Vijesti iz Banovica

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice, Kladnja i Zvornika...
Post Reply
Buducnost_Banovici

#26 Re: Vijesti iz Banovica

Post by Buducnost_Banovici »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
kemal21

#27 Re: Vijesti iz Banovica

Post by kemal21 »

Buducnost_Banovici wrote:Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Dobre slike :thumbup:
wildflower

#28 Re: Vijesti iz Banovica

Post by wildflower »

Kad vec slucajno vidjeh temu, moram napisati i nesto sto ja znam o Banovicima: iz tog grada je jedan od najaktivnijih alpinista u BiH, Miralem Husanovic Muri, koji je popeo mnoge najvece svjetske vrhove, ukljucujuci Manaslu na Himalajima, a ucestvovao u nazalost neuspjeloj ekspediciji na MT.Everest.
Banovici :thumbup:
LongDong

#29 Re: Vijesti iz Banovica

Post by LongDong »

Čuo sam da u Banovićima nije izgrađena niti jedna stambena zgrada od rata pa do danas. Je li to istina?
Buducnost_Banovici

#30 Re: Vijesti iz Banovica

LongDong wrote:Čuo sam da u Banovićima nije izgrađena niti jedna stambena zgrada od rata pa do danas. Je li to istina?
bilo je tako do prije nekoliko mjeseci :wink: izgradjena je jedna zgrada :D
Buducnost_Banovici

#31 Re: Vijesti iz Banovica

wildflower wrote:Kad vec slucajno vidjeh temu, moram napisati i nesto sto ja znam o Banovicima: iz tog grada je jedan od najaktivnijih alpinista u BiH, Miralem Husanovic Muri, koji je popeo mnoge najvece svjetske vrhove, ukljucujuci Manaslu na Himalajima, a ucestvovao u nazalost neuspjeloj ekspediciji na MT.Everest.
Banovici :thumbup:
jeste drug tako je :wink: :)
Buducnost_Banovici

#32 Re: Vijesti iz Banovica

kemal21 wrote:
Buducnost_Banovici wrote:Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Dobre slike :thumbup:
hvala :) :)
Buducnost_Banovici

#33 Re: Vijesti iz Banovica

evo da nesto napisem i o FK Buducnost posto je ovo najprikladnija tema za to :)
Image
Image
Image
Image
FK Buducnost Banovici je nastao 1947.godine iz teznje rudara da se buduci grad u pocne razvijati i na sportskom planu. Banovici su imali (i jos uvjek imaju) klubove u svim granama sporta ali Buducnost je bila uvijek "gradski miljenik". Nerijetko je glavna tribina gradskog stadiona bila dupke puna cak i u prijeratnoj medjuopstinskoj ligi. Kompletne porodice su dolazile na utakmice a odlazak na gostovanja je uvijek pratio makar jedan autobus i barem 20-tak auta sa navijacima. Na pojedinim utakmicama na strani je znalo biti vise Banovicana nego domacih navijaca. Ipak nezaboravni dogadjaji su bili (prije rata) utakmice Kupa Marsala Tita kada je Buducnost pobjedila u Banovicima slavni Dinamo Zagreb koji je tada trenirao Ciro Blazevic. Poslije te utakmice u cetvrtfinalu Buducnost je izvukla Hajduk Split i u dvije utakmice Splicani su bili bolji (4-1 u Splitu za hajduk a u Banovicima Buducnost dobila 2-1) i te tako prekinuli nase nade da bi Buducnost mogla napraviti podvig. Poslije toga dolazi borba za ulazak u 2.ligu zapad. Medjutim uvijek smo bili blizu ali nikad nismo osjetili slast igranja u tom rangu. Onda dolazi rat i fudbaleri se prijavljuju masovno u ARBiH. Jedan od njih Edib Cergic Cari daje i svoj zivot za domovinu. F.K. Buducnost odrzava Memorijalni turnir da se nikad ne zaboravi nas Cari.
Poslije rat Buducnost se brzo konsolidovala i zaigrala po prvi put u najvisem rangu. Godine 2000. igramo u prvom pretkolu kupa UEFA i izbaceni smo od Ceskog predstavnik Petra Drnovice. To je i bio najveci uspjeh Banovickih fudbalera.
Vazno je jos spomenuti da je Rudnik Banovici uvijek stajao iza kluba a i danas je glavni sponzor.
Buducnost_Banovici

