Vijesti iz Besvijesti

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

pitt

#1 Vijesti iz Besvijesti

Post by pitt »

pa ko ne bi kupio novine da procita nesto ovako :D:D

Bik rastjerao gledaoce
A.K.

22.07.2007 20:50

POSUŠJE - Program trinaestog izdanja Velike seoske olimpijade "Ilijino brdo" kod Posušja počeo je svetom misom na mjesnom groblju, a u subotu popodne premijer Zapadno-hercegovačke županije Zvonko Jurišić svečano je otvorio Olimpijadu.

Ubrzo po okončanju ceremonije uslijedila su i prva natjecanja. Obarane su ruke, potezani klipovi i konopac, bacan kamen s ramena, a utrkivali su se i domaći konji.

Na tradicionalnu koridu, koja se održava u sklopu Olimpijade, a ujedno je i jedan od većih mamaca za publiku, prijavljeno je tek šest bikova, dva u lakoj kategoriji i četiri u teškoj. Najmanje do sada. Druga borba razbadanja za finale u teškoj kategoriji bila je uistinu atraktivna i dugotrajna. Iskusni Bikan, vlasnika Ivana Pavkovića, namjerio se na Kobru, a žestok i krvav okršaj potrajao je nekih dvadesetak minuta, na čijem kraju je okrvavljeni i izranjani Bikan natjerao u bijeg Kobru, koji je u panici rastjerao gledatelje koji su preskočili zaštitnu ogradu kako bi iz blizine pratili ogled rogonja.

U lakoj kategoriji rogove su ukrstili Lav Ćanija Budimira i Jablan, opet, Ivana Pavkovića. Ovu borbu pratila je i saborska zastupnica Ruža Tomašić, a u folklornom dijelu nastupila je osmogodišnja guslarica Mateja Bešlić, tri brata gangaša Zvonimir (sedam godina), Pere (10) i Hrvoje Grubišić (12).

Do borbe u finalu teške kategorije nije došlo. Ivan Pavković koji je vlasnik oba bika finalista, Bikana i Brizonje, odlučio je da Brizonja predaje borbu, te odustao od nagrade za drugo mjesto, što su nezadovoljni gledatelji popratili zvižducima.
lady midnight

Post by lady midnight »

hajmo sad lijepo spojiti ove dvije vijesti:

Bik rastjerao pet malih polipa iz debelog crijeva Dzhordzh Busha

U Nacionalnom mornaričkom medicinskom centra u Merilendu jucher je odrzhano Trinaesto izdanje Velike seoske olimpijade "Dickovo brdo". Tom prilikom u kategoriji rastjerivanja polipa rogove su ukrstili Leo Giannija Boodimira, Djeblen Josepha Pawskog, Bikan the Experienced istog vlasnika, te pet malih polipa iz debelog crijeva Džordža Buša, predsjednika SAD. Skot Stansel, portparol Bijele kuće, izjavio je da su razbijeni polipi prečnika manjeg od jednog centimetra.

Usljed korištenja sedativa tokom rastjerivanja u trajanju od dva časa i pet minuta Buš je bio primoran da predsjednička ovlašćenja prenese na potpredsjednika Dika Čejnija .

Ovo je drugo rastjerivanje polipa iz debelog crijeva Dordža Buša prirodnom metodom tokom njegovih predsjedničkih mandata. Za vrijeme prvog rastjerivanja, 2002. godine on je takođe prebacio ovlašćenja na Čejnija, ali bik te godine nije nabasao na polipe. Buš je tada bio guverner Teksasa. Druga runda razbadanja polipa bila je uistinu atraktivna i dugotrajna.

Iskusni Bikan, vlasnika Josepha Pawskog, namjerio se na polipa Kobru, a žestok i krvav okršaj potrajao je nekih dvadesetak minuta, na čijem kraju je okrvavljeni i izranjani Bush natjerao u bijeg Bikana, koji je u panici rastjerao gledatelje koji su preskočili zaštitnu ogradu kako bi iz blizine pratili ogled rogonja. Ubrzo po okončanju ceremonije uslijedila su i prva hapshenja. Obarane su ruke, potezani klipovi i konopac, gledatelji gadjani kamenom s ramena, a u igru su upali i domaći konji.

