Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Locked
covjekvjeverica

#626 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by covjekvjeverica »

Dzamahirija wrote:
covjekvjeverica wrote:Broj Bosnjaka u Sandžaku opada kada pogledamo zadnji i predzadnji popis i nisu većina u opštinama na granici sa BiH, tako da ove maštarije Džamahirije nisu utemeljene u demografiji. Zašto opada? Pa zato što svi sele u Sarajevo. Ovo je pomalo rasistički mit da se Bošnjaci kote kao pacovi. Kad dođe od samih bošnjačkih nacionalista onda je neupitna istina a kad to spomene neko drugi onda je četnik. Ali mit je mit.
Nemaš pojma. Po popisu iz 2011. Bošnjaka je u Sandžaku više za 11,000, a broj Srba se smanjio. Toliko o tome, džaba si se registrov'o.

I da dodam, broj Bošnjaka se procentualno povećao u svakoj od opština.

@madner

Srednju? Uh, davno je to bilo. Učenik generacije, dakako, profesori se okupe da slušaju moje historijske besjede, poklap'o sam sve redom. Logično, jer sam načitan, šta ti ja mogu 8-)

@Dozer

Predstavlja naciju BiH, kako je definisana UN-ovska nacija. Eto koju naciju predstavlja. Ne predstavlja Bosance iz pjesme Enesa Begovića.

ne, to su podaci za novi pazar. procentualno se broj bošnjaka u novom pazaru povećao sa 76% na 77% od 2002 do 2011, al sandžak nije samo novi pazar, jel tako? u cijelom sandžaku prema zadnjem popisu stanovništva ima 309 000 stanovnika od čega su srbi 188 000 a bošnjaci 105 000. trend je jasan - kumulativno broj u sandžaku opada a raste u novom pazaru kao centru regije.

to prvo, a druga stvar, za mjenjanje granica potreban je puno veći demografski bum od 1% povećanja na svakih 10 godina, potrebna je politčka moć da se i taj 1% pretvori u poltičku prednost (što na balkanu znači podrška međunarodne zajednice) i treće potrebna je veća rasprostranjenost stanovništva a ne da svi sele u jedan grad (gradić).
Last edited by covjekvjeverica on 30/09/2013 15:47, edited 1 time in total.
Dozer

#627 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

@Dzamahirija
@Dozer
Predstavlja naciju BiH, kako je definisana UN-ovska nacija. Eto koju naciju predstavlja. Ne predstavlja Bosance iz pjesme Enesa Begovića.
Odlicno! Osim sto to nije samo "UN-ovska definicija", nego svjetska.
A onda kada se vratimo u kolokvijalne okvire u kojima se "Bosanac" koristi kao kratica ili sinonim za bosanskohercegovacku naciju, dodjemo do toga da ti bas i nisi toliko nacitan koliko se hvalis. ;)
madner

#628 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

The 51st State wrote:
madner wrote:
Mister Yes wrote: Na svoje komade valjda? I imaju svoje komade. Jedan komad se zove Srbija a drugi komad se zove Hrvatska. Zato i nije čudo što navijaju za reprezentacije svojih komada.
Ako je BiH drzava tri nacije, a svaka nacija ima pravo na svoju teritoriju, onda je jasno sta kome sljeduje. Oko postotaka se mozemo dogovarat.

Ako je pak BiH drzava jedne nacije, sa par etnickih grupa, stvari drugacije izgledaju.
drzava tri etniciteta, od kojih 2 bi sutra se noge uhvatilo, a treci kao i bori se za tu istu drzavu, pa onda nekad se i evoulira u bosance, uz prethodnu saglasnost eminentnih reformatora lingvista :D .
Dva etniciteta protiv, to nije nista na evropskoj skali.

Dvije nacije, to bi bio presedan. :D
Danguba

#629 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Danguba »

madner wrote:Svica je zemlja Svajcaraca.

Podjela postoji po jeziku, ali to su sve Svajcarci. Ne Njemci, ne Italijani, ne Francuzi.
...a sta kod nas stoji u Ustavu???