#34 Re: Vijesti iz Banovica

e sad nesto o "Ljumanima" :)
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Navijanja je uvijek bilo u Banovicima, ali tek nastankom Ljumana pocinju se pjevati pjesme o Buducnosti sirom BiH. Postoje i dvije verzije kako je nastalo ime Ljumani. Prva je da je nastalo po rijeci ljumati sto u rudarskom zagonu znaci opijati se do iznemoglosti. Druga verzija opet kaze da je ime nastalo po prijeratnom treneru pionira FKB Sljumi (mada mi ta verzija pije manje vode). I godinama prije na stadionima se vijorile zastave "Rudari iz Banovica" i "2.liga zapad" ali (nek se ne naljute Piva, Serak, Suki, Silva i ostali) to nije bilo ni blizu nekom navijanju. Ljumane kao grupu su osnovali tadasnji pioniri FKB. Po mom misljenju to bi moglo otprilike biti 1988.god. Jedan od prvih Ljumana je bio Alen Mesanovic, po mnogima najtalentovaniji fudbaler sa ovih prostora. Tada su se furali salovi talijanskih i engleskih klubova a pirotehnika je bila veoma cesto improvizovana aparatima za gasenje pozara .Do rata Ljumani i nisu uradili nesto posebno a zanimljivo je da su prva okupljanja vezana za KK Banovici koji se (cini mi se) 1996. plasirao u prvu ligu BiH.Ljumani su bili i uz rukometase i boksere kada je to trebalo. Medjutim usponom F.K.Buducnost i ulaskom u Premijer ligu (1998. ili 1999) pocinje se ponovo ici u vecem broju i na fudbal. Meni licno ce bit nezaboravna pobjeda u tadasnjem Play off-u protiv Zelje u Sarajevu (3:1 za FKB). Tada je klub organizovao 6-7 autobusa a bilo je i 100-tinjak auta.Poslije utakmice, napravljena je i festa u gradu i slavilo se do zore. Sledece dvije utakmice smo igrali u finalu protiv Brotnja i u Banovicima se na tadasnjem stajanju skupilo oko 500-tinjak Ljumana ne samo iz Banovica nego i iz Zivinica. U Citluk na uzvrat je otislo oko 100-tinjak Ljumana. Medjutim najveci dogadjaj u istoriji kluba (prvo pretkolo Kupa UEFA 2000.god.) je prosao skoro pa bez Ljumana. Uprava kluba nije vise imala toliko obzira prema navijacima tako da nije bilo dozvoljeno da se podjele besplatne ulaznice kao prije. To ce kulminirati u Premijer ligi kada je predsjednik kluba izjavio da im ne trebaju navijaci. Dosta starih Ljumana je tada diglo ruke od svega i preselilo se na Zapad. Od tada pa na ovamo i nije bilo vise neke organizacije na nekom vecem nivou.
Buducnost_Banovici

#35 Re: Vijesti iz Banovica

nadam se da adminima nece smetati ovo sto sam postavio za FK Buducnost i Ljumane,nisam mogao naci prikladniju temu za to,ako im smeta ili ako nije po pravilima onda slobodno neka izbrisu postove!
Buducnost_Banovici

#36 Re: Vijesti iz Banovica

Kako stvari stoje Banovicani ce ostati bez svog premierligasa,naime FK Buducnost je vrlo blizu ispadanja u prvu ligu FBiH nakon jos jednog poraza u Banovicima od Slavije!
Last edited by Buducnost_Banovici on 04/04/2011 23:07, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#37 Re: Vijesti iz Banovica

Post by Bosanac sa dna kace »

Buducnost_Banovici wrote:
LongDong wrote:Čuo sam da u Banovićima nije izgrađena niti jedna stambena zgrada od rata pa do danas. Je li to istina?
tacno 100% da je izgradjena samo jedna nova stambena zgrada i dvije nove dzamije, ali je zato niklo sasvim novo naselje, 1 km sjeverno od grada, pod nazivom Dijaci, do rata je bilo samo par kuca u njemu danas je to sasvim novo naselje sa par stotina kuca cini mi se, pored toga sva sela u opstini su napredovala tako da nije bilo nnepotrebnog masovnog priliva stanovnistva iz okolnih sela jer je infrastruktura u svim banovickim selima podjedanko izgradjena, sva sela su dobila asfalt, telefon, rjesavanje redovnog vodosnadbijevanja redovan prevoz do grada, itd...uz to u rudniku kao glavnom izvoru prihoda opstine nije bilo masovnog otpustanja radnika
nije bilo gradnje novih zgrada sem ove stambene i dvije nove dzamije, dakle nije bilo nikakvog otimanja zelenih povrsina i slicnih prevara :P ;-)
Buducnost_Banovici