Program trinaestog izdanja Velike seoske olimpijade "Dickovo brdo" u Merilendu zavrshio je svetom misom na mjesnom groblju. :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:34, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

oj Rasime....spasi me :D:D:D
Bosemioprosti...al meni ovaj reis na ovim slikama isto superhik izgleda :D:D

Image
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Nancy Drew wrote:
Nancy Drew wrote:Naučnici iz svijeta istražuju piramide u Visokom

Na jednom bloku ime Rasim!

Endrju Lavler, diplomirani arheolog s Kembridža, kaže da su u tunelima Ravne pronađeni veliki kameni blokovi sa ucrtanim simbolima raznih stilova, a na jednom bloku najvjerovatnije je urezano ime Rasim.

Dnevni avaz, 29/07/2007
:faraon1:
:lol: :lol: :lol:

makar mi malo uljepsa dan :-) :-) :-)
danas

Post by danas »

InfraRedRidinghood wrote:Oplakativno, cijeli dan sam se tome smijala :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
a kako neces :D :D

a sad -- usudjuje li se ko da okaci ovo na piramidu, vol. 5 :D :D :P
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
InfraRedRidinghood wrote:Oplakativno, cijeli dan sam se tome smijala :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
a kako neces :D :D

a sad -- usudjuje li se ko da okaci ovo na piramidu, vol. 5 :D :D :P
ihhh pa da budem proglasen domacim izdajnikom i nikakvim patriotom :D Dosta sto sam munafik.... :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

InfraRedRidinghood wrote:POTERA ZA VUKODLAKOM
Reporteri Kurira u potrazi za vukodlakom koji je napao i nekoliko kilometara jahao čobanina Miloša iz Lapova
KRVOLOČNO OTKRIĆE NENAD FILIPOVIĆ OBZNANIO
NOVU TEORIJU O PODRIJETLU POZNATOG VAMPIRA

Grof Drakula je rođen u Bosni

OTIŠLI U PODUNAVLJE

Sin kontroverznog akademika Muhameda Filipovića objavio je tekst u kojem tvrdi kako mitska bića vukodlaci i vampiri vode podrijetlo iz BiH, te da su poslije s ovih prostora preseljeni u Podunavlje. Dakle, grof Drakula bi uskoro mogao biti - Bosanac!piše Zlatko TULIĆ

Nakon nedavnog "otkrića" piramide u Visokom, nedaleko od Sarajeva, čije postojanje je većina ovdašnjih znanstvenika zanijekala, čini se da novim sličnim pričama o potrazi za "bošnjačkim korijenima" na ovim prostorima nema kraja. Naime, nedavno je Nenad Filipović, sin profesora Muhameda Filipovića, objavio tekst u kojem tvrdi kako mitska bića poput vukodlaka i vampira vode podrijetlo iz BiH, te da su poslije s ovih prostora preseljena u Podunavlje. Dakle, grof Drakula bi uskoro mogao biti - Bosanac!
Prema Filipovićevim tvrdnjama, najpoznatija mitska bića u BiH se većinom nazivaju stuhe, vampiri i vukodlaci.

Stuhe i vještice

Kada su u pitanju vještice, prema hercegovačkom vjerovanju one mogu biti djevojke, udane žene i udovice. No, s druge strane, vjerovanje o stuhi uči da su stuhe ljudi s nekavim duhom u sebi. I dok su vještice pretežno žene, stuhe su najčešće muškarci, i to stariji od pedeset godina.