BiH je zemlja...(dodaj)
Havatar

#630 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

madner wrote:
Dzamahirija wrote:
madner wrote: Evo rekao. Nacionalna drzava Bosnjaka znaci razbijanje u 3 drzave. Jerbo ako se gura Bosnjak kao nacija, onda se priznaje i Srbima i Hrvatima isti status. Pa onda i isti imaju pravo na svoj komad.

Logicki gledano naravno :D
Jest.

Al faktički nije, u tome je razlika. Samo valja to skontat'.
Fakticki ne znas sta ce biti, pogotovo sa ovim Bosnjacima sto ce i Hrvatima zaokruziti treci entitet.
Pa kad i medjunarodna zajednica i Brkani vrse pritisak na Bosnjake da pristanu na to
madner

#631 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

Danguba wrote:

Podjela postoji po jeziku, ali to su sve Svajcarci. Ne Njemci, ne Italijani, ne Francuzi.
...a sta kod nas stoji u Ustavu???

BiH je zemlja...(dodaj)
Slazem se da treba izbaciti etnicke grupe iz ustava, jer ljudi ne shvataju sta to znaci, no kakve to veze ima sa temom?
Dzamahirija

#632 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dozer wrote:@Dzamahirija
@Dozer
Odlicno! Osim sto to nije samo "UN-ovska definicija", nego svjetska.
A onda kada se vratimo u kolokvijalne okvire u kojima se "Bosanac" koristi kao kratica ili sinonim za bosanskohercegovacku naciju, dodjemo do toga da ti bas i nisi toliko nacitan koliko se hvalis. ;)
Baš suprotno. Ja ne volim kolokvijalne termine baš zato što sam načitan. Logično.

@vjeverica

Eh, kažeš da se broj Bošnjaka u Tutinu i Sjenici smanjio? Pogledaj ponovo. Uglavnom, procenat Bošnjaka u svakoj opštini je veći nego 2003. i to više od 1%. A mi smo strpljivi, ako treba i 100 godina ćemo čekati, ali znamo šta nam je cilj. Nije k'o ove tikve bez korijena.
PalaDino

#633 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by PalaDino »

parola glasi "BITNO JE BITI BOŠNJAK"

Kojim Jezikom govoriš - Bosanski
Nacija- -supruga Bosnjakinja
Vjera- -Titoist

Da to sam ja "Željko Komšić" koji učestvuje u promociji akcije BITNO JE BITI BOŠNJAK

Kojim Jezikom govoriš - Bosanski
Nacija- -supruga Bosnjakinja, sin mi se zove Mirza, mashala.
Vjera- -Titoist

Da to sam ja "Svetozar Pudarić" koji učestvuje u promociji akcije BITNO JE BITI BOŠNJAK*

:lol:

Poseban pozdrav zelenim stranačkim kolegama iz Kalesije
Last edited by PalaDino on 30/09/2013 15:59, edited 3 times in total.
The 51st State

#634 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by The 51st State »

drzala bi tvoja price da nam susjedi nisu vukovi 8) , a posto je to tako, ovdje ce jos dugo da traje sukob niskog intenziteta i preko ovog pitanja.
Havatar

#635 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

covjekvjeverica wrote:
Dzamahirija wrote:
covjekvjeverica wrote:Broj Bosnjaka u Sandžaku opada kada pogledamo zadnji i predzadnji popis i nisu većina u opštinama na granici sa BiH, tako da ove maštarije Džamahirije nisu utemeljene u demografiji. Zašto opada? Pa zato što svi sele u Sarajevo. Ovo je pomalo rasistički mit da se Bošnjaci kote kao pacovi. Kad dođe od samih bošnjačkih nacionalista onda je neupitna istina a kad to spomene neko drugi onda je četnik. Ali mit je mit.
Nemaš pojma. Po popisu iz 2011. Bošnjaka je u Sandžaku više za 11,000, a broj Srba se smanjio. Toliko o tome, džaba si se registrov'o.

I da dodam, broj Bošnjaka se procentualno povećao u svakoj od opština.