#38 Re: Vijesti iz Banovica

Bosanac sa dna kace wrote:
tacno 100% da je izgradjena samo jedna nova stambena zgrada i dvije nove dzamije, ali je zato niklo sasvim novo naselje, 1 km sjeverno od grada, pod nazivom Dijaci, do rata je bilo samo par kuca u njemu danas je to sasvim novo naselje sa par stotina kuca cini mi se, pored toga sva sela u opstini su napredovala tako da nije bilo nnepotrebnog masovnog priliva stanovnistva iz okolnih sela jer je infrastruktura u svim banovickim selima podjedanko izgradjena, sva sela su dobila asfalt, telefon, rjesavanje redovnog vodosnadbijevanja redovan prevoz do grada, itd...uz to u rudniku kao glavnom izvoru prihoda opstine nije bilo masovnog otpustanja radnika
nije bilo gradnje novih zgrada sem ove stambene i dvije nove dzamije, dakle nije bilo nikakvog otimanja zelenih povrsina i slicnih prevara :P ;-)
jeste tako je,sto se tice asfalta ja mislim da samo jedan dio Seone nije rijesen po tom pitanju,dok je ostalo sve rijeseno,izgradjene 2 dzamije ali srusen OC "Pinkland",a evo prave i novi OC :)
Bosanac sa dna kace

#39 Re: Vijesti iz Banovica

Buducnost_Banovici wrote:jeste tako je,sto se tice asfalta ja mislim da samo jedan dio Seone nije rijesen po tom pitanju,dok je ostalo sve rijeseno,izgradjene 2 dzamije ali srusen OC "Pinkland",a evo prave i novi OC :)
ono dje ti nekad bio omladinski centar ''Pinkland'' ono ti je nekad bilo robna kuca oli ti danas receno trzni centar od trgovackog preduzeca ''Litva'', ali kako je izgradjena ona nova velika samo par metara dalje onda je to bilo skladiste, tokom rata je tu otvoren ''Pinkland'', danas i nadalje ce to bit harem dzamije, ne znam sta je prije nekad bilo tu, more bit da su bile Omerbegove cenife,
eto nema neke ljutnje pravi se i novi ''Pinkland'', dobar je Bego :wink:
Buducnost_Banovici

#40 Re: Vijesti iz Banovica

Bosanac sa dna kace wrote:
Buducnost_Banovici wrote:jeste tako je,sto se tice asfalta ja mislim da samo jedan dio Seone nije rijesen po tom pitanju,dok je ostalo sve rijeseno,izgradjene 2 dzamije ali srusen OC "Pinkland",a evo prave i novi OC :)
ono dje ti nekad bio omladinski centar ''Pinkland'' ono ti je nekad bilo robna kuca oli ti danas receno trzni centar od trgovackog preduzeca ''Litva'', ali kako je izgradjena ona nova velika samo par metara dalje onda je to bilo skladiste, tokom rata je tu otvoren ''Pinkland'', danas i nadalje ce to bit harem dzamije, ne znam sta je prije nekad bilo tu, more bit da su bile Omerbegove cenife,
eto nema neke ljutnje pravi se i novi ''Pinkland'', dobar je Bego :wink:
Ma Bego kralj :)
Buducnost_Banovici

#41 Re: Vijesti iz Banovica

Evo u parku postavili nove klupe,fino Bgm samo neka se radi! :thumbup: :)
kemal21

#42 Re: Vijesti iz Banovica

Post by kemal21 »

Buducnost_Banovici wrote:Evo u parku postavili nove klupe,fino Bgm samo neka se radi! :thumbup: :)
E klupe su extra, nisu mogli bolje postavit, samo ovo previše naglašavat kao da je ovo neka velika investicija je glupost, ukratko u Banovićima se ništa ne gradi, ne radi se rasvjeta, ne asvaltiraju se novi putevi, ne otvaraju se nove fabrike itd.
Jedino što se može vidjeti jeste da dva mjeseca pred izbore, jedna zgrada u Banovićim dobije fasadu, zaposle 50 radnika u rudnik, dok ih u peziju ode duplo više.Neznam pun sam nekih negativnosti, i znam da bi moglo bolje. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :( :run: :bih: :sax:
Bosanac sa dna kace