Prema Filipovićevim tvrdnjama, vampiri i vampirizam nastali su u Bosni kao posljedica dugogodišnjih ratova i razaranja između Osmanlija i Habsburgovaca. Najpoznatiji vampir među bošnjacima navodi se Lampir Meho.
Ovaj bosanski vampir bio je poznat u glamočkom kraju, a predanja o njemu sežu čak i izvan granica BiH do Karlovca. Kako ne bi došlo do zabune, najčešći izrazi za vampira u Bosni su lampir, lampijer, lapir, vukodlak i vukozlačina. Tako je vampir Meho postao lampir. Uz vampira Mehu, drugi najpoznatiji bosanski vampir navodi se Pajo Tomić iz okoline Vlasenice. Kada je u pitanju Hercegovina, vapirima je, čini se, bila draža istočna od zapadne Hercegovina.
Tako Filipović navodi i najpoznatijeg vukodlaka iz toga kraja. Riječ je o izvjesnom Korkutu koji se u predanjima spominje kao vukodlak koji je gnjavio nevesinjsku kasabu. Kako je u posljednjih deset godina ustaljena praksa u bh-društvu da se sve društvene pojave i fenomeni politiziraju, od politikantstva nisu ostali pošteđeni ni vukodlaci, stuhe i vampiri.
Naime, Nenad Filipović preko bosanskih mitova pokušava postaviti novu definiciju suživota u BiH, prema kojoj se poništava dosadašnja o suživotu jednih pored drugih i prerasta u život jednih s drugima. Ovom konstatacijom Filipović se obrušava na pojedine povjesničare koji, kako kaže, u zadnje vrijeme šire novi mit i ideologiju o "mitologiji komšiluka".

"Mit komšiluka"
Pri tome upućuje oštru kritiku na adresu poznatog i u svijetu priznatog povjesničara iz BiH Srećka Džaje koji prodaje "mit komšiluka" kao civilno-društveni liberalizam, a ideološko ishodište mu je u katoličkom europocentrizmu.
Na kraju, povijest BiH bi se po Filipoviću trebala zrcaliti upravo u mitološkim predanjima o vampirima stuhama i vukodlacima i kao takva se suprotstaviti zemljama koje njeguju ideologije da su predziđe kršćanstva, Europe ili kulture zbog osjećaja nesreće da im je netko onemogućio da tamo pripadaju.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

nista kontra Sema, on je ozbiljan naucnik :lol:

Osmanagic is Bosnian and was born 1960 in Zenica (‘Iron Town’) and grew up in Sarajevo. For the last 15 years he has lived in Houston with his wife and son. He trained initially in Political Science and also Economics at the University in Sarajevo. He has also read Sociology and has a Masters in International Economy. He is currently researching for his PhD, The Maya Civilisation, in Sarajevo. :lol:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

veca_sa wrote:ako semir pobjedjuje,a ceric pozivaa dje je koke
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

bogami.....vrijeme je da tunjo pokloni sesir junioru :D:D zasluzio je. Aferim :D:D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:30, edited 1 time in total.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

InfraRedRidinghood wrote:Mitska bosanska bića: stuhe, vukodlaci, vampiri

KO SU BOSANSKOHERCEGOVAČKI VAMPIRI
Jel' ono Himzo Polovina pjev'o:

Lijepi li su bosanskohercegovacki vampiri...

:roll:
danas

Post by danas »

pa odakle vi ovo izvlacite, ovo je anbilivibl :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

svako zna da vampiri piju krv. to je, zapravo, krunski dokaz da su postali od covjeka.
Image
pitt

Post by pitt »

kad smo kod svinja.....nije moguce da nema "boljeg" materijala za crnu hroniku :D:D

Ukrao svinjsku pečenicu
D.K.

30.07.2007 18:48

PRIJEDOR - Nepoznati lopov iz prijedorskog ugostiteljskog objekta "Trokadero" u Kozarskoj ulici ukrao je sedam i po kilograma svinjskog pečenja.

Gladni Prijedorčanin nije odnio samo pečenu prasetinu, nego i jedan hljeb, nekoliko tanjira, viljušaka i noževa, kao i tri tega za vagu.