@madner

Srednju? Uh, davno je to bilo. Učenik generacije, dakako, profesori se okupe da slušaju moje historijske besjede, poklap'o sam sve redom. Logično, jer sam načitan, šta ti ja mogu 8-)

@Dozer

ne, to su podaci za novi pazar. procentualno se broj bošnjaka u novom pazaru povećao sa 76% na 77% od 2002 do 2011, al sandžak nije samo novi pazar, jel tako? u cijelom sandžaku prema zadnjem popisu stanovništva ima 309 000 stanovnika od čega su srbi 188 000 a bošnjaci 105 000. trend je jasan - kumulativno broj u sandžaku opada a raste u novom pazaru kao centru regije.

to prvo, a druga stvar, za mjenjanje granica potreban je puno veći demografski bum od 1% povećanja na svakih 10 godina, potrebna je politčka moć da se i taj 1% pretvori u poltičku prednost (što na balkanu znači podrška međunarodne zajednice) i treće potrebna je veća rasprostranjenost stanovništva a ne da svi sele u jedan grad (gradić).
Netacno u svim gradovima raste broj Bosnjaka i u svim gradovima Bosnjaci imaju bolji prirodni prirastaj . Osim toga Bosnjaci sa Kosova i iz Makedonije migriraju u Sandzak pa i tako raste broj Bosnjaka. I to iako je od 20 do 25% Bosnjaka bojkotovalo popis u Srbiji.
Did

#636 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Did »

24. ETNIČKO/NACIONALNO IZJAŠNJAVANJE: BOŠNJAK/BOSANAC
talić

#637 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by talić »

Dzamahirija wrote:
talić wrote:Ovi Bošnjaci bi rasprdili BiH.
Sreća pa kurva Europa neće dozvoliti nastajanje tamo neke zemlje zvane Bošnjakistan.
:lol: :lol: :lol:

Bošnjaci mogu stvoriti samo Republiku Bosnu, nikakav Bošnjakistan.

Ali ovo naravno ne iznenađuje od još jednog sa krizom identiteta.
Kakva kriza identiteta ?
Da znam od koga da uzmem pušku u ruke i za koga i čije interese da ratujem i ginem ?
Hvala ti ne bih.
Ja se osjećam stanovnikom planete Zemlje, Balkana, BiH i nema potreba da me neko izdvaja, podvaja, daje ili uskraćuje privilegije i prava.
Ignorišem sve skupa. ;-)
daddy-kool

#638 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by daddy-kool »

madner wrote:
Mister Yes wrote:
madner wrote:Jerbo ako se gura Bosnjak kao nacija, onda se priznaje i Srbima i Hrvatima isti status. Pa onda i isti imaju pravo na svoj komad.
Na svoje komade valjda? I imaju svoje komade. Jedan komad se zove Srbija a drugi komad se zove Hrvatska. Zato i nije čudo što navijaju za reprezentacije svojih komada.
Ako je BiH drzava tri nacije, a svaka nacija ima pravo na svoju teritoriju, onda je jasno sta kome sljeduje. Oko postotaka se mozemo dogovarat.

Ako je pak BiH drzava jedne nacije, sa par etnickih grupa, stvari drugacije izgledaju.
Jedan od razlog što nije izabran naziv Bosanac za yu Muslimane je zato što bi time izopštili bh Srbe i Hrvate iz jednakog prava na ovu zemlju. Svi smo mi u nacionalnom smislu Bosanci (i Hercegovci). Šta je sa onima koji imaju dvojno državljanstvo - i njih brojimo u našu naciju?

U Americi je recimo jako važno popisati ljude prema njihovoj rasi, dok je kod nas po etničkoj pripadnosti. Ali su svi Amerikanci jer imaju US državljanstvo.
madner

#639 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

The 51st State wrote:

drzala bi tvoja price da nam susjedi nisu vukovi 8) , a posto je to tako, ovdje ce jos dugo da traje sukob niskog intenziteta i preko ovog pitanja.
Bas zato sto su vukovi je bitno istima ne dati legitimitet.

