAGE PROTIV LJEKARA, JER BI DENIS GARAGIĆ SVAKAKO UMRO?!

Kantonalno tužilaštvo Tuzla ostaje pri stavu da neće provoditi istragu zbog smrti Denisa Garagića (26) iz Tuzle, čiji roditelji dvije godine pokušavaju da skrenu pažnju da ljekari nisu poduzeli sve da bi pokušali spasiti njihovog sina, jer ne postoje osnovi sumnji da je počinjeno krivično djelo.

Tužilac Ivo Iveljić je takvu odluku donio na bazi mišljenja vještaka-patologa Zdenka Cihlarža, koji je konstatovao da je smrt bila neizbježna. Tužilaštvo se rukovodilo time da bi Denis Garagić svakako umro, te da ljekari nisu prouzrokovali njegovu smrt. No, pitanje je da li su , ipak, postupili po Hipokratovoj zakletvi, i poduzeli sve da bi ga, barem, pokušali spasiti, ali je i ono bez odgovora.

Roditelji Denisa Garagića , Nevenka i Mehmed, nezadovoljni takvom odlukop poslali su otvoreno pismo Visokom sudskom I tužilačkom vijeću BiH tražeći disciplinsku odgovornost tužioca Iveljića, jer , odlukom o neprovođenju istrage, nisu dobili šansu da predoče dokaze da ljekari nisu poduzeli ništa kako bi spasili mladi život.

Tri dana je Denis Garagić vodio bitku za život. Gušilo ga je u prsima, imao povišen pritisak, povraćao, padao u nesvijest, što suu ljekari UKC Tuzla ocijenili kao ‘krizu’ ovisnika, te su ga ‘liječili’ na Internoj klinici, a poslije tri dana , kada se stanje pogoršalo, prebačen je na odjel gastroenterologije.

S obzirom na sumnje ljekara da se Garagić drogira, otac je od sina uspio ‘izvući’ priznanje da je samo dva puta u životu, uzeo komadić ekstazija.

Ljekar Dragan Keser, inače susjed Garagića, sugerisao je kolegama da Denisa prebace na kardiologiju, jer je sumnjao na problem u kardiovaskularnom sistemu, ali njegovo mišljenje nije uvaženo, uz obrazloženje da na UKC dnevno dođe po četiri-pet ljudi ovisnika sa simptomima poput Denisa.

Tek nakon obdukcije, koja je urađena na zahtjev roditelj,a ustanovljeno je da je Denis podlegao usljed pucanja aneurizme, što nije posljedica nikakve ovisnosti o narkoticima. S druge strane, ljekarski konzilij nije mogao utvrditi da je Denis uopšte bio ovisnik, iako su ga prije smrti ljekari tako tretirali.

-U nekim slučajevima bolesnici mogu preživjeti nekoliko dana, sedmica ili čak mjeseci, ali smrt obično nastupa u prvih nekoliko dana-pojasnio je dr Cihalrž, koji je uraido obdukciju.

Roditelji Denisa Garagića s pravom se pitaju da li su ljekari mogli poduzeti bilo šta da , maker za jedan dan, produže život njihovom sinu. Vjeruju da je kardiolog mogao br pokušati spasiti njihovog sina. Samo da je bio obaviješten.

-Osporavamo sadržinu zdravstvene dokumentacije koja je korištena prilikom vještačenja, jer sadrži neistinite podatke u vezi simptoma oboljenja. U anamnezi se navodi da pacijent negira bolove iza grudne kosti, lupanje i preskakanje srca, što ima funkciju da zaštiti integritet ljekara, a ne sadržavaju stvarne simptome narušenog zdravlja zbog kojih je naš sin primljen u bolnicu-navode u u pritužbi Nevenka i Mehmed Garagić, ističuči da se Denis svo vrijeme žalio na bol u grudima, da ne može da diše, da je patio od nesanice, da je bio pušač, dk je u anamnezi UKC Tuzla napisano sve suprotno. Stoga vjeruju da su nalazi kroivotvoreni nakon smrti, ted a ima elemenata za otvaranje istrage po službenoj dužnosti.