Prijedorskoj policiji ovu neobičnu krađu prijavio je vlasnik kafane B.B. (57), te je pokrenuta istraga.
pitt

Post by pitt »

mozda hoce zenu "givihtom da izvrne" :D:D:D
pitt

Post by pitt »

jel burek sa mesom ili burek sa sirom.....kako kazu u lipoj nasoj? :D:D
Jara

Post by Jara »

I nek' neko kaže da je ljeto "sezona kiselih krastavaca" u novinarstvu. :D
walkabout

Post by walkabout »

Zamoljen sam da ovo prenesem (nadam se da neće biti problema), rekoše ako ovo neturim unovine, narod neće znati šta je istina. Od Kemice je (kaže da vas je sviju poželijo, pozdravlja sve, a nije se naljutijo ninakoga, žašto saš ćuti.

“Dragi moj ti, znaš li bolan šta mi se desilo – dok sam bijo umuzeju usmjeni, dolazili naki sa antenom od stojadina, kažu hoćemo da mjerimo zrake oko tebe i naku magnetnu livadu okolo ti mene, nake abnormalije (ja znam samo jeno tome slićno – a to je Nurko :D ). Ja se prepo štaću sad a nidje ni travke u mojoj sobi, šta ako nalaz bidne nenormalan (to miseje skoro desilo uhećima, kad su me fotografsali sa nakijem rentgenom – hećim se ufatijo zaglavu, kaže neš dugo).

Helem, hodaju oni sa antenom ćas je podiže gore, ćas dolje, jenom je uperi prema meni i krenu, ja se prepadoh saće me probost, kad sreće stade taman ispred mojije oćiju. Ona kutija poće da pišci, ovaj zavika onom drugom “Evo ga!”. Onaj drugi doleti, poće zagledat umene, pitam šta je božji ćoeće kad se on okahri. Kaze onom drugom “To je od njegova dva zlatna zuba “. Mislim, sto su zapeli oko mojije zlatnije zuba, nisam imo nikakije problema šnjima dosad.
Nisu se jos puno zadrzali, ona kutija nije više pišcala, pokupise stvari, kažu “Uredu je” i odoše – a meni se razgali daje sve dobro i da ona kutija more da pišći samo kad je blizu Kemićana, tojes mene, sade jos dragocijenijeg artefakata u Semketa.

PS. Otako su me išćerali spiramida i Mensura me prifatila, mogu vam reć dasam se preporodijo. Mensura raspušćenca, neda mi izlazit iskuće, bolje kazat kreveta. Jes da sam ija ukuvetu ali Mensura ti je, kako biti reko, pravo nenadjebiva. Taman kad pomislim da sam joj dohako i da više ni stenjat nemere, ona zaviće “Jaće Kemice, jaćeeeee....”.
Eto, toliko odmene, javićuse ope sa novijem haberima.”

Ne znam jel ovo pravo mjesto za vaki tekst, vi providjajte kako umijete – samo pazte davas nevde zoom i crni. Inaće, ode Kemica ponove u zrak. :shock:

:run:
Vokri

Post by Vokri »

check dis out...

http://forum.sarajevo-rs.com/index.php?act=idx

Knindza Krajisnik 28.06.'07. - 01:37 Poruka #61

Кад се сјетим гдје смо били 1997. а погледам гдје смо данас 2007. Астрономска разлика. Модел по коме мање земље - републике - ентитети, поспјешују своју привреду (Аустрија, Белгија, Холандија) управо примјењује РС. Једино да од Холандије не преузмемо мулти-култи друштво, то нам не треба.

Иначе, НАПРИЈЕД СРПСКА!(IMG:style_emoticons/smajli/walk.gif) (IMG:style_emoticons/smajli/hello2.gif)

i ovo:
http://blog.b92.net/text/569/Mi%20zaist ... %21%21%21/

Mi zaista nismo andjeli !!!