Srbi u Bosni nacija = pravo na teritoriju.
Srbi u Bosni etnicka grupa = pravo na jezik, pismo itd...
Dozer

#640 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

@Dzmahirija
Onda si pravi pravcati bukvalista, sto ce reci da bas i nisi shvatio podosta iz tih knjiga, a kod nas se u narodu takvi, kolokvijalno naravno, nazivaju - bukvani :D

Moj madneru...ne konta ti on to. U njegovim knjigama nije bilo ni jedne o logici...
madner

#641 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

Ma konta, vidis kako kmeci jer nema odgovora. :D
Dzamahirija

#642 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

talić wrote: Kakva kriza identiteta ?
Da znam od koga da uzmem pušku u ruke i za koga i čije interese da ratujem i ginem ?
Hvala ti ne bih.
Ja se osjećam stanovnikom planete Zemlje, Balkana, BiH i nema potreba da me neko izdvaja, podvaja, daje ili uskraćuje privilegije i prava.
Ignorišem sve skupa. ;-)
Etnički identitet je osnova kolektivnog identiteta. Onaj ko negira svoj etnički identitet je tikva bez korijena i puca ga kriza identiteta. Svi ti nabrojani identiteti su sekundarni.

@Dozer

Ti mene kolokvijalno zovi kako hoćeš. Al kad se ova ideja počne ozbiljno realizovat' nemoj onda da budeš u prvim redovima, kad već bude izvjesno šta će se desiti. Mislim, već nakon ovog popisa biće ovdje smijeha, a tek onog 2021. Uh.
Dozer

#643 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

Da ,da...testni popis je bas, onako, pokazao taj tvoj trend.
Zato, radi rezultata testnog popisa, expresno sep ojavi kampanja BJBB :D :D

How Yes No :)
theTruePath

#644 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by theTruePath »

Dozer wrote:Da ,da...testni popis je bas, onako, pokazao taj tvoj trend.

Ne brini insajderske informacije ce procuriti vec za nekih 20 dana,vidjet cemo jel bilo podjela ;)
Mister Yes

#645 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Mister Yes »

Upravo tako. A kod njih su i jezici različiti plus što imaju katolici i protestanti. Zašto mi ne možemo biti kao oni? :sad:
Dzamahirija

#646 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dozer wrote:Da ,da...testni popis je bas, onako, pokazao taj tvoj trend.

Da ponovimo još jednom:

REZULTATI TESTNOG POPISA NIKAD NISU OBJAVLJENI.

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/13967 ... ljeni.html

A ti si upravo pokazao da si lažov i provokator.
muzicar_iz_parka

#647 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by muzicar_iz_parka »

Ko će mu ga znati, možda kroz par godina više ne budemo imali Bosnu i Hercegovinu, nego shodno nekim strahovima ovdje ujedinjeno kraljestvo Bošnjakistana, Srbistana i Hrvatistana, slijedeći logiku nacionalno-etničkog izjašnjavanja. :lol:
Još da se samo dogovore oko kraljevske porodice, čiji narod će dati dinastiju za tu namjenu. :D
Onda ona zastava sa trokutom možda bude imala neke svrhe i logike.

Ja bi da budem barem lord u tom svemu ako ikako može, a ni titula bega mi smetala nebi. :mrgreen:
madner

#648 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

Mister Yes wrote:

Upravo tako. A kod njih su i jezici različiti plus što imaju katolici i protestanti. Zašto mi ne možemo biti kao oni? :sad:
Nismo imali dovoljno tenkova kada je trebalo.
Havatar

#649 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

Ako se svi Bosnjaci budu izjasnili kao Bosnjaci onda cemo imati Republiku Bosnu.
covjekvjeverica

#650 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by covjekvjeverica »

Dzamahirija wrote:
talić wrote: Kakva kriza identiteta ?
Hvala ti ne bih.
Ignorišem sve skupa. ;-)
Etnički identitet je osnova kolektivnog identiteta. Onaj ko negira svoj etnički identitet je tikva bez korijena i puca ga kriza identiteta. Svi ti nabrojani identiteti su sekundarni.

@Dozer

Ti mene kolokvijalno zovi kako hoćeš. Al kad se ova ideja počne ozbiljno realizovat' nemoj onda da budeš u prvim redovima, kad već bude izvjesno šta će se desiti. Mislim, već nakon ovog popisa biće ovdje smijeha, a tek onog 2021. Uh.
ti negiraš etnički identitet jer bošnjaci nisu etnički narod. nastali su konverzijom na islam.
Locked