Vijesti iz nesvjesti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tempora

#1 Vijesti iz nesvjesti

Post by tempora »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/071119081

Blago sam iziritirana cinjenicom da BiH mediji ( ali tema ipak nije vezana samo za medije!) prvenstveno prezentiraju senzaciju, a puno manje ili nikako utjecu na svjest covjeka.
O slucaju stabla kestena Ane Frank, znam nesto malo vise-od ovog senzacionalnog clanka, jer pratim taj dogadjaj vec tri mjeseca.
Kada je objavljena vijest da ce stablo kestena Ane Frank, ipak biti posjeceno, jer mu je korijen mrtav, iz sijelog svijeta su pocela stizati pisma da se ucini sve kako bi se stablo odrzalo u zivotu! Mnogi specijalisti,takodjer iz svijeta, analizirali su drvo i trazili mogucnost kako bi stablo ozdravilo.
Vijest je dostigla mnoge televizijske kuce i bila u nekim drzavama i udrna vijest! Na internet stranici muzeja Ane Frank, postavljeno je viritualno stablo, u znak podrske i sjecanja, na kojem ljudi mogu ostaviti svoje ime.
Stablo, koje ce ipak biti sruseno u srijedu 21 novembra-imat ce punu medijsku paznju, uz izravan televizijski prenos!

Sto ce reci, Anu Frank od zaborava ne stiti jedno stablo ili dnevnik koji je ona pisala, vec svjest covjeka.Onog koji je u BiH ocigledno izuzetak-cak i nakon strasne genocidne istorije koja ga je zadesila u poslijeratnoj Evropi.
Naravno, bitno je da znamo da se kesten Ane prodaje na internetu i da dostize nevjerovatne cifre.Ali je zato manje bitno da pokusamo shvatiti kako neki narodi cine sve da zrtva bude pamcena.Mi za to nemamo dara.A ni medija. :?
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

KOd nas ljudi prodaju bubreg da bi preživili ova divlja i kapitalističko-robovlasnička vremena....

Šta čekaš hajvanu Bosansko-hercegovački.... koliko još godina treba da prođe ti da skontao bi......

Ma ionako ko zna ko je Ana Frank... il bar jedno od preko 1500 djece poginule tokom opsade grada........Sarajeva.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

uvjek dobar gost wrote:KOd nas ljudi prodaju bubreg da bi preživili ova divlja i kapitalističko-robovlasnička vremena....

Šta čekaš hajvanu Bosansko-hercegovački.... koliko još godina treba da prođe ti da skontao bi......

Ma ionako ko zna ko je Ana Frank... il bar jedno od preko 1500 djece poginule tokom opsade grada........Sarajeva.
tempora

Post by tempora »

uvjek dobar gost wrote:KOd nas ljudi prodaju bubreg da bi preživili ova divlja i kapitalističko-robovlasnička vremena....

Nema te nesrece ili srece, koju covjek nije unovcio.No ono sto mene "fascinira" je to da mi ne nosimo nikakvu odgovornost za nase postojanje, za nase zrtve i za nasu buducnost.Drvo Ane Frank jeste senzacionalna vijest.U pozadini.No da je stvar malo kompleksnija pokazuje i jucerasnja odluka suda da se drvo zadrzi "u zivotu"!
Sa druge strane, mi dok setamo Ferhadijom, u armijama, koracamo po Ruzama, kojih je sve manje i koje nestaju-a cijeg znacenje mnogi stanovnici BiH i oni izvan BiH nisu svjesni, niti im sto znace.
Mi smo od zivota i smrti oteli sve sto se moglo oteti a odgovornost smo predali i potrazujemo je u drugima.Sarajevske djece, niko se ne sjeca.Kao ni ove danasnje.Primjera u svakodnevnom zivotu ima dovoljno.
Jedan Azmir Alispahic nikada nece uci u skolske udzbenike, jer on ne nosi ime zrtve vec ime muslimana.Za cije pogubljenje jedna holandska politicarka rece: " Strasno, ali mi ne znamo sta su ovi muslimani uradili!"
:oops:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

tempora wrote:

Nema te nesrece ili srece, koju covjek nije unovcio.No ono sto mene "fascinira" je to da mi ne nosimo nikakvu odgovornost za nase postojanje, za nase zrtve i za nasu buducnost.Drvo Ane Frank jeste senzacionalna vijest.U pozadini.No da je stvar malo kompleksnija pokazuje i jucerasnja odluka suda da se drvo zadrzi "u zivotu"!
Sa druge strane, mi dok setamo Ferhadijom, u armijama, koracamo po Ruzama, kojih je sve manje i koje nestaju-a cijeg znacenje mnogi stanovnici BiH i oni izvan BiH nisu svjesni, niti im sto znace.
Mi smo od zivota i smrti oteli sve sto se moglo oteti a odgovornost smo predali i potrazujemo je u drugima.Sarajevske djece, niko se ne sjeca.Kao ni ove danasnje.Primjera u svakodnevnom zivotu ima dovoljno.
Jedan Azmir Alispahic nikada nece uci u skolske udzbenike, jer on ne nosi ime zrtve vec ime muslimana.Za cije pogubljenje jedna holandska politicarka rece: " Strasno, ali mi ne znamo sta su ovi muslimani uradili!"
:oops:
Ja se slažem, samo postavljam pitanje... boji li se iko šta nosi sutra, boje li se kvazi vjernici šta reći kad dođu bogu na istinu... tad ih on neće pitati šta su uradili drugi.. već šta je on uradio kao pojedinac, tad nema zaklanjanja iza kolektiviteta, baze, naroda, grupe građana... oči u oči..

Dobro što političari ne poštuju heroje, žrtve tragedije.., ali kako smo mi šutke pristali biti vijest koja traje tri dana.. i onda nestaje iz medija i iz svega ostalog........ kako mi sutra da pogledamo svoju djecu u oči....
Post Reply