Mica, trifrtalja u kilo

Taman pre neki dan postavih Blog na temu akademika i čobana, kad juče videh tekst da je Srdjan Dragojević za film “ Sveti Georgije ubiva aždahu” umesto Mire Banjac, koja je napustila snimanje, angažovao “popularnu” narodnjačku zvezdu iz davnih dana poznatu pod imenom Mica “Trofrtaljka”, prepoznatljivu po “pevanju” pesama sa “stihovima”

Šta će meni kola i kuća sa spratom,
Kad ja volim jednog sa debelim vratom,
Pa ga često molim kad radi masažu,
UTERAJ MI, UTERAJ... kola u garažu"!!!

Ni sam ne znam kako da prokomentarišem ovaj novi turbo “kasting” u izvodjenju autora ” Mi nismo andjeli 1, 2, 3….”, osim da je u Srbiji i dalje sve moguće.

MASHALA!

PS> Kako sa ovim Blogom koincidira vest, da su nekako istog dana preminuli Bergman i Antonioni, a nama osta Mica Trofrtaljka - neka nam je ziva i zdrava. I mi sa njom!!!
bengin

Post by bengin »

InfraRedRidinghood wrote:Prvenstvo u klanju svinja na etnofestivalu "Šovske zabijačke" u Ravnom Selu po mnogo čemu je jedinstveno

Koljem zato što volem

Sremci kasape po tradiciji - nožem u glavnu arteriju, a Bačvani "humano" - metkom u čelo. U pobedničkoj ekipi četrnaestogodišnji Aleksandar Latuški, koji je za 10 minuta od svinje napravio kobasice

ImageImage Image

Sedamdesetogodišnji Stevan, samouki al' zato glavni majstor iz Vognja u Sremu kolje od osme. S početka karijere, kaže, proganjale ga jorkšir-pokojnice, "ali samo noćom". Sanjao kako vitla satarom pa sve vija celo krdo njivama preko atara, al' u tom snu svinje uvek udarale u kontraofanzivu, a pred buđenje obavezno ga stizale! Praksa je učinila svoje. Odavno ne žali kad kasapi, ne bi, kaže, imao problem ni rođenu ženu da prekolje. Stevan je prekjuče nameračio pehar, stigao zorom u Ravno Selo, kod Vrbasa, gde se ovog vikenda oprobalo osam ekipa na trećem prvenstvu u klanju svinja "Šovske zabijačke", i to u blizini Doma kulture, u organizaciji MZ. Sremci stigli zorom, baš u vreme kad je u zvučniku ućutala Goca Tržan, organizatori otvorili spektakl sa "bež narode, svinje da prođu".

U subotu klali po tradiciji. Po folkloru! Nožem ušli 15 centimetara krmači u vrat, u glavnu arteriju, položili je na slamu, pa zapalili. Životinja buknula, ali bolje nego da je šure, upućuje Stevanova ekipa. Jer na lomači, kaže on, izgore sve dlake, čak i one kuždrave čekinje što umaknu breneru. Druga ekipa-druga priča.

Svinja postoji da trpi

- Dok mi otac bio živ, nisam tolko klao. Shvatio sam posle da svinja i postoji da trpi. Za kvalitet mesa jeste bitno dobro klanje, al' važnije je šurenje. Voda mora da vri do 50 stepeni, na pet kofa vrele ide kofa hladne vode. Kad vidim da dlaka opada u lancima, to je to. Nema šanse da papci liče na čupavce. Ako ostane i koja dlačica, tolko je mekana da pojedeš i ne osetiš. Svinjčetu ne smeš dati šansu da udahne vazduh kad zabodeš nož, jer tad dobije snagu. Ripi i pobesni - delio je savete Duško Živčić, bivši zatvorski čuvar iz Sremske Mitrovice. Preko puta Sremaca rasporedili se Bačvani. Naoštrili satare i noževe, zasukali rukave, smeškaju se, čik priđi! Ako su Sremci klali tradicionalno, oni kažu kolju "humano"! Luka Pandurov iz Bačkog Petrovca držao se jednog od tih proverenih i humanih načela.