Na bilbordima, koji su postavljeni u centru Tuzle, roditelji denisa Garagića javno pitaju koliko košta život, a koliko pravda.

Iz UKC Tuzla nema reakcija na bilbord, na otvoreno pismo Nevenke I Mehmeda, kojima u posljednje dvije godine nisu odgovorili kakav je rezultat interne istrage koju su pokrenuli protiv ljekara. LJEKARI SE BRANE ŠUTNJOM.


http://tuzlalive.ba/portal/?p=1779
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#472

Post by fukara_tz »

OBILJEŽENA 17. GODIŠNJICA NAJVEĆE RUDARSKE NESREĆE

Image

Danas je navršeno 17 godina od najveće rudarske nesreće u bivšoj Jugoslaviji, u kojoj je, u rudniku Dobrnja, stradalo 180 rudara prosječne starosti 27 godine. Tim povodom, porodice nastradalih, rudari, menadžment i tek poneki ovdašnji političar danas su na spomen obilježje u rudničkom krugu položili cvijeće.

Porodice nastradalih rudara nisu mogle sakriti suze, a nisu krili ni nezadovoljstvo zbog neutvrđivanja krivice za eksploziju u dvije jame, na prvom i drugom pokrovnom sloju.

Kantonalno tužilaštvo Tuzla je još prošle godine stavilo tačku na ovaj predmet, konstatujući da je niz faktora,dovelo do eksplozije, za koju je najveći krivac palilac, koji je takođe poginuo, jer je upotrijebio upaljač sa odloženim, a ne trenutnim dejstvom. Odgovornosti su amnestirani tadašnji rukovodioci, rudarski inspektori koji su dozvolili silazak rudara u neprekontrolisane i nesigurne jame…

Menadžment Rudnika Kreka je prihvatio takav stav Tužilaštva, ali su porodice i dalje nezadovoljne. Smatraju da je najveća rudarska nesreća u bivšoj Jugoslaviji posljedica diverzije, a ne splet nesretnih okolnosti.

Jedini rudar koji je preživio eksploziju, Smajil Imamović danas nije mogao govoriti o rudarskoj tragediji.


http://tuzlalive.ba/portal/?p=1801
fukara_tz
Posts: 5986
Joined: 14/12/2003 00:00

#473

Post by fukara_tz »

Tuzlaci sinoć oborili Ginisov rekorod u masovnom poljubcu

Sinoć oko 22.00 sata blizu 14 hiljada Tuzlaka ali i ostalih građana Bosne i Hercegovine oborilo je Ginisov rekord u masovnom poljubcu.

Na platou ispred Merkatora u Tuzli više od 6.800 parova poljubcem, koji je trajao deset sekundi, nadmašili su dosadašnje rekorde u masovnom poljubcu a to su Mađari koji su uspjeli okupiti blizu 6400 parova.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i Željko Knez, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, kao predstavnici žirija, potvrdili su da je od sinoć BiH rekorder u masovnom poljubcu.

(FENA)
FFK as Lucy01
Posts: 3347
Joined: 20/04/2005 17:57
Location: USA

#474

Post by FFK as Lucy01 »

fukara_tz wrote:Tuzlaci sinoć oborili Ginisov rekorod u masovnom poljubcu

Sinoć oko 22.00 sata blizu 14 hiljada Tuzlaka ali i ostalih građana Bosne i Hercegovine oborilo je Ginisov rekord u masovnom poljubcu.

Na platou ispred Merkatora u Tuzli više od 6.800 parova poljubcem, koji je trajao deset sekundi, nadmašili su dosadašnje rekorde u masovnom poljubcu a to su Mađari koji su uspjeli okupiti blizu 6400 parova.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i Željko Knez, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, kao predstavnici žirija, potvrdili su da je od sinoć BiH rekorder u masovnom poljubcu.

(FENA)
Haj' da nas svijet zapamti i po necemu drugom osim po sra*ju :lol:

TUZLA GO :thumbup:
Fuki :kiss:
RPM
Posts: 1035
Joined: 11/01/2004 00:00

#475

Post by RPM »

a jel tachno da su brachnim parovima prije zvanicnog proglashenja pred tivi kamerama zaboravili reci da stave prsten ... :? :D
Post Reply