#43 Re: Vijesti iz Banovica

kemal21 wrote:
Buducnost_Banovici wrote:Evo u parku postavili nove klupe,fino Bgm samo neka se radi! :thumbup: :)
E klupe su extra, nisu mogli bolje postavit, samo ovo previše naglašavat kao da je ovo neka velika investicija je glupost, ukratko u Banovićima se ništa ne gradi, ne radi se rasvjeta, ne asvaltiraju se novi putevi, ne otvaraju se nove fabrike itd.
Jedino što se može vidjeti jeste da dva mjeseca pred izbore, jedna zgrada u Banovićim dobije fasadu, zaposle 50 radnika u rudnik, dok ih u peziju ode duplo više.Neznam pun sam nekih negativnosti, i znam da bi moglo bolje. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :( :run: :bih: :sax:
Pa kad gledas iz ugla nekog ne simpatise sadasnjeg nacelnika tj. SDA, jest tako je, ali recimo kad pogledas malo drugacije nema potrebe za rasvjetom jer je skoro obnavljana, asfaltira se put onde dje treba, trenutno ne treba nidje, rekoh ti nema potrebe za gradnjom novih zgrada jer niko nece sa sela u grad :), nije da nam je selo amaan nesto napredno ali ljudi na selu imaju ono sto im treba a ljudi ne mradju nikud dok imaju ono sto im treba, a uostalom u zadnjih 20 godina niklo je citavo novo naselje odma u samom gradu, Dijaci-Brezici, kako se vec zove ono oko Pirijine dzamije :P , a i jos jedno naselje je niklo van grada Bukve-Savici, eh sad bilo bi interesantno pogledat u nazad 20-25 godina jel postojo ikakav plan za sirenje grada, zapravo jel uopste ikad tako nesto postojalo....i ne znam sta se svijet ufatio oko toga da je gradnja zgrade jedini pokazatelj napreta, uostalom ako poznajes Banovice malo bolje zamolio bih te da mi kazes dje bi ti stavio novu zgradu????
ako imas neki recept za fabriku sapni nam ovdje, da vidimo, men nisa na pamet ne pada sem neke sitne poljoprivrde :D ,
klupe, vodovod, ciscsenje snijega, zacepljanje shahtova... su sitnice, male stvari, kojih ima puno....a bas te sitnice cine zivot, a velike i one cine samo sto ih rijetko ko more ostvarit...svaka mu cast ko se sjetio stavit nove klupe, zacepit shahtove, nov vodovod....i to nam treba a ne prazna obecanja o velikim stvarima....Bego se pokazo cojkom od rijeci i akcije....eto pa nek crknu puknu dusmani
Buducnost_Banovici

#44 Re: Vijesti iz Banovica

kemal21 wrote:
Dobro si ti to sve rekao,samo od kad je Bego nacelnik dosta toga se izgradilo i mislim ako on ostane da ce se jos toga izgaraditi. :) Mi jednostavno nemamo prostora vise da bi graddili neke nebodere ili sta ja vec znam.Sto se tice rasvjete veliki dio grada je osvijetljen kao i neka sela,a ne moze se stalno asfaltirati,gotovo svi dijelovi opcine su asfaltirani,znam daa nije jedan dio Seone.
kemal21

#45 Re: Vijesti iz Banovica

Post by kemal21 »

kemal21 wrote:
Dobro si ti to sve rekao,samo od kad je Bego nacelnik dosta toga se izgradilo i mislim ako on ostane da ce se jos toga izgaraditi. :) Mi jednostavno nemamo prostora vise da bi graddili neke nebodere ili sta ja vec znam.Sto se tice rasvjete veliki dio grada je osvijetljen kao i neka sela,a ne moze se stalno asfaltirati,gotovo svi dijelovi opcine su asfaltirani,znam daa nije jedan dio Seone.
E ovako, niti jedna mjesna zajednica nema rasvjetu, da se odma zna, za razliku od drugih Tk opština, koje imaju manje prihoda, a opet je bolje uređeno, jbte jedne Jaruške imaju rasvjetu a B. Selo nema, neznam.
:-D :bih: :run:
Buducnost_Banovici

#46 Re: Vijesti iz Banovica

Hahah Jaruske. :D
Buducnost_Banovici

#47 Re: Vijesti iz Banovica

Jao evo tek sad procita za eksploziju u jami. :roll: Bio sam zauzet.Nadam se da nisu neke ozbiljnije povrede. :sad:
zelenashica

#48 Re: Vijesti iz Banovica

Post by zelenashica »

Buducnost_Banovici wrote:Jao evo tek sad procita za eksploziju u jami. :roll: Bio sam zauzet.Nadam se da nisu neke ozbiljnije povrede. :sad:
Danas nisam čula nikakvu informaciju,po posljednjoj je jedan radnik u životnoj opasnosti.Ako ima neko info neka je napiše.
Bosanac sa dna kace

#49 Re: Vijesti iz Banovica

uh sav sam se bio pogubio kad sam procito za eksplpoziju....kakvo je stanje sad?
:-? :-? :-? :-?
Bosanac sa dna kace

#50 Re: Vijesti iz Banovica

kemal21 wrote:E ovako, niti jedna mjesna zajednica nema rasvjetu, da se odma zna, za razliku od drugih Tk opština, koje imaju manje prihoda, a opet je bolje uređeno, jbte jedne Jaruške imaju rasvjetu a B. Selo nema, neznam.
:-D :bih: :run:
ne znam kad si to ti proso kroz B.Selo? kolko se ja sjecam bila je rasvjesta, helem nejse nek si ti u Bege naso dlaku u jajetu zvana rasvjeta!!! :D :lol: B.Selo postoji ne znam kolko vijekova bilo je i do sad bez rasvjete , sta mu fali ako i daşje bude? doce i to valjda na red, nije sad Bego bez greske, al je cinjenica da je do sad jedan od najboljih nacelnika opstine...
Post Reply