- Opaučiš je sikirom međ' oči, il' još bolje pištoljom. Metak, ako ne promaši, probija joj mozak, i kad se, kako bi kaz'o, krmača ošamuti, oma legne, a ti je onda pričepiš odozgo - objašnjavao je delovanje. Seo na unezverenu životinju, a led okovao, pa nezgodno. Sankao se Luka na krmači, publika stisla izbliza. Dosankao pravo u korito.

- Sad zaskočimo još nas dvojica. Kolji! Puštaj krv! Ma, ne bole nju to ništa. Umre naprasno - svladali je ekipno za 15 sekundi. Rečeno - preklano. Svinja - šta će, opirala se do zadnjeg, rikala kako bi nego kao da je kolju, umukla u mukama, iskrvarila i po publici. Ne mari "krv kao krv", kažu.

Bilo je i gore. Lane se otela pred vešalima i, s nožem u grkljanu, izujedala gospođu podoficirku. Luka zato spremio alat, nekoliko satara, kolekciju noževa, testere za kosti, ključa para iz kazana ko iz devetog kruga pakla, jednim zamahom odvojio glavu od tela, raspolutio iz sve snage levo od desnog. Propozicije takmičenja, u kom su svinje crkavale u urlicima od kojih se orilo selo, bile su precizne. Za što kraće vreme trebalo je zaklati, ošuriti, istranžirati, odvojiti srca od creva, kožu od mesa, meso od masti, a džigerice, maramice i sve spakovati "kao za prodavnicu". Danijel Mikalački, mesar iz Bačkog Petrovca i prošlogodišnji pobednik festivala, radio je tri posla istovremeno. Prljio brenerom zaklanu životinju, objašnjavao kako je prošle godine za samo 12 i po minuta krmaču stokilašicu transformisao u kavurnu i krvavice, i nikako nije razumevao "koji bi to zakoni i strane konvencije zabranili njemu da kolje kad vole".

- Od novembra do danas zaklao sam 500 komada! Sve bile lepe. Debele! "Sredio" je u subotu za 10 minuta životinju koja je mrtva ispred njega visila sa rema kao obešeni odmetnik iz doba inkvizicije. A nazimčad kad se zna kako mogu poslužiti i isceliteljski!

- Kad sam ja bila dete, majka me terala da na tek zaklanoj svinji sedim dok joj ne iscuri sva krv. To je dobro za ženske stvari, govorili su mi stari. Da ne boli stomak. I danas sam kao dren. Eto, fala Bogu da je zabijačka organizovana baš u mom rodnom selu. Lepa prilika da se narod skupi. Pravi etnofestival - čulo se od lokalne učiteljice Mire Gvozdenac, koja je kroz lapavicu od krvi i blata grabila ka prvim redovima. Htela je da povede i razred na doživljaj, ali raspust je, pa su deca na spektakl došla uglavnom sa roditeljima!

Specijalitet protiv bledila

Jede se sve sem nožica. Kod nas u Vojvodini još pravimo "pirindžaru". Specijalitet! Stavi se krv da proključa, lagano dinstaš oko pola sata, kad zgusne, doda se riža, posoli i boljeg leka za krvnu sliku nema. Da to jedete tamo u gradu, ne biste šetali okolo beli ko akrepi, padali su i saveti iz odeljka zdrave ishrane.

Deran dere, ortak šuri

Tako je četrnaestogodišnji Aleksandar Latuški Deran iz Sivca premijerno klao u ekipi koja je odnela ovogodišnji pozlaćeni pehar! Obrisao krv s noža i dlanova pa nestao iza tezge. "Nije nešto za divan, muka mu je, al' naviće će se", kaže Ilonka Molnar iz iste ekipe.

Zato je baš njegov tim, predvođen stolarom Radojicom Vuksanovićem iz Sivca, jedini zadovoljio kriterijum "dobrog narodnog klanja" - objavio je organizator. "Obradili" dve prasice od 120 kila za 10 minuta. Deran drao jednu, ortaci šurili drugu. Pokazale se i kao apsolutno ekonomični stvorovi. Otpalo je samo deset odsto od ukupne težine žive vage! Na kraju fešte, svinje i ono što je od njih ostalo trebalo je još samo pretvoriti u ljute kobasice.

- Još da imamo malko i junetine... - kaže šampion Radojica. I na kraju, kada je sneg upio svu krv, uručen je pehar, uz čestitke: "Svaka čast, al' si je preklo. Vidimo se dogodine". Ukoliko Brižit Bardo i domaći pobornici za prava životinja koji su istog dana najavili kirivične prijave protiv organizatora ne obezbede negde azil svim vojvođanskim papkarima!

I. Ikraš, ponedeljak, 14. 2. 2005.

www.glas-javnosti.co.yu
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovaj je vrh :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: jooooj mama oplakah.
pitt

Post by pitt »

Iz blica :D:D:D

Duboki koreni verovanja u vradžbine

Vlaški ritual zavezivanja koriste ljubomorne žene da bi sprečile da ih muž vara. Vradžbina se izvodi pomoću muškarčeve sperme i crne vunice. Nakon obreda, muž bi svoju polnu moć mogao da demonstrira samo na svojoj supruzi, dok bi za ostale žene bio impotentan. Blaži oblik lečenja neverstva je vrlo popularni obred sa tek rođenim, slepim mačićima. Supruga okupa mačiće koji još nisu progledali i tu vodu podmetne mužu da popije, koji potom postaje slep kod očiju za sve druge žene. Ista voda koristi se da bi se nekoj ženi obezbedilo da slobodno švrlja, a da muž ne sazna.
- Vračari mogu sve! Sposobni su da ti naprave da izgubiš ili dobiješ posao, da se osoba koju odabereš zaljubi u tebe, da komšiji krene loše, da nerotkinja zatrudni. Treba samo da slušaš savete, da piješ vodu što ti daju, i nema da brineš - kaže G.G. iz Osnića.
Po njegovim rečima, njemu su pomogli da mu se oženi sin, a kako kaže, da deluje pokazuje i to što se u Krajini kod vračara ide češće nego kod frizera ili lekara.
Mrtvačka voda
Vlaške vračare za bajanje u bezbroj različitih rituala sa različitim namenama najčešće koriste oštre predmete - srp, kosu, nož, vreteno, sekiru i iglu, a od bilja tamjan, pelin, raskovnik, kopitnjak, matičnjak, vratiku, sevlen, bosiljak, beli luk, ljutu papričicu, mahovinu, ali i predmete poput katanca, donjeg veša, fotografija, crvenog konca, belog luka, bogojavljenske i đurđevdanske vodice. Najkorišćeniji u ljubavnim ritualima su katanac, med i crveni konac. Posebno mesto u ovoj magiji zauzima tzv. mrtvačka voda kojom se kupaju mrtvaci, a u njoj vračevi kuvaju kafu ili je dodaju u mleko.
pitt

Post by pitt »

Reporter „Blica“ na tradicionalnoj zabavi Roma u Valjevu gde se pevalo, igralo, a i mis izabrana
Pusto srpsko na romskome balu
Autor: Dragan Todorović | 03.08.2007 - 08:57

Image

Hotel „Narcis“, u holu ispred glavne i najveće hotelske sale čovek za stolom, deli brojeve stolova, upućuje goste gde da sednu. Već deset uveče, ali tek zagrevanje, sve to u večernje toalete, frizure i ostali stajling, orkestar se još štima, organista, vele iz Beča, samo čini: Jen, jen, jen.

Ljudi, sa svoji bliži, sedaju za sastavljene stolove, za pojedinačne astale, sve se napuni, svak se obuk'o kako priliči i najbolje, ima u šareno, ima u lila, a ima i u crno, sa bele kravate i ostalu belinu. I i jošte svi piju „koka-kolu“ i puše taj „marlboro“. Jedan, domaćin li je, Dejan Marinković, predstavi pevača: Ajmo veliki aplauz za Dragana Italijana, bi aplauz, bi ta ciganska muzika, bi i da se razume, „Ljubav mi srce mori“... Onaj Dejan požele svima dobrodošlicu, drago mu što su u ovolikom broju i tradicionalno svi na okupu, najavi grupu „Regina“, koja prva u Evropu, koja će otpeva romsku himnu „Đelem, đelem“. Ko na svaku pozornicu ugasi se svetlo, sa svoj šešir i svoji brkovi javi se šef orkestra plus solista Slobodan Maksimović Regi, zapeva, igračice u taj veliki šareniš uzeše da stižu i pretiču muziku. „Regina“ se predstavi sa još nekoliko numera, bubnjar Mire objasni da je poslednja stvar bila „Androvera“, ruska pesma, veli, znaš, Vera je rusko ime.
Jopet se javi onaj Dejan, jopet sve pozdravi, predstavi organistu iz Beča, reče da svi 'oće veselje do zore. Onaj Dejan za počasni sto sprovede goste iz Beča, sedoše gosti iz Beča, vidi se da su iz taj Beč, muški u odela i majice, muški tetovirani, pa još u boji, a ženskinje ko ženskinje, ima crne, ima u bretele, i ima sa brunclik frizuru, zlatne pantalone i ostalo zlato. Muzika krenu „Nemam majke, nemam oca“, diže se ona sa brunclik frizuru, manu rukom, još manu, diže se cela sala, diže se ceo Beč, sve stade da zurli i uvija.
Bi tu svega, sve se nastavi po srpski, bi tu pesme, pića, a najviše te „koka-kole“, bi i večera, pečenje praseće, sve se to do'vatilo pa samo čini: Joj, joj, joj. Onaj Dejan pozva devojke da se pripreme za izbor mis, glavni domaćin bala Rade Jovanović nam objasni da je ovo tradicionalni bal, osmi, deveti po redu, bilo u čast pokojnog Milana, ali sad se sve to prevazišlo i postalo tradicionalno, zvali i opštinsku vlast, nije niko doš'o, bili okupirani sa ministar Velja, koji taj dan bio u Valjevo, a Velju nisu zvali. Još Rade reče da ima gostiju iz Mladenovac, Čačak, Obrenovac, Beograd, da ima iz Austrija, Švajcarska, Italija...
Onaj Dejan predstavi žiri za izbor mis, gospođa Verica, gospodin Malja iz Obrenovac, gospođa još, bi tuš, žiri izađe da gleda lepotice, stadoše i lepotice pred žiri, sve neka deca, i manje deca, kandidatkinje se predstaviše, pa prođoše salu, pa se uhvatiše u kolo, pa se i svi prisutni uhvatiše u to kolo, bi još jedan tuš, pa još jedan, onaj Dejan zamoli žiri da se povuče i odluči. Prisutni stali žamore, navijaju, vele najlepša Ruža, vidi se predsednik žirija gospodin Malja Jovanović nije te ocene. I dođe do odluke, predsednik Malja pljesnu jednu „izbeljenu“ kandidatkinju gde treba, onaj Dejan uze proglašava, druga pratilja Ruža Mitrović, prva pratilja, pošto ima lepu kosu, dobi fen za kosu, a lepotica, a mis, lično ona što je pljesnu predsednik Malja, gospođica Suzana Jovanović iz Obrenovac. Predsednik stade do mis da se uslika, onima što su protestvovali uzvrati da su oni gosti, pa kad, u svoju Šaban Šaulić frizuru, diže ruke, kad zapeva, „Ona, ona, vredi miliona“, sve stade da mu prilazi i čestita. Onda to sve uze da traje i da se sastavlja, po srpski, do zore i sabajle, bi i ta tombola, pobednik osvoji, šta, pa prase.
danas

Post by danas »

rode, skini se sa tog blica sviju ti :D :D
Post